Saako inttiin tuoda kannettavaa ja toimiiko siellä netti?

Pekka Virtanen

Hei! Lähden tammikuussa inttiin (Vekaranjärvi) ja minua kiinnostaa, että onko sallittua tuoda sinne oma kannettava, ja tarviiko siihen jonkinlainen lupa? Ja jos lupaa tarvii, niin onko se vaikea saada? Olis viellä sellainen käytännön kysymys, että löytyykö siellä tarpeeksi pistorasioita, vai onko sellainen meininki että 50 tyyppiä jonottaa kahden pistorasian edessä? Ja onko tällainen ilmiö kuin läppärin tuonti normaalia, vai lasketaako mut suoraan nörtiksi kenen kanssa kukaan ei saa puhua?

Olis viellä kysymys netistä, nimenomaan onko sitä intissä olemassa? Olen kuullut huhuja että intissä on mukamas WiFi yhteys kaikkialla, onko tämä totta? Jos ei, niin toimiiko mokkula?

29

11377

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1/04

      Paljoks TJ?

      • Pekka Virtanen

        Häh? Mikä on TJ?


    • Tässä infoa

      TJ = tänään jäljellä eli montako päivää inttiä jäljellä. Yksi niistä intin perustermeistä, jotka kannattaa opetella jo ennen inttiä, niin sinua ei ainakaan idioottina pidetä.

      Saa viedä läppärin, mutta älä ota ensimmäiselle viikolle. Olet ensimmäiset kaksi viikkoa todennäköisesti gines, eikä siellä ole liiemmin aluksi vapaa-aikaa. Sen vähänkin vapaa-ajan suosittelen käyttämään uusiin henkilöihin tutustuen ja vaikka arvomerkkejä opetellen, jos niitä et vielä osaa.

      Aika monessa, kenties kaikissa varuskunnissa, on jo langaton verkko eli WiFi. Se on salasanalla suojattu ja salasana jaetaan kyllä, kun katsotaan aiheelliseksi päästää alokkaat nettiin, ensimmäisenä sitä ei kannata odottaa saavansa.

      Tuvissa on muutama pistorasia, ei kaikille omaa, joten yleensä joku tuo jatkojohdon. Sellaisen käyttö on kuitenkin luvanvaraista.

      Muista, että sivun tulee laittaa kaikki siviilivarusteesi hyvin pieneen tilaan, joten älä raahaa hirveästi tavaraa mukanasi, varsinkaan ensimmäisille viikoille. Mene pienen määrän kanssa, koska näet sitten kuinka isot säilytystilat sinulla on käytössäsi. Siviilivarusteita ei saa säilyttää näkyvillä.

      Omat sukat ja kalsarit saa olla, mutta niiden ei tule selkeästi erottua armeijan omista varusteista. Myös omat lenkkarit on sallittuja.

      Suosittelen ottamaan mukaan ensimmäisille viikoille vain perustavarat, kuten sukkia, kalsareita, parranajovälineet, hygieniatarvikkeet, tarvittavat paperit, puhelimen ja laturin, lääkkeitä, laastareita (etenkin rakkolaastareita), vaikka karkkia tai proteiinipatukoita ja mp3 -soittimen tai jonkun kirjan.

      • Pekka Virtanen

        Kiitos paljon mahtavasta vastauksesta! Joo elikkä en ole vielä intissä (sanoinkin että menen tammikuussa), joten en tiedä paljon minulla on jäljella, toivottavasti 6kk.

        Kertoisitko enemmän tuosta "kun katsotaan aiheelliseksi päästää alokkaat nettiin"? Tarkoittaako tämä sitä, että salasanaa pitää pyytää joka kerta kun haluaa päästä nettiin? Vai toimiiko se niin että kun saa salasanan, niin pääsee nettiin silloin kun huvittaa (vapaa-ajalla siis tietenkin). Ja ovatko mokkulat sallituja (ja jos tarvii luvan, niin onko se vaikea saada)? Jos nyt yleistän kysymykseni, onko intissä mahdollisuus suhteellisen vakaan nettiyhteyteen vapaa-ajalla?

        Mainitsit että kannattaa tuoda "tarvittavat paperit". Mitä nämä siis on? En oikein keksi mitään muuta kuin kutsuntapaperit.

        Kiinnostaa vielä onko varkaus yleistä. Elikkä jos tuon kannetavan inttiin, onko todennäköstä että en sitä viikon sisällä enää näe?


      • inttiinkohta
        Pekka Virtanen kirjoitti:

        Kiitos paljon mahtavasta vastauksesta! Joo elikkä en ole vielä intissä (sanoinkin että menen tammikuussa), joten en tiedä paljon minulla on jäljella, toivottavasti 6kk.

        Kertoisitko enemmän tuosta "kun katsotaan aiheelliseksi päästää alokkaat nettiin"? Tarkoittaako tämä sitä, että salasanaa pitää pyytää joka kerta kun haluaa päästä nettiin? Vai toimiiko se niin että kun saa salasanan, niin pääsee nettiin silloin kun huvittaa (vapaa-ajalla siis tietenkin). Ja ovatko mokkulat sallituja (ja jos tarvii luvan, niin onko se vaikea saada)? Jos nyt yleistän kysymykseni, onko intissä mahdollisuus suhteellisen vakaan nettiyhteyteen vapaa-ajalla?

        Mainitsit että kannattaa tuoda "tarvittavat paperit". Mitä nämä siis on? En oikein keksi mitään muuta kuin kutsuntapaperit.

        Kiinnostaa vielä onko varkaus yleistä. Elikkä jos tuon kannetavan inttiin, onko todennäköstä että en sitä viikon sisällä enää näe?

        Kannattaa hankkia Windows Phone. Niitä ei kukaan varasta. Itselläni on vuoden vanha lumia 720 ja sen kanssa menen armeijaan.


    • Infoa vielä

      Ei, vaan melkeimpä kaikki yleiset verkot on nykyään suojattu salasanalla, vaikka ne olisivatkin ilmaisia. En voi puhua kaikkien laitteiden puolesta, mutta ainakin Applen tuotteet tunnistavat julkisen verkon automaattisesti, kun siihen on kerran salasanan laittanut eli siis sen jälkeen ei tarvitse enää samaan verkkoon sitä salasanaa laittaa.

      En voi myöskään puhua niiden henkilöiden puolesta, jotka näistä asioista päättävät. Tarkoitin tuolla "kun katsotaan aiheelliseksi päästää alokkaat nettiin" -jutulla sitä, että armeijassa on tapana tehdä asioita kerrallaan varsinkin alussa. Ensin lähdetään ihan varusteista ja siirrytään armeijan käytöstapoihin ja päivittäisiin rutiineihin. Ensimmäisenä ei siis keskitytä nettiin, koska se on armeijassa tehty vain vapaa-aikaa varten, jota on ensimmäisinä viikkoina todella vähän. Puhelimen ja tietokoneen käyttö vapaa-aikaa lukuun ottamatta kiellettyä.

      Mihin tarvitset mokkulaa, kun kasarmissa lienee langaton verkko? Yleensä julkisten tilojen WiFit ovat melko nopeita muutenkin. Mahtaako mokkulasi edes toimia keskellä metsää?

      Jos kuitenkin haluat jotain tuollaista sinne tuoda, niin suosittelen aina ensin kysymään lupaa.

      Mitä tarkoitat tuolla "suhteellisen vakaan nettiyhteyteen vapaa-ajalla"? Voi siellä nettiä vapaa-ajallaan käyttää, mutta muista nyt kuitenkin mihin olet menossa. Jäätkö yksin pyörimään nettiin, jos kaikki muut lähtevät kuntosalille tai tekemään jotain muuta yhdessä? Ei sillä netissä pyörimisellä ainakaan kavereita sieltä saa.

      Kaikki paperit mitä on pyydetty tuotavaksi, kuten palvelukseenastumismääräys, reseptit (jos on), rokotetodistus (ellei halua turhia piikkejä), alokasinfo, Kela-kortti, tilinumero, henkkarit ja jos on silmälasit, niin lappua niistä.

      Eiköhän varkaus ole armeijassa yhtä mahdollista kuin työpaikallakin. Ei voi yleistää, koska kaikki riippuu ihmisistä. Ei sieltä tuvasta kukaan tietokonettasi varmaankaan pölli. Enemmänkin olisin huolestunut vaatteistasi, jotka ovat armeijassa kysyttyä tavaraa. En tarkoita, että kaikki pöllisivät toistensa vaatteita, mutta armeijassa omaa kokoa voi olla vaikea löytää, joten ei kannata puhtaita vaatteitaan säilyttää siten, että niistä joku pääsisi pöllimään/vaihtamaan omansa. Armeijan vaatteita muuten jos hukkaa, niin voi joutua korvaamaan, toki asiasta kannattaa ilmottaa välittömästi eteenpäin. Enkä nyt tarkoita että tällaista tapahtuisi kovinkaan yleisesti, mutta kaikki on mahdollista.

      Kuten aiemmin sanoin, älä ota tietokonetta ekoille viikoille, koska vapaa-aikaa ei juurikaan ole ja sen vähänkin suosittelen käyttämään arvomerkkejä opetellen jne. jos aiot lomille sieltä päästä ja välttyä silmätikuksi joutumiselta.

      Siviilivarusteille on myös rajallinen määrä tilaa ja niiden säilyttäminen muualla on kiellettyä, vaikka tätä tapahtuukin melko usein. Voit toki piilottaa siviilivarusteita armeijan varusteiden taakse, mutta ne eivät saa missään nimessä näkyä sieltä kun kaappeja tarkastetaan.

      • Pekka Virtanen

        Kiitos uudestaan vastauksesta!

        Kun puhuin salasanoista, tarkoitin enemmä sitä, että onko siellä sellainen systeemi että salasana joka annetaan esim. toimii vain tunnin, ja jos haluaa lisäaikaa niin pitäisi pyytää uusi salasana. Sanoistasi päätellen tällaista systeemiä ei näköjään ole.

        Netistä olen huolestunut koska minulla tulee olemaan asioita joita voi hoitaa vain netin kautta, eikä niitä voi ennen inttiä täysin hoitaa. En siis aijo käyttää kaikkea vapaa-aikaani kannettavan edessä, mutta mahdollisuus nettiyhteyteen on kuitenkin tärkeä (ei nyt ihan elämäntärkeä, mutta jos ainoa aika jolloin pääsen nettiin on viikonloppuisin, niin minulle tulee aika kiireisiä lomia).

        Mokkulasta kysyin, kun en ollut ihan varma mitä tarkoitit kun kerroit netin saatavuudesta (nyt siis ymmärrän). Ja ei minulla ole mitään hajua siitä, tuleeko se mokkula siellä sotilaskodissa toimimaan.

        Nyt kun tuli puhe vaatteista, niin mitä omia vaatteita saa edes tuoda? Ovatko omat sukat ja alushousut sallittuja, vai pitääkö käyttää kasarmin antamia?

        Joo, ja olen ymmärtänyt että ei läppäreitä ensimmäisille viikoille :).


    • Infoa toisen perään

      Saat tehdä vapaa-ajallasi mitä haluat, kunhan toimit sääntöjen rajoissa. Ei se mikään lastentarha ole, jossa sanotaan "5 minuuttia aikaa leikkimiseen". Netissä voi käydä vapaa-aikana ja sitten kun ei ole vapaa-aika, netissä ei yksinkertaisesti vain olla.

      Et varmastikaan ole ainoa, jolla on netissä hoidettavia asioita. Jos jotain tärkeitä laskuja on hoidettavana, sinuna "ulkoistaisin" niiden hoitamisen lähipiirille. Muista kuitenkin, että pääset melko usein lomille, palveluspaikasta ja tehtävästä riippuen. Yleensä lomille pääsee perjantaina päivällä ja takaisin pitää tulla sunnuntaina illaksi. Joskus on pidennettyjä lomia ja viikonpäivät saattavat vaihtaa lomien osalta paikkaansa.

      Omat alusvaatteet ja sukat ovat sallittuja, kun ne eivät selkeästi eroa armeijan omista varusteista. Älä siis laita mitään vaaleanpunaisia sukkia intin lenkkareihin.
      Ohjesääntö on, että omat vaatteet eivät saa näkyä. Omat lenkkarit on myös sallittu.
      Kaikki muu siviilivaate on kiellettyä. Joudut ihan itse päättämään mitä vaatteita käytät, paitsi kun määrätään pukeutumaan tietyllä tavalla.

      Muista leikata hiukset etukäteen tai anna parturin hoitaa se. Varuskunnassa on parturi, mutta miksi jättää sinne asti odottamaan, että tullaan henk.koht. opastamaan parturille?

    • Pekka Virtanen

      Ja taaspa kiitoksia vastauksesta!

      Mitä tarkoitit tuolla "sinuna "ulkoistaisin" niiden hoitamisen lähipiirille"? Meinaatko siis, että antaisin esim. vanhempani hoitamaan nettiasiani? Suurimmalta osalta niin aijonkin tehdä, kuitenkin jää asiaa, jota voin tehdä vain itse. Mutta jos sanoit että vapaa-ajalla saa tehdä mitä haluaa ja nettiyhteys on olemassa, niin tämän kanssa ei tule mitään ongelmia. En tietenkään ajatellut istua netissä ennen vapaa-ajan alkua.

      Eikö tuo armeijan parturi ole ilmainen? Miksi siis mennä parturiin ennen? Vai onko tämä joku kunniakysymys tyyliin "Ette te mun hiuksia leikkaa kun en ole teidän orja!"?

    • Infoa infoa

      Juuri niin. Jos on jotain asioita hoidettavana, mitkä vanhempasi voivat hoitaa, niin anna heidän hoitaa ne.

      Armeijan parturi ei kylläkään ole ilmainen tai en tiedä riippuuko se varuskunnasta, mutta on se selkeästi tavallista parturia halvempi ja homma sujuu nopeasti, koska ei ole syytä esittää vaativia toiveita hiustyylistä, kun hyväksyttäviä hiustyylejä ei armeijassa kovin montaa ole.

      Miksi mennä armeijaan ensimmäisenä päivänä rehuletti päässä, kun sen voi hoitaa etukäteen? Siinä vaiheessa kun muut joutuvat menemään parturiin tai leikkaamaan toistensa hiuksia vessassa, niin voit tehdä jotain muuta.

      Miksi kaikki pitäisi jättää inttiin? Ei se ainakaan osoita, että sinua homma kiinnostaisi sen enempää. Hankalaksi ei kannata heittäytyä.

      Moni kyselee täällä paljon asioita paniikissa, mutta ette te ensimmäisiä ole jotka sinne menee. Kyllä armeijan tavoille oppii ajan kanssa, siellä vaikka kädestä pitäen sitten neuvotaan, jos ei osata. Eikä siellä todellakaan oleteta, että osaisitte kaiken heti. Tulette helposti yllättymään kuinka lämminhenkinen vastaanotto siellä on, se toki muuttunee jo seuraavana aamuna, mutta ei siellä todellakaan lähdetä komentamalla liikkeelle.

      Uskokaa tai älkää, armeijassakin ollaan ihmisiä ja siellä kohdellaan ihmisiä ihmisinä. Olen ollut työpaikoissa, joissa työntekijöitä ei ole arvostettu lainkaan, armeija on lottovoitto niihin verrattuna.

      • Pekka Virtanen

        Kiitospa kiitos taas uudestaan!

        Tuo kyllä vähän helpottaa, vaikka tuo "siellä kohdellaan ihmisiä ihmisinä" vastustaa kaikkea mitä olen armeijasta ajatellut tai kuullut, ja varmaan olet hieman liioittelemassa. Tarkoituksenahan on kouluttaa sotilas, jolle jos sanotaan että juokse tuonne kun sua päin ampuu tuhat kivääriä, niin hän tottelee. Ei sellaista asennetta ole mahdollista saada aikaan kohtelemalla ihmisiä ihmisinä, mutta toisaalta nyt ei ole mitään sotia näkyvillä, joten varmaan ollan armeijassa hellitetty, mistä en todellakaan ole valittamassa :).


    • Olisikoviimeineninfo

      Turhat ennakkoluulot pois, kyllä ne korkeampiarvoisetkin ovat armeijan käyneet. Alikersanteille painotetaan, että ei ole kenenkään etu, jos he lähtevät samantien komentamaan miten haluavat. Jonkuk on komennettava, jotta hommasta tulee jotain, komennuksen määrä riippuu komennettavista itsestään. Kun komennetaan tekemään jotain tietyssä ajassa, silloin se asia tehdään siinä ajassa. Jos ei tehdä, niin turha odottaa selkääntaputusta. Niin kauan kuin hommat sujuvat, ei alikersanteillakaan ole syytä kuin olla tyytyväisiä. Eivät he ole poliiseja vaan opettajia. Heidän tehtävänsä on tehdä teistä sotilaita. Huumorintajulla pärjää pitkälle, kyllä korkea-arvoisillekin voi huumoria heittää, kunhan pysyy sopivissa rajoissa ja tekee hommansa.

      Ihan turha pelätä ja poimia teksteistäni kohtia jotka mietityttävät. Mieli avoimena palvelukseen ja huomaat myöemmin, että ei se niin paha juttu ollutkaan. Se on vain yksi koulu lisää. Alokasaika voi aluksi olla rankkaa, koska kaikki eivät opi asioita nopeasti ja silloin kaikki kärsivät, mutta alokasaika on kuitenkin melko lyhyt ja sen jälkeen homma muuttuu täysin. Ei näitä voi sen enempää selittää, ne pitää itse kokea.

    • Pekka Virtanen

      Kiitos siis kaikesta! Ei nyt sitten mitään muuta kun hoitaa asioita ja odotella, ja toivoa että saa sen 6kk palveluksen.

    • rthrhrthrtthtrhrthth

      Ei sellaista ole olemassakaan. 5 ½ kuukautta on lyhin aseorjapalvelus.

      Taidat olla oikeasti trollaava vanhus?

    • Infoäijä

      Tosiaan 6 kuukauden palvelus ei tarkoita, että siellä ollaan tuo aika, vaan siihen on laskettu lomat mukaan. Aika helppoahan se on, kun intissä ollaan ma-pe ja perjantaina päivällä pääsee usein kotiin ja sunnuntaina illaksi takaisin.

      Jos kerran tammikuussa lähdet, niin sinulle on todennäköisesti jo postitettu se lappu, jossa on kysytty kiinnostustasi johtajakoulutukseen ja mihin tehtävään armeijassa haluaisit. En tiedä oletko sen jo palauttanut, mutta jos siihen olet laittanut haluavasi johtajaksi ja jonkun varman vuoden nakin hommaksi, niin 6kk mahdollisuutesi pienenevät. Toki varmaan tajusit lukea ohjeet.

    • rgergergerg

      Disinformaatiota. 5½ kuukautta on nykyisen palveluksen pituus. Miinus lomat, niin aseorjapalvelus on 5 kuukautta. Nykyisin armeijan käy 65- 70% ikäluokasta.
      Koko paskan voi välttää todella helposti.

      • Pekka Virtanen

        Onko hirveän iso väli, sanonko 6kk vai 5.5? En tiennyt tarkkaa lukua, joten sanoin likiarvon. Pyydän kovasti anteeksi laiskuuteni, kun en jaksanut tarkalleen tarkistaa päivien määrää.

        Välttäminen olisi miellyttävää, mutta en ole mitään muuta keinoa kuin valittaa psykiatrille ja saada "hullun paperit" keksinyt. Ja mielummin menen puoleksi vuodeksi (anteeksi anteeksi, tarkoitin siin 5.5 kuukaudeksi, ja lomat lukuunottamatta 5) kuntoilemaan, kuin hankin paperit jotka voi koko loppuelämän pilata.

        Nyt kun olen kuullut tästä Suomen armeijasta aika paljon, sanoisin että "aseorjapalvelus" on aika liioitteleva nimike. Muiden maiden armeijassa fyysinen väkivalta aloikkata kohti on täysin tavallista, ja monet joutuvat moneksi kuukaudeksi lääkäriin ellei rullatuoliin loppuelämäksi, koska vanhemmilla sotilailla oli tylsää. Muualla ei myöskään lomille päästetä, vaan kun menet inttiin, niin voit vuodeksi (tai jopa kahdeksi) unohtaa kaikki sukulaiset ja kaverit, kun ei siellä edes puhelinta ole (puhumattakaan netistä). Siellähän oikeaa orjuutta onkin olemassa, kun varusmiehet viettävän suuren osan ajastaan raahaamalla rakennustavaroita kapteenin taloa varten.

        En ole väittämässä, että olen innoissaan armeijasta tai että siitä pitäisi tehdä rankempi, päinvastoin - se menee kesken opiskelun ja haluan päästä mahdollisimman vähällä palvelusajalla. En vain halua, että ihmiset jotka tulevat tänne hakemaan tietoa saisi vääriä mielikuvia kun ihmiset käyttävät sellaisia sanoja kuin "orja".


    • Infoäijä täällä

      "Muualla ei myöskään lomille päästetä, vaan kun menet inttiin, niin voit vuodeksi (tai jopa kahdeksi) unohtaa kaikki sukulaiset ja kaverit, kun ei siellä edes puhelinta ole (puhumattakaan netistä)."

      Disinformaatiota. Riippuu toki mistä maasta on kyse, mutta monissa maissa armeija on palkka-armeija eli sinulle maksetaan kunnon palkkaa ja teet sitä työksesi. Armeijaan värväytyminen on siis täysin vapaaehtoista.

      Esimerkiksi Amerikassa Armeijassa kouluttaudutaan tietyn aikaa tiettyihin tehtäviin, jonka jälkeen ollaan reservissä, kuten Suomessakin. Jotkut jäävät sitten armeijaan kouluttamaan jne. Siellä on monia etenemismahdollisuuksia. Armeijaan värväytyessään sotilas sitoutuu palvelemaan armeijassa tietyn aikaa koulutuksen jälkeen, kyse on useista vuosista. Reservissä oleminen tarkoittaa palkan saamista normaalisti, vaikka ei armeijaan liittyviä tehtäviä tekisikään. Jos taas tulee sota tai muu operaatio, jossa sotilaita tarvitaan, on niihin käskettäessä osallistuttava. Komennus voi kestää vuoden tai pidempäänkin. Yhdysvaltain armeijassa on silti käytössä lomat, kuten Suomessakin, mutta systeemi on erilainen.

      Puhelimen ja netin käyttö eivät ole suinkaan kiellettyjä Yhdysvalloissakaan, mutta ei niitä saa käyttää vapaa-ajan ulkopuolella. Sotilaille on tukikohdissa ihan omat puhelin- ja nettipisteensä.

      Eiköhän länsimaiden armeijoissa asiat ole kohtuu hyvin järjestetty. En toki kiistä, etteikö Yhdysvaltain asevoimissa tapahtuisi pahoinpitelyjä.

      "se menee kesken opiskelun ja haluan päästä mahdollisimman vähällä palvelusajalla."

      Se tulee juuri sopivaan aikaan. Ei missään nimessä kannata aloittaa opiskeluja ennen armeijaa. Olet opiskellut elämästäsi suurimman osan jo ennen armeijaa, yli vuosikymmenen, joten vaihtelu virkistää. On hienoa päästä tekemään jotain muuta kuin aivotyötä ja hienoa, että jatkuvasti ei ole joku holhoamassa sinua. Eikä tämä koske vain armeijaa, välivuoden tai toisenkin aikana kannattaa tehdä töitä, jos sellaisia vain löytyy.

      "En vain halua, että ihmiset jotka tulevat tänne hakemaan tietoa saisi vääriä mielikuvia kun ihmiset käyttävät sellaisia sanoja kuin "orja"."

      Sen takia onkin parempi, että lopetat kyselyn, koska alkuperäinen aihe on jo käsitelty.

      • Pekka Virtanen

        "Disinformaatiota. Riippuu toki mistä maasta on kyse, mutta monissa maissa armeija on palkka-armeija eli sinulle maksetaan kunnon palkkaa ja teet sitä työksesi."

        En puhunut maista jossa on palkka-armeija, vaan niistä joissa armeija on pakollinen, mutta olosuhteet ovat paljon huonommat kuin Suomessa kuten esim. Venäjä.


        "On hienoa päästä tekemään jotain muuta kuin aivotyötä"

        Eri ihmisillä on eri mielipiteitä. Esimerkiksi itse opiskelen tietojenkäsittelyä, ja nämä insinöörialat ovat sellaisia, että jos rupee aivotyötaukoja pitelemään niin sillä on hyvin huono vaikutus tulevaan työkelpoisuuteen. Siksi tarvitsenkin nettiä armeijassa - ylläpitämään aivokykyjäni opiskelulla. Onneksi olen vasta ensimmäisen vuoden opiskelija, joten taitoja on mahdollista ylläpitää sillä vähällä vapaa-ajan määrällä jonka armeijassa saa.


        "ja hienoa, että jatkuvasti ei ole joku holhoamassa sinua."

        Holhoamassa? Jos ymmärrän sanan tarkoituksen oikein, niin armeijassahan ihmisiä holhoillaan aivan täysillä - päivä suunnitellaan puolestasi, vaattet annetaan ja ruokakin tehdään puolestasi. Opiskelijana kuitenkin ihminen joutuu elämään itsenäisesti jos menee kauemmas opiskelemaan, ja ei siinä itsenäisessä elämässä mitään kauhistuttavaa ole. Tietenkin kukaan ei pakota lenkille jos sänky ei ole petattu, mutta jos 19-vuotias mies ei ole oppinut sänkyänsä petaamaan ja pitämään huoneensa siistinä, niin on aika outoa.


    • Infoäijä.

      Eiköhän ne asiat pysy mielessä, joita olet aiemmin opiskellut ja jos olet aloittanut jotkut korkeakouluopinnot ennen inttiä, niin siitä voi syyttää vain itseään. Kyllä niiden armeijan käytäntöjen oppimiseen ja soveltamisen eteen saa aivotyötä tehdä.

      Armeijassa kyllä suunnitellaan asiat puolestasi, mutta siellä ei muuta tehdä kuin komenneta tekemään asioita. Kun käsketään syömään, niin silloin sinne mennään, mutta ei kukaan tule sinua syöttämään jos et syö. Se on ihan aikuisen ihmisen oma asia päättää syökö vai eikö. Kukaan ei tule holhoamaan, että oletko varmasti pessyt hampaasi ja käynyt vessassa, kun aikuisen pitää osata hoitaa nämä asiat ihan itse. Jos teet itsellesi kiusaa, niin ei siitä sinua rankaista jälki-istunnolla.

      Aluksi alokkaille pitää melkein kädestä pitäen opettaa käytännön asioita, mutta kun asiat on muutaman kerran tehty, oletetaan että ne osataan. Se voi tuntua aluksi holhoamiselta, mutta kyllä sellainen meno loppuu yllättävänkin nopeasti. Ei sitä kukaan jaksaisi, jos joka päivä joutuu kertomaan kaikki samat asiat, kun idiootit eivät opi millään.

      Jossain vaiheessa se menee siihen, että sanotaan mitä tehdään ja paljonko aikaa, kyllä se toiminta tapahtuu ihan itsenäisesti. Aluksi sitä toimintaa kyllä seurataan.

      Se on vain fakta, että kaikki eivät osaa edes pedata sänkyään, mutta sekin kyllä opetetaan armeijassa. Vaikka olisit pedannut sänkysi kuinka monta kertaa enemmän kuin alikersantit, niin ei välttämättä mene siltikään läpi armeijassa. Aluksi voi olla tiukkakin linja siitä millainen sängyn pitää olla, jotta se oikeasti opitaan petaamaan kunnolla, kyllä se siitä sitten helpottuu ja löystyy. Alikersantit tykkäävät varmasti vähän kostaa sitä mitä itsekin ovat joutuneet kokemaan, aivan tyypillistä, koska kaikki ne asiat kuitenkin kokevat, jotka armeijan joskus käyvät. Pedinkin petaamista tarkempaa voi olla pinkan taittelu. En tiedä onko pinkka enää edes käytössä kaikkialla, mutta jos on, niin sen suhteen voidaan olla tarkkoja. Joissakin paikoissa se taas saatetaan pyytää taittelemaan siististi itse parhaaksi katsomallaan tavalla. Palvelusohje taitaa myös sanoa, että riittää kun se on siististi taiteltu. Joissakin paikoissa ollaan taas hyvin tarkkoja siitä että kaikki kohdat ovat tismalleen oikeissa paikoissa.

      • Pekka Virtanen

        No joo, no joo...

        Kiitos sitten hyvästä keskustelusta, anteeksi jos olin joskus hieman hapan. Parasta varmaan olisi lopettaa nyt, ennen kuin ihmiset tulee tänne trollamaan :).


    • trhrthrthrthrth

      Pitää olla jotenkin päässä vikaa, jos on vapaaehtoisesti halukas osallisumaan ohjattuihin aamutoimiin. Räkänenäinen alikessu kertoo sulle, koska saat käydä pissalla.....HAHAH

    • pari juttua vaa

      puhelinta ja tietokonetta saa kyllä käyttää vapaa-ajalla. Normaalisti vapaa-aika oli vekaralla 17.30 - 21, joskus pidennetty iltavapaa oli 23 asti.

      Sellainen vinkki, mitä ei kerrota suoraan: leireillä voi hyvin käyttää kännykkää tietyissä tilanteissa.

      Etenkin öisin kun istuu kipinävartiossa, on ihan hauska näprätä jotain mobiilipeliä :-) Ulkona vartiossa seistessä voi taas laittaa kuulokkeet korviin ja kuunnella huomaattomasti musiikkia/radiota. Etenkin öisin ei ole juuri mitään vaaraa jäädä kiinni skappareille. Aika sujuu vähän jouhevammin sillä tavalla.

      Puhelin on myös siitä kätevä, että sillä voi ryhmän kesken pitää yhteyttä toisiin ryhmän jäseniin. Esim kysellä missä seuraava vartiomies luuhaa tai jos on vaikkapa yöllä telttapaikka hukassa, niin voi soittaa ja kysyä mihinkä helvettiin se teltta nyt tuli pystytettyä ;) Ryhmän alikersantti isteasiassa otti tuon kännykkäjutun heti alkuun puheeksi ja jokainen otti toistensa puhelinnumerot, että voitiin pitää yhteyttä helpommin esim vartiopaikalta teltalle tai teltalta pasille.

      Kantsii huolehtia kyllä, että kännykän ja kuulokkeet saa pakkattua tarvittessa vedenpitävästi ja kolhuja kestävästi johonkin koteloon. Ja toki skappareille ei kannata varmaan kertoa ;)

      • Pekka Virtanen

        Kiitos vinkistä! En nyt ihan rohkaantuisi musiikkia kuuntelemaan kesken "tärkeän tehtävän" (ja en voiskaan vaikka haluaisin, koska kännykkä on nokian ensimmäisiä malleja ja mitää soitinta ei minulla ole :D), mutta varmuuden vuoksi on varmaan hyvä ottaa kännykkä. Toisaalta en usko, että se kännykkä siellä kesken metsää toimii oikein hyvin...


    • pari juttua vaa

      Ja niin tosiaan, voi sieltä leireiltä sitten soitella kavereillekin tai kotiväelle.

      "mitäs sinne hkii:n kuuluu?"

      "aijaa vai että baarissa ja sitä ennen pihviravintolassa...no minäpä olen tässä vartioimassa kiveä öisessä metsässä ja sataa ihan kuin saavista kaataen..."

      "joo on selllainen graniittilohkare ihan, kyllä tärkeä tehtävä....."

      • Infoäijä!

        "Etenkin öisin kun istuu kipinävartiossa, on ihan hauska näprätä jotain mobiilipeliä :-)"

        Aivan mahtavaa -20 asteen pakkasessa!

        "Etenkin öisin ei ole juuri mitään vaaraa jäädä kiinni skappareille. Aika sujuu vähän jouhevammin sillä tavalla."

        Mahdollisuus kuitenkin siihen on ja en suosittele kokeilemaan onneaan. Kaksi asiaa mistä ei kannata jäädä yöllä vartiossa kiinni ovat nukkuminen ja keskittyminen täysin johonkin muuhun kuin siihen mitä on käsketty.

        En toki väitä, etteikö kännykkää voisi ottaa mukaan, mutta älkää ainakaan metsään ottako älypuhelimia. Ihan ensimmäinen syy siihen on niiden huonompi kestävyys ja toimivuus pakkasessa.


      • pari juttua vaan
        Infoäijä! kirjoitti:

        "Etenkin öisin kun istuu kipinävartiossa, on ihan hauska näprätä jotain mobiilipeliä :-)"

        Aivan mahtavaa -20 asteen pakkasessa!

        "Etenkin öisin ei ole juuri mitään vaaraa jäädä kiinni skappareille. Aika sujuu vähän jouhevammin sillä tavalla."

        Mahdollisuus kuitenkin siihen on ja en suosittele kokeilemaan onneaan. Kaksi asiaa mistä ei kannata jäädä yöllä vartiossa kiinni ovat nukkuminen ja keskittyminen täysin johonkin muuhun kuin siihen mitä on käsketty.

        En toki väitä, etteikö kännykkää voisi ottaa mukaan, mutta älkää ainakaan metsään ottako älypuhelimia. Ihan ensimmäinen syy siihen on niiden huonompi kestävyys ja toimivuus pakkasessa.

        Miten niin -20 asteen pakkasessa?

        Minä ymmärrän ainakin kipinävartion sillä tavalla, että istumaan kamiinan edessä teltassa vahtimassa tulta. Kännykän näpräily pitää hereillä, kun siinä rupeaa aika pian nukuttamaan.

        Ja mitä tulee kiinni jäämiseen, niin meillä eräs kouluttajista sanoi osapuilleen, että :

        "Meillä on pojat säännöt, joiden rikkomisesta seuraa sanktioita, mutta intissä pätee myös sääntö, että kaikkea saa tehdä, kunhan ei jää kiinni. Sääntöjen vastainen toiminta omalla vastuulla"


    • Infoäijä...

      "Miten niin -20 asteen pakkasessa?"

      Talvella ei varmaan kannata hellekelejä odottaa... Ei edes teltan sisällä.

      "Kännykän näpräily pitää hereillä, kun siinä rupeaa aika pian nukuttamaan."

      Se on henkilöstä kiinni ja siitä miten on nukkunut edellisenä yönä. Jotkut pystyvät valvomaan vuorokauden putkeen, kun toisille ei riitä edes 10 tunnin unet. Tehkää mitä haluatte, mutta älkää koskaan nukkuko vartiossa!

      Tosiaan tehkää omalla vastuulla, mutta älkää jääkö kiinni.

    • alokkaan isä

      moro infoäijä, luin textiäsi ja hyvin annat neuvoja uusille alokkaille, jopa minäkin sain paljon tietoa, oma poika meni vekarajärvelle nyt tammikuun 6 pv, tietojeni mukaan aika rankkaa pojalla ollut, ei ole saanut pahemmin nukuttua, mutta uskon että asiat paranee kun päiviä kuluu eteenpäin, nyt lauantaina mennään moikkaamaa poikaa sinne kun on se omaisten päivä, luulempa että poika ilahtuu nähdessään meidät, annan sitten rohkaisevia neuvoja eteenpäin, meneeköhän vekarajärvellä lomat niin että tämä viikonloppu kiinni ja sit alkais lomat pyörii, tyyliin 3 auki ja 1 kiinni, mistäs veikkaat, kiitos kerran vielä hienosta avunannoistasi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mies vinkkinä sulle

      Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista
      Ikävä
      93
      7639
    2. Oletko katkera kun

      Et saanut kaivattuasi
      Ikävä
      105
      5522
    3. Mitä haluat sanoa tällä hetkellä

      Hänelle 🫶 ⬇️
      Ikävä
      266
      4738
    4. Haluun sua niin paljon

      ❤️🥰🥹 Miehelle
      Ikävä
      49
      4673
    5. Vietetään yö yhdessä

      Rakastellaan koko yö
      Ikävä
      65
      3392
    6. Mitä palveluita mies..

      Haluaisit tilata minulta? -N
      Ikävä
      50
      2768
    7. Oletko tyytyväinen viime tapaamiseemme?

      Vai toivoitko sen menevän toisella tavalla? Miten?
      Ikävä
      58
      2457
    8. Olet oikeasti ollut

      Niin tärkeä mulle ja kaikki meidän väliltä on pilattu ei yksistään sinun toiminnalla vaan minun myös.
      Ikävä
      22
      2408
    9. Kuuluu raksutus tänne asti kun mietit

      Pelkäätkö että särjen sydämesi vai mikä on? En mä niin tekisi mies koskaan 😘
      Ikävä
      29
      2372
    10. Nyt se sit loppuu

      Et ei enää nähdä ja yhteyttä pidetä.
      Ikävä
      41
      2244
    Aihe