Tukea / vinkkejä itsehoitoon!

Vastasairastunut

Olen hieman päälle 20-nuorukainen, jota pakko-oireet alkoivat häiritä hieman ennen joulua. Minulle tuli ihan outo ajatus, että olisin homo. Ihmettelin ajatusta suuresti ja hämmennyin todella paljon. En saanut ajatustani pois päästä vaikka kuinka yritin. Lopulta päätin selvittää, mistä tämä voisi johtua.

Netissä monet totesivat samoista oireista kärsiville, että he saattavat sairastaa OCD:tä. Lopulta luin yhden homon kirjoittaman artikkelin, joka kertoi omasta katsomuksestaan verrattuna OCD-potilaan katsomukseen. Tämä avasi silmäni ja lopulta tajusin, etten olekkaan homo! Ahdistus laski jo kahdessa viikossa ja tunsin, että itsehoito (ajatukset on vain ajatuksia, niitä on ihan ok olla) ja lukemani tekstit antoivat minulle päivä päivä enemmän järkeä ajatukseen, etten oikeasti olisikaan.

No koitti se päivä, kun pystyin jo unohtamaan epämiellyttävät ajatukset päästäni. Olin kuitenkin paria päivää aikaisemmin lukenut oireista, jossa mahdollisesti voit pelätä satuttavasi lähimmäistäsi. Ajatus tuntui tuolloin hirveältä ja totesin itselleni, että onneksi en kärsi tuommoisesta. Olisi pitänyt koputtaa puuta, koska yhtäkkiä tämä pelottava ajatus ei lähtenyt päästäni millään pois. Olen nyt noin viikon ajan pelännyt, että voisin satuttaa tyttöystävääni.

Olin kuitenkin rohkea taudin kanssa. Kerroin asiasta ensin tyttöystävälleni, sitten äidilleni ja lopulta muulle perheelleni. Tämän lisäksi pari ystävääni tietää asiasta. Tukiverkosto on todella auttanut minua käsittelemään asiaa. Nyt 4 päivän ajan olen tuntenut oireitteni laskevan, mutta en silti pysty saamaan vieläkään hetkeäkään rauhaa sairauteen liittyviltä ajatuksilta (mitä jos en parane, mitä jos olen aina tämmöinen, miksi ajattelen tälläisiä asioita, voinko ikinä unohtaa nämä ajatukset, mitä tapahtuu tulevisuudessa).

Tyttöystäväni on lähdössä vaihtoon, joten olen jo pystynyt tiedostamaan todellisen ahdistuksen syyn. Olen myös käynyt kahdesti lääkärillä. Tänään sain sitten Sertralin Orion-lääkettä, jonka aloitan aamulla. Olen myös kokoajan käyttänyt itsehoitomenetelmää, joka on vähentänyt ahdistusta, mutta ei poistanut ajatuksia täysin, eikä ole auttanut tuohon yleiseen ahdistukseen itse sairautta koskien.

Itsehoitomenetelmäni on neliosainen. 1) Kun minulle tulee inhottava sanallinen ajatus, tai oikeastaan mieleni ääni, totean sille: Ajatukset ovat ajatuksia. On ihan ok, että niitä on, mutta käsittelen ne vähän myöhemmin. 2) Kun minulle tulee inhottava mielikuva, yritän muuttaa sen positiiviseksi (esimerkiksi veitsestä tuleekin styroksinen veitsi, eikä se pysty satuttamaan ketään). 3) Teen päivisin hengitysharjoituksia, jotka rentouttavat kehoani. Uskoisin, että kun pääsen pian lomilta normaaliin koulu- ja työrytmiin, pystyn rentoutumaan myös paremmin kun ajatukset eivät välttämättä piinaa koko päivää. 4) Olen varannut itselleni 2 huolihetkeä päivässä, jolloin kerään kaikki ahdistavat ajatukset 15 minuutin ajaksi ja annan niiden oikein kunnolla ahdistaa ja lopulta huomaan, etten jaksakkaan enää oikein ajatella asiaa koko hetken ajan.

Useat näistä vinkeistä poimin Kerrasta poikki-kirjasta. Luin sen loppuun toissapäivänä, joten en vielä osaa sanoa, onko kirja auttanut. Toteutan nyt kirjan harjoituksia ja katson mihin pääsen. Olen siis itsehoidon lisäksi tavannut lääkärin ja aloitan aamulla lääkekuurin.

Illat ovat minulle usein vaikeita ja lisäksi päivittäinen stressi pitäisi saada jollain tavoin lievitettyä, haluaisin alkaa ajatella jotain muuta, jotta uskoisin itsekkin vahvemmin paranemiseen. Olen myös huomannut positiivisen ajattelun tuloksen. Kun olen itse positiivinen, tautikin tuntuu paljon kaukaisemmalta (kuten nyt). Samoin jos muut ihmiset rauhoittavat tai antavat toivoa, tunnen oloni paljon kevyemmäksi.

Tiedän, ettei sairautta vähennetä tai voiteta sormia napsauttamalla, mutta olen todella asennoitunut siihen, että tulen parantumaan.

Toivoisinkin, että taudin selättäneet, tai siitä hyviä tuloksia saaneet voisivat jakaa kokemuksiaan, kertoa hieman, mikä itsehoitomenetelmä voi auttaa ja miten itse olet päässyt yli ajatuksistasi tai stressistäsi. Kiitos paljon!

8

272

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vastasairastunut

      Ja kuten edellä mainitsin, en halua kuulla toteamuksia "olen sairastanut 5 vuotta, mikään ei ole auttanut". Tiedän, kuinka kauhean olotilan sairaus voi saada aikaan jo parissakin viikossa, mutta itse olen päättänyt parantua ja haluankin kuulla positiivista tuloksista, jotka myös rohkaisevat itseäni.

    • Pyörittelijä

      Hei vastasairastunut, hienoa että olet heti tarttunut toimeen ja hankkinut apua tilaasi. Ratkaisevin asia paranemisessasi on asenteesi, joka vaikuttaa todella hyvältä.

      Jos olet jo huomannut positiivisen ajattelun ja itsehoidon auttavan, (myös itse olen todennut saman)
      sinun kannattaa pitää sertraliinia ja muita mielialalääkkeitä viimeisenä oljenkortena, jos olosi sen vain suinkin sallii. Haittavaikutukset ja vieroitusoireet saattavat yllättää. Lääkärit unohtavat joskus mainita näistä mielialalääkehoidon ikävistä puolista. Alkuun voi tulla entistä pahempi olo,ja kummallinen, jopa itsetuhoinen. Muista aina uusia resepti ajoissa ja pitää lääkkeitä mukanasi, sillä jos ne pääsevät loppumaan, vieroitusoireet ovat todella helvetilliset. Pakko-oireinen häiriö ei ole ikinä aiheuttanut minulle yhtä pahaa fyysistä ja henkistä oloa kuin ne vieroitusoireet, vaikka olenkin melko sekopäinen tapaus. Lääkityksen lopettaminen sitten joskus voi myös olla vaikeaa, se on tehtävä todella varovasti ja pikkuhiljaa. Alkoholinkäyttö, vähäinenkin, kumoaa sertraliinin hyvän vaikutuksen. Lääkehoitoon tulisi aina sisältyä terapiaa, juttelua ammatti-ihmisen kanssa.
      Tarkoitukseni ei ole maalata piruja seinälle hoitosi onnistumisen suhteen, vaan kehottaa vielä harkitsemaan mielialalääkkeiden aloittamista, jos kerran olet jo muilla keinoilla saanut oloasi edes vähän kohennettua.
      Voimia ja positiivisia ajatuksia sinulle!

    • vastaan

      Hei !

      Kiva (jos näin voisi sanoa) on että on kohtalontovereita!! Itse aloin ''oireilemaan'' synnytyksen jälkeen n . reilu vuosi sitten. Ajattelin asioita ja tunsin niistä valtavaa ahdistusta! Alkuun minulle tuli ajatuksia jos ajattelin jonkun toisen miehen olevan esim hyvännäköinen että en saisi ajatella niin, ja tämän täytyy nyt olla merkki varmasti siitä etten rakasta muka omaa puolisoani tarpeeksi, sitten kamala pohtiminen että apua haluanko nyt olla oman mieheni kanssa vai en?? vaikka sisimmässäni sydämeni tiesi että no totta helkutissa halua! Mutta ne ajatukset saavat vallan eikä niistä pääse eroon vaikka yrittäisi ajatella kuinka positiivisesti, hetkellisesti se voi auttaa mutta pian sama synkkä ajatus palaa ja on ikäänkuin oravanpyörä!

      no nämä asiat ajoivat minut ja mieheni loppupeleissä hetkeksi erilleen.. koska minä pelkäsin etten muka haluakkaan olla rakkaani kanssa, ja mieheni tietenkin oli uupunut kuulemaan aina kun minun piti kertoa hänelle kamalat ajatukseni tietenkin se vei häneltäkin voimia :(

      Minulla on juuri se ''raportoimisen'' tarve, että aina täytyy kertoa heti jos tulee joku ajatus niin se omalle miehelleni.. Minun täytyisi yrittää alkaa oppia etten saa kertoa ihan kaikkea, vaan voisin pitää ne omana tietonani..

      No palasimme mieheni kanssa yhteen koska totesimme että kyllä todellakin haluamme olla toistemme kanssa yhdessä, alamäkiä ja ylämäkiä suhteisiin mahtuu, kyllä me selviämme! Se oli ihanaa kun palasimme! eikä minulla ollut mitään ajatuksia! Mutta hetki siitä ne palasivat taas, mutta ei enään samoina ajatuksina liittyen parisuhteeseeni koska tajusin erossa ollessani että todellakin haluan olla oman mieheni kanssa enkä kenenkään muun, erossa oloaikana olin onneton :(

      Mutta nyt ajatukset ovat olleet juurikin tuota muiden satuttamista..
      Ajattelen että toivottavasti anopilleni ei koskaan sattuisi mitään ja hän saisi pitkän elämän! mutta samassa sekunnissa ajattelen että kumpa sattuisikin, kuolisi.

      KAMALAA! vaikken todellakaan mitää pahaa tahdo!
      Eilen tuli joku vankila ohjelma naisista jossa mietin itse että voisinko tehdä itse henkirikoksen ja joutua vankilaan..no yllätysyllätys vastaus oli että KYLLÄ VOISIn.. ja rupesin heti miettimään esimerkkiä ja mieleeni tuli anoppi ja ajattelin että voisinko häntä satuttaa..

      Siis aivan järkyttäviä juttuja jolloin välillä aina ajattelen että milloin näistä selviän :( mutta nyt mieheni siis tietää kyllä näistä ja on sanonut että ajattele ihan mitä vain ajattelet, ne on vain ajatuksia aivan sama! Kun saisi itsellekkin tuon taottua!

      Tuntuu aina että satutan pelkillä ajatuksilla jo niin paljon ja ettei niistä välillä edes voisi puhua kun ne on niin sairaita! :(

      Haluan kyllä todellakin uskoa että tämä helpottaa ja tästä paranee :) Se usko on tärkeintä! että itse uskoo ja että läheiset uskoo ja on tukena ! :)

      Lääkkeitä en halua ellei tämä oikeasti riistäydy pahemmin käsistä! mutta sen vuoksi koska ne aiheuttavat vain hetkellisen hyvän olon.. ei se paranna tätä ajattelutapaa lopullisesti!

      Olen myös miettinyt ja sinunkin kannattaa tutkituttaa itsesi ettei tämän takana piile joku sairaus. esim kilpirauhasen häiriöt voivat aiheuttaa juurikin tällaisia oireita. Itse olen synnytyksen jälkeen laihtunut rajusti, olen ärtyisä, en jaksa tehdä välillä asioita, ja juuri tämä että ahdistun joka asiasta.. Olen varaamassa lääkäri aikaa että pääsisin tutkituttamaan itseni kunnolla, koska läheisetkin alkavat olla huolissaan ja toista kertaa en todellakaan aijo pilata suhdettani mieheen näillä typerillä asioilla. toivottavasti tästä kertomuksesta sait hieman vertaistukea! :)

      Kamalinta on vielä juurikin se että nämä kamalat ajatukset kohdistuvat omaan perheeseen/ läheisiin :( Silloin niistä tuntee eniten pahaa oloa! kuin jos niitä ajattelisi ventovieraista, koska ethän omillesi ikimaailmassa haluaisi mitään pahaa.

      • Vastasairastunut

        Tsemppiä sinullekin hoidon kanssa! Olen itsekin kuullut tuosta kilpirauhasen toiminnasta, että se saattaisi vaikuttaa. Miten uskot, että se ilmenee? En ole ainakaan omassa kehossa huomannut mitään oireita koskien tätä


    • vastaaja1

      Kiitos! :)

      Minulla on alkoi ensin heti synnytyksen jälkeen kamala voimattomuus, ihan yht äkkiä! en jaksanut mennä kauppaan, en kävellä, olin ihan varma että nyt olen sairastunut johonkin vakavaan! .. kävin lääkärissä ja hän kysyi että olenko ajatellut että minulla voisi olla raskauden jälkeinen masennus. Mutta tuomitsin heti ja sanoin että ei kyllä varmasti ole! koska mitään ajatuksia minulla ei koskaan silloin ollut, ja muutenkin olin mieleltäni virkeä , ainut vain oli että fyysisesti en jaksanut tehdä mitään!

      No joskus tuon jälkeen sitten alkoivat nämä ajatukset. Mutta muina piirteinä mitä nyt luulisin liittyvän kilpirauhasen toiminnan häiriöihin on minun alipaino, syön kuin hevonen ja läheisetkin sanovat että kun syön joka pv vaikka kuinka paljon! ja herkkujakin jne! että kyllä tällä menolla pitäisi lihota! eikä päin vastoin laihtua, kun vielä en kulutakkaan yhtään kun olen vain kotona!

      Lisäksi väsymystä on sekä muitakin oireita jotka liittyvät kilpirauhasen liikatoimintaan. Minulla on suvussa tuota kilpirauhasen häikkää ja sehän voi olla periytyvää ja raskaus naisella saattaa puhkaista erilaisia sairauksia. Joten olen ajatellut että minulle kyllä joku sairaus on puhjennut sen jälkeen koska ennen raskautta minulla ei ollut mitään!

      tietenkin on muitakin sairauksia kuin kilpirauhasen sairaudet jotka voivat aiheuttaa vastaavia mieliala ongelmia

    • vastaaja2

      ylempään vielä jatkoksi, olen nyt tämän viikonlopun jälkeen aikeissa varata ajan nyt lääkäriin! koska haluan että tämä selvitetään perinpohjaisesti, ei ole kiva jos onkin jotain häikkää juuri esim kilpirauhasesta johtuen, ja tässä itse vain on ja kärsii sekä läheisetkin tietenkin kärsii minun jutuistani :( Toivotaan että joku selitys näille löytyy!

    • Vastasairastunut

      Joo tuon kilpirauhasen voisi tutkituttaa, eihän se ikinä haitaksi ole, vaikka olisikin terve! Mille lääkärille kannattaa ottaa yhteyttä?

    • vastaaja2

      Tietenkin jos haluaa mennä terveyskeskuksen kautta, mut siinä voi kestää et saa niitä aikoja lääkärille :/ yksityisellehän pääsisi toki heti jos olisi valmis maksamaan hieman käynnistä ja sitten voisi kysyä jos laittaa kokeisiin terkkarin puolelle niin ei tarvitsisi niistä kokeista sitten maksaa itteensä kipeeksi tuolla yksityisellä :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5604
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2486
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1977
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      57
      1718
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1601
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1388
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      10
      1281
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1239
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe