Asenna mieluummin LTS-versioita

Stankovic

Olen käyttänyt vasta 6 vuotta eri Linuxeja ja tullut siihen tulokseen että ns. testiversioita ei kannattaisi oletuskäyttöjärjestelmiksi. Nimensä mukaisesti niitä vasta testataan. Olen havainnut tämän ilmiön taas kerran verratessani mm. Linux Mint 13:n ja Mint 15 ja Mint 16 toimivuutta. Mint 16 on edeltäjänsä tavoin paljon epävakaampi ja toiminnaltaan jopa hitaampi kuin 5 vuoden päivitystuen Linux Mint 13.

Samoin olen tullut aika skeptiseksi ns. pieniin jakeluihin. Ne voivat olla hyviä mutta niiden jatkuvuuden suhteen on oltava varauksellinen. OpenSUSE näyttäisi olevan näistä ei-LTS-jakeluista ehkä toimivin ja sen päivittäminen suoraan päätteeltä ilman "puhdasta asennusta" näyttäisi toimivan aika mukavasti ilman pahempia ongelmia.

Minun osaltani ns. väliversiot saavat tältä erää jäädä kokeilematta. Parempi taas Ubuntun ja Mintinkin osalta odottaa vain tulevaa huhti-toukokuuta ja uusia LTS-versioita. Ei olisi pahitteeksi odottaa näidenkin osalta vielä 2-3 kuukautta jolloin niidenkin "lastentaudit" on saatu minimoitua.

13

183

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ½!"#¤%&/()

      Minä kokeilin pari vuotta sitten Mintin päivitystä väliversiosta ilman tätä puhdasta LTS-versioon ja sekin osoittautui ongelmalliseksi. OpenSUSE:ssa on muuten suhteellisen hyvä manuaali näitä treminaalin kautta tapahtuvia järjestelmäpäivityksiä varten. Niitä tarkasti noudattamalla pääse parempiin tuloksiin. Tärkeää siinä on eliminoida mm. eräät ohjelmalähteet jotta niiden osalta konfliktit vähenisivät.

      Puhdas asennus on tietysti aina se suositeltavin. Huono puoli on se, että ainakin Firefoxin osalta mm. kirjanmerkit täytyy aina laatia uudestaan. Itse en tiedä onko olemassa mitään sellaista tiedostoa jonka tallentamalla ja sitten uudelleenasentamalla saisi nuo kirjanmerkit ja muut henk.koht asetukset voimaan. Jos tuollaiset hommat saisi paremmin toimimaan järjestelmän päivittämisten yhteydessä voisi terminaalipäivityksistä luopua kokonaan.

    • 2+10

      Itsellä pääkäyttiksenä vakaa Debian.

      • Itse en sietänyt vakaan Debianin pakettien vanhuutta vaan päivitin nopeasti testiversioon. Se on kuitenkin hölmö kompromissi, joten voisi asentaa sen sijaan Sidin eli tuoreimman, mutta virheellisimmän version. Meinaa Sidissä jos virhe tulee, se useimmiten korjaantuukin jopa parissa päivässä kun taas testing-versiossa korjaukset tulevat viivellä, ja ongelmia joutuu sietämään pidempään. Stable on lähinnä servereille, koska niillä ei ole tarkoituskaan pysyä ajan hermolla, vaan ne jätetään pölyttymään jonnekin varastoon. Pääasiakin on silloin että homma toimii virheettä vuosien ajan.


    • Saucy 13.10

      >>ja tullut siihen tulokseen että ns. testiversioita ei kannattaisi oletuskäyttöjärjestelmiksi >>
      Olen samaa mieltä Alfa tai Beta -versioista jakeluista, mutta mm. Ubuntun julkaisut ovat toimineet aina ihan hyvin puolivuosittain päivitettäessä uusimpaan virallisesti julkaistuun versioon. Haluan tutustua uusimpiin ohjelmaversioihin, ja käytän uusimpaa kernel-versiota, joka tarjoaa laajemmin tukea uusille laitteille kuin ikääntyvät kernel-versiot.
      Kukin toimikoon vapaasti tavallaan.
      Nimim. 'Ubuntua versiosta 4.10 Warty lähtien'.

    • Niiden väliversioiden käyttäminen on suotavaa jos:

      -Raportoit aktiivisesti bugeista
      -Osaat itse korjata ongelmat
      -Haluat kehittää käyttöjärjestelmää eteenpäin

      Jos nyt vaan haluaa käyttää niin sitten ihan se normiversio sitten, eli Red Hat Enterprise, CentOS, Ubuntu LTS, Suse Enterprise Desktop/Server, Debian jne.

      openSuse on oikein hyvä jos haluaa kehittää Susea tai Suselle.

      "Ei olisi pahitteeksi odottaa näidenkin osalta vielä 2-3 kuukautta jolloin niidenkin "lastentaudit" on saatu minimoitua. "

      Minä odotan 9-12kk.. Paitsi Applen paskoilla kun ehtivät vanheta siinä ajassa. Nissä pari isompaa päivitystä, eli 4-6kk.

      Kuitenkin, pienet bugit on pienempi harmi kuin muutos, eli jos välttää tarpeetonta muutosta asentamalla tuoreen tekniikan niin antaa mennä. Ne bugit korjaantuu kyllä ajan myötä.

    • Onhan se totta, että LTS-versiot ovat vakaimpia. Itse olen kuitenkin sen verran kärsimätön, että haluan testata uusia ominaisuuksia mahdollisimman pian. Töissä ollessani (tietokoneiden huolto ja korjaus) en kuitenkaan asentaisi asiakkaiden koneisiin väliversioita jo senkin takia, kun niillä on niin lyhyt tuki.

      • Kyllähän se tekemisen taso pitää olla sellainen, että ainakin pari vuotta toimii eteenpäin asennuksen jälkeen tuetusti ja ilman ongelmia.


    • z i k e

      Itse aloitin 10.04LTS versoiolla, joka toimi moitteetta. 12.04LTS:ään en ollut oikein missään vaiheessa täysin tyytyväinen, pientä bugailua oli omissa koneissa, ohjelmien kaatumisia ja muuta pientä.
      Käytin noin vuoden ja osa ongelmista korjaantui tuona aikana, mutta ei kaikki. Olin tottunut parempaan tuon 10.04:n kanssa.
      Kokeilin kakkoskoneessa 13.04:ää ja se oli nopea ja tuntui toimivan paremmin ja asensen sen pääkoneeseeenkin, olen ollut tyytyväisempi tuohon kuin 12.04:n.

      Olen ollut aloittajan linjoilla, että LTS:ssä kannattaisi pysytellä ja varmaan palaan siihen 14.04LTS:n kanssa, mutta omissa koneissa uudemmat väliversiot pelasi paremmin. Ei tainnut Unity olla ihan valmis12.04LTS:n tullessa.

    • Stieglitz

      Minusta tämä uusi trendi - joka toinen vuosi 5 vuoden päivitystuella varustettu LTS on hyvä. Varsinkin kun itse asentelen muille ihmisille helppokäyttöisiä ja vakaita Linux-jakeluita kuten vaikkapa Linux Minttiä. Kuuteen muuhun koneeseen olen reilun vuoden aikana asentanut Linux Mint 13:n ja kaikilla heillä on järjestelmä toiminut hyvin ja ovat olleet siihen tyytyväisiä.

      • Miten niin uusi trendi? Ainahan niistä ohjelmista on ne tuotantoversiot. Ubuntustakin ollut vuodesta 2006 lähtien.


      • ½!"#¤%&/()
        M-Kar kirjoitti:

        Miten niin uusi trendi? Ainahan niistä ohjelmista on ne tuotantoversiot. Ubuntustakin ollut vuodesta 2006 lähtien.

        Tätä aiemmin LTS-versiolle oli päivitystuki 3 vuodeksi, servereille vain 5 vuodeksi. Linux Minteistä versio 13 oli ensimmäinen jolle tuli myös clienttinä 5 vuoden tuki.

        Ja eikös aiemmin joka kevät tullut uusi LTS-versio? Tänä vuonna sitä ei ainakaan Mintille tullut.


      • ½!"#¤%&/() kirjoitti:

        Tätä aiemmin LTS-versiolle oli päivitystuki 3 vuodeksi, servereille vain 5 vuodeksi. Linux Minteistä versio 13 oli ensimmäinen jolle tuli myös clienttinä 5 vuoden tuki.

        Ja eikös aiemmin joka kevät tullut uusi LTS-versio? Tänä vuonna sitä ei ainakaan Mintille tullut.

        LTS versio tullut joka toinen vuosi, vuodesta 2006 lähtien.

        Ennen, tuki työpöytäkomponenteille oli vain 3v, mutta palvelinkomponenteille ja kaikista keskeisimmille jutuille 5v.

        Tarkoitti sitä, että työpöydällä käyttö onnistui kyllä myös 5v kun Linuxin päivittyminen antoi matosuojan mutta ylläpidon tarve kasvoi. Selainta, Flash Playeria, videosoitinta jne. piti päivittää manuaalisesti sen 3v jälkeen niin sai pari lisävuotta. Turvallisuus kyllä on heikompaa kun kaikki komponentit ei päivity mutta arvioisin riskin olemattomaksi.

        Ylläpidän edelleen yhtä 10.04 LTS:ää työpöytäkäytössä, ja ylläpidän sitä varmaan manuaalisesti vuoden 2015 kesälle ellei rauta hajoa pois. Ikivanha kone jo.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      149
      23954
    2. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      630
      23199
    3. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      135
      13618
    4. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      396
      9960
    5. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      300
      7730
    6. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      26
      5993
    7. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      186
      3424
    8. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      13
      3005
    9. Mitä hänellä oli päällään kun viimeksi näit hänet?

      Avoimia vastauksia saa kirjoitella... Ehkä joku saattaa tunnistaa itsensä kommenttien joukosta :)
      Ikävä
      77
      1979
    10. Meidän tarinako on ohi?

      Ootko niin päättänyt?
      Ikävä
      117
      1681
    Aihe