Miksi kanahaukka on herkuttelija?

Miksi kanahaukka jättää tästäkin linnusta yli 90% hyödyntämättä?

http://www.samikeranen.com/cpg14x/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=0
(jos linkki ei toimi, niin ko. sivulta voi etsiä sanaa "kanahaukan")


Kanahaukka tekee saaliiseensa, joka saattaa vielä elää, reiän terävällä nokallaan ja kaivaa sieltä sydämen ja munuaiset. Ne ovat pehmeätä ja ravitsevaa syötävää.
Niin, ja sitten ne syötyään se huomaakin, että jopas tuli masu täyteen. Lähdetäänpä kotia kohti. Siihen jätetään revitty saalis. Unohdetaan. Ja seuraavaan nälkään tapetaan uusi lintu!

Nykyihminen on opettanut kanahaukan tällaiseen tuhlailuun.
Kuten "routa porsaan kotiin ajaa", niin myös kovemmat ajat opettaisivat kanahaukankin kunnioittamaan luontoa.
Niin, jos se osaisi lukea, niin voitaisiin antaa luettavaksi pari lukua metsästäjän oppaasta ja siitä kestävästä metsästyksestä.
5463
Äänestä

Muut lukivat myös

Vastaukset 5

Vanhimmat

Koska se on degeneroitunut muoto vanhasta hyvästä haukkalajista.
Niin on päässyt tapahtumaan kahdesta syystä:
kanahaukalla ei ole luontaista vihollista
ilmastonmuutos.

Äänestä
  • Kanahaukan luontaisia vihollisia Suomessa ovat lähinnä huuhkaja ja näätäeläimet. Poikaset tietysti suurimmassa vaarasssa, mutta myös isommat pedot voivat napata aikuisen kanahaukan jos pääsevät yllättämään sen saaliilta.

    Ihminen puolestaan on aiheuttanut kanahaukan taantumisen tehometsätalouden aiheuttamalla pesimäpaikkojen puutella ja myös sen aiheuttamalla metsäkanalintukantojen taantumisella. Myös vainoa esiintyy vielä.

    Äänestä

Kanahaukka ei varastoi ruokaa, joten se syö saalistamastaan eläimestä sen verran kuin pystyy. Joskus se palaa aikaisemmalle saaliilleen, käyhän kanahaukka esimerkiksi talvisin raadoillakin. Sisäelimet ja aivot sisältävät eniten ravintoarvoa, joten ne syödään ensin. Loput saalista syö sitten taas joku toinen eläin, eli saalis ei mene hukkaan. Saattaa myös näyttää, että linnusta on suurin osa syömättä, sillä pullea höyhenistä tekee linnusta suuremman näköisen kuin sen ruumis on.

Kanahaukka käyttää pääravintonaan metsäkanalintuja, rastaita, kyyhkyjä ja varislintuja sekä jäniksiä ja oravia. Kanahaukan taantumisen syitä ovat tehometsätalouden aiheuttama pesimäpaikkojen puute ja myös sen aiheuttama metsäkanalintukantojen taantuminen. Etenkin ennen myös vaino oli merkittävä uhka kanahaukalle. Nykyiseksi Suomen pesimäkannaksi on arvioitu noin 5 000 paria.

Äänestä
  • > Loput saalista syö sitten taas joku toinen eläin, eli saalis ei mene hukkaan.

    ei välttämättä, voi myös jäädä mätänemään.

    Toinen asia on se, että onko se sitten hyväksi että kanahaukka saalistaa supikoirille ja ketuille ruokaa?
    Jos kanahaukka tietäisi ettei sitä saalista niin vaan saa, niin oppisi raahaamaan saaliin piiloon tai jopa pesäänsä, paloittelisi osiin ja lentäisi useita kertoja pesälleen.

    Jos tuolla tavalla toimittaisiin nykyajan tehtaissa tai yrityksissä, niin kyllä olisi YT-neuvottelut käynnissä.

    Äänestä

  • enhyvkats kirjoitti:

    > Loput saalista syö sitten taas joku toinen eläin, eli saalis ei mene hukkaan.

    ei välttämättä, voi myös jäädä mätänemään.

    Toinen asia on se, että onko se sitten hyväksi että kanahaukka saalistaa supikoirille ja ketuille ruokaa?
    Jos kanahaukka tietäisi ettei sitä saalista niin vaan saa, niin oppisi raahaamaan saaliin piiloon tai jopa pesäänsä, paloittelisi osiin ja lentäisi useita kertoja pesälleen.

    Jos tuolla tavalla toimittaisiin nykyajan tehtaissa tai yrityksissä, niin kyllä olisi YT-neuvottelut käynnissä.

    Vaikka saalis jäisi mätänemään, on siinä aina jotain syöjiä. Myös hyönteiset kuuluvat eläinkuntaan.

    Pesimäaikaan kanahaukka toki viekin saalinsa pesässä odottaville poikasille. Pesimäajan ulkopuolella lintu ei ole pesimäreviirillään kuin poikkeustapauksissa.

    Äänestä

Kommentoi aloitusta


Pro metso kirjoitti:

Miksi kanahaukka jättää tästäkin linnusta yli 90% hyödyntämättä?

http://www.samikeranen.com/cpg14x/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=0
(jos linkki ei toimi, niin ko. sivulta voi etsiä sanaa "kanahaukan")


Kanahaukka tekee saaliiseensa, joka saattaa vielä elää, reiän terävällä nokallaan ja kaivaa sieltä sydämen ja munuaiset. Ne ovat pehmeätä ja ravitsevaa syötävää.
Niin, ja sitten ne syötyään se huomaakin, että jopas tuli masu täyteen. Lähdetäänpä kotia kohti. Siihen jätetään revitty saalis. Unohdetaan. Ja seuraavaan nälkään tapetaan uusi lintu!

Nykyihminen on opettanut kanahaukan tällaiseen tuhlailuun.
Kuten "routa porsaan kotiin ajaa", niin myös kovemmat ajat opettaisivat kanahaukankin kunnioittamaan luontoa.
Niin, jos se osaisi lukea, niin voitaisiin antaa luettavaksi pari lukua metsästäjän oppaasta ja siitä kestävästä metsästyksestä.

Anonyymi
5000

Ilmoita asiaton sisältö

  • Sisältää materiaalia, joka on loukkaavaa, herjaavaa, rasistista, uhkailevaa tai ahdistelevaa.

  • Materiaali sisältää nimiä, yhteystietoja tai muita henkilökohtaisia tietoja. Julkisuuden henkilöistä, julkisissa viroissa toimivista ihmisistä sekä yritysten vastuuhenkilöistä saa keskustella työhön liittyen. Myös yksityiselämään liittyvistä asioista voi keskustella siltä osin, kuin niistä on julkisesti kerrottu.

  • Sisältää lapsille haitallista tai heiltä kiellettyä materiaalia. Seksuaalinen sisältö on sallittua aiheeseen tarkoitetuilla palstoilla, joiden ikäraja on 18 vuotta.

  • Lainvastaista sisältöä voi olla mm. yksityiselämää loukkaavan tiedon levitys, kiihottaminen kansanryhmää vastaan, laiton uhkaaminen, alaikäisiin liittyvä seksuaalinen sisältö/grooming, petokset, identiteettivarkaudet, kunnianloukkaukset ja tekijänoikeusrikkomukset.

  • Sisältö ei liity palstan tai keskusteluketjun aiheeseen.

  • Viesti ei ole suomea tai ruotsia (pl. International Forums), se sisältää mainontaa, se sisältää tekijänoikeuksin suojattua materiaalia, se on massapostitus tai jokin muu syy.

Jaa keskustelu