Vehkajoen Turvetuotanto, Hamina

zupi

Noniin, tulipa Haminan kaupungin ympäristölautakunnalta melkoinen pommi.

Lautakunnan käsittelyssä oli todettu, että Utin turve on ilmoittanut aloittavansa turpeen noston vehkajoen yläjuoksulla Kärpän suolla, kahdella yhteensä alle kymmenen hehtaarin palstalla.
Lautakunnan istunnossa oli todettu että asia ei tarvitsisi edes ilmoitusmenettelyä, koska haettava alue on alle 10- hehtaaria, eikä lautakunnan jäsenille jaettu minkäänlaista tietoa asiasta.

Lautakunta ei siis miettinyt vesiensuojelutoimia millääntavalla, vaan sivuutti asian vaivihkaa!

Myöskään ELY keskukselle ei ole ilmoitettu mitään (mm. ojituksista tulee tehdä ilmoitukset).

Viime vuonnahan samasta asiasta taisteltiin Haminan kaupungin palstan osalta Kärpänsuolla ja tuolloin kansanliikkeen seurauksena kaupunki luopui toiminnasta.
Nyt sama alkaa siis taas uudestaan ja vähän vaikuttaa siltä, että samat puuhamiehet ovat taas takana...kysymys kuuluukin että onko tarkoituksena yrittää saada nyt pienempi ala tuotantoon ja myöhemmin suon ollessa jo tuotannossa hakea isompaa alaa mukaan? Alle kymmenen hehtaarin ala kuulostaa turveteollisuuden ailahteluiden takia kovin kannattomattomalta!

Sinällään koko projekti kuulostaa taas jälleen kerran uskomattomalta. Juuri viikkoa aiemmin on saatu ensimmäinen kalojen nousu este muutettua pohjapadoksi (kustannukset 150 000 euroa) ja aiemmin kunnostettu vehkajokea noin kymmenen vuoden ajan taimenelle sopivaksi, kokonaiskustannusten ollessa yli 300 000 euroa. Ja vehkajoellahan ei ole nykyisellään aiempia turvetuotantoalueita eikä mitään muutakaan isompaa kuormittajaa.

Tuotantoalueen tullessa käyttöön 10- vuotta kestänyt joen kunnostus taimenille sopivaksi saattaa mennä hukkaan tulvapiikkien aikana tulevien humus päästöjen seurauksena, joka tukkii taimenen kutusoraikot ja tappaa sen sisällä olevan mädin hapenpuutteeseen. Nyky lain edellyttämät vesiensuojelutoimenpiteet eivät pysty pidättelemään tulva aikoina tulevia kiintoainespäästöjä, jotka valuvat siis altaista yli suoraan alavirtaan.

Tällä hetkellähän vehkajoen kunnostetuilla alueilla on varsin hyvin taimenen poikasia ja meriyhteyden pikkuhiljaa avautuessa, joessa on paljon potenttiaalia. Joen ollessa vapaana padoista ja kunnostettuna on arvioitu (ELY- keskuksen toimesta) että joki tuottaisi joka vuosi noin 10 000 taimenen poikasta mereen kasvamaan. Yhden kymmenen senttisen taimenen hinta istutettuna on noin 1- euron ja kalan kasvaessa meressä sen kappalehintaan tulee nopeasti nolla perään. Vuotuinen tuotto merialueelle on siis huomattava jo senkin puolesta että joessa kasvanut luonnon kala selviää huomattavasti paremmmin kuin mereen suoraan istutettu poikanen (joista noin 80% kuolee RTKL:n tutkimuksien mukaan ensimmäisen merivuoden aikana)

Että tällaista meillä täällä Haminassa!

3

70

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • turve ylös vain

      Olipas pitkä jargoni, en viitsinyt loppuun lukea. Asiaan on todettava että, turvetta tarvitaan ja kyseinen paikka on oivallinen turpeen nostoon.

      • heppu4

        Noniin lueppa loppuun asti!

        Kyseisessä paikassahan on tehty töitä noin 10 vuotta joen kunnostamiseksi (vedenlaadun parantaminen ja meritaimen kannan luominen).

        Yllä olevan viestin mukaisesti rahaa on kuitenkin käytetty jo niin paljon, että ei ole kovin järkevää tällaiseen vesistöön enää lähteä turve aluetta avaamaan.


    • kaikki ylos vaan

      Järkevää, kyllä se on järkevää ottaa hyvä turve energiaksi. Suomessa on loputon määrä soita, mitä enempi saamme niitä kuivaksi, sen vähempi hyttysiä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1335
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1086
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      75
      878
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      797
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      63
      733
    6. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      290
      716
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      708
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      39
      691
    9. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      60
      678
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      43
      665
    Aihe