Ahvenanmaasta yksi sotekunta?

ei mitään veroloisia

Sotekiima on kovaa joten miksei 16 kuntaa voi yhdistyä yhdeksi että palvelut voidaan turvata ja pysyvät laadukkaina?

Mietitään nyt vaikka ahvenanmaalaista mummoa niin eihän se ole mitään jos joutuu maksimissaan 20km matkan istumaan taksissa että pääsee hoitoon Maarianhaminaan.

18

94

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • liwefg

      NeFe taas kirjoittaa asioista joista ei ymmärrä. Ahvenanmaallahan on jo kauan sitten toteutettu "Ahvenanmaan SOTE". Maakuntahallitus kun vastaa terveydenhuollosta. Kunnilla ei ole mitään tekemistä terveyshuollon kanssa maakunnassa.

      • pakko on pakko

        Aika jännää, että mantereella on ihan pakko tehdä pakkoliitoksia, mutta Ahvenanmaalla homma toimii noinkin. Mistä siis tämä pakkomielle pakkoihin? Vastaan itse: pakkoliitoksilla RKP-johtoinen hallitus haluaa levittää keinotekoista kaksikielisyyttä. Asia ei oikesti liity mitenkään soteen.


    • skärgårdsbo, finsk

      Veroloiseksi nimittäminen tässä asiassa on melko kyseenalainen koska mannersuomalainen käsittääkseni nauttii maksuttomasta terveyskeskuksesta samaan aikaan kun ahvenanmaalainen maksaa lääkärikäynnistään 25 euroa ja jos pelkästään sairaanhoitajan vastaanotolla käy, se on edullisempi eli 15 euroa.

      Yksikään mummo ei istuksi taksissa, etenkään saaristossa, jossa ei ole kuin sairaanhoitaja paikalla. Lääkäri vierailee kerran kuussa yhden päivän ajan ja sille päivälle pyritään samaan kaikki ajanvaraukset ettei tarvitse matkustaa isolle kivelle.
      Jos joutuu niin lauttamatka on pisimmillään 2,5 tuntia ja siihen maantiekilometrit päälle. Reissu on niin raskas ettei sinne turhaan lähde.
      Toisin on mannersuomalaisten kanssa kun notkuvat harva se viikko terveyskeskuksissaan hakemassa sairaslomia tms. ja siten kuluttavat verovaroja.

      • Erehdyt!

        Kyllä täällä Vantaalla ainakin on terveyskeskusmaksut voimassa. Varmaan on muissakin kunnissa.


      • kysyn vaan
        Erehdyt! kirjoitti:

        Kyllä täällä Vantaalla ainakin on terveyskeskusmaksut voimassa. Varmaan on muissakin kunnissa.

        Hintaan?


      • niinpä niin!
        Erehdyt! kirjoitti:

        Kyllä täällä Vantaalla ainakin on terveyskeskusmaksut voimassa. Varmaan on muissakin kunnissa.

        Kovin on pienet kustannukset Vantaalla vrt. Ahvenanmaan maksuihin! Kävin katsomassa kaupunkinne sivuja. Vantaalla on kuin onkin maksukatto, jota Ahvenamaalla ei ole. Miksi väittää että Ahvenanmaa olisi jokin loiseläjä kun kustannuksemme ovat suuremmat? Ohessa Vantaan sivulta:


        Terveysasemalla tapahtuvasta lääkärin vastaanottokäynnistä peritään 14,70 euron käyntimaksu. Vuosimaksu on poistunut käytöstä. Maksukäytäntö koskee 18 vuotta täyttäneitä. Käyntimaksukatto on kalenterivuodessa 44,10 euroa. Terveyskeskusmaksua ei peritä niiltä asiakasryhmiltä, jotka on vapautettu maksusta.
        Terveyskeskuspäivystysmaksu peritään päivystysvastaanottokäynnistä Peijaksen terveyskeskuspäivystyksessä 20.00-08.00 välisenä aikana ja viikonloppuna lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä. Terveyskeskuspäivystyksen käyntimaksu on 29,30 euroa. Terveyskeskuspäivystysmaksua ei peritä alle 18-vuotiailta, terveyskeskusmaksusta vapautetuilta sekä maksukaton täyttymisen jälkeen.
        Terveysaseman lääkäripalvelun maksua ei peritä:

        alle 18-vuotiailta
        neuvolan lääkärissäkäynniltä
        perhesuunnittelukäynniltä, silloin, kun siihen ei liity sairaanhoitoa
        kehitysvammaisilta (erityishuolto on maksutonta, lukuun ottamatta ylläpitomaksua)
        julkisessa laitoshoidossa olevilta
        tartuntatautilain mukaisesta hoidosta
        kouluterveydenhuollon erityistutkimuksista, koulutapaturmista
        isyystutkimukseen liittyvältä käynniltä
        työvoimaviranomaisen vaatimasta tutkimuksesta
        kutsuntatarkastuksesta, varusmiehiltä, siviilipalvelusmiehiltä
        vangeilta, pidätetyiltä
        sotainvalideilta
        sotaveteraaneilta, sotiin osallistuneilta
        koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon toimipisteissä tapahtuvista sairaanhoidollisista lääkärikäynneistä
        maksukaton täyttymisen jälkeen.
        Erikoissairaanhoidon poliklinikkamaksu 29,30 euroa peritään jokaiselta poliklinikkakäynniltä.


      • ...
        Erehdyt! kirjoitti:

        Kyllä täällä Vantaalla ainakin on terveyskeskusmaksut voimassa. Varmaan on muissakin kunnissa.

        ...


    • Niin!

      SOTE_systeemillä ei ole mitään väliä niin kauan, kun Ahneidenmaalla on noin monta kuntaa. Kuntatalous on siellä pääelinkeino ja keino rahastaa tukia mantereelta.

      • höbö

        Herra Niin! on varmaanminua paljon fiksumpi joten hän voisi kertoa millaisista tukiaisista on kyse Ahvenanmaan kuntataloudessa. Millaisia tukia saavat mantereelta?


    • jepjepjep1
    • aamu Virkkunen

      Olisiko 3 sotekuntaa kohtuullinen?

      1.
      Maarianhaminan kaupunki
      Finström
      Geta
      Hammarland
      Jomala
      Saltvik
      Sund

      2.
      Eckerö
      Lemland
      Lumparland

      3.
      Brändö
      Föglö
      Kumlinge
      Kökar
      Sottunga
      Vårdö

      Mites tuo pakolaisten vastaanottokyky kun rahaa kuulemma on?

      • Kuten tuolla jo aiemmin kerrottiin, kunnat eivät Ahvenanmaalla vastaa terveydenhoidosta, joten soteuudistus olisi siis pelkästään souudistus. Sosiaalitoimen yhdistämistä täällä suunnitellaan yhdessä muun yhteiskuntapalvelu-uudistuksen kanssa (samhällsservicereform). Kannattaisi ottaa asioista selvää ennen kuin aloittaa kirjoittaa asioista joita ei tunne (kuten esim. terveydenhuollon järjestäminen Ahvenanmaalla).


      • osaatko vastata?

        Johan Ahvenanmaa on sitoutunut ensimmäisenä ottamaan syyrialaisia, siinä vaiheessa kun manner-Suomi vielä ihmetteli. Vaikka tilaa olisikin niin sotapakolaisten vastaanottaminen edellyttää oikeaa ammattiapua, ihmisiä jotka hallitsevat oikeat hoitokeinot esim. psykiatrian parissa kuinka henkisiä sotavammoja hoidetaan. Heitä ei ole montaakaan koko Suomen valtakunnassa, vielä vähemmän saaristossa.

        Pakolaisten aliarvioimista hädän hetkellä on se, jos luullaan että katto pään päälle ja toimeentulokituet kouraan riittävät. Ahvenanmaa tekee kaiken voitavansa olemassaolevin resurssein ja henkilöstöä koulutettu tähän asiaan. Tästä löydät kuukkelin avulla infoa itsekin, jos osaat hakukonetta käyttää.

        Mitä sinun kotikuntasi tekee tässä asiassa? Kerro kuntasi nimi ja aiotut tyoimenpiteet niin päästään vertailemaan.


      • hehhehheeeee

        Jaha. Katsoitko lauttareititkin valmiiksi? On meinaan tuolla listalla hankalat...Tai sitten pitää tosissaan ruinata rahaa mantereelta että nuo saaret pääsevät yhteistyöhön :D


    • 16koolio

      Koskeeko kuntien säästötalkoot ja pakkoliitokset myös AHVENANMAATA?

      • seuraava kysymys?

        Ilman manner-Suomeakin on säästöjä saariston kunnissa tehty jo varsin reippaasti ja palvelujen hintoja nostettu reippaasti. Et kai tosissasi luule että elämä on ilmaista Ahvenanmaallakaan? :D

        Pakkoliitokset ovat manner-Suomen ongelma. Ahvenanmaalla on yhteistyötä jo nyt yli kuntarajojen. Niinkuin on myös pääkaupunkiseudulla ja niiden kuntien pakottaminen yhteen onkin käsittämätöntä - alunperinhän vain huonosti pärjäävät kunnat piti liittää yhteen.

        Sillä logiikalla, että huonommin menestynyt kunta yhdistetään paremmin taloiutensa hoitaneeseen, pitää kaikki pk-seudun kunnat yhdistää Kauniaisiin, ja siinähän se sopivasti muuttuu Suomen pääkaupungin nimikin.


      • joopajoo......1111

        Säästötalkoot tehtiin jo EU:n liittymisen aikaan:

        "Tarkasteluajankohtana 1993–2012 monia ennen talousarviotalouden piirissä toimineita yksiköitä on joko liikelaitostettu tai yhtiöitetty, ja ne ovat näin siirtyneet talousarvion pii- ristä markkinoille. Liitteessä 2 on eritelty vuosittaiset muutokset 1992–2012 liikelaitosta- misen ja yhtiöittämisen kannalta."

        Pakkoliitoksia ei tarvita:

        "Ahvenanmaan maakunta kuuluu taloudellisesti vauraimpiin alueisiin Suomessa. Vuonna 2009 korkein bruttoaluetuote asukasta kohden Suomessa oli Ahvenanmaalla, jossa se kohosi lähes 48 000 euroon. Matalin bruttoaluetuote asukasta kohden, 22 100 euroa, oli Kainuussa.Myös Eurostatin laatimassa EU-maiden eri alueiden bruttokansantuotteen vertailussa Ahvenanmaa menestyi hyvin. Vuonna 2009 asukaskohtainen bruttoaluetuote Manner-Suo- messa oli 114,2 % Euroopan unionin keskiarvosta, kun taas Ahvenanmaan maakunnassa vastaava arvo oli 166 %. Tämän ansiosta maakunta sijoittui kokonaisvertailussa sijalle 10.
        Työttömien työnhakijoiden määrä on Ahvenanmaalla Manner-Suomeen nähden alhai- nen. Työ- ja elinkeinoministeriön toukokuun 2012 työllisyyskatsauksen mukaan työttö- mien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Ahvenanmaalla 2,7 % ja koko maassa 8,3 %."

        http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/01_julkaisut/01_budjetit/20121001Valtio/Ahvenanmaa_selvitys.pdf


      • tbjtunknukytukuyty
        joopajoo......1111 kirjoitti:

        Säästötalkoot tehtiin jo EU:n liittymisen aikaan:

        "Tarkasteluajankohtana 1993–2012 monia ennen talousarviotalouden piirissä toimineita yksiköitä on joko liikelaitostettu tai yhtiöitetty, ja ne ovat näin siirtyneet talousarvion pii- ristä markkinoille. Liitteessä 2 on eritelty vuosittaiset muutokset 1992–2012 liikelaitosta- misen ja yhtiöittämisen kannalta."

        Pakkoliitoksia ei tarvita:

        "Ahvenanmaan maakunta kuuluu taloudellisesti vauraimpiin alueisiin Suomessa. Vuonna 2009 korkein bruttoaluetuote asukasta kohden Suomessa oli Ahvenanmaalla, jossa se kohosi lähes 48 000 euroon. Matalin bruttoaluetuote asukasta kohden, 22 100 euroa, oli Kainuussa.Myös Eurostatin laatimassa EU-maiden eri alueiden bruttokansantuotteen vertailussa Ahvenanmaa menestyi hyvin. Vuonna 2009 asukaskohtainen bruttoaluetuote Manner-Suo- messa oli 114,2 % Euroopan unionin keskiarvosta, kun taas Ahvenanmaan maakunnassa vastaava arvo oli 166 %. Tämän ansiosta maakunta sijoittui kokonaisvertailussa sijalle 10.
        Työttömien työnhakijoiden määrä on Ahvenanmaalla Manner-Suomeen nähden alhai- nen. Työ- ja elinkeinoministeriön toukokuun 2012 työllisyyskatsauksen mukaan työttö- mien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Ahvenanmaalla 2,7 % ja koko maassa 8,3 %."

        http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/01_julkaisut/01_budjetit/20121001Valtio/Ahvenanmaa_selvitys.pdf

        Suomen pitäisikin ottaa oppia Ahvenanmaasta.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Koulu kielsi therianit - "tunneilla kontataan ja nau'utaan"

      Oululainen koulu on kieltänyt eläin- ja rooliasujen käytön koulussa. Hyvä homma, sillä koulussa keskitytään muihin asioi
      Maailman menoa
      375
      3527
    2. Tiiät että oon sulle ainoa sopiva mies

      Jonka oot koskaan nähnyt. Tämä on täysin selvä asia.
      Ikävä
      160
      1666
    3. Enemmistön diktatuuri Ähtärin valtuustossa

      Salo ja Nortunen, ette saa keikuttaa venettä. Olette mätiä omenoita, jotka pitää poimia pois Ähtärin kaupunginhallitukse
      Ähtäri
      42
      1557
    4. Taisit vähän aliarivoida minua ihmisenä

      Et tajunnut että olenkin aika nokkela tyttö 🤭 Jutut ja ulkonäkö varmaan hämäs.
      Ikävä
      61
      1383
    5. Opettajat kertovat miten karuksi koulunkäynti on mennyt Suomessa.

      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010672912.html Tämä asia on ollut jo tiedossa monilla tavan ihmisillä pitkään Suomessa
      Maailman menoa
      101
      1259
    6. Puolustusvoimien henkilötiedustelukurssi

      on uusi kurssi poikkeusoloja varten, jonna kuka tahansa voi hakea. Ehkä se korvaa entisajan "kyläpäälliköt"? Vai onko mu
      Maanpuolustus
      13
      1242
    7. Haloo Purra ja muut hönöt, Suomen rikkain maksaa veroa 4,7 %.

      Mites leikkaukset edistyy, MOTin mukaan Herlin kaikkien kikkailujen jälkeen maksaa tämän veroprosentin.
      Maailman menoa
      317
      1177
    8. Pääseekö E.M.Pekkinen Oy konkurssiin?

      Riittääkö riittävästi varallisuutta ja omaisuutta aloittaa konkurssi menettely? https://empekkinen.smartpage.fi/juhlan
      Maailman menoa
      15
      1176
    9. Kysyisin vain yhden kysymyksen

      Haluatko häntä, kaivattuasi, enää oikeasti elämääsi?
      Ikävä
      75
      1126
    10. Sofia B- on jälleen kerran rakastunut ja onnellinen nainen .

      Toivottavasti nyt on onni kestävää ja Sofia voi saada oman perheen lopulta itselleen .
      Kotimaiset julkkisjuorut
      198
      1114
    Aihe