Äidinkielen yo-koe hirvittää!!

Mitähänsiitätulee

Olen nyt lukion tokalla, ja jonkin verran olemme äikän tunneillä käyneet läpi vanhoja yo-kokeita. Minusta ne ovat aivan mahdottomia, siis sekä tekstitaidon kokeet että esseekokeet! Esseiden aiheetkin ovat sellaisia, että mitä ihmettä näistä voi repiä?! En ole kovin huono kirjoittaja, sellaista keskitasoa, mutta hirvittää tuo äikän koe kyllä aika paljon, vaikka siihen vielä aikaa onkin.

Eivät muiden aineidenkaan kokeet varmaan mitään helppoja ole, mutta eniten mietin kyllä tuota äikkää... Miten siihen voisi oikein valmistautua?? Miten kirjoittaa aiheesta, josta ei käytännössä tiedä mitään ja josta ei ole myöskään oikein mitään mielipidettä?? Huh.

15

7406

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 4454

      No ei esseet pahoja ole, tekstitaito ennemmin.

    • kylläsesiitä

      Tekstitaidon tehtävät liittyvät pääasiassa pakollisten kurssien sisältöihin.

      Esim. ÄI5-kurssilla käsitellään tyyliä, ja YO:ssa on pitänyt eritellä ja arvioida kolumnin tyylikeinoja. ÄI4-kurssi käsittelee tekstejä ja vaikuttamista, ja usein YO:ssa onkin kysytty jotain vaikuttamaan pyrkiviin teksteihin liittyvää, vaikkpa "Erittele ja arvioi kolumnin argumentaatiota". ÄI3-kurssi käsittelee kaunokirjallisuutta, ja YO:ssa on kysytty esim runokielen keinoja tai vaikkapa näyttämöohjeiden merkitystä näytelmäkatkelmassa tai huumorin keinoja romaanikatkelmassa.

      Pointti siis on, että tekstitaidon kysymykset liittyvät suoraan kurssien aiheisiin. Käsitteet, joita vastauksissa tarvitaan, opiskellaan kunkin kurssin yhteydessä. Joissakin tehtävissä pitää sitten osata yhdistellä eri kurssien aiheita ja käsitteitä. Tekstitaito mittaa lukutaitoa - tekstien erittelytaitoa ja tulkintataitoa. Lukemalla paljon esim. lehtiä voi siis ikään kuin treenata huomaamattaan.

      Selviät tekstitaidosta hyvin, jos opettelet pakollisilla kursseilla käsiteltävät asiat hyvin ja osallistut syventäville kurssielle, joilla kertaillaan YO:kokeeseen.

    • Mitähänsiitätulee

      "No ei esseet pahoja ole, tekstitaito ennemmin."

      No siinä mielessä essee mietityttää, kun sen pitää olla kuitenkin aika pitkä... Eikä saisi olla juurikaan toistoa ja turhaa jaarittelua, eli koko tekstin pitäisi olla yhtenäistä asiaa. Mulle pitkän tekstin tuottaminen aiheuttaa ongelmia, etenkin jos aihe on vähän sellanen ei niin läheinen itselle :(( Tuntuu että yleensä saan kaiken sanottavan aika lailla yhteen tai yhteen ja puoleen sivuun, niin tuo vähintään neljä sivua kuulostaa kauhealta määrältä :/ Eikä aiheita voi tietenkään etukäteen tietää, niin ei voi siihen yo-kokeeseen valmistautua.

      Tietysti voi kirjottaa vaikka kuinka pitkän tekstin, mutta sitten laatu kärsii.

      • hhmm

        Eikö teille ole puhuttu suunnitelusta? Eri näkökulmia asiaan, tietoa, esimerkkejä, kuvauksia, omia kokemuksia.


    • MelkeinYlioppilas

      Turhaan sitä paineilet vielä toisella luokalla. Itsekin kyllä paineilin ja ajattelin etten itse koskaan pysty vastaavaan suoritukseen katsellessani viime vuosien YO-vastauksia. Usko huviksesi, että kun olet sen kolme (tai neljä?) vuotta käynyt koulua, kirjoittanut tekstejä ja saanut niistä palautetta niin - hups heijakkaa - huomaat yhtäkkiä että osaatkin kirjoittaa ihan sujuvasti niin tekstitaitoa kuin esseetäkin.
      Äidinkielessä omaa kehitystään ei huomaa niin nopeasti, kuin esimerkiksi matemaattisissa aineissa, joissa voi suoraan testata osaavansa jonkin kaavan. Äidinkielessä ja kirjoittamisessa huomaa kehittyneensä vasta kun vertaa kolmannen vuoden kirjoitelmiä ensimmäisen vuoden kirjoitelmiin.

      Opiskeluintoa!

      • Kddkdldl

        En ny tiiä. Tekstieni sisältöjen taso ei muuttunut yhtään vaikka kuinka monta kurssia kävi äikkää. Itseasiassa arvosanano vain huononivat kiristyneen arvostelun myötä.


      • filpsyyh
        Kddkdldl kirjoitti:

        En ny tiiä. Tekstieni sisältöjen taso ei muuttunut yhtään vaikka kuinka monta kurssia kävi äikkää. Itseasiassa arvosanano vain huononivat kiristyneen arvostelun myötä.

        No se siis kertoo, että et ole kehittynyt ajattelijana etkä ehkä sitten tekstien rakentajanakaan :(.

        Opettajan antama palaute rakenteesta ja kielestä on sitä varten, että siitä voi ottaa opikseen. Sisältöä teksteihin saa maailmasta - yleissivistyskoe!


      • Hyvä minä...

        Joo mullaki tullu paljon kehitystä tässä lukion aikana. Eka essee lukiossa 50 pistettä, viimene enne ylppärii eli preli 35... Eka tekstitaitovastaus 6 pistettä, prelissä 4, 4 ja 5... :P Tosin ne ois viime kevään rajoilla E, eli toivoa on. :) Paitti että tektstitaitoylppäri oli kamala... Saa nähä, mitä tulee... :/


    • Lukeminen auttaa

      Lue mahdollisimman paljon laadukkaita tekstejä (esim. Suomen kuvalehteä, joka ainakin meidän lukioomme aikanaan tuli) - tämä on hyväksi havaittu keino. Itse en kauheasti treenannut varsinaista kirjoittamista (siis kirjoittamalla), mutta luin paljon, mistä oli mielestäni selvää hyötyä. Samalla saat tietoa eri asioista, mikä auttaa yleissivistyksen osoittamisessa juuri eseekokeessa.

    • Nohuhhuh

      Mitä asioita pitää ottaa huomioon, kun pitää eritellä tekstin (runon, novellin, artikkelin) rakennetta? Entä kun pyydetään analysoimaan kertojaa?

      • fnfnfn

        Erittele tekstin rakennetta

        Runo: säe, säkeistö, miten ne on sommiteltu, välimerkit, välimerkittömyys...
        Novelli: kappalejaot (esim. mitä niissä käsitellään, muutos eri kappaleiden välillä tai jtn, vaikea kertoa yleisesti), olisikohan nimi? Novellin rakenteesta on vähän vaikeampi...
        Artikkeli, uutinen yms.: kappaleet, otsikko

        Fontilla leikittelyt, kirjaisinkoolla leikittelyt, muissakin välimerkit (ainakin novellissa).

        Noin ainakin itse ymmärtäisin. Ja pitäisiköhän sitten katsoa vielä miten ne pelaa kokonaisuutena? :O

        Analysoi kertojaa

        Millainen on, millainen suhde muihin, miten muuttuu esim. novellin kuluessa, mitä ajattelee, miksi ajattelee...

        - fnfn

        En ole mikään äikkänero, mutta en kovin huonokaan.


    • Nohuhhuh

      Kiitän, tuostakin oli apua. Vielä kun saisi nuo kohdennettua oikein "Erittele", "Pohdi" tai "Tulkitse" -tehtävissä niiden vaatimusten mukaan, voi 4p tekstitaidot olla lähellä.

      • kevät2012

        Erittele = pilko teksti osasiinsa (annetun näkökulman mukaan - joskus käsitteiden avulla, joskus ilman) ja suhteuta kaikki pilkotut osaset kokonaismerkitykseen (eli teksti on ymmärrettävä ja tulkittava kokonaisuutena, jotta erittelyssä on jotain ideaa).

        Tulkitse = päätelmien tekemistä havaintojen pohjalta (erittelyssäkin on aina mukana tulkintaa eli erittely ja tulknta eivät ole irrallisia)

        Pohdi = esseen yleisin tehtävänanto, jossa aihetta käsitellään eri näkökulmista


    • Ensi vuonna abi

      Mua kans jännittää juuri äikän yo-koe eniten jostain syystä :/ En ole kovin huono kirjoittaja mutten myöskään keskitasoa parempi, ja ne äikän kirjoitusten aiheet on aina niin omituisia... Siis sekä esseessä että tekstitaidossa. Se on kans niin paljon tuurista kiinni et millaisia aiheita tulee eteen just silloin kun itse on kirjoitusvuorossa.

    • kevät2012

      Tekstitaidon koe on lukutaidon koe. Turha siis etukäteen panikoida hirveästi. Parhaiten voi harjoitella lukemalla mahdollisimman paljon erilaisia tekstejä. Koe on soveltavin kaikista lukion kokeista. Olennaista on vastata siihen, mitä kysytään. Jos kysyykseen ja tekstilajiin (Esim. kolumni, novelli, mainos) liittyy tiettyjä käsitteitä, niitä voi käyttää erittelyssä ja tulkinnassa apuna. Joskus joutuu itse "käsitteellistämään" asiat, jos varsinaisia valmiita käsitteitä ei ole. Olennaista on siis ymmärtää lukemastaan olennainen.

      Essee mittaa sitten enemmän kirjoitustaitoa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oulaisten vaalit, hyvä alku mutta lisää toimenpiteitä tarvitaan.

      Hallituksen toimet rikollisuutta vastaan alkavat tuottaa tulosta. Puolueväriin katsomatta demokratian valtaa ja perustus
      Oulainen
      5
      4009
    2. Olet minua

      vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va
      Ikävä
      87
      2072
    3. Jos tapaisimme uudelleen?

      niin luuletko että mikään muuttuisi vai toistuuko meidän historia? Ehkä vähän eri tavalla mutta samoin tuloksin J
      Ikävä
      50
      856
    4. Hän on niin

      Hyvännäköinen. Vaikea vastustaa
      Ikävä
      47
      784
    5. Mies pyysi rahaa

      Jälkikäteen kun tarjosi kyydin yhteisestä harrastuksesta kotiini. Mitä vi**... Ei ihastunut mies noin toimi?
      Ikävä
      184
      738
    6. Mites nyt suu pannaan

      Kitkiöjoki ja Järvinen solmivat Attendon/Terveystalon kanssa sopimuksen, jonka mukaan sopimuksen irtisanomisoikeus on va
      Sysmä
      34
      738
    7. Nähdäänkö ensi viikolla

      paikassa joka alkaa samalla kirjaimella kuin etunimesi? Ikävä on sinua. Fyysistä läsnäoloasi.
      Ikävä
      35
      732
    8. Taas Lieksassa tyritty

      Suomalaisten kansallismaisemaa juntit pilaamassa. Nuori tyttö kaupunginjohtajana ei ole sen viisaampi. *S-ryhmän hanke
      Lieksa
      119
      715
    9. 35
      674
    10. Miksi tuota ei saada karkotettua Suomesta?

      Sillä näkyy olevan ilmeinen suojaväri. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6af3161b-4cdc-4ca7-b6cd-1e745efd1a97
      Maailman menoa
      127
      648
    Aihe