Positiivisen uskonnonvapauden puolustamisesta

kuunteleva_kirkko

Monet tuntuvat ajattelevan, että jos ihmisellä on selkeä uskonnollinen vakaumus hän silloin suhtautuu negatiivisesti muulla tavoin uskoviin ihmisiin. Jyri Komulainen kirjoittaa Rajalla-blogissa fiksusti kirkon vastuusta Suomen suurimpana uskonnollisena yhteisönä puolustaa vahvaa positiivista uskonnonvapautta.

Oma vakaumus ei murene eikä katoa eikä vahingoitu vaikka puolustaa muiden oikeutta toteuttaa omaa uskoaan. Kovin usein näemme uskonnonvapauden negatiivisena eli oikeutena olla uskomatta. Se on kuitenkin myös yhtälailla positiivista vapautta, vapautta uskoa.

Millaisia mietteitä sinulle nousee tästä bloggauksesta?

Aija-pappi

10

142

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tunnustaa

      Oma vakaumis ei tosiaan murene vaikka puolustaa kaikkien, siis muiden ja minun, oikeutta toteuttaa omaa vakaumustaan ja uskoaan. Siitä olen kanssasi täsmälleen samaa mieltä.

      Haluaisin kysyä sinulta Aija, että miten koet uskosi kestävän sen, että ei-uskovat haluavat toteuttaa vakaumustaan yhtälailla? Vahingoittaako uskoasi jos esimerkiksi koulun kevätjuhlassa ei enää ohjatusti ylistettäisi jeesusta tai jumalaa, mutta ei myöskään ohjatusti kiellettäisikään jeesusta tai jumalaa?

      Miten uskosi kestäisi tällaisen yhdenvertaisuuden?

    • näin vaan on

      Jumalan Valtakunnan kaltaisena syntyneistä ei tule Jumalallisempia rikollisen kristinuskon pakko lapsikasteista, pakko koulutuksilla jne edenkään kun kouluttajana on satoja miljoonia ihmisiä, pikku lapsiakin tappaneen, tapattaneen, raiskanneen jne rikollisuus.

    • vapaus ja vastuu

      Uskonvapaus tietenkin tarkoittaa pohjimmiltaa sitä, että jokaisen maailmankuva olkoon sellainen kuin ihminen itse kokee hyväksi.

      Tuon puolesta olen itse valmis marssimaan.

      Uskovaiset vaan tuntuvat kääntävän asian niin, että kun heillä on vapaus uskoa omiin myytteihinsä, olisi heillä jotenkin oikeus myös ns. yhteisessä tilassa ja ajassa toimittaa niitä rituaalejaan. Huomaavaista olisi kaikilta osapuolilta, että kiistanalaisia asioita ei tuotaisi julkisiin tilaisuuksiin eikä ihmisiä eroteltaisi varsinkaan julkisten toimijoiden taholta eri ryhmiin yksityisten uskomustensa perusteella.

      Karrikoitu esimerkki voi kuulostaa loukkaavalta mutta siltikin. Jos uskoisin, että olen ylösnoussut Napoleon ja oikeutettu koko Suomen kuningas JA alkaisin toteuttaa tuota uskomustani julkisesti, minut todettaisiin pian hulluksi ja häiriköksi. Sen sijaan jos vaan uskon että joku henkilökohtainen ystäväni kahden tuhannen vuoden takaa on noussut kuolleista ja tulee joskus vielä antamaan koko maailman meidän harvojen ja valittujen porukalle JA tuon uskomuksen merkiksi haluan julkisesti kertoa ja laulaa tuosta ystävästäni hänen eri ilmentymismuodoissaan..... niin se sitten onkin jotenkin hyväksyttävääkö? Osa kulttuuria ja perinnettä?

      Arvatkaa paljonko eroa noissa kahdessa tarinassa on ateistin korvaan? Niinpä, ei tippaakaan eroa.

    • njbhvgf

      Aija-papille:

      Te, ammattilaisina totuuden kiertäjinä palvelette viroissanne rikollisuutta joita uskovaisenne maksaa ymmärtämättöminä:
      http://www.evl.fi/katekismus/uskontunnustus/uskontunnustus.html
      'Meillä ei ole järkeä. Meillä ei ole ymmärrystä. Me emme kykene noudattamaan ihmisille säädettyä lakia. Olemme syntisiä; Järkemme ei voi käsittää Jumalaa.'

      Kansain välisten kirkkojen rahastojen kautta suomalaisetkin kustantavat "lisä mainetta pastoreille" tappatamalla ja tappamalla ihmnisiä:

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Noitavainot
      Noitavainot nykyaikana
      Vielä nykyään joissakin vahvasti taikauskoisissa ja perinteisiin nojaavissa yhteisöissä harjoitetaan noitavainoja. Nykyajan vainot vaativat tuhansia ihmishenkiä vuosittain.[14] Etelä-Afrikan pohjoisosassa jopa satojen noidiksi epäiltyjen ihmisten uskotaan saaneen surmansa noitavainoissa 1990-luvulla.[15] Kamerunissa järjestetään noitaoikeudenkäyntejä, joissa syytetty voi saada tuomion noitatohtorina esiintymisestä. Lynkkausjoukot ovat polttaneet elävältä tuhansia ihmisiä Tansaniassa, Keniassa ja Zimbabwessa 1990-luvulla. Noitavainot ovat jatkuneet myös vuosituhannen vaihteen jälkeen. Länsi-Keniassa väkijoukot polttivat 11 noidiksi epäiltyä miestä ja naista toukokuussa 2008. [16] Nigeriassa noin 5000 lasta on hylätty kymmenessä vuodessa vanhempien karkottaessa heidät noitina. Lapsia on syytetty avioeroista, sairauksista, onnettomuuksista tai työn menetyksestä.[17] Afrikan noitavainojen syyt ovat usein myös poliittiset, sillä vaikutusvaltaiset noidat ja noitatohtorit ovat yleensä uudistusten jarruina. Pastorit saavat myös lisämainetta paljastaessaan uusia "noitia." Vuonna 2010 Haitilla tapettiin 45, joita syytettiin koleran levittämisestä voodoon avulla.[18]

      http://www.huffingtonpost.com/huff-wires/20091018/af-nigeria-child-witches/

      IHMISEN OMA VAKAAMUSTA EI OLE RIKKOA JUMALAN JA JEESUKSEN LAIN "ÄLÄ TAPA" KÄSKYÄ VAAN USKONTUNNUSTUKSEN KALTAINEN MIELELTÄÄN saatanaa PALVELEMAAN EKSYTETTY TEKEE RIKOKSENNE HENGELLISESTI SAIRAINA USKOVAISINA.
      Tuollaisetkin aikaan saannokset todistavat kiistattomasti pappien moraalittomuutta ja luterilaisuudenkin herran helevetin oilemassa olemisesta:
      herra Luder/Lutherin katekismus; epäjumalan ensimmäinen käsky; ei ole edes väärennetyssä raamatussa:
      "Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia."

      TÄTÄ; herra epäjumalanne antamaa käskyä rikollisesti uskotte:
      Luder/Lutherin kirje 1.8.1521
      "Ole syntinen ja tee syntiä rohkeasti, mutta usko vielä rohkeammin. Synti ei erota meitä Hänestä, vaikka sortuisimme haureuteen tai murhaan tuhansia ja tuhansia kertoja päivässä."

      papeilla luulis olevan seurakuntiensa palveluksessa suurempi vastuu moraalisesti uskontunnustuksen antaneista lampaistaan!

    • Näissä uskonnonvapauden puolustuspuheenvuoroissa kovin usein nousee esiin näkemys, että uskonnonvapautta on harjoittaa ja harjoituttaa yhtä tiettyä uskontoa julkisissa laitoksissa kuten esimerkiksi kouluissa ja armeijassa. Ja vastaavasti että on uskonnon vapauden rajoittamista, jos uskonnonharjoitus halutaan saada pois näistä instituutioista.

      Jos uskonnon vapautta on tuoda yhtä, nimellisen enemmistön, uskontoa julkisiin laitoksiin, eikä saman vapauden nimissä myös muille uskonnoille ja vakaumuksille pitäisi antaa samat oikeudet. Mihin silloin vedettäisiin raja: islamiin, juutalaisuuteen, jainalaisuuteen, budhalaisuuteen, lentävään spaghettihirviöön, konfutselaisuuteen, wiccalaisuuteen, ateismiin?

      Paljon laajempaa, ja helpommin ja tasavertaisemmin toteutettavaa uskonnon vapautta olisi pitää yksittäiset uskonnot ja niiden rituaalit, mukaanlukien uskonnolliset laulut, poissa julkisista laitoksista, ja antaa jokaiselle tasavertainen mahdollisuus harjoittaa omaa uskontoaan ilman yhteiskunnan ohjaista, ihan jokaisen oman uskonnon tai katsomuksen mukaisin menoin ja perintein.

      Se, että yksittäinen uskonto suositellaan poistettavaksi esimerkiksi koulujen pakollisesta opetuksellisesta ohjelmasta ei tietenkään tarkoita, että uskonnollista symboliikkaa, kirkkoja tai minkäänlaista uskonnon harjoittamista haluttaisiin kieltää tai rajoittaa vaikkapa koululaitoksen ulkopuoelella.

      Jos "Suomen suurimpana uskonnollisena yhteisönä puolustaa vahvaa positiivista uskonnonvapautta" kirkon tulisi siis vahvasti ja selvästi kannattaa pakollisen tunnustuksellisen opetuksen ja tilausuuksien järjestämistä esimerkiksi peruskoulujen koulupäivän osana., lapsen - tai oikeammin tietysi lapsen vanhempien - uskonnollisesta vakaumuksesta riippumatta. Uskonnonvapauden vahvan puolustajan tulisi kaikin voimin edistää sitä, että kaikki uskonnolliset vakaumukset olisivat yhteiskunnassamme samalla viivalla, eikä yhtäkään niistä suosittaisi sen enempää kuin syrjittäisikään muiden kustannuksella. Nyt näin ei ole. Miksiköhän sanat ja teot eivät kohtaa?

      Minun vakaumukseni kestää kirkot ja moskeijat kaupinkikuvassa, ristiriipukset ja uskontojen "vaatimat" vaatekappaleet ihmisten päällä, virrenveisuun kirkoissa ja uskonnollisissa tilaisuuksissa raamatut ihmisten kodeissa jne. Tilaisuuksia ja paikkoja uskonnon ja uskonnollisuuden harjoittamiseen on joka puolella, enkä närkästy enkä menetä yöuniani näistä. Kestääkö uskovien vakaumus ja mielenrauha sen, että joku julistaisi kadunkulmassa että jumalaa ei ole?

      • kjhg44

        Uskonvapaudella on Suomen Perustuslailla asetetut "rajat" kansalaisten suojelemiseksi:

        Rikkomalla yhtäkään Suomen Perustuslain 1§ > 10§ ei ole LAILLINEN 11§ uskonnollinen uskonvapaudesta nauttiva henkilö tai järjestö vaan on laiton ja usein selvää rikollisuutta.
        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731
        Finlex / Oikeusministeriö ja Edita Publishing


    • mnbvcf

      Jos tutkitte tarkkaan Suomen Perustuslain 1§ > 10§ :n, niin järkevät huomaavat ettei suomessakaan ole monta lahkoa joilla olis LAILLINEN USKOVAPAUS uskonnollisena järjestönä uskovaisineen sillä rikollisen järjestön jäsenilläkin on vastuu siitä mitä ja ketä tukee!

      Rikkomalla yhtäkään Suomen Perustuslain 1§ > 10§ ei ole LAILLINEN 11§ uskonnollinen uskonvapaudesta nauttiva henkilö tai järjestö vaan on laiton ja usein selvä rikollinen/rikollisuutta.
      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731
      Finlex / Oikeusministeriö ja Edita Publishing

      Tarkistakaa oletteko Lain suojattomia rikollisia tai/ja rikollisuuden tukijoita jäseninä!

    • kmjhgf

      Aija-papille:

      Olen pahoillani mutta taidat kuulua uskonnolliseen järjestöön sen edustajana jolla on uhrien verta käsissään kun asiaa katsotaan rehellisesti rikollisen kristinuskon historia huomioon ottaen...
      Ja ei ne tämänkään päivän rikollisuuden tukijoiden kädet ole rikollisuudesta vapaat. Näitä, 2000 luvullakin tehtyjä rikoksia on kirkon kansain välisen rahastojen kautta suomalaisetkin rahoittaneet... Jeesus ei ole näihin rikoksiin lähetyskäskyä antanut joten sen käskyn antaja herralla taitaa olla sarvet ja kippura häntä:

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Noitavainot
      Noitavainot nykyaikana
      Vielä nykyään joissakin vahvasti taikauskoisissa ja perinteisiin nojaavissa yhteisöissä harjoitetaan noitavainoja. Nykyajan vainot vaativat tuhansia ihmishenkiä vuosittain.[14] Etelä-Afrikan pohjoisosassa jopa satojen noidiksi epäiltyjen ihmisten uskotaan saaneen surmansa noitavainoissa 1990-luvulla.[15] Kamerunissa järjestetään noitaoikeudenkäyntejä, joissa syytetty voi saada tuomion noitatohtorina esiintymisestä. Lynkkausjoukot ovat polttaneet elävältä tuhansia ihmisiä Tansaniassa, Keniassa ja Zimbabwessa 1990-luvulla. Noitavainot ovat jatkuneet myös vuosituhannen vaihteen jälkeen. Länsi-Keniassa väkijoukot polttivat 11 noidiksi epäiltyä miestä ja naista toukokuussa 2008. [16] Nigeriassa noin 5000 lasta on hylätty kymmenessä vuodessa vanhempien karkottaessa heidät noitina. Lapsia on syytetty avioeroista, sairauksista, onnettomuuksista tai työn menetyksestä.[17] Afrikan noitavainojen syyt ovat usein myös poliittiset, sillä vaikutusvaltaiset noidat ja noitatohtorit ovat yleensä uudistusten jarruina. Pastorit saavat myös lisämainetta paljastaessaan uusia "noitia." Vuonna 2010 Haitilla tapettiin 45, joita syytettiin koleran levittämisestä voodoon avulla.[18]

      http://www.huffingtonpost.com/huff-wires/20091018/af-nigeria-child-witches/

    • lkjhg

      Aija-papille:

      Jumalan ja Jeesuksen Laki ja opit eivät anna oikeutta esim. tappaa uskosta ja kasteesta kieltäytyjiä puhumattakaan, että sen mukaan saisi raiskata lapsiakin ja oikein poliisin voimalla suojella rikollisia:
      http://freepathways.wordpress.com/maijan-tarina/

      Suomen Perustuslain mukaan SELLAISTA USKONVAPAUTTA EI OLE, JOKA SALLII LAKIEN RIKKOMISIA!

      Joten se opettamasi rikollisuuden "positiivinen uskovapaus" on saatanasta!

      >>>Ollaanko asiasta yhtä mieltä?
      Rikkomalla yhtäkään Suomen Perustuslain 1§ > 10§ ei ole LAILLINEN 11§ uskonnollinen uskonvapaudesta nauttiva järjestö tai/ja henkilö vaan on laiton ja usein rikollisuutta/rikollinen.
      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731
      Finlex / Oikeusministeriö ja Edita Publishing

    • Vastaan ensin viimeiseen kysymykseen: " Mitä luterilainen voi oppia Krishna-temppelissä?" Se oli blogin otsakkeena.

      Olen itse sitä mieltä, että positiivisen uskonnonvapauden puolustaminen ei edellytä itselle vieraan uskonnon tilaisuudessa käyntiä. Tietenkin eri uskontoihin voi myös käydä tutustumassa, mutta kun tietoa voi saada mm. kirjoja lukemalla, niin henkilökohtainen käynti ei ole välttämätön.

      Toiseksi, minusta on outoa, jos joku oppii vieraanvaraisuuden toisen uskonnon kautta. Eikö sitä opeteta nykyisin enää peruskoulussa tai edes teologisessa tiedekunnassa? Minne tietoisuus vieraanvaraisuuden tarpeesta on kadonnut?

      Sitten toinen kysymys. Uskonnon monopolista. Amerikassa uskontojen moninaiset vaihtoehdot perustuu valtionkirkon puutumiseen. Yhdysvaltain perustuslaki kieltää valtiota määräämästä tai kieltämästä uskonnon harjoituksen. Tunnustuksellista uskontoa ei opeteta kouluissa, vaan sen tekevät kukin kirkko erikseen jäsenilleen. Olisiko siitä jotain opittavaa?

      Minusta Amerikasta voitaisiin oppia ainakin se, että kirkko tulisi erottaa valtiosta samaan tapaan kuin se on tehty Amerikassa. Silloin ihmiset ottaisivat itse vastuun omasta uskonnollisuudesta. Tällä hetkellä on totuttu siihen, että valtiovalta hoitaa uskonnonopetuksen ja että uskonnon voi sitten unohtaa kun on pääsyt peruskoulusta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      100
      2886
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2440
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2220
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      18
      2029
    5. 171
      1852
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1846
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1797
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1746
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      133
      1539
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe