FAKTA 4: Kotimaisen ruuan puhtaus on myytti

Kotimaista ruokaa on väitetty jopa maailman puhtaimmaksi,
mutta totuus on kokonaan toisenlainen. Saimmekin taas
lehdistä lukea, että: "Raakamaitoa on vedetty myynnistä
pääkaupunkiseudulla ja Itä-Uudellamaalla sairastumisten takia.
[...] Raakamaidon epäillään aiheuttaneen Yersinia pseudotuberculosis -
bakteerin aiheuttaman suolistotulehduksen ainakin seitsemälle
henkilölle Porvoon seudulla."

Nyt tietenkin väittämää levittävät tragikoomikot
alkavat mölöttää, että huom!, kysymys oli raakamaidosta.

Raakamaidostapa hyvinkin. Kun suurin osa raakamaidosta
viedään meijeriin pastöroitavaksi, jää vain arvailujen varaan,
kuinka suuri osuus siitä on jollakin tavoin saastunutta
lähtiessään tiloilta.

Ottaen huomioon tukijussin ahneudesta aiheutuvan,
törkeän piittämattomuuden asiassa kuin asiassa,
veikkaisin, että suurin osa siitä olisi jollain tavoin
sellaista, että puhtaudesta ei voida suin surminkaan
puhua.

Ainoa, mikä tulee maataloussektorilta puhtaana,
on maataloustukiaisten kerjäysjoiku:
"Maksakie tukiaissia, maksakie. Antakkie rahhaa. Aaaah!

35

247

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kiitollinen kuluttaj

      Suomesta on viety elintarvikkeita yli 40 % maailmalle ja etenkion japanilaiset ovat kiinnostuneita suomalaisesta ruoasta. Kiitos suomalaisille tuottajille laadukkaista elintarvikkeiden raaka-aineista ja tuotteista.

    • Älä yleistä

      Jokainen yksittäinen navetta ja sen omistaja vastaa itse puhtaudestaan. Tästä paikasta oli huhujen mukaan jo ennakkoon ollut epäilyksiä paikan nähneiden taholta.

    • Näinhän siinä aina käy kun käry käy, että
      "tämä oli tiedossa..."

      Nämä samat tragikoomikot, jotka ovat kieltämässä
      yleistämistä, ovat kyllä itse yleistämässä
      muun muassa tätä "suomalaisen ruuan puhtautta".

      No, sen yleistyksen todistaminen myytiksi luontuu
      näiden yksittäistenkin, nyttemmin 'tiedossa olevien'
      tapausten varjolla.

      Laadukkaat elintarvikkeet ovat enemmän osaavan
      elintarviketeollisuuden ansiota kuin alkutuotannon.

      Se, että suomalainen elintarviketeollisuus kykenee
      tekemään loistokkaita tuotteita laadultaan ala-arvoisestakin
      alkutuotannosta, on ollut pakon sanelema tarve.

      On ollut helpompi kehittää jalostusmetodeja kuin
      yrittää edes vähentää sitä suurta kompetenssi-
      vajetta, mikä tuottaa esimerkiksi näitä
      "Yersinia pseudotuberculosis"
      ja "Salmonella Typhimurium" -tapauksia.

      Tosin elintarvikkeiden vienti on suhteellisen vähäistä.
      Kun elintarviketeollisuuden bruttoarvo pyörii
      11.500 M€ tuntumassa, on viennin osuus siitä
      n. 1.600 M€ eli alle 14 %. Ei siis 40 %, jonka
      joku numeroita osaamaton koomikko oli tuossa edellä
      esittänyt.

      • Heh--

        " mikä tuottaa esimerkiksi näitä
        "Yersinia pseudotuberculosis"
        ja "Salmonella Typhimurium" -tapauksia. "

        Niin, huonosti noiden bakteerien tuotanto Suomessa taidetaanki hallita :)

        "Salmonelloosin on yksi yleisimmistä ja levitetty elintarvikevälitteiset sairauksia ja on bakteerin aiheuttama salmonella . On arvioitu, että kymmeniä miljoonia ihmisen tapauksista esiintyy maailmanlaajuisesti vuosittain ja tauti johtaa yli satatuhatta kuolemantapausta. Saat salmonellan lajeja, yli 2 500 eri kantoja (nimeltään "serotyypit" tai "serotyypit") on tunnistettu tähän mennessä. salmonellaa on arjen ja sitkeä bakteereja, jotka voivat selviytyä useita viikkoja kuivassa ympäristössä ja useita kuukausia ve"

        Monta salmonellaan kuollutta suomessa vuosittain löytyy ja moniko heistä on sen matkoilta joutunut hankkimaan :)


    • "Jokainen yksittäinen navetta ja sen omistaja vastaa itse
      puhtaudestaan. Tästä paikasta oli huhujen mukaan jo ennakkoon
      ollut epäilyksiä paikan nähneiden taholta."

      Omalla surullisella tavallaan tällainen vääryyden suojeleminen
      ja tiedossa olevaan ongelmaan puuttumatta jättäminen osoittaa
      juuri sitä törkeän piittaamatonta asennetta, jota tukijussit
      edustavat.

      Ahneudella ei ole häpyä.

      • Maidonjalostaja

        Elintarviketuotannossa on yleisesti tunnettu totuus, että jalostuksella ei tuotteen hygienistä laatua pysty nostamaan. Taas kerran osoitit tietämättömyytesi.


      • jopaallaaa,,

        lyhyt muisti, britanniasta olis jopakin saanu hyvvee ja halvalla, kun BSE jylläsi, vaan ei poika parka ostanut :))))))))))))))))))))


    • jahas.

      Kerropa nyt sitten paljonko muualla raakamaidosta löytyy Yersinia pseudotuberculosis Bakteereja jotta saamme vertailukohdan.
      Kerroit vain yhden suomalaisen tilan yksittäisestä tapauksesta ja
      tapasi mukaan yleistit niin kuin se edustaisi koko suomea.

    • luulo ei ole tied...

      "Ottaen huomioon tukijussin ahneudesta aiheutuvan,
      törkeän piittämattomuuden asiassa kuin asiassa,
      veikkaisin, että suurin osa siitä olisi jollain tavoin
      sellaista, että puhtaudesta ei voida suin surminkaan
      puhua." MIELIPIDE

      Maitohygienialiitto: Suomen maito EU:n ykkönen

      "Suomalainen maito on laadultaan Euroopan parasta. Maitohygieniliiton toimitusjohtajan Osmo Myllykankaan mukaan suomalaisen maidon bakteeripitoisuus on Euroopan Unionin alhaisin.
      Pohjoismaisessa vertailussa ainoastaan Norjalainen maito kiilaa Suomen edelle.

      Suomalaisen tuottajamaidon laatu olikin viime vuonna parempi kuin koskaan aikaisemmin. Suomalaisesta maidosta ylsi viime vuonna 95,2 prosenttia parhaaseen E-luokkaan
      http://yle.fi/uutiset/maitohygienialiitto_suomen_maito_eun_ykkonen/5771964

      "Suomessa ja Norjassa maitotilojen koko ja tuotantotapa on samankaltainen ja laadukkaan maidon osuus korkea.

      Ruotsissa, Tanskassa ja Islannissa lehmien määrä tilalla on suurempi, automaattilypsy- ja luomutilat yleisempiä. Edellä mainitut asiat yhdessä selittänevät sitä, miksi näissä maissa ei päästä yhtä hyviin solu- ja bakteeripitoisuuksiin kuin Suomessa."
      http://www.maitohygienialiitto.fi/tilastot/somaattisten-solujen-maeaerae-maidossa/117-pohjoismaista-vertailutietoa-maidon-laadusta

      TUTKITTUA TIETOA

    • Viljelijä..

      -------

    • Priimaa pukkaa

      Kun nyt otit, jopa_vain, jälleen esille tuon ahneuden, niin paljastan olevani todella ahne suomalainen maidontuottaja. Ahneuteni tulee esille siinä, että teen työtä taatakseni parhaan mahdollisen laadun tuottamalleni maidolle, sillä mitä parempi laatuinen maito, sitä enemmän minulle siitä maksetaan. Ahneuttani teen äärimmäisen tarkkaa työtä välttääkseni kaikenlaiset laatupoikkeamat. Yksikin laatupoikkeama tulisi minulle todella kalliiksi eli aiheuttaisi rahallista tappiota ja sitähän en ahneena voi millään hyväksyä.

      On, jopa_vain, hienoa, että viimeinkin annat myös tunnustusta suomalaiselle elintarviketeollisuudelle. Ihmeisiin eivät kuitenkaan ahkerat elintarviketyöläisemmekään pysty ja vaikka kuinka tunnutkin lujasti uskovan pastoroinnin toimintaan, ei mikään jalostusmetodi kykene tekemään sekundasta priimaa. E-luokkainen maito on jo sellaisenaan elintarvikkeeksi kelpaavaa, prosessoinnilla voidaan jatkaa sen käyttöaikaa ja muokata rasvaprosenttia halutuksi sekä valmistaa erilaisiksi tuotteiksi. 1-luokan maitoa voidaan käyttää rajoitetusti elintarvikkeeksi, kun taas 2-luokan maito on täysin elintarvikkeeksi kelpaamatonta. Nämä laatukriteerit ovat kansainvälisiä, joten et voi väittää edes sitä, että me täällä Suomessa tahallamme laittaisimme laatukriteerit niin alas, että lähes sata prosenttisesti niihin yltäisimme.

    • jahas.

      "Hunaja on kuumentamatonta elävää ravintoa, joten siinä saattaa esiintyä Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä. Näitä itiöitä tavataan suhteellisen yleisesti esimerkiksi maaperässä ja pölyssä. Imeväisikäisillä lapsilla ruoansulatuskanavaan päässeet itiöt voivat aiheuttaa sairastumisen, koska ruoansulatuskanavan ja suoliston normaalifloora ei ole vielä kehittynyt. Hunajaa ei tämän vuoksi suositella alle."
      1 vuotiaille lapsille.
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Hunaja

      "Uljaan Tilamaito -hanapakkauksen kyljessä on varoitusteksti, jossa todetaan, että maito saattaa sisältää erilaisia mikrobeja.

      – Raakamaitoon pätee osittain sama sääntö kuin graavikalaan ja tuorejuustoihin, vaikka niihin ei vaaditakaan varoitustekstejä. Niitä ei suositella esimerkiksi pienille lapsille, vakavasti sairaille tai raskaana oleville. Graavikalassakin voi olla listeriaa, mutta terve aikuinen sairastu harvoin vakavasti, Kekäle sanoo."
      http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/279073-raakamaitoa-saa-nyt-kaupoista

      • turistiripuli

        Turistiripuli

        Matkailijan ripuli on yleensä bakteerin aiheuttama. Eri tutkimuksissa bakteerien osuus ripulin aiheuttajana on 50-60%, virusten 0-30% ja loisten 0-5%. Turistiripulin aiheuttaja jää eri tutkimuksissa selvittämättä n. 10-50%:lla. Matkailijan ripulia aiheuttavista bakteereista yleisin on nk. enterotoksigeeninen Escherichia coli (ETEC). Muita yleisiä aiheuttajia ovat kampylobakteeri, salmonella ja shigella.

        Turistiripulin saamista voi todennäköisesti ehkäistä huomattavasti valitsemalla ruoat ja juomat huolellisesti, välttämällä määrätietoisesti tiettyjä ruokalajeja ja huolehtimalla käsihygieniasta.

        Vältettävinä pidettyjä ruokalajeja:

        • kylmät leikkeleet ja majoneesipohjaiset salaatit

        • erilaiset kastikkeet

        • hedelmät ja vihannekset, joita ei voi itse pestä tai kuoria, marjat

        • kylminä tai haaleina tarjotut raa’at riittämättömästi kypsennetyt lihaa, kalaa tai kananmunaa sisältävät ruoat

        • kylminä tarjotut osterit, simpukat, ravut, ym. mereneläimet

        • kylmät jälkiruoat

        • pakkaamaton maito, kerma, jäätelö, voi ja tuorejuustot

        • mehut ja juomat, myös alkoholipitoiset, joihin on lisätty jääkuutioita."

        http://www.infektioneuvonta.fi/sairaudet/turistiripuli/


        Miksiköhän turisti saa ulkomailta usein ripulin ja miksi ulkomailla pitää välttää
        pakkaamatonta maitoa, kermaa, jäätelöä, voi ja tuorejuustoja.


    • Maalaisfrendi

      Aitoamaitoa kaikkine karvoineen sillä on pysytty terveenä iät ajat ja jatkossakin!

      Mutta kyllähän sinä jopis yrität aika paljon vaivaa nähdä kaikkiin maaseutuun liittyvien asioiden mustaamiseen, täytyy myöntää. Ehkä sittenkin olen onnellinen maalla asuva kun en tunne ketään yhteiskunnassa toimivaa kohtaan niin suurta katkeruutta kuin jopis viesteillään osoittaa. Nuo viestit herättävät huvittunutta sääliä.

      Tsemppiä kevääseen jopis!

    • realisti2

      Hyvän kuvan puhtaudesta antaa se, että Suomi on kananmunien suhteen ainoa salmonellasta vapaa maa. Suomessahan Tullilaboratorio valvoo mm. Elintarvikkeiden torjunta-ainepitoisuuksia. Useinhan ulkomaisista on löytynytkin jopa kokonaan kiellettyjen aineiden jäämiä. Parhaina vuosina naurettiin isän kanssa ulkomaista luomutuote erää joka oli tullilabrassa tutkittu ja ei olisi kelvannut torjunta-ainepitoisuudeltaan Suomessa myyntiin edes tavanomaisena tuotteena.

      Tästähän ei tarvi tosiaan mennä kuin Tanskaan niin torjunta-aineiden tehoaineita käytetään vuodessa 15-20 kertainen määrä Suomeen verrattuna. Aika vaikeaa olisi kuvitella senkään perusteella ulkomaisia puhtaammiksi. Muissa maissa myös lähellä puintiaikaa käytetään glyfosaattia kasvustoon, josta helposti jää jäämiä.

      Suomalaisista tuotteista ehkä mansikan nostaisin esiin eli siinä on holtittomalla torjunta-aineen käytöllä pieni mahdollisuus saada jäämiä lopputuotteeseen. Normi viljelyssä riskiä tuskin on.

      Maailmalta tulevista tuotteista maustekasvit aika paljon sisältävät jäämiä, mutta onneksi Tulli osaa hommansa.

    • Ihmettelevä kuluttaj

      On ikävä katsoa kun ruiskutetaan glyfosaattia viljakasvustoon ennen puintia.
      Viljalla ruokitaan siat ja lihakarjaa joista tehdään meille kuluttajille lihatuotteet.
      Onko tämä puhdasta ruokaa?

      • VALITAN

        OLITKIN PUOLASSA,,:(


      • Ihmettelevä kuluttaj
        VALITAN kirjoitti:

        OLITKIN PUOLASSA,,:(

        Ei, kyllä näin on Suomessa vielä tänäkin päivänä!
        :((


      • ????
        Ihmettelevä kuluttaj kirjoitti:

        Ei, kyllä näin on Suomessa vielä tänäkin päivänä!
        :((

        Jos se vilja menee esim lämmön tuotantoon, on se sallittua, en kyllä usko että pysty viljaan kukaan idiootti ruiskuttaa, seuraukset kuitenki ovat melkoisia, jos esim, lihasta tai maidosta tavataan jäämiä glyfosta.


      • !!!!!!
        ???? kirjoitti:

        Jos se vilja menee esim lämmön tuotantoon, on se sallittua, en kyllä usko että pysty viljaan kukaan idiootti ruiskuttaa, seuraukset kuitenki ovat melkoisia, jos esim, lihasta tai maidosta tavataan jäämiä glyfosta.

        No niin, ei se mikään tyhmyri ole. Laillinen ja tuettu toiminta.
        Roundupia, eli glyfosattia, saa ruiskutta rehuviljaan edellyttäen että viljan kosteusprosentti on alle 30, ja varoaikaa puintiin on 10 päivä. (K-maatalouden viljelijäoppaan mukaan). Näin tapetaan viimeiset vihreät jyvät kasvustossa ja säästetään siten kuivauskustannuksissa.
        Mietipä sitä kun possunkyljyksiä mässäilet.


      • näinpänäin
        !!!!!! kirjoitti:

        No niin, ei se mikään tyhmyri ole. Laillinen ja tuettu toiminta.
        Roundupia, eli glyfosattia, saa ruiskutta rehuviljaan edellyttäen että viljan kosteusprosentti on alle 30, ja varoaikaa puintiin on 10 päivä. (K-maatalouden viljelijäoppaan mukaan). Näin tapetaan viimeiset vihreät jyvät kasvustossa ja säästetään siten kuivauskustannuksissa.
        Mietipä sitä kun possunkyljyksiä mässäilet.

        Ulkomailla se on sallittua leipä viljoilla, joten mietippä sitä!!!!!

        ps, glygolla käsitellystä viljasta esim rehu viljana on mainittava ostajalle, ja aivan oikein varoajoilla ei ongelmaa ole jäämistä, aloittaja ei maininnut kuin pysty viljasta, ilman aika perspektiiviä.


      • törsäloinen
        Ihmettelevä kuluttaj kirjoitti:

        Ei, kyllä näin on Suomessa vielä tänäkin päivänä!
        :((

        Törsäke yrittää myrkyttää elättäjiään.


      • JA TAKKI KÄÄNTYY T,,
        törsäloinen kirjoitti:

        Törsäke yrittää myrkyttää elättäjiään.

        ARSKALL EI ONGELMAA, KUN SE SYÖ TANSKALAIST KINKKUA, JA ELÄÄ NOIN 2KK SEN JÄLKEEN,,:))))

        HALAPOO JA ULOKOO, VAI JOKOS ARSKA SYÖKIN TAAS KOTIMAISTA???


    • Kyselijä...

      Kuinka kauan kaupasta ostettu maito säilyy huoneenlämmössä ja kuinka kauan raakamaito säilyy huoneenlämmössä? On aina muistetava, että helpost pilaantuvat tuotteet täytyy säilyttää kylmässä.

    • http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/eläintautiriskejä-ei-saa-vähätellä-1.77840

      Objektiivinen tiedonvälittäjä, mediamestari MaaseudunTulevaisuus-
      niminen MTK:N järjestölehti on julkaissut jeremiadin, joka
      todistaa, että slogan 'puhdas, suomalainen ruoka' on todellakin
      myytti vain. Irvokasta propagandaa.

      Näin kerrotaan tuossa jeremiadiblogissa:


      "He eivät käyttäneet raakamaitoa eivätkä ulkomaalaista lihaa.
      [...]
      Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei pystynyt taudin alkuperää
      ostotietojen perusteella jäljittämään, vaikka lasten sairastumisia
      oli samaan aikaan jälleen useampia eri puolilta Suomea.

      Vahvimmaksi epäilyn kohteeksi jäi tavallinen
      s u o m a l a i n e n j a u h e l i h a."

      Joulun jälkeen on lehdistössä ollut runsaasti
      kirjoituksia, joissa närkästyneet suomalaiset
      kritisoivat ankarasti jouluksi hankkimaansa,
      k o t i m a i s t a k i n k k u a.

      Ainoa, mitä kelvollista tulee maataloussektorilta,
      on maataloustukiaisten kerjäysjoiku:

      "Maksakie tukiaissia, maksakie. Antakkie rahhaa. Aaaah!

      • uuhaah34

        Ilmeisesti viimeinen lause saa Jopen laukeamaan näppäimistölle. Kauheesotku täytyy olla ja kukaan muu ei varmaa käy kattelee missä sivuilla nassikka on käynyt.


      • niin,,,

        EHEC on riehunut epidemian lailla Euroopassa, erityisesti Saksassa. Linkin artikkelissa valotetaan eurooppalaista epidemiaa ja EHECin lähteitä
        http://www.ecdc.europa.eu/en/aboutus/organisation/Director Speeches/201109_MarcSprenger_STEC_ICAAC.pdf

        Esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa on raportoitu vakavista EHEC epidemioista
        http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/elisabethoglund/article13166715.ab
        http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=20350
        http://www.biomedcentral.com/1471-2334/8/41


      • Sisälukutaitoa

        Jäikö kiihkossasi huomaamatta, että tapahtumasta on puolitoista vuotta aikaa, ja sen jälkeen noita tapauksia ei ole ilmennyt, joten taas kerran ammut yli kritisoinnissasi.


      • Jalosteita

        Ja koko suomen maataloussektorihan Jopan mielestä tuottaa j a u h e l i h a a. Pikkuvinkki, lanta ei mene nahkan läpi eläimeen ja likaista eläintä ei edes oteta teuraskuljetukseen. Mikä sonta tulee eläimestä ulos kuljetuksen, teurastuksen ja paloittelun aikana, on jo pois tuottajan käsistä, sillä suoli tyhjänäkään sitä eläintä ei oikein voi taipaleelle laittaa, vaatisi usean päivän paaston.


    • näin on...

      "Vertailu: Suomi maailman vähiten korruptoitunut maa."
      Suomi on noussut takaisin kärkisijalle Transparency International -järjestön vuotuisessa korruption vähäisyysvertailussa. Suomi jakaa vertailun ykkössijan Tanskan ja Uuden-Seelannin kanssa."
      http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/vertailu-suomi-maailman-vahiten-korruptoitunut-maa/1883580

      "Poliisi epäilee: Aarnio sai lahjuksia, lähipiiri pesi rahaa."
      http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/637726/Poliisi epailee Aarnio sai lahjuksia lahipiiri pesi rahaa

      Objektiivinen tiedonvälittäjä, Turun Sanomat jeremiadin, joka
      todistaa, että slogan 'Suomi maailman vähiten korruptoitunut maa on todellakin
      myytti vain. Irvokasta propagandaa.

      Vahvimmaksi epäilyn kohteeksi jäi tavallinen
      s u o m a l a i n e n p o l i i s i

      Näitä suomalaista joulukinkkuja kritisoituja kirjoituksia voisi laittaa tänne.

      Suomi siis on todella korruptoitunut maa ja maito saastunut. Senhän todistavat nuo yksittäistapaukset.

      • "runsaasti" montako?

        "Joulun jälkeen on lehdistössä ollut runsaasti
        kirjoituksia, joissa närkästyneet suomalaiset
        kritisoivat ankarasti jouluksi hankkimaansa,
        k o t i m a i s t a k i n k k u a."

        En väitä ettei lehdissä olisi ollut myös kritisoitu suomalaisia kinkkuja.
        Paljonko sitten on " runsaasti".
        Onko tässäkin kuitenkin kysymyksessä yksittäistapaukset,
        tai onko kirjoituksia ollut miltei joka lehdessä ja niissäkin useita.


    • miten on...

      "EHEC
      Aiheuttaja:
      •EHEC = enterohemorraginen Escherichia coli, esim. E. coli 0157:H7
      •E. coli on sekä eläinten että ihmisen suoliston normaaliflooraan kuuluva bakteeri, jonka tehtävänä on estää haitallisten bakteerien kasvua suolistossa sekä osallistua vitamiinien muodostamiseen kehossa. Pieni osa E. coli -kannoista saattaa myös sairastuttaa eläimen tai ihmisen.
      •Serotyyppi 0157:H7 on E. coli- bakteerin harvinainen variaatio, joka tuottaa suuria määriä yhtä tai useampaa toksiinia eli myrkkyä (verotoxin, shiga-like toxin), jotka ovat haitallisia suoliston toiminnalle. Nautaeläimen suoliston katsotaan olevan EHEC:n luonnollinen varasto ja lähde.


      •EHEC tarttuu ihmiseen yleensä elintarvikkeen, tähän asti useimmiten ulosteella saastuneiden, riittämättömästi kuumennettujen naudanlihatuotteiden (jauheliha, hampurilaispihvit, kestomakkara), kautta. Myös ihmisten väliset ulosteperäiset tartunnat ovat kuitenkin mahdollisia ja tauti voi levitä esimerkiksi uimaveden mukana.
      •EHEC ei aiheuta eläinten sairastumista, joten se ei ole eläintautilain alainen.


      •Laajemmat epidemiat ovat tähän asti useimmiten liittyneet joukkoruokailuihin. Kaiken ikäiset ihmiset voivat sairastua EHEC-tartunnan saatuaan, mutta riskiryhmän vakavammille tautiasteille muodostavat lapset, vanhukset ja muut vastustuskyvyltään heikommat yksilöt.
      •EHEC-tartunnan itämisaika on yleensä 3-4 päivää. Hyvin pieni tartunta-annos voi aiheuttaa sairastumisen."

      http://www.ett.fi/tarttuvat_taudit/nautojen_tarttuvat_taudit/ehec


      Käsittääkseni EHECbakteeri kuuluu naudan suolistoon eikä ilmeisesti missään
      maailmassa ole sellaisia nautoja joista osalla olisi suoloistossaan kyseinen
      bakteeri.
      Mutta jos jopa sinulla on parempaa tietoa niin laitapa tänne.


      :

      • Terveyttä

        Kunpa ihmiset ostaisivatkin suomalaisia elintarvikkeita, niin säästyisivät monilta harmeilta. Itse käytän ainoastaan suomalaista lihaa, suomalaisia maitotaloustuotteita, suomalaisia juureksia, salaatteja ja suomalaisia......
        Eipä ole perheessämme ollut minkäänlaisia epidemioita.


    • puhdaskokki

      Kukaan ei ole väittänyt, että suomalainen maataloustuote ei sisältäisi bakteereita. Haitallisia bakteereja, jäämiä ja tarttuvia eläintauteja on kuitenkin tutkitusti vähemmän suomalaisessa maataloustuotteessa kuin Euroopassa yleensä. Tämä perustuu siis useisiin puolueettomiin tutkimuksiin, joita on tännekkin usein linkitetty.

      Tästä huolimatta tämän asian eteen on jatkuvasti tehtävä työtä niin alkutuotannossa kuin ketjun joka osassa, mutta myös siellä jokaisen kotikokkaajan omassa keittiössä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pekka Aittakumpu ja Jenni Simula kiistävät väitetyn aviorikoksen

      "Y­lei­ses­sä tie­dos­sa oleva asia”, sanovat Kalevan lähteet https://www.kaleva.fi/pekka-aittakumpu-ja-jenna-simula-ki
      Maailman menoa
      202
      6296
    2. Miksi olet riittämätön kaivatullesi?

      Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell
      Ikävä
      144
      2867
    3. Hymysi saa tunteet

      Pintaan❤️ jos et tarkoita niin älä tee sitä
      Ikävä
      44
      2327
    4. Kuvaile kaivattusi

      ulkonäköä?
      Ikävä
      94
      2109
    5. Aloitetaan puhtaalta pöydältä

      Mukavaa iltaa mukaville. 😊 ❤️ ⚜️ Minusta ei kaikki täällä tykkää, eikä tarvitsekaan. Kun eivät ymmärrä, niin sitten ei
      Ikävä
      238
      2031
    6. Mitkä on ne arvot?

      Itselleni särähtää korvaan joka kerta kun kuulen arvoista ja arvomaailmasta. Olen miettinyt paljon, että mikä on se minu
      Sinkut
      231
      1447
    7. Missä näit kaivattusi

      ekaa kertaa?
      Ikävä
      78
      1422
    8. Naton korkein sotilasjohtaja: Meidän on iskettävä ensin

      Olen täysin samaa mieltä ja nämä iskut pitäisi olla jo suunniteltu ja tuhota käytännössä kaikki venäjän hyökkäysmateriaa
      Maailman menoa
      307
      1414
    9. Tätä et nähnyt tv:ssä: TTK-voittaja Anssi Heikkilä avautuu suhteesta Linnea Leinoon: "Sie annoit..."

      Menikö voitto mielestäsi oikeaan osoitteeseen? Linnea Leino ja Anssi Heikkilä voittivat TTK:n vain 1,2 % erolla yleisöää
      Tanssii tähtien kanssa
      13
      1346
    10. Tavarakirppis lopettaa ilkivallan takia.

      Tähänkö on jo Kajaanissa tultu? Onko lasten kuriomuus jo näin pitkällä, ei kait tätä aikuiset tee. Mikä on seuraava j
      Kajaani
      6
      1286
    Aihe