Kirkosta Eroaminen

Atheistic

Hei! Eilen tässä tuli täytettyä 18-vuotta ja aloin pohtimaan kirkosta eroamista. Olen ollut ateisti siitä lähtien kun, tiesin ettei minulla ole uskoa jumalaan tai jumaliin. Toisaalta nyt kun minulla on oikeus päättää asiasta itse aloin pohtimaan, kannaattaako se?

Tiedän että on moraalisesti väärin kuulua kirkkoon vain perinteisyyden vuoksi ja olla näin ns. tapauskovainen. Rahaa en ajattele tässä asiassa, vaan kyse on perjaatteesta. Mielessä kävi, että mitä kaikkea se voisi tulevaisuudessa aiheuttaa: en pääse kummiksi, en saa kirkkohäitä ja sitten kun kuolen ja jos haluan tulla haudatuksi hautuumaalle, jälkeen jäänneet sukulaiseni joutuvat tästä pulittamaan.

Mietin myös mahdollisia tulevia lapsia, minä ja kihlattuni emme kiellä muiden uskoa ja jos tulevat lapset haluavat ja kokevat kuuluvansa johonkin uskontoon, antaa mennä. Heitähän ei myöskään voi kastaa jos eroan kirkosta, tai voi, mutta miehen kuuluu olla kirkossa ja hänkin on vakaasti miettinyt eroamista.

Haluaisin kuulla muiden tätä asiaa miettineiden päätökset ja seuraukset. Kirkostahan voi erota milloin haluaa, joten en halua hätiköidä tässä asiassa vaikka onhan tätäkin mietitty jo iät ja ajat.

8

108

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tunnustaa

      Hei,

      Hyvää pohdintaa sinulta. Asiaa onkin hyvä miettiä rauhassa. Toisaalta monesti lyhytkin pohdiskelu riittää. Eroakirkosta.fi sivuilta minä löysyin noihin kysymysiin hyvät vastaukset.

      Huomasin myös, että kirkon jäseneksi voi liittyä takaisin yhtä helposti, koska vaan, jos mieli myöhemmin muuttuu. Tämä pointti oli itselleni se laukaiseva juttu, että voin erota nyt, ja liityn kirkkoon sitten takaisin jos kirkon toiminta muuttuu sellaiseksi, jota haluan tukea ja jossa haluan olla mukana.

      Muutamasta huolestasi. Kummiudesta: uskonnottomilla on omat seremoniansa vastaavalle tapahtumalle. Kummius ei ole mitenkään virallinen lainvoimainen juttu, ainoastaan kirkkojärjestön oma asia(käsittääkseni suurinpiirtein näin). Kirkkohäistä. kirkko kyllä siunaa teidät jos niin haluatte. Keski-euroopassa normaali käytäntö onkin, että ensin tuleva aviopari menee kaupungintalolle virallistamaan liittin(maistraatti) ja sen jälkeen siirrytään kirkkoon, jossa pari ja heidän liitto siunataan, jos niin haluavat. Ranskalaiset tuttuni ihmettelivät kovasti kun täällä käytiin vain kirkossa häissä. "Missä välissä valtio virallistaa suhteen?", he kysyivät.

      Kun kuolet ja sinut haudataan, niin jälkeen jääneet sukulaisesi joutuvat puolittamaan ihan yhtä paljon, riippumatta kuulutko silloin kirkkoon. Tämän takaa Suomen laki, hautauskulut ovat kaikille samat, koska valtio maksaa ihmisten hautauksen, kirkko tarjoaa hautauspalveluja tavallaan palveluntuottajan valtion pyynnöstä.

      Mutta miksi kastaisit lapsi ja liittäisit johonkin järjestöön, johon et itsekään halua kuulua? Ehkä perinteen vuoksi tai tottumuksen vuoksiko? Silloin kannattaa harkita nimiäisiä (joita noin puolet helsinkiläisistä taitaa viettää), jotka ovat hyvin samanlainen tilaisuus, paitsi ettei siellä vannota herran nimeen tai odoteta jumalan tekevän ihmeitä.

      Kun itse pari vuotta sitten lopulta uskalsin ja älysin erota kirkosta, niin olen huomannut minun vapautuneen. En koe enää kiukkua kirkkoa kohtaan. Mielellään ohjaat hyväntekeväisyysrahani muihin kohteisiin, kuten Mannerheiminlastensuojeluliitto tai SPR. Tiedän, että edelleen voin liittyä kirkkoon takaisin ihan ilmoitusluontoisesti heidän sivuillaan, jos mieleni muuttuu. Joulukirkossa kävin silti perinteen vuoksi. Mutta jätin uskontunnustukset ja vastaavat väliin. Olin siellä perinteen vuoksi ihan kuten käyn joskus markkinoilla, vaikka vappumarkkinoilla, perinteen vuoksi. Samoin olen edelleen kummina viidelle lapselle ja tuen heidän vanhempiaan pikkulasten kanssa. Vähän vanhempien kummilasten kohdalla yritän antaa heille tunteita, kokemuksia, ehkä ajatuksen mietittäväksi joskus. yleensä vain kasvatan heidän itsetuntoaan osoittamalla heille arvostusta.

      Toivottavasti sait joitakin vastauksia mielipiteistäni ja kokemuksistani. Toivottavasti saat muiltakin vastauksia, ettei mene yksipuoliseksi.

      Tsemppiä valinnan tekemiseen!

    • Atheistic

      Kiitos sinulle, avartavasti kerroit tästä asiasta, kommentisi saa suurta arvostusta minulta. On kiva kuulla miten asian kanssa voisi edetä ja juu, täytyy vielä miettiä asiaa :)

    • joku joka elää

      Meillä tehtiin röyhkeästi niin että kirkkoon kuuluttiin sillon kun oli tarvetta "kastejuhlalle". Saatiin tilat ja hassu ohjelmanumero iäkkäämmille sukulaisille pienellä rahalla.

      Sittemmin koko perhe on iloisesti eronnut kirkosta.

      Ei ehkä kaikkein kunniallisinta, myönnetään. Vaan kun hihhulisukulaiset oli pakko jotenkin saada tyytyväiseksi kun ateistinen "susipari" lisääntyi. Sai sitten heidän mielikuvitusystäväkerho tarjota puitteet.

      • Rohkea askel

        Eihän tuo nyt röyhkeää ole. Mielestäni hyvin suvaitsevaista.

        Järjestitte melkoisen seremonian ihan vain ottaaksenne huomioon iäkkäämmät uskovat sukulaisenne. He saivat jäsenmaksuilleen siinä reilusti vastinetta. Papin parintunnin palkka maksettiin heidän maksuistaan. Muuta kulua kastamisesta tuskin tuli. Jos tuli niin sehän on järjestön oma asia.

        Ja todellakin liittyminen ja eroaminen on nykyään digitaalisen tiedonvälityksen aikana todella helppoa ja ihan ilmoitusluontoinen juttu.

        Olitte esimerkillisen suvaitsevia ja annoitte tavallaan ajan hoitaa tehtävän. Näppärästi kiersitte ongelmallisen asian. Hieno ratkaisu! :)


    • - en pääse kummiksi = pääset halvemmalla kun kakarat eivät pummaa mitään.

      - en saa kirkkohäitä = maistraatista voi tilata dumarin vihkimään bileisiin.

      - sitten kun kuolen = älä sitä funtsi - se tulee kyllä :)

      - jos haluan tulla haudatuksi hautuumaalle = sinut voidaan myös brennata

      - sukulaiseni joutuvat tästä pulittamaan = jos joku haluaa piffata monttubileet, niin se on hänen murheensa.

      - Heitähän ei myöskään voi kastaa = tyyristä vodaa se

      • tunnustaa

        Kummius = vauvan vanhemmat pyytävät sinua kohtelemaan heidän lastaan erityisesti. Voit tehdä sen hyvinkin ilman kirkkoa, monesti paremminkin.

        Jos haluat kirkkohäät, liity kirkkoon siksi aikaa. Jotkut papit myös siunaavat keskieurooppalaiseen tapaan maistraateissa vihittyjä.

        Hautaaminen. Suomessa kirkko on velvollinen hautaamaan kaikki samoilla hinnoilla eli kirkkoon kuulumalla ei tosiaan saa mitään alennusta hautauskuluista. Koska yhteisöveroilla maksetaan aimo annos kirkon hautausmaa palvelusta.

        Voit kastaa lapsesi vaikket kirkkoon kuulukkaan. Kirkko on erityisen kiinnostunut lapsena kirkkojärjestöön liitettävistä, ole huoleti, tulevat ilomielin kastamaan.

        Eroakirkosta.fi sivuilta itse sain paljon tietoa mieltä askarruttavista asioista. Kertovat siellä mielestäni avoimesti ja vilpittömästi miten asiat menevät. Jopa arkkipiispan kommentti löytyy sivuilta.

        liitykirkkoon.fi sivuilta ei löyty vapaa-ajattelijoiden kommenttia. Se kertoo asetelman avoimuudesta omalta osaltaan.


    • tunnustaa

      ai niin. Jos kannatatte kirkon etuoikeutetun aseman muuttamista normaaliksi asemaksi, kuten muutkin järjestöt ja uskonnot Suomessa, niin suosittelen allekirjoittamaan tämän aloitteen.

      Saadaan asiat pikkuhiljaa Suomessakin kuten euroopan ihmisoikeustuomioistuin suosittelee. Norjassa muutos tehtiin pari vuotta sitten. Ranskassa jo satakunta vuotta sitten.

      Joten, allekirjoita.
      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/707

    • Suomi poika

      En halua tukea rahallisesti rikollista järjestöä. Tässä yski perusteltu syy, miksi en ole kirkon jäsen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 185
      2048
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1942
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      147
      1544
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1207
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1173
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1138
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1137
    Aihe