Todistajille yhteinen vakuutus uskonnollisen valan sijaan

Kuudes pykälä

"Ehdotuksen mukaan Ruotsin, Norjan ja Tanskan tavoin luovuttaisiin todistajan ja asiantuntijan Jumalan kautta antamasta valasta (ks. OMSO 65/2012 s. 77—79). Kaikki antaisivat jatkossa vakuutuksen kunnian ja omantunnon kautta kuten Ruotsissa ja Norjassa. Kuultavien yhdenmukaisen kohtelun ja uskonnonvapauden kannalta voidaan pitää perusteltuna, että henkilöä kuullaan neutraalin vakuutuksen nojalla. Uskonnon ja omantunnon vapauteen liittyy ajatus moniarvoisesta ja suvaitsevasta yhteiskunnasta.

Uskonnonvapauslain 5 §:n mukaan asianomainen henkilö saa valita valan ja vakuutuksen antamisen välillä riippumatta siitä, kuuluko hän uskontokuntaan. Pykälän mukaan vakuutus annetaan aina, jos se on säädetty velvoittautumisen ainoaksi muodoksi. Perustuslakivaliokunta on mainitun pykälän johdosta todennut seuraavaa (PeVM 10/2002 s. 6): ”Valaa ja vakuutusta käytetään erilaisiin julkisen vallan tarpeisiin tilanteissa, joissa on välttämätöntä esimerkiksi korostaa tietyn tehtävän hoitamiseen liittyviä periaatteita tai vakuuttua annetun tiedon oikeellisuudesta. Julkisen vallan suhtautumisen tällaiseen juhlamuotoiseen lupautumisen muotoon tulisi olla uskonnollisesti neutraalia.”

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei ole pitänyt hyväksyttävänä, että henkilö joutuu tekemään selkoa uskonnollisesta vakaumuksestaan valaa annettaessa (Dimitras ym. v. Kreikka 3.6.2010). Ylipäätään henkilöllä ei ole velvollisuutta toimia niin, että toiminnasta voitaisiin tehdä päätelmiä hänen vakaumuksestaan (Alexandridis v. Kreikka 21.2.2008). Uskonnollista vakaumusta koskevat tiedot ovat henkilötietolain (523/1999) 11 §:n mukaan ns. arkaluonteisia tietoja. Tällaiset tiedot kuuluvat myös Euroopan neuvoston tietosuojasopimuksen mukaan erityisen suojan piiriin (L 35/1992; SopS 36/1992). Valtion on myös toimittava neutraalisti ja puolueettomasti suhteissaan eri uskonnollisiin yhdyskuntiin ja käyttäessään niitä koskevaa sääntelyvaltaa (esim. Metropolitan Church of Bessarabia ym. v. Moldova 13.12.2001).

Käytännössä johonkin muuhun kuin evankelis-luterilaiseen uskontokuntaan kuuluvalla henkilöllä voi olla vaikeuksia ymmärtää, mitä jumalaa valassa tarkoitetaan, varsinkin jos oikeussalissa on Raamattu. Henkilön voi olla vaikeata valita valan ja vakuutuksen välillä, jos vala ymmärretään painoarvoltaan vakuutusta merkityksellisemmäksi. Tästä voi seurata aiheetonta painetta antaa vala, vaikka tällaista etusijajärjestystä ei laissa ole tarkoitettu asettaa. Menettelyn joutuisuuden kannalta pelkän vakuutuksen käyttäminen on myös eduksi."

7

76

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kuudes pykälä

      Sama muutos varusmiespalveluksessa oleville alokkaillekin, jotka nyt joutuvat arpomaan, riittääkö oma "kunnia ja omatunto", vai pitääkö valita sotilaspappien aloitusinfossa niin suosittelema vakuutus. Ks. kolmannen kappaleen perustelut.

      • Kuudes pykälä

        Kyllä, porukan turha jakaminen alokauskauden lopussa valan/vakuutuksen kanssa voisi siirtyä historiaan.

        Toisaalta jako kahteen ehkä lisääntyy, kun yhä useammat voivat olla pois - ja varmaan myös ovat pois - uskonnollisista tilaisuuksista Intissä.

        Heinäkuun saapumiserän 2014 on ensimmäinen, jolle sanotaan kaikille, että uskonnollisiin tiliasuuksiin, kuten hartaustilaisuus tai jumalanapalvelus, ei tarvitse osallistua. Siis myös ev.lut. kirkkoon kuuluvat voivat hyvin jäädä niistä pois. Tähän asti uskonto on ollut kiron jäsenille "palvelusvelvollisuutena2 pakollista.

        Koko uskonnollinen/uskonnoton ohjelman valintasysteemi tulee pysyvämmin ohjeistettua vasta tammikussa 2015.

        Heinäkuussa inttiin menijä, kannattaa käyttää uuttta vapautta.


    • Huhhahhheijaaa

      Kokoomuksen uudet ministerit vannoivat sormet Raamatulla... Onko se Lakikirjan ja Raamatun välillä valintatilanne median edessä tarpeen säilyttää?

      Eikö "kunnia ja omatunto" Lakikirjaan nojaten riitä Kokoomuksen ministereillä? Mikä kohta sieltä Raamatusta käy lakien edelle?

      • Huhhahheijaaa

        Räty voi pyytää anteeksi syntejään "kaikkivaltiaalta ja kaikkitietävältä"... Ei olisi tarvinnut kansalta pyytää..


    • Kuudes pykälä

      Tasavallan presidenttikin siis antaa uskonnottoman vakuutuksen. Hyvä. Pitäisi kelvata alokkaillekin, jos puolustusvoimain ylipäälliköllekin...

    • Humanisti-vapari

      Vapaa-ajattelijoilta ehdotus: Yksi ja yhteinen virkamiesvakuutus riittää

      Vapaa-ajattelijain liitto esittää virkamiesten erillisen virkavalan ja -vakuutuksen korvaamista yhdellä kaikille samanlaisella vakuutuksella. Esimerkkinä pidetään, että eduskunnan puhemies ja tasavallan presidenttikin antavat toimeensa astuessaan aina vakuutuksen.

      Vastaavaa muutosta ollaan parhaillaan tekemässä oikeudessa todistajan valan ja vakuutuksen osalta (HE 46/2014). Oikeusministeriön työryhmä esittää myös tuomarinvalan korvaamista uskonnollisesti neutraalilla vakuutuksella (OM mietintöjä ja lausuntoja 26/2014). Kalastuksenvalvojan vala poistui kokonaan 1.4.2012.

      Perusteluna erillisen valan ja vakuutuksen yhdistämiselle oikeusministeriö viittaa mm. siihen, ettei Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ole pitänyt hyväksyttävänä, että henkilö joutuu tekemään selkoa uskonnollisesta vakaumuksestaan valaa annettaessa. Lakitekstissä riittää poistaa ehdotetusta 70 § "Valtioneuvoston asetuksella annetaan tarkemmat säännökset virkavalasta ja virkavakuutuksesta" sanat "virkavalasta ja".

      Perustelutekstiksi tälle sopii suoraan kappale edellä mainitusta hallituksen esityksestä 46/2014:
      ”Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei ole pitänyt hyväksyttävänä, että henkilö joutuu tekemään selkoa uskonnollisesta vakaumuksestaan valaa annettaessa (Dimitras ym. v. Kreikka 3.6.2010). Ylipäätään henkilöllä ei ole velvollisuutta toimia niin, että toiminnasta voitaisiin tehdä päätelmiä hänen vakaumuksestaan (Alexandridis v. Kreikka 21.2.2008). Uskonnollista vakaumusta koskevat tiedot ovat henkilötietolain (523/1999) 11 §:n mukaan ns. arkaluonteisia tietoja. Tällaiset tiedot kuuluvat myös Euroopan neuvoston tietosuojasopimuksen mukaan erityisen suojan piiriin (L 35/1992; SopS 36/1992). Valtion on myös toimittava neutraalisti ja puolueettomasti suhteissaan eri uskonnollisiin yhdyskuntiin ja käyttäessään niitä koskevaa sääntelyvaltaa (esim. Metropolitan Church of Bessarabia ym. v. Moldova 13.12.2001).”

      Euroopan neuvoston yleiskokouksen suosituksen mukaan Euroopan yhteisiä arvoja on valtion ja kirkon erottaminen toisistaan. Vapaa-ajattelijoiden mielestä Suomen valtion on kohdeltava kaikkia ihmisiä yhdenvertaisesti heidän uskonnostaan tai vakaumuksestaan riippumatta. Suomen valtion pitää olla neutraali ja puolueeton suhteessa uskontoihin ja vakaumuksiin. Uskonto ja vakaumus on saatava halutessaan pitää yksityisasiana.

      http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2014/12/11/ehdotuksemme-virkavalan-ja-vakuutuksen-korvaamiseksi/

    • Humanistisesti

      Tämä muutos on nyt toteutunut oikeuden todistajan vakuutuksessa. Eduskunta sääti lain vuonna 2015. Kiitos Vapaa-ajattelijoille, jotka esittivät asiaa jo vuonna 2007! Sen sijaan virkamieten osalta muutos ei vielä toteutunut. Shame on you! - valmiselevat virkamiehet tältä osin, ettette vain olisi olleet niitä vannojia.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5564
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2486
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1967
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      56
      1704
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1591
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1388
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      9
      1269
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1239
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe