http://apologetiikkawiki.fi/wiki/Tieteisusko
Yllä erittäin kiintoisa linkki, jonka sisällöstä tähän pieni näyte:
"Tieteisusko on epistemologinen käsitys, jonka mukaan vain tieteellinen tieto on luotettavaa tietoa
Tieteisuskon uskonnollinen luonne
Tieteisuskoon on tietyssä mielessä sisäänrakennettuna "uskonnonvastainen" komponentti, joka sisältää vähintäänkin sellaisen ajatuksen, että uskonto ei ole ihmiselle millään tavoin tarpeellista (koska tiede, joka ei ole uskontoa, riittää vastaamaan kaikkiin tai ainakin kaikkiin vastattavissa oleviin kysymyksiin).
Käytännössä itse tieteisusko kuitenkin ilmenee uskonnonomaisilla tavoilla:
antaa ymmärtää osaavansa neuvoa, mistä löytyy parhaat vastaukset kaikkiin, siis perimmäisiinkin, kysymyksiin, ja juuri tämä on vastaamista "perimmäiseen epistemologiseen kysymykseen"1;
tarjoaa jonkinlaisen psyykkisen pakopaikan stressaavissa tilanteissa2.
Tieteisuskon kritiikki
Vaikka tieteisuskoinen näkökanta on länsimaissa nykyään hyvinkin yleinen, se ei kuitenkaan ole älyllisesti perusteltavissa mm. seuraavista syistä:
Tieteisusko kumoaa itsensä, koska tiede ei todista tieteisuskoa. Ei ole olemassa mitään tieteellistä tulosta, joka todistaisi, että vain tieteellinen tieto olisi luotettavaa. Koska siis tieteisuskon olennaiselle oletukselle, että vain tieteellisesti perusteltuja väitteitä pitäisi uskoa, ei löydy tieteellistä tukea, tieteisuskon mukaan tieteisusko ei ole luotettava näkemys.
Tieteeseen liittyy perustelemattomia uskomuksia (universumin järjellisyys, järjen luotettavuus, mittaajan aistihavaintojen ja muistikuvien luotettavuus, luottamus mittaajan todistukseen mittaustuloksesta julkaisussaan, jne), joten tieteisuskoon usein liittyvä tiedollinen ylpeys ei ole oikeutettua.
Yksi tieteen tärkeä periaate pitäisi olla, että auktoriteetteihin ei luoteta, vaan enemmistönkin väitteisiin suhtaudutaan kriittisesti, ja ne on voitava perustella itsessään. Tieteisusko taas luottaa auktoriteetteihin eikä yleensä suhtaudu tieteen väitteisiin kriittisesti tai kysele tarkkoja perusteluja tieteentekijöiltä. Tieteisusko on siis itse asiassa epätieteellistä. Usein yhden alan tutkija on tieteisuskoinen suhteessa muihin tieteen aloihin.
Lisäksi tiede on muuttuvaa, joten tulevaisuuden tiede todennäköisesti kumoaa nykyisen tieteisuskon varmana tietona pitämiä väitteitä.
Tiede ei oikeasti vastaa useimpiin elämän tärkeisiin kysymyksiin, joten tieteisuskovan pitää kuitenkin turvautua muihin tietämisen/uskomisen muotoihin. Tieteisuskova antaa ymmärtää olevansa muita varmemmalla tiedollisella pohjalla, vaikka todellisuudessa hän on muita pinnallisempi eikä näe tai perustele omia oletuksiaan. Tieteisuskoon liittyy siis tiedollista tekopyhyyttä.
Arvostetun tieteellisen aseman saavuttaneilla on taipumus myydä uskonvaraisia/ideologisia käsityksiään tieteen nimissä, joten pinnallinen tieteisuskova on alttiina tieteenä esitetylle propagandalle.
Tieteenfilosofia ja kunkin tieteenalan metodologia rajaa tieteen pelikenttää. Tieteisuskova esim. uskoisi vain asioiden pituuteen, jos aikaa ja massaa ei voitaisi mitata tai jos ne tieteenfilosofialla määriteltäisiin tieteen ulkopuolelle. Tieteisuskova uskoisi vain perunoiden olemassaoloon, mikäli tiede rajaisi itsensä tutkimaan vain perunoita (metodinen peruna-tieteenfilosofia).
Emme lopulta tiedä, mitä tiede on. Tieteenfilosofiassa on osoitettu, että ei ole mahdollista määritellä, mikä on tiedettä ja mikä ei. Tieteisuskova ei siis perimmältään tiedä, mihin uskonsa kohdistaa. Pinnallisesti tämä on toki helppoa: uskotaan vain kaikki, mitä tiedemieheksi koettu henkilö väittää."
Ex-J.todistajista usein tieteisuskovia
25
82
Vastaukset
- Sebastiann
Vielä hieman mietittävää esim. tieteisuskoville (omasta mielestään usein siis uskonnottomille):
"Tieteisusko ja usko Jumalaan
Tieteessä ei ole mitään, joka todistaisi, ettei Jumalaa ole. Tämän myöntävät myös käytännössä kaikki ajattelevat tieteisuskovaiset. (Jos eivät myönnä, kannattaa kysyä, mikä konkreettinen tieteellinen tulos osoittaa, ettei Jumalaa ole.) Näin ollen tieteisuskovan kanta Jumalan olemassaoloon ei perustu tieteeseen vaan perustelu, mikäli sitä tunteenomaisen vakuuttumisen sivussa edes on, muodostetaan filosofisten argumenttien varassa. Yleisin tällainen filosofinen argumentti lienee seuraava:
Meidän tulisi uskoa vain tieteen tuloksiin.
Tiede ei ole todistanut Jumalaa, Jumalaa ei ole tarvittu selityksenä.
Johtopäätös: Meidän ei siis tulisi uskoa Jumalan olemassaoloon.
Koska kohta 1. on filosofinen sitoumus, ei tieteen tulos, argumentti on puhtaasti filosofinen, ei tieteellinen. Lisäksi, kuten yllä on osoitettu, kohta 1. on sisäisesti ristiriitainen (koska tiede ei todista kohtaa 1.). Näin ollen kohta 1. on välttämättä epätosi ja siten johtopäätös ei seuraa. Lisäksi kohta 2. on ongelmallinen, sillä todellisuudessa Jumalaa ei ole sallittu tieteellisenä selityksenä materialistisen tieteenfilosofian takia. Mikäli kohta 2. muutettaisiin muotoon: "2. Jumalaa ei ole sallittu tieteellisenä selityksenä", argumentilta putoaisi pohja pois. Kohta 2. on virheellinen myös siksi, että itse asiassa Jumala on hyvä selitys esimerkiksi kosmiselle hienosäädölle.
Miten on mahdollista, että monet muuten älykkäät tieteisuskovat haksahtavat ylläolevaan alkeelliseen filosofiseen kömmähdykseen? Syynä on se, että usein tieteisuskova halveksii filosofiaa ja pitää filosofista päättelyä ja argumentteja arvottomina. Mutta koska filosofia perimmältään ja parhaimmillaan on tarkkaa ja systemaattista ajattelua, jota sovelletaan suuriin ja vaikeisiin kysymyksiin, tieteisuskova jää vaille tarkkaa ja systemaattista ajattelua suurissa kysymyksissä. Näin ollen tieteisuskova ei usein näe omia filosofisia sitoumuksiaan nenäänsä pitemmälle, hän ei analysoi omaa ajatteluaan tarpeeksi tarkasti ja siksi sortuu itse lapselliseen ja virheelliseen filosofiaan, pitäen virheellistä filosofista päättelyään pätevänä ja tieteellisenä järkeilynä.
Mitä yleisempää tieteisusko on ja mitä yksipuolisemmin tieteisuskova lukee älyllisesti ylpeää tieteisuskoista kirjallisuutta, sitä vaikeampi yksinkertaistakaan tieteisuskon sisältämää ajatteluvirhettä on huomata."- Sebastiann
Uskonnottomuuden uskonnollisesta luonteesta:
"Fysikalistinen vakaumus ei ole Enqvistin tieteellisen päättelyn johtopäätös vaan sen lähtökohta. Tällaista vakaumusta voidaan kutsua uskonnolliseksi, koska se ilmaisee henkilön vakaumuksen todellisuuden alkuperästä, sen yhtenäisyyden perustasta ja perimmäisestä järjestyksestä. Vakaumuksen uskonnollinen luonne on ilmeinen, vaikka sen edustajat mielellään kutsuvat omaa näkemystään ”uskonnottomaksi”.
Enqvist antaa vaikutelman, että hänen materialisminsa ja fysikalisminsa on tieteellinen maailmankatsomus, kun taas Jumalaan uskovien näkemys olisi epätieteellistä. Tampereen yliopiston filosofian professori Leila Haaparanta kuitenkin kiinnittää huomiota tällaisen näkemyksen uskonvaraiseen luonteeseen:
Kun tieteellisen maailmankatsomuksen hyväksyvä henkilö päättää nojata tieteelliseen maailmankuvaan ja sitoutua epäuskoon tai ateismiin, hän tekee filosofisessa mielessä samankaltaisen valinnan kuin uskonnollinen henkilö.
– (Haaparanta & Koskinen 2009: 254–255)27
Kun tieteen esittämiä kuvauksia oikeutetaan, joudutaan astumaan tieteen ulkopuolelle, filosofian alueelle.
Niin sanottu tieteellinen maailmankatsomus on eräänlainen uskon valinta. Sen kannattaja ilmentää halua uskoa ja hän suorittaa perustavan valinnan sen suhteen, minkä varaan hän luottamuksensa rakentaa. Koko todellisuuden pelkistäminen sen aineellisiin osatekijöihin on luonteeltaan epäuskoa suhteessa Jumalaan. Siinä torjutaan Jumalan todellisuus maailmankatsomuksellisen uskon tasolla. ”Epäusko ymmärretään vastahakoisuudeksi Jumalaa kohtaan tai Jumalasta irrottautumiseksi.” Ateistikin suorittaa yhdenlaisen ”uskon hypyn”. (Haaparanta & Koskinen 2009: 251, 255)27
Enqvist pyrkii kätkemään oman kantansa uskonnollisen luonteen samaistamalla sen puolueettomaan tieteelliseen objektiivisuuteen. Enqvistin puolustama radikaalin agnostinen kanta ei kuitenkaan ole uskonnollisesti neutraali, vastoin hänen omaa oletustaan. Se sisältää kannanoton Jumalaan. Kysymys Jumalasta maailmankaikkeuden alkuperänä on niin keskeinen, että myös kannanotosta pidättäytyminen ja Jumalan asettaminen tiedon kannalta merkityksettömien oletusten joukkoon, merkitsee kannanottoa. Enqvist haluaa omalle uskonnolliselle näkemykselleen yksinoikeuden tieteen piirissä esittämällä jumaluskoisen kannan mielettömänä. Hänen retoriikkansa ytimessä on väite, että vaihtoehtoisten kantojen esittäjät ovat fundamentalisteja, joita ei tarvitse ottaa vakavasti.
Ristiriitainen suhde tieteeseen ja filosofiaan
Prof. Enqvist on useaan otteeseen ilmaissut halveksuntaa filosofisia perusteluja28 kohtaan ja peräänkuuluttanut tieteellisen metodin tärkeyttä. Johtaako tiede ateismiin -väittelyssä hän kuitenkin myönsi, että ateismille ei ole tieteellisiä perusteluja. Koska ateismia ja uskonnottomuutta ei siis voida perustella tieteellisesti, niin näiden kantojen perustelu on välttämättä filosofinen. Kun prof. Enqvistin maailmankatsomuksen perustelu siis on filosofinen, ei tieteellinen, ja kun hän toisaalta nimenomaisesti halveksuu filosofisia perusteluja, jollaisiin hänen uskonnottomuutensakin perustuu, on ristiriitaista, että hän kuitenkin pitää uskonnottomuuttaan arvossa29.
Ristiriitainen suhde tieteisuskoon
Johtaako tiede ateismiin - väittelyssä prof. Enqvist myönsi myös, että tieteellinen tieto ei ole tietomme summa. Hän myöntää siis aivan oikein, että on olemassa muutakin luotettavaa tietoa kuin tieteellinen tieto (ja ettei tieteellinenkään tieto toisaalta ole aina luotettavaa). Kuitenkaan hän ei hyväksynyt prof. Puolimatkan esittämiä, kristinuskoa tukevia filosofisia perusteluja vaan vaati tieteellisen metodin alaisia todisteita. Prof. Enqvist siis myöntää, että tieteisusko ei ole uskottavaa, mutta silti käytännössä soveltaa uskonnottomuutensa perustelemiseksi juuri tieteisuskoa."
Lähde: ApoWiki
- Sebastiann
Kristityn näkökulmaa monien Ex-J.todistajien uskonnottomuuden mahdollisiin syihin Pasi Turusen bloggauksesta:
Helsingin Sanomien toukokuun kuukausiliite viittasi Uskontojen Uhrien tuki ry:n julkaisemaan selvitykseen entisten Jehovan todistajien kokemuksista: ”Jehovan todistajien oikeuskomiteoiden toiminta ja karttamisrangaistukset”. Näitä kokemuksia siteerattiin myös iltapäivälehdissä: ”Minun olisi pitänyt karttaa siskoani”; ”Olin hyvin ahdistunut”; ”Kärsin vuosia pahoista masennuksista”; ”En saa tavat lapsenlapsiani”; ”Menetin vanhempani ja ystäväni” (Ilta-Sanomat 5.5.2014).
Ahdistuneina, hylättyinä ja syvästi pettyneinä osa Jehovan todistajista päätyy hylkäämään kristinuskon kokonaan. Heistä tulee katkeroituneita ateisteja tai agnostikkoja. Tämä on valitettavaa ja tuntuu tarpeettomalta, vaikkakin se on psykologisesti ymmärrettävää. Henkilö, joka kokee syvästi tulleensa petetyksi haluaa varmistaa, ettei koskaan enää joudu petetyksi ja hylkää kaiken mikä vähänkin muistuttaa uskonnosta. Tämäkin osoittaa miten hengellisesti tuhoisa vaikutus Jehovan todistajien liikkeellä voi olla." - sebastiann
Seuraavassa valaisevassa artikkelissa kirjoitetaan ateismista uskontona:
http://www.teologia.fi/artikkelit/uskonto-ilmiona/950-ateismi-on-vanhaa-ja-monimuotoista- Helunanne
Mainioita kirjoituksia, joista jo huomaa, että ateisteilla/agnostikoilla ei ole mitään syytä tuntea älyllistä ylimielisyyttä niitä kohtaan, jotka uskovat Jumalaan! :)
- 5yuoi
Helunanne kirjoitti:
Mainioita kirjoituksia, joista jo huomaa, että ateisteilla/agnostikoilla ei ole mitään syytä tuntea älyllistä ylimielisyyttä niitä kohtaan, jotka uskovat Jumalaan! :)
ylimielisyydestä en tiedä mutta jumaliin uskominen ei ole älykästä koska on paljon syitä pitää jumalia ihmisen keksiminä. yksinkertaisesti todistusaineisto on jumalia vastaan.
- Ninskin
5yuoi kirjoitti:
ylimielisyydestä en tiedä mutta jumaliin uskominen ei ole älykästä koska on paljon syitä pitää jumalia ihmisen keksiminä. yksinkertaisesti todistusaineisto on jumalia vastaan.
Päivastoin5yuoi! Tietämättömyyttäsi höpäjät!
- Skepsismiä
Myös Vartiotorniseura julkaisuissaan siteeraa sopivia tiedemiehiä, poliitikkoja, asiantuntijoita, jotain mystisiä "miellyttävä rouvashenkilö" tai "arvokas herrasmies", ... ja tukeutuvat näihin ihmisiin. Myös kristinuskon vastaiset ateistit Vartiotorniseuralle hyvin kelpaa toisinaan. Näiden käyttö riippuu siitä tukevatko Vartiotorniseuran ennakkoluuloja vai ei.
- Hammis
Hyviä oivalluksia tässä ketjussa!
- menenpä tsekkaamaan
Skepsismiä23.5.2014 09:10 2 SULJE
Myös Vartiotorniseura julkaisuissaan siteeraa...---
mystisiä "miellyttävä rouvashenkilö" tai "arvokas herrasmies"...../////
kerrotko Vt- julkaisun joissa nämä
__"miellyttävä rouvashenkilö" tai "arvokas herrasmies"__ seikkailevat?
Plus sivunumerot, kiitos? - GB the Harlot
menenpä tsekkaamaan kirjoitti:
Skepsismiä23.5.2014 09:10 2 SULJE
Myös Vartiotorniseura julkaisuissaan siteeraa...---
mystisiä "miellyttävä rouvashenkilö" tai "arvokas herrasmies"...../////
kerrotko Vt- julkaisun joissa nämä
__"miellyttävä rouvashenkilö" tai "arvokas herrasmies"__ seikkailevat?
Plus sivunumerot, kiitos?www.jw.org verkkokirjasto ainakaan
ei tunne noita sanapareja.?
WL-Library, anyone? - wannabe perhaps
GB the Harlot kirjoitti:
www.jw.org verkkokirjasto ainakaan
ei tunne noita sanapareja.?
WL-Library, anyone?Ihan IHQ-ikiomia aivopieruja ne on,
by
Skepsismiä23.5.2014 09:10
- Tiiumariiu
Itsensä "uskonnottomiksi "kokevat antoivat usein ymmärtää, että he olisivat lähtökohtaisesti muka jotenkin paremmassa asemassa ymmärtämään ja kritisoimaan Jehovan todistajien oppirakennelmaa ja toimintaa puolueettomasti ja sopivalla tavalla kriittisesti verrattuna kristikunnan uskovaisiin.
Kuten havaita saattaa, ateistit, agnostikot tai "uskonnottomat" ovat itsekin syvällisesti asiaa ajatellen ihan yhtä uskonnollisen ajattelen kyllästämiä kuin muutkin. Heidän ateisminsa tms on heidän uskonnollisuuttaan, koska ateismiakaan ei sen kummemmin voi todistaa tieteellisesti.
Eli kukaan ei ole filosofis-/uskonnollisluonteisista esitulkinnoista ja ennakko-oletuksista vapaa, mutta ne, jotka sen sentään tiedostavat ovat kaikkein fiksuimpia ja he eivät ole myöskään niin helposti sokeita omille mahdollisille ajatusvirheilleenkään kuin ne, jotka luulevat omaa ajattelutapaansa jotenkin neutraaliksi ja tieteelliseksi. - nikea-lahko
Täytyy myöntää etten jaksanut koko proosaa lukea läpi, sillä jo kaksi ensimmäistä kappaletta vaikutti kovin valmisasenteelliselta pohjalta laadituilta, sekä sivuuttaen oleellisia piirteitä.
"Tieteisuskoon on tietyssä mielessä sisäänrakennettuna "uskonnonvastainen" komponentti, joka sisältää vähintäänkin sellaisen ajatuksen, että uskonto ei ole ihmiselle millään tavoin tarpeellista (koska tiede, joka ei ole uskontoa, riittää vastaamaan kaikkiin tai ainakin kaikkiin vastattavissa oleviin kysymyksiin)."
Wikin proosan laatinut vaikauttaa kirjoittaneen sen voimakkaan kristillisuskovan asenteellisten suodattimen ja lähtökohtien lävitse ja tämä jo saananvalitoja ja ilmaisuja myöten.
Hän vaikuttaa laittavan harhaanjohtavan karikatyrisesti uskonnon ja ateismin vastakkain vaikka vastakkain tulisi olla jumalusko ja jumaluskon puute.
Toisaalta jumalusko itsessään ei ole ongelma.
Ongelma on lukemattomat ihmisvetoiset uskonnot ihmisjohtajineen, tulkinnat, dogmit ja seuraajiensa alistaminen eri tavoin, eli se ns. hengellinen vallakäyttö jolla toisia ja toisten mieliä koetetaan dominoida.
Edelliseen littyen omien maailmankuvien ja dogmien (pakko) tyrykyttäminen ainoina oikeina pelastuksen tuovina ja eri tavoin ajattelevien tuomarointi.
Jumaluuksien ja "oikeaoppisuuksien" nimissä on toteutettu ihmiskunnan raaimman ja verisimmät sodat, rikokset ihmisyyttä vastaan ja universaalien ihmisarvojen raiskaamiset.
Nike-laho on tästä poikkeusellisen räikeä esimerkki miten se on alistamalla, ryöstämällä, tuhoamalla, raiskaamalla, kiduttamalla ja lajamitaisesti tappamalla pakko-dogmiaan vienyt.
Kuitenkin tuon nikea-lahkon dogmien kumartajat ja seuraajat koettavat pyyhkiä tuon todellisuuden olemattomiin tai vähätellä sitä (kristinuskon selektiivisellä moraalilla), holokaustin kieltäjien tavoin.
_A b s o l u u t t i n e n_ kiihkouskovuus ja vastaava ateismi toki muistutavat huomattavan paljon toisiaan. Kummallalkin osapuolella on kiihkeä tarve saarnata oman maailmankuvansa oikeutusta jossa he osoittavat suurta suvaitsemattomuutta toisiaan kohtaan.
Sitten maltilliset ei dogmikeskeiset uskovat ja vastaavat ateistit puolestaan antavat tilaa toisilleen.
Monet agnostisen näkökulman omaavat puolestaan eivät ota absoluuttista kantaa jumaluuteen suuntaan eikä toiseen, vaan jättävät oven auki.
Tälläkin palstalla ns. kilpailevien uskontojen "oikeaoppisuuden" dogmi-hurskaat, jotka ovat tuomaroimassa todistajia ikuiseen h.elevetin tulen kidutukseen harhaoppisina, kuitenkin katoavat takaviistoon ongelmallisten kristillisyyttä koskevien kysymyksien edessä koettaen ne vaieta olemattomiksi.
- http://keskustelu.suomi24.fi/node/12257227
Dogmiriitainen ja jakaumien kristinuskokin, joka edustaa vain noin 30%:a ihmiskunnasta, edellyttää kuolettamaan logiikan, älyn, omantunnon äänen ja moraalitajun mm VT:n ongelmallisuuksien suhteen.
Mikäli "Helen - Laura" olisi syntynyt islamilaiseen kulttuuriin ja sellaiseen uskovaan perheeseen, niin riskeeraisi julistaa aivan toisenlaisia jumaluuksia (nikabin takaa).
Näin se sattumakin ohjaa ihmisten uskomuksia ja uskontoja, jotka nekin kuin sattumalta seuraavat maantieteellisiä rajoja.- Retkelläristinkerako
"Wikin proosan laatinut vaikauttaa kirjoittaneen sen voimakkaan kristillisuskovan asenteellisten suodattimen ja lähtökohtien lävitse ja tämä jo saananvalitoja ja ilmaisuja myöten."
Ihmettelinkin miksi viitataan yksisilmäisesti kristillisyyteen ja kristinuskon jumalaan. Jos kirjoittaja olisi avoimella mielellä, niin hän sovittaisi tuotantoonsa edes tunnetuimman osan palvotttuja jumalia, Lentävää spagettihirviötä myöskään unohtamatta. Vasta silloin tekstiä kannattaisi lukea tarkemmin.
- wrongisright
Huom! tieteeseen uskovia, ei tieteisuskovia
- maxxxx
Tieteeseen uskova ja tieteisuskova ovat eri termejä ja tarkoittavat eri asioita!
Taisi jäädä kirjoituksen ydin ymmärtämättä. Tuossa artikkelissajan juuri päädyttiin siihen johtopäätökseen , että ne, jotka kokevat etteivät voi uskoa mihinkään muuhun kuin siihen, mitä tiede on milloinkin ns todistanut (ja sehän voi muuttua) ovat tieteisuskovia.
Sekin , ettei usko Jumalaan, koska tiede ei ole Jumalan olemassaoloa todistanut, on tieteisuskovaisuutta. Eihän tiede ole todistanut sitäkään, ettei Jumalaa ole olemassa.
"Tieteessä ei ole mitään, joka todistaisi, ettei Jumalaa ole. Tämän myöntävät myös käytännössä kaikki ajattelevat tieteisuskovaiset. (Jos eivät myönnä, kannattaa kysyä, mikä konkreettinen tieteellinen tulos osoittaa, ettei Jumalaa ole.) Näin ollen tieteisuskovan kanta Jumalan olemassaoloon ei perustu tieteeseen vaan perustelu, mikäli sitä tunteenomaisen vakuuttumisen sivussa edes on, muodostetaan filosofisten argumenttien varassa."
Kyllä suurin osa Jumalaan uskovistakin uskoo moniin tieteen tutkimustuloksiin. He eivät vain ylikorosta tieteen merkitystä ja kykyä kertoa todellisuudesta.he ymmärtävät, että voi jo olla todisteitakin asioitsta, joita tiede ei kuitenkaan ole (ainakaan vielä) todistanut aukottoman tuntuisesti
Sen sijaan tieteisuskovat ylikorostavat tiedettä ja ovat liian naiiveja tieteen merkityksellisyyden edessä. Tieteisusko ei ole tieteellisestikään uskottavaa, mutta he uskovat silti siihen.
Moni tieteisuskova myöntää siis aivan oikein, että on olemassa muutakin luotettavaa tietoa kuin tieteellinen tieto (ja ettei tieteellinenkään tieto toisaalta ole aina luotettavaa), mutta silti tieteisuskova haluaa tehdä valinnan olla uskomatta muuhun kuin siihen, mitä tiede on minäkin hetkenä sattunut siihen mennessä todistamaan.
- nikea-lahko
Retkelläristinkerako:lle
Näissä asioissa on tarpeetonta mennä extremisyyksiin ja verrata halventaen kenenkään jumaluskoa spagettihirviöön (joka on pohjimmiltaan epärelevantti vertaus) jne.
Edelleenkin kaikessa yksikertaisuudessaan avauksen subjektiivisestä artikkelista riippumata, kyse on jumaluskosta vs. jumaluskon puute, joka viimeminittukaan ei ole karikatyrisen mustavalkoinen.
Absoluteisteille ja kiihkoilijoille tässäkin asiayhteydessä on vain värit musta ja valkoinen.
Uskonnot ihmistulkintoisine dogmeineen ja oppirakennelmineen, sekä niiden seurauksineen ovat sitten edelleen aivan oma asiansa.
Keskustelua aiheesta: "Mitä on ateismi tai agnostismi?"
- http://keskustelu.suomi24.fi/node/12237613- Retkelläristinkerako
"Näissä asioissa on tarpeetonta mennä extremisyyksiin ja verrata halventaen kenenkään jumaluskoa spagettihirviöön (joka on pohjimmiltaan epärelevantti vertaus) jne."
En tällä elämänkokemuksella osaa vielä määrittää Lentävän spaghettihirviön relevanttiutta verrattuna tuhansiin muihin ihmisten keksimiin jumaliin, vessajumalat mukaanluettuna.
Ja mitä halventamiseen tulee, niin ainakaan Raamatun profeetta Elian toimintamallia arvossa pitävää en ensimmäisenä odottaisi herkkähipiäiseksi, etenkin jos hän pitää esimerkiksi 1. Kun. 18:27 tekstiä jumalansa henkeyttämänä.
- S.K.K.
Ensinnäkin nikea-lahko, kenestä Helen-Laurasta puhut?
Toiseksi Jehovan todistajat käyttävät usein kommentoinnissaan olkinukkea.
Wikipedia: "Olkinukke tai olkiukko (engl. straw man) on yleinen argumentointivirhe, jossa vastapuolen argumentti sivuutetaan hyökkäämällä siitä tehtyä heikompaa karikatyyria vastaan. Tällöin tavallaan pannaan sanoja toisen suuhun, jotta toinen joutuisi huonoon valoon, tai esitetään toisen ajatus niin kärjistetyssä muodossa, että sillä mitätöidään toinen tai toisen ajatus.[1][2]
Argumentointivirheen perusmalli:[3]
A:lla on mielipide X.
B esittää mielipiteen Y (joka on vääristelty "olkinukkeversio" X:stä)
B hyökkää mielipidettä Y vastaan.
Siispä X:n täytyy olla väärin.
Termi on suora käännös vastaavasta englanninkielisestä ilmauksesta, joka merkitsee "linnunpelätintä", tai asiayhteyteen sopivammin käsiaseistetun jalkamiehen korsista rakennettua harjoitusvastustajaa."
Sinä et ilmeisesti enää ole J.todistaja, joten olisipa mainiota jos nyt onnistuisit tuon olkinukkeilun lopettamaan. Heittelet ilmaan kaikenlaista mitä muka kristityt jonain massan uskovat ja ajattelevat ja miten toimivat, vaikka asia ei näin olisikaan ja sitten tärkeänä ammut itse luomasi todellisuuden irvikuvan alas mahtipontisesti. Kornia toimintaa!
Kuka muu kuin sinä täällä muka mesoo jatkuvasti helvetistä kuin sinä itse?
Jos et Jehovan todistajataustastasi johtuen ole havainnut, että kaikki kristityt eivät usko mihinkään Danten helvettiin vaan tulkinnat asian suhteen vaihtelevat laidasta toiseen, niin nyt sinun on jo korkea aika avata silmäsi. Esim adventistit uskovat jumalattomien raukeavan lopulta tyhjiin ja tämä muistuttaa pajon j.todistajien oppia heillä, mutta heidät lasketaan kuitenkin kristityiksi uskovathan he nykyään Jeesuksen Jumaluuteen ym ydinasioihin Raamatussa. Sitten on niitä, jotka ajattelevat kadotusta/helvettiä vain erossaolona Jumalasta, joka tila koetaan epämiellyttäväksi. Sitten osa uskoo kirjaimellisempaan tulkintaan helvetin kauhuista. Kuten havaita saattaa mitään yhtä tiettyä oikaksi ja ainoaksi julistettua totuutta helvetin/kadotuksen todellisuudesta ei kristikunnassa ole, vaikka toki J.t-propagandasta voi sen kuvan saada.
Muutenkin puhut jatkuvasti kristillisyydestä kuin yhdestä yhtenäisestä köntistä, jonka sisällä kaikki ovat tilivelvollisia muitten kristityiksi itsensä laskevien teoista. Tämän tyylinen ajattelu on myös Jehovan todistaja-propagandalle tyypillistä.
Sen sijaan kristityt itse ajattelevat, että on monia eri kirkkokuntia ja johonkin tiettyyn kirkkokuntaan kuuluminen ei takaa pelastusta vaan lukuisissa kirkkokunnissa on uskossa olevia ja sen mukaan eläviä ihmisiä, jotka pelastuvat. Kuitenkin lukuisat jäävät pelastumatta, vaikka nimellisesti kuuluisivatkin johonkin seurakuntaan tai kirkkoon. Ihmisen oma suhde Jumalaan ratkaiseen ja usko ilman tekojahan on kuollut, joten hyvät teot seuraavat luonnostaan uskoa. Toki kuuluu ponnistellakin.
On raskasta lukea, kun jatkuvasti luettelet mitä kaikkea pahaa jotkin kristityt ovat tehneet...so what... ei joittenkin toisten kristittyjen mahdolliset synnit kaadu niitten kristittyjen niskaan, jotka ovat uskossa ja elävät Raamatulla valmennetun omantuntonsa ohjaamina.
Jehovan todistaja- taustasi tunkee vahvasti kirjoittelustasi esiin, vaikka taidatkin olla jo ainakin osittain irtaantunut heistä. Se on kuitenkin monen kohdalla pitkä prosessi ja ne J.t-lahkon arvot ja asenteet voivat jopa yksilön sitä tajuamatta jäädä pitkäksikin aikaa vaikuttamaan.
Tutki ennen kuin hutkit ja heitä olkinukkeargumentaatiosi menemään! - nikea-lahko
S.K.K.:lle
Jaarittelet laajasti ympäripyöreyksiä samalla mitään yksilömättä.
>> Ensinnäkin nikea-lahko, kenestä Helen-Laurasta puhut?
Kyseinen henkilö on jo laittamassani linkissä ja vastineeni hurskasteluihinsa samassa ketjussa: http://keskustelu.suomi24.fi/node/12257227
Oheisessa ketjussa "Kilpaileville hurskastelijoille opittavaa" http://keskustelu.suomi24.fi/node/12262358 vastasin juurikin noihin esille nostamiisi kristillisyyden vapauden pätemättömyyksiin, ketju johon ilmeisestikin jo kommentoit, mutta eri nikillä (oli niin vastaava teksti).
Nikea-lahko on vienyt sorrolla, kidutuksella, tuhoamisella, raiskaamisella ja laajamittaisella tappamisella dogminsa.
Ellei ns. "aito kristitty" tunnusta tuon raskaasti verivelkaisen silloisen tappaja-nikea-hallintoelimen dogmeja (kuten koliminaisuusoppi ja h.elvetin kidutus), niin hänet tuomitaan ikuiseen h.elvetin tulen kidutukseen harhaoppisena.
Samalla nikea-lahkolainen myös joutuu moraalisesti kuittaamaan tuon tappaja-lahkon edesottamukset, sillä sen "oikeaoppisuuden" pakko-dogmi-lippua kantaa.
Siinä mainitsemasi "so what", jonka toki voi halutessaan koettaa itseltään okkultoida.
Alla oleva periaate sopii kovin huonosti tuon verihistoriaisen, hierarkisen ja tyranisen nikea-lahkon dominoimaan pakko-dogmiin.
''Mutta teitä älköön kutsuttako rabbiksi, sillä yksi on teidän opettajanne, kun taas te kaikki olette veljiä.'' Matteus 23:8
Mikäli kirkko ei olisi yksinvaltaansa sivistyksen tieltä menettänyt, niin todennäköisesti toisinajattelijoiden massamestaaminen edelleenkin jatkuisi ja viattomien veri edelleen virtaisi kaduilla ja toreilla ja kidutuksien äänet kaikuisivat kammioissa. Eli pelkästä ajatusrikosesta lahtaaminen.
Moralis-hengellisellä tasolla se edelleenkin jatkaa samalla inkvisitio-linjallaan tuomiten h.elvetin tulen kidutukseen toisinajattelijat.
Siinä se kaunistellen maalaamasi "krsitillisen vapauden" ristiriita.- S.K.K.
Se, että seurakunnassa tulisi näkyä kristillistä rakkautta ja kristittyjen olisi hyvä tuntea kaikki Kristukseen uskovat veljikseen, ei synnytä sitä seurausta, että jokainen Jumalaan uskova ja Jeesuksen jalanjäljissä pyrkimään kulkeva olisi vastuussa ja tilivelvollinen siitä, miten toiset uskovaiset elävät ja toteuttavat uskoaan.
Jo alkuseurakunnan aikanakin esim Korinton seurakunnassa tapahtui kaikenlaista vääryyttä, syntiä ja pahaa, josta Paavali kirjeissään ojensi. Noita väärintekijöitä tuli nuhdella ja mahdollisesti luopua ehtoollisyhteydestä heidän kanssaan kunnes he lopettaisivat synnin harjoittamisen.
Mutta missään ei käy ilmi, että Paavali olisi tuominnut koko seurakunnan jäsenistön pahaksi näitten tiettyjen yksilöitten synnillisen elämän takia, saati että Paavali olisi käskenyt lopettaa tuota seurakuntaa ja käskenyt, että kaikkien piti siitä lähteä pois. Ydinevankeliumi oli kuitenkin tuossa seurakunnassa kunnossa.
Tuontapainen ihmisten katsominen massana ja toisten ihmisten syntien laskeminen toisten niskaan on peruja Jehovan todistajien harhaoppirakennelmasta eikä suinkaan Raamatusta!
Jokainen vastaa itsestään ja omista synniestään Jumalan edessä. Olisi täysin kohtuutonta ja epäoikeudenmukaista, että kaikki paha mitä miljoonat kristittyinä itseään pitävät ovat tehneet kaatuisivat nykyisin elävän ja uskoaan toetuttavan kristityn niskaan. Eihän siinä ole mitään logiikkaakaan, jokaiselle riittää omat syntinsä.
Sitä paitsi Raamatussa ennustetaan, että kapea on se tie, joka johtaa pelastukseen ja harvat ovat ne, jotka sinne löytävät. Ja : Ei jokainen jokainen joka sanoo Herra, Herra, pelastu vaan se, joka tekee minun Isäni tahdon.
Niinpä käy ilmi, että on paljon kristittyjä, jotka jopa pitävät Jeesusta Herranaan, mutta heidän elämänsä on osoittautunut sellaiseksi, että he eivät pelastu, vaikka ehkä luulivatkin niin.
Toisaalta Jeesus ei ennusta, että koska osa ei pelastu, kun ei ole toiminut Isän tahdon mukaan, niin samantien katson teidät muutkin tilivelvollisiksi, koska olette heidän veljiään kristittyinä ja niinpä ette pelastukaan kukaan!
Ei näin,vaan Jeesus osoittaa, että osa uskoo Jeesukseen ja toimii Jumalan tahdon mukaan ja pelastuu ja osa ei elä Isän tahdon mukaan ja ei pelastu. Pelastuminen tai pelastumatta jääminen näkyy riippuvan kunkin yksilön omasta uskosta ja toimimiseta, eikä mistään kollektiivisesta vastuusta, jos joku uskon veli luopuu uskosta ja ei elä Isän tahdon mukaan.
Jehovan todistaja-taustasta johtuen monen voi olla vaikeaa sisäistää tätä oman henkilökohtaisen Jumalasuhteen ja uskon sekä oman omantunnon mukaan elämisen merkitystä siinä, kuka pelastuu.
Ei ole mitään yhtä puhetorvea tänä aikana, jota pitää seurata ja siten, että kaikki muut ympärillä ovat niin väärässä ja osana kollektiivista pahuutta, että päätyvät tuhoisaan kohtaloonsa. Ei! Kaikki tälläinen on J.t-lahko hapatusta, joka hämää ja johtaa harhaan.
Jeesus näkee meidät yksilöinä ja yksilöinä ottaa meidät läheiseen suhteeseen kanssaan ja pelastaa! - nikea-lahko
S.K.K. kirjoitti:
Se, että seurakunnassa tulisi näkyä kristillistä rakkautta ja kristittyjen olisi hyvä tuntea kaikki Kristukseen uskovat veljikseen, ei synnytä sitä seurausta, että jokainen Jumalaan uskova ja Jeesuksen jalanjäljissä pyrkimään kulkeva olisi vastuussa ja tilivelvollinen siitä, miten toiset uskovaiset elävät ja toteuttavat uskoaan.
Jo alkuseurakunnan aikanakin esim Korinton seurakunnassa tapahtui kaikenlaista vääryyttä, syntiä ja pahaa, josta Paavali kirjeissään ojensi. Noita väärintekijöitä tuli nuhdella ja mahdollisesti luopua ehtoollisyhteydestä heidän kanssaan kunnes he lopettaisivat synnin harjoittamisen.
Mutta missään ei käy ilmi, että Paavali olisi tuominnut koko seurakunnan jäsenistön pahaksi näitten tiettyjen yksilöitten synnillisen elämän takia, saati että Paavali olisi käskenyt lopettaa tuota seurakuntaa ja käskenyt, että kaikkien piti siitä lähteä pois. Ydinevankeliumi oli kuitenkin tuossa seurakunnassa kunnossa.
Tuontapainen ihmisten katsominen massana ja toisten ihmisten syntien laskeminen toisten niskaan on peruja Jehovan todistajien harhaoppirakennelmasta eikä suinkaan Raamatusta!
Jokainen vastaa itsestään ja omista synniestään Jumalan edessä. Olisi täysin kohtuutonta ja epäoikeudenmukaista, että kaikki paha mitä miljoonat kristittyinä itseään pitävät ovat tehneet kaatuisivat nykyisin elävän ja uskoaan toetuttavan kristityn niskaan. Eihän siinä ole mitään logiikkaakaan, jokaiselle riittää omat syntinsä.
Sitä paitsi Raamatussa ennustetaan, että kapea on se tie, joka johtaa pelastukseen ja harvat ovat ne, jotka sinne löytävät. Ja : Ei jokainen jokainen joka sanoo Herra, Herra, pelastu vaan se, joka tekee minun Isäni tahdon.
Niinpä käy ilmi, että on paljon kristittyjä, jotka jopa pitävät Jeesusta Herranaan, mutta heidän elämänsä on osoittautunut sellaiseksi, että he eivät pelastu, vaikka ehkä luulivatkin niin.
Toisaalta Jeesus ei ennusta, että koska osa ei pelastu, kun ei ole toiminut Isän tahdon mukaan, niin samantien katson teidät muutkin tilivelvollisiksi, koska olette heidän veljiään kristittyinä ja niinpä ette pelastukaan kukaan!
Ei näin,vaan Jeesus osoittaa, että osa uskoo Jeesukseen ja toimii Jumalan tahdon mukaan ja pelastuu ja osa ei elä Isän tahdon mukaan ja ei pelastu. Pelastuminen tai pelastumatta jääminen näkyy riippuvan kunkin yksilön omasta uskosta ja toimimiseta, eikä mistään kollektiivisesta vastuusta, jos joku uskon veli luopuu uskosta ja ei elä Isän tahdon mukaan.
Jehovan todistaja-taustasta johtuen monen voi olla vaikeaa sisäistää tätä oman henkilökohtaisen Jumalasuhteen ja uskon sekä oman omantunnon mukaan elämisen merkitystä siinä, kuka pelastuu.
Ei ole mitään yhtä puhetorvea tänä aikana, jota pitää seurata ja siten, että kaikki muut ympärillä ovat niin väärässä ja osana kollektiivista pahuutta, että päätyvät tuhoisaan kohtaloonsa. Ei! Kaikki tälläinen on J.t-lahko hapatusta, joka hämää ja johtaa harhaan.
Jeesus näkee meidät yksilöinä ja yksilöinä ottaa meidät läheiseen suhteeseen kanssaan ja pelastaa!Jostakin syystä koet tarpeelliseksi toistamiseen lukea asian vierestä ja katsoa kokonaan sivuun oleellisesta asiasta, jonka nostin esille.
Kantani ydin tulee esille oheisessa ketjussa http://keskustelu.suomi24.fi/node/12257227 josa kommentoin mm. seuraavasti:
- ->
Sitten tulee vastaan ongelmana Turusen oma dogminsa saarnaaminen, josta mm. seuraavan lainauksen viimeisessä kappaleessa.
"Johanneksen 2. kirjeen 9-11 jakeiden mukaan eksyttävää antikristillistä harhaoppista ei saa toivottaa tervetulleeksi kotiinsa eikä tervehtiä."
"Tämä merkitsee sitä, että seurakunnan kokoontuessa kodeissa yhteisiin jumalanpalveluksiin sinne ei pitänyt toivottaa tervetulleeksi opettajiksi harhaoppisia, jotka eivät tuoneet Kristuksen oppia."
"Tämä pätee tänäänkin seurakuntien kokoontumisissa, jonne ei tietenkään pidä kutsua ja toivottaa tervetulleiksi opettamaan ja julistamaan henkilöä, joka ei edusta klassista kristillistä oppia Jeesuksesta."
Turunen siis julistaa nikea-lahkon vernevuodatuksella pakkoviemää _"klassista kristillisyyttä"_ ainoana oikeana ja julistaa kaikkien muiden tulkintojen olevan antikristuksellisia.
Hän siis ohjaa entisille todistajille ratkaisuksi alitumista toiseen ehdottomaan ihmis-dogmiin tai muutoin heidät luokitellaan antikristuksiksi.
- ->
Ristiriita.
Miten henkilö voi omata väitetyn "henkilökohtaisen jumalsuhteen " tilanteessa jossa veritaustainen nikea-lahko pakolla määrittää millainen tuon jumalkuvan on oltava tai muutoin henkilö luokitellaan harhaoppiseksi ja ikuisen h.elveti tuhon omaksi?
Toistetaan. Niin sanottua "hyväksyttyä klassista kristillisyyttä" ei ole olemassakaan alistumatta nikea-lahkon sanelulle.
Siitä seuraa myös tietty moraalinen vastuu tuon lipun kantajille, sillä he joutuvat tuon nikea-istituution hyväksymään.
''Mutta teitä älköön kutsuttako rabbiksi, sillä yksi on teidän opettajanne, kun taas te kaikki olette veljiä.'' Matteus 23:8
- S.K.K.
Nikea-lahko: Kirjoitit: "Hän vaikuttaa laittavan harhaanjohtavan karikatyrisesti uskonnon ja ateismin vastakkain vaikka vastakkain tulisi olla jumalusko ja jumaluskon puute."
Jos olisit jaksanut tutustua ja syventyä kirjoituksiin, niin olisit havainnut, että niissä käsiteltiin myös ja erityisesti nimenomaan Jumaluskon ja (Jumal)uskon puuteen vastakkain laittamista ja sen analyysia voiko niitä edes aidosti erottaa ja laittaa vastakkain. Kävi ilmi, että tieteenfilosofisesti ajatellen ei voi!
"Uskonnottomina" itseään pitävät ovat itsekin syvällisesti asiaa ajatellen ihan yhtä uskonnollisen ajattelen kyllästämiä kuin muutkin. Heidän jumaluskonsa puute on heidän jumaluskoaan. He tietävät, että sitä kantaa, että Jumalaa ei olisi olemassa, ei voida tieteellisesti todistaa ja kun he valitsevat uskomisen siihen, ettei Jumalaa ole vaan kaiken mihin uskoo, pitäisi heistä olla tieteellä todistettavissa, he valitsevat samalla TIETEISUSKON. He ovat tieteisuskovaisia.
Kun tieteellä ei Jumalan olemattomuuttakaan voida todistaa, heille jää valinnaksi tehdä "uskomisen hyppy ilman todisteita", Jumalan olemassaolottomuuteen tai asian merkityksettömyyteen. Tämä merkityksettömyyskin vaatii siihen uskoa.
Henkilön uskonnottomuus perustuu uskonpohjaisuuteen eikä tieteelliseen varmuuteen. Jumaluskoakaan ei siis voida tieteellisesti todistaa.Tällöin niin Jumalusko kuin sen puutekin ovat uskonpohjaisia valintoja eli henkilön omaa uskonnollisuutta suuntaan tai toiseen. Kumpikaan, Jumaluskova tai ihminen Jumaluskoa vailla, ei ole neutraali vaan omaa tietyn uskon, johon perustaa maailmankuvansa.
Toivottavasti nyt ymmärsit.
Vaikuttaa, että et ainakaan aiemmin ollut oikein kärryillä mistä kaikesta kirjoituksissa puhuttiin ja miksipä olisit, jos et " jaksanut" edes lukea kirjoituksia läpi. Tutkimuksissa on havaittu, että mikäli ihminen ei oikein ymmärrä luettuaan, ei hän jaksa lukemista jatkaa. Voisiko olla niin, että sinulla nyt vain rehellisesti sanoen meni yli hilseen?
Erässä artikkelissa kerrottiin, että on myös havaittu, että kommunikaatio vaikeutuu huomattavasti, jos kommunikaation osapuoleten (esim kirjoittajan/ puhujan ja lukijan /kuulijan) välinen äo-ero on yl 130 pistettä.
Noitten Apowikin tasokkaitten, syvällisten kirjoitusten takana on maamme parasta älymystöä: tutkijoita ja tiedemiehiä, joiden äo:t voivat helposti olla yli135-160. Jos lukijan äo on esim vain keskitasoa tai hieman keskiarvoa ylempi esim 100-110, niin älykkyysosamäärien välinen ero voi nousta jo niin suureksi, että viestin perille meno voi vaikeutua. Ylensä sen näkee siis jo siitä, että itselle liian haastavaa, vaikeaa tekstiä ei meinaa jaksaa lukea.
Tuntui kovin huvittavalta, että aloit latelemaan joitain pinnallisia, huonosti perusteltuja latteuksia kirjoittajasta, vaikka et jaksanut edes lukea juttuja läpi. Sitten pokkaa kuitenkin riitti myös omien "viisauksien" julistamiseen.
Hmm...älä ole yllättynyt, jos näin epä-älyllisesti ja huteralla tyylillä kommunikoidessasi, saattaa moni turhautua ja hiljetä. No saatpahan sitten julistaa rauhassa omia "totuuksiasi." :D
Jos sattumalta kuitenkin jaksaisit pikkuisen keskittyä, niin jätän sinulle kaksi pientä otetta aiemmista Apo-Wikilainauksista esille. Kokeile alkaako raksuttamaan. Älä heti luovuta, jos tuntuu vaikealta. Ehkä se siitä pikkuhiljaa!
"Enqvist antaa vaikutelman, että hänen materialisminsa ja fysikalisminsa on tieteellinen maailmankatsomus, kun taas Jumalaan uskovien näkemys olisi epätieteellistä. Tampereen yliopiston filosofian professori Leila Haaparanta kuitenkin kiinnittää huomiota tällaisen näkemyksen uskonvaraiseen luonteeseen:
Kun tieteellisen maailmankatsomuksen hyväksyvä henkilö päättää nojata tieteelliseen maailmankuvaan ja sitoutua epäuskoon tai ateismiin, hän tekee filosofisessa mielessä samankaltaisen valinnan kuin uskonnollinen henkilö."
"Koska ateismia ja uskonnottomuutta ei siis voida perustella tieteellisesti, niin näiden kantojen perustelu on välttämättä filosofinen. Kun prof. Enqvistin maailmankatsomuksen perustelu siis on filosofinen, ei tieteellinen, ja kun hän toisaalta nimenomaisesti halveksuu filosofisia perusteluja, jollaisiin hänen uskonnottomuutensakin perustuu, on ristiriitaista, että hän kuitenkin pitää uskonnottomuuttaan arvossa" - nikea-lahko
S.K.K.:lle
Viljelet kovin runsaasti ja estoitta argumentum ad hominemia ja samalla koetat loistaa / ratsastaa filosofien pohdiskeluilla jumaluskon ja ei jumaluskon luonteesta suhteessa toisiinsa.
Peräänkuuluttamaasi älykkyyttä? Vai kristinuskovan herkkähipiäisyyttä?
Mainitsin ylempänä mm. seuraavaa:
"_A b s o l u u t t i n e n_ kiihkouskovuus ja vastaava ateismi toki muistutavat huomattavan paljon toisiaan. Kummallalkin osapuolella on kiihkeä tarve saarnata oman maailmankuvansa oikeutusta jossa he osoittavat suurta suvaitsemattomuutta toisiaan kohtaan."
Eli absoluuttiset kannanotot jumaluuden puolesta tai sitä vastaan ovat tietyssä mielessä uskovuutta.
Leila Haaparanta "Kun tieteellisen maailmankatsomuksen hyväksyvä henkilö päättää nojata tieteelliseen maailmankuvaan ja sitoutua epäuskoon tai ateismiin, hän tekee filosofisessa mielessä samankaltaisen valinnan kuin uskonnollinen henkilö."
Yllä olevassa avainajatuksena on tuo "sitoutua epäuskoon tai ateismiin" jossa tullaan ylempänä manitsemaani absolutistiseen lähetymistapaan.
Leila Haaparanta - Ajatuksia filosofiasta: http://netn.fi/396/netn_396_haapa.html
Ylempänä mainitsin myös seuraavasti:
"Monet agnostisen näkökulman omaavat puolestaan eivät ota absoluuttista kantaa jumaluuteen suuntaan eikä toiseen, vaan jättävät oven auki."
Mikä tässä taholtasi nosti noinkin tunnepitoisen ja ylimitoitetun defenssisen argumentum ad hominem rekation? Miten sitä tulisi analysoida psykologisesta näkökulmasta?
;-)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ootko nainen noin mustis musta
Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t897259- 353841
- 453440
Kauan säkin jaksoit
Minun perässä juosta. Kunnes pahoitit mielen. Kuinka monta anteeksipyyntöä olet vailla? 🧐402572- 2092433
- 412372
- 1232266
Miksi kaipaat
Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?292179Mietin tässä T....
Oletko jo kesälomalla.?Keli on ihanaa, ja sinä nautit veneilystä.... Edelleen käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua..241888- 411846