Lääketieteellisen pääsykoe 2014 - miten meni?

...

Miten meni lääkiksen pääsykokeet tänään?

43

4780

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 613

      Mikä siellä oli aiheena?

    • saapinähä

      ei kyllä omalla kohdalla erityisen loisteliaasti menny ja aika lopahti kesken :D.. valmiiksi ei monikaan tehtävä tullu mutta jokaiseen kohtaan sain jotakin töhrittyä.. silti jotenkin tuntuu että pisterajat taitaa nousta reippaasti kun tehtävät olivat melko yksinkertaisia ja rutinoituneempana laskijana olis varmaan ehtinyt kaikkiin vastaamaan kunnolla.. en kyllä olis osannu arvata et ne jättää aineiston tästä kokeesta poies! aika suuri muutos viime vuoteen :p ja biologiassakin melko suuri painotus ekologiaan :D omista biologian kirjoista en muuten löytänyt vastauksia noihin hampaan rakenneosien nimeämiseen.. mahdetaankohan se tehtävä poistaa? :o.. tietääkös kukaan milloin ne vastausanalyysit tulee nettiin? :)

      • ehkäsitjokupäivä

        Kyllähän hampaiden rakenne löytyt ainakin biosin kirjoista. Toisaalta olen ollut IB lukiolainen ja se oli meidän kirjoissa ainakin. Ja kokeesta sen verran että ei tainnut mennä läpi tällä kertaa.. kyllähän mä tiesin että olis pitänyt enemmän fysiikkaa lukea mutta onhan aina seuraava vuosi! Ja ihan sivuhuomiona; täällä Oulussa oli tosi fiksun näköistä porukkaa :O


    • Oulu

      Oli kyllä harvinaisen yksinkertasia laskutehtäviä, ja aineiston puuttuminen helpotti ajallisesti kokeen tekemistä. Tuntuu, että ihan hyvin suoriuduin viime vuoteen verrattuna. Paljon yleistietoa testaavia tehtäviä ja fysiikan painottuminen myös aiempaa enemmän dynamiikan ja statiikan osa-alueille helpotti vastaamista.

      • mansee

        Pisterajat varmasti nousevat reippaasti, sen verran simppeli koe oli. Mutta kyllä olin pettynyt, kun mentiin ihan eri suuntaan, kuin viime vuoden kokeessa. Viime vuoden soveltavuus oli hyvä juttu, nyt hakijoiden on vaikempi "erottua joukosta", koska suht helpot tehtävät. Toki myös sellasia kyseltiin, mitä ei munkaan bilsan kirjasta löytynyt! Ja aika oki kyllä tiukassa!


    • lääkikseenkö

      Kyllä oli "helppo" koe, siis verrattuna esim. viimevuotiseen, kaikkihan on suhteellista. Muutama tappajatehtäväkin kyllä löytyi ja bilsan kysymyksiin tuli hieman jäädyttyä. Saas nähä tuleeko se maaginen 10 prossaa kerättyä bilsasta...

      En ite spekuloi sisäänpääsyä, sen näkee sitten heinäkuussa. Nyt saa rentoutua :D

      • fuusio007

        Tämä 'maaginen 10%' on oman ymmärrykseni mukaan keskiarvosta 10%. Joka olisi siis todellisuudessa lähelle 0%.


      • Lotta

        Kuinka moneen kysymykseen ehditte vastata?


      • lääkikseenkö
        fuusio007 kirjoitti:

        Tämä 'maaginen 10%' on oman ymmärrykseni mukaan keskiarvosta 10%. Joka olisi siis todellisuudessa lähelle 0%.

        Olet oikeassa, se on tosiaan 10 prossaa hakijoiden keskiarvosta. Maksimipisteet oman laskelman mukaan bilsassa oli 30 pistettä, eli teoriassa 3 pistettä on ehdoton maksimi tälle säännölle. Kuten tosin sanoit, on se oikeasti varmaan lähellä nollaa, ehkä jtn 0,5?


    • Tampereellehan sitä

      Niin no ehdin vastata 16 joista 8-10 sillain hyvin ja loppuihin tuli kiirehdittyä osittain vaikkakin melko hyvin mielestäni ehdin tehdä. Jos monivalinta menee hyvin niin hyvät lähtökohdat näyttäis olevan. Tohon murhaavaan 10 pisteen tehtävään en ehtiny edes koskea kun ei oikeen napannu. Käytin ajan hyödyllisemmi. Ihmetyttää vaa, että kehtas kysyä ihmisen kehityshistoriasta (jonka luin kyllä sillain kohtalaisen hyvin) muttaaaa kyllä siihen ihan arkijärjelläkin sai luotsittua tavaraa.

      Kaiken kaikkiaan melko hyvä rakenne oli kokeella. Selkeä ja ytimekäs. (joskin pisteitä sai tehtävistä todella nihkeästi). Yllätyin positiivisesti biologian määrästä. :)

    • fjdslkjfsdlkfj

      Sanoisin että osasin asiat ja ehdin tehdä lähes kaikki tehtävät (tosin ne pitkät fyssan aineistotehtävät jäi vähän vähemmälle huomiolle, kun halusin ehtiä kaikki "varmojen pisteiden" tehtävät läpi), mutta silti epätoivoisena odottelamaan tuloksia. Nimittäin tämmöinen äärimmäisen helppo koe, missä tehtävät on peruslaskentaa, tarkoittaa sitä että kaikki, niin hyvät kuin huonotkin (ei millään pahalla) lähtevät samalta viivalta ja esim. noissa kinkkisissä monivalinnoissa sattuman osuus korostuu ja kaikenmaailman perusasiat hädin tuskin osaavat hannu hanhet saattaa pärjätä kokeessa about yhtä hyvin ja juuri esim. monivalintojen osalta jopa paremmin kuin puoli vuotta hiki hatussa lukeneet.

    • laura4

      Kyllä olis kiva nähdä vastaukset kun tuntu että mitähän mihinkin piti vastata. Esim se hammaskuva. Mitä vastasitte? Paljon saitte hinnaksi kun piti laskea se sähkönkulutus (monivalinta)? Mitähän siinä maksa hommassa kun musta tuntu et vaan kolme niistä oli oikein, mutta kun niitä vastauvaihtoehtoja oli niin paljon, niin tuntu että enkö mä nyt jotain ole ymmärtänyt? Sitten se lihaskysymys oli kans ihan naurettavan helppo. Ei varmaan mitään jakoa päästä sisään kun lähtöpisteet on niin huonot.

    • mikäsolukalvotäh

      Olin yllättyny mun lähtöpisteistä ja toivon että niiden voimalla pääsen ees jonnekki asti. Menin oulun yliopiston lääkiksen pääsykokeisiin täysin lukematta mikä vähän kyllä kaduttaa koska se koe olis ollu helppo jos olis ees tyyliin bilsan käsitteet jaksanu präntätä läpi. Sain ehkä sen jonku 30 pistettä raavittua kasaan jos sitäkään ku jouduin skippaamaan joitaki tehtäviä kokonaan ku IB:llä ei ikinä opiskeltu niitä.

      Mutta elättelen pientä toivonkipinää. Okei se koe oli helppo ja vaikka olis saanu hyvät pisteet nii se ei välttis riitä. MUTTA oulun yliopiston kiintiöt on isommat ku aiemmin koska ne kasvatti ne sisäänotettavat 127:stä 145:een.Sormet ristissä ootan että jos pääsis munkilla sisään ::____D

      • haluanjolukeaniitä

        Tietääkö kukaan milloin pääsykokeet julkaistaan nettiin?


      • kestikauanlöytää

    • fdgggggggsdfs

      Helppo koe, mutta tein silti jotain typeriä virheitä. Mutta näitähän sattuu kaikille, joten ei nyt vielä hätiköidä. ;)

      Aurinkoista kesää tulevat kollegat, nyt rentoudutaan!

    • Rouva O

      Surkeasti meni.

      Olin toivonut mahdollisimman pitkää aineistoa, koska olen nopea lukija. No joo, se sitten puuttuikin kokonaan!

      Laskeminen ja kirjoittaminen sujuu hitaammin. Harmittaa todella paljon. Tehtävät näyttivät helpoilta ja olisin varmasti osannut tehdä ne kaikki, mutta minkäs teet kun aika loppuu...

      Jäi 4 kokonaista tehtävää tekemättä kokeen loppupuolelta ja 1A, jonka olin jättänyt "sitten lopuksi tehtäväksi".

      Ei tällä suorituksella sisään mennä. Pitää pettymystä varmaankin sulatella muutama päivä, mutta eiköhän se elämä jatku.

    • Kaikkivarattujajustjoo

      Huonosti. Tai hyvin oikeestaan, mutta ei tarpeeksi hyvin. Vituttaa kun ei edes tällä suorituksella varmaan pääse sisään vaikka omasta mielestä meni aika nappiin. Katoin vastaukset ja kaikki päin helvettiä. Milläköhän raakapisteillä vois olla mahiksia päästä tampereelle?

      • faktahomma2

        Manseen 65-70, Turku,Oulu,Kuopio 60-65,Stadi 75-80.Viimevuonna max. koepisteet olivat 156 ja nyt 128 p.Viimevuonna esim. Ouluun pääsi 46/156p. eli n. 30% suorituksella.Nyt siihen vaaditaan varmaankin n.50 % suoritus.


      • mikäsolukalvotäh
        faktahomma2 kirjoitti:

        Manseen 65-70, Turku,Oulu,Kuopio 60-65,Stadi 75-80.Viimevuonna max. koepisteet olivat 156 ja nyt 128 p.Viimevuonna esim. Ouluun pääsi 46/156p. eli n. 30% suorituksella.Nyt siihen vaaditaan varmaankin n.50 % suoritus.

        Miten se pisteytys menee lähtöpisteitten ja koepisteiden kanssa?


    • 18+2

      Minulle on vielä epäselvää kuinka sen automaattisesti luettavan lapun pisteet vaikuttaa kokonaispistemäärään.

      Tuleeko tuosta vain lisäpisteitä, joka lisätään muiden tehtävien pistemäärään? Vai onko mahdollista, että automaattisesti luettavan paperin miinuspisteet vähentää muiden tehtävien pisteitä (olettaen, että on mahdollista kerätä lapusta miinuspisteitäkin).

      Onko kukaan laskenut kuinka saisi pisteitä, jos ei olisi lainkaan täyttänyt lappua?

      • mikäsolukalvotäh

        Se minimipistemäärä mikä niistä optisen lapun tehtävistä voi tulla on 0 p. Et ei voi mennä miinukselle.


      • asdfghjklöfhfhfhfhhfhffh
        mikäsolukalvotäh kirjoitti:

        Se minimipistemäärä mikä niistä optisen lapun tehtävistä voi tulla on 0 p. Et ei voi mennä miinukselle.

        toisaalta optisen lomakkeen tyhjäks jättäminen tarkottaa alle 10% monivalintaosuuden keskiarvosta, joka ainaki Helsinkiin vaadittiin


    • kaisa44

      Tuli tosta optisesta lomakkeesta mieleen, että entä jos on huonosti merkannu ne raksit, ja kone ei osaa lukea, ja antaa pisteeks 0 pistettä, vaikka oikeesti sais tyyliin 25 pistettä?

      Pelottaa ett noin käy, ois kiva jos joku tarkastais ne ihan käsin :( itellä nimittäin raksit tais mennä enemmänkin kuin kerran yli ruudun

      • voikaisaa

        Menee nollille :(


      • :o)

        Sitten vain oikaisu pyynnillä pyydät tarkistamaan moni valinnat uudelleen, jolloin se suoritetaan käsin. :)


      • :o)
        :o) kirjoitti:

        Sitten vain oikaisu pyynnillä pyydät tarkistamaan moni valinnat uudelleen, jolloin se suoritetaan käsin. :)

        *oikaisupyynnöllä ja *monivalinnat (


      • kaisa44
        :o) kirjoitti:

        *oikaisupyynnöllä ja *monivalinnat (

        No huh kiva kuulla ett noin voi tehdä.

        Eli käytännössä kun tulokset tulee, niin sitten vaan pyytää omat koepaperit nähtäväks ja jos huomaa ett monivalinnasta nollat (vaikkei oikeasti ole) niin sitten tekee oikaisupyynnön?

        Mitenköhän herkästi se koe lukee, että pitääkö niiden raksien olla aivan täydellisesti ruutujen sisällä...


      • :o)
        kaisa44 kirjoitti:

        No huh kiva kuulla ett noin voi tehdä.

        Eli käytännössä kun tulokset tulee, niin sitten vaan pyytää omat koepaperit nähtäväks ja jos huomaa ett monivalinnasta nollat (vaikkei oikeasti ole) niin sitten tekee oikaisupyynnön?

        Mitenköhän herkästi se koe lukee, että pitääkö niiden raksien olla aivan täydellisesti ruutujen sisällä...

        Näin juuri ja koepaperit kannattaa aina tilata itselleen.

        Tiedekunnan lähettämässä kirjeessä, jossa on tulos valinnasta, on myös ohjeet oikaisupyynnön tekemiseen! Tai jos ei ohjeita niin ainakin puhelinnumero, josta voi kysellä lisätietoja.

        Tsemppiä! :)


      • kaisa44
        :o) kirjoitti:

        Näin juuri ja koepaperit kannattaa aina tilata itselleen.

        Tiedekunnan lähettämässä kirjeessä, jossa on tulos valinnasta, on myös ohjeet oikaisupyynnön tekemiseen! Tai jos ei ohjeita niin ainakin puhelinnumero, josta voi kysellä lisätietoja.

        Tsemppiä! :)

        Ok kiitos :)


    • helppii--m,

      Miten noi koepaperit voi muuten tilata itelleen? Ite olin 2013 kokeessa ja en päässyt, mutta siinä "valitettavasti et päässyt sisään" kirjeessä ei ollut mitään ohjetta tai osoitetta mistä olis voinut tilata. Vasta ihan tässä muutama päivä sitten hoksasin että ne olis voinu tilata jostain. Voisko joku auttaa, mistä ja miten? :)

      • :o)

        Ainakin Helsingin eläinlääketieteellisestä saa omat koepaperit joko soittamalla tai lähettämällä sähköpostia tiedekunnan kansliaan valinnoista vastaavalle valintasihteerille. Muista tiedekunnista ei ole kokemusta, mutta luulisin toimivan samalla tavalla... Korjatkaa, jos olen väärässä! :)


      • tampereella

        Tampereella antavat pääsykokeen luovuttamisen ja nimiluettelon allekirjoituksen jälken A4:sen, jossa kerrotaan omien paperien olevan nähtävissä kalevantie 4 :ssa 14 päivää tulosten julkaisun jälkeen. Numerosta 0503187387 saa lisätietoa Tampereen pääsykokeesta ja ilmeisesti samasta numerosta kannattaa kysyä myös omien papereiden kopioita. Kopiot ovat muistaakseni aika hintavia ja postituksestakin joutuu maksamaan.

        Paperissa kerrotaan myös minne kirjalliset oikaisupyynnöt tulee lähettää ja päivämäärä kellon aikoineen, jolloin oikaisupyynnön jättöaika päättyy.


    • jlsdkjflkj

      Mitenköhän vaan käy pisterajojen. Yleensä on ollut suuruusluokkaa 55-60% maksimipisteistä, viime vuosi tosin teki poikkeuksen olemalla niin perhanan vaikea. Ja tämä kerta taas varmaan tekee poikkeuksen ihan toiseen suuntaan, olemalla aivan liian helppo. Lienee jotain 70-80% maksimista sisäänpääsyvaatimus, oma veikkaukseni...

    • Ruotsinkieliselle

      ittelläni monivalinnat ja ekologian osuus meni aika mukavasti. Titreeraus meni ihan ohi, samoin 3 (älyttömän helppoa) vikaa fysiikan tehtävää kun aika loppu. hampaasta ei tieotoakaan.... meni kyllä aika 50/50 puolen välin jälkeen ja laskiskelin et saisin sellaset 60-67 pistettä. ei taida riittää jos ajattelee kuinka helppo koe oli loppujenlopuksi. Onks nyt sit sillei et eri tehtävien pisteet otetaan eri kertoimilla vai voiko vaan suoraan alkaa päteemään raakapisteistä?

      • Kemma kusi kovaa

        Ei ole mitään kertoimia, kaikista tehtävistä saa samanarvoisia pisteitä. Ruotsinkieliselle puolelle on yleensä ollut se 5-10 raakapistettä vähemmän kuin suomenkieliseen Helsinkiin, mutta kun se koe nyt oli tuollainen niin taitaa se mennä niin että suomenkielinen Helsingin lääkis on tyyliin 90 ja ruotsinkieliselle sitten joku 80-85.


      • asd2
        Kemma kusi kovaa kirjoitti:

        Ei ole mitään kertoimia, kaikista tehtävistä saa samanarvoisia pisteitä. Ruotsinkieliselle puolelle on yleensä ollut se 5-10 raakapistettä vähemmän kuin suomenkieliseen Helsinkiin, mutta kun se koe nyt oli tuollainen niin taitaa se mennä niin että suomenkielinen Helsingin lääkis on tyyliin 90 ja ruotsinkieliselle sitten joku 80-85.

        Höpöhöpö. Maksimipisteet vähän vajaa 130 ja muka 90 vaadittaisiin Helsinkiin suomenkieliselle? Helsinkiin ehkä 80-85, ruotsinkieliselle 70-75, Tampereelle 65-70, koska hakijoita oli 150 vähemmän kuin viime vuonna Tampereelle, ja Helsingin hakijat yllättäen lisääntyivät jälleen. 2013 Helsingin ja Tampereen ero oli 7p, nyt oletettavasti siis hieman suurempi, 10-15p.


    • asdfasd

      Mikäs oli sen monivalintahötiskän maksimaalinen pistearvo?

      • Turkuun;)

        Taisi olla t.1 A, B ja C yht: 30p,
        t.2: 5p. ja
        t.3: 7p. Ja kolmosesta vaan c-kohta(3p) vastattiin optiselle lomakkeelle. Näin ollen 30 5 3=38 :)


    • jflsdkjflkj

      Nyt on sitten vastausanalyysi siellä netissä ja tässä vähän laskeskelen jo miten käy... kyynisimpien laskujen mukaan olis ehkä joku 60-65 pojoo tulossa, jos taas oikein lepsusti pisteytän oman vastausmuistini puitteissa niin saattaisi tulla reilut 70 pinnaa. Tuskin tuolla sisään mennään, kun maksimi oli 128 ja helppo koe, eli rajat korkeita.

      http://www.mafyvalmennus.fi/laaketieteellinen/laakiksen_paasyvaatimukset/ - tuolla jonkun verran noita raakapisterajoja viime vuosilta. Tuo 2012 koe oli ehkä lähinnä tämänvuotista, ja silloin tarvittiin yleensä se 55-60% pisteistä sisäänpääsyyn eli voisi ehkä hieman approksimoiden yleistää että 0.55*128=70,5 pisteen tienoilla olisi varovaisin arvio sisään pääsyyn tarvittavista raakapisteistä, toki paikkakunnista (erityisesti kokeeseen osallistuneiden hakijoiden määrästä) riippuen.

    • Profetia.

      Joo, pisterajat yli 80p ja sisään pääsee ehkä parikymmentä hakijaa. Moni nyt ei varmaan ole tajunnut, että kokeessa jaeltiin myös miinuspisteitä, bilsaa oli paljon ja ne pisteytetään ankarasti (todella hyvin mennyt essee voi olla tyyliin 4/6), virheistä sakotetaan rajusti (pyöristyksistä jne). Jos on saanut 90p itselleen, ei todennäköisesti osaa pisteyttää - tai sitten kuuluu siihen porukkaan, joka menee rajan yli heittämällä (2012 löytyy näitä 100p ylittäneitä, raja treelle ollut esim 73p).

      Itse veikkaan turkuun, kuopioon ja ouluun n. 60-67p, treelle 66-72p ja hesaan 72-79p. Nämä perustan älyvuodon äänestettyihin arvioihin omista pisteistä (keskiarvo joku 58p), ja viimevuosina porukka on äänestänyt pisterajat oikein muutaman pisteen tarkkuudella. Ja nämä rajat ovat vielä vähän yläkanttiin varmuuden vuoksi.

      Itse arvioin saavani 70-80p, toivotaan siis parasta :)

    • ensvuonnasit.

      Positiivisena juttuna sanoisin, että vuoden 2012 koe oli hyvin samankaltainen kuin tämän vuoden, joten 2012 pisterajoilla voi hakea vähän viitteellistä arviota tämän vuoden rajoista. 2012 koe oli saman pituinen, monivalinnoilla ehkä hivenen vähemmän painoa, mutta toisaalta pitkä (mutta lähes turha) aineisto saattoi hidastaa ja johdattaa osan hakijoista "ansaan" tuolloin. 2014 koe oli varmasti ajallisesti helpompi suorittaa. Mutta joka tapauksessa noin yleisesti nämä kokeet vastasivat aika hyvin toisiaan.

      Paska fakta tosin on se, että lähes kaikkiin kohteisiin on todennäköisesti kasvanut hakijoiden määrä, ja oikein kunnolla onkin, turkun noin 130 ja helsinkiin noin 220 hakijaa enemmän kuin viime vuonna. Näistä tosin osa jättää osallistumatta kokeeseen, mutta kokeeseen osallistuneiden hakijoiden määrä kasvaa kyllä aina samassa suhteessa kuin pelkkien hakijoiden määrä. Oulusta, kuopiosta tai tampereen lääkiksistä en jostain syystä onnistunut kaivamaan tilastoja, mutta kerran Turussa ja Hessakin oli noin valtava lisäys hakijamääriin, en usko että noissa kolmessa muussakaan määrä ainakaan laski.

      Joten... sisäänpääsy vaikeutuu entisestään, ja pisterajat väkisinkin nousee siitä 2012 tasosta. Kuopioon hakeneilla saattaisi tosin olla pientä helpotusta tiedossa, sillä aloituspaikkoja on siellä tänä vuonna jopa 163 (lisääntyi viime vuodesta), eniten kaikista viidestä. Harmi kun itse tyhmä hain turkuun, johon viime vuoden alhainen pisteraja ja (silloinen) suurin, 153 aloituspaikan pohja varmasti houkutteli runsaasti kovatasoisia hakijoita tämän vuoden haussa. :/

      • ...?

        Viime vuonna oli Turkuun alhaisempi pisteraja, koska se oli ensimmäinen lääkis, joka nosti tuota opiskelijoiden sisäänottomäärää. Totta kai n.20% lisäpaikkojen tulo laskee rajaa, millä sisään päästään. Tänä vuonna, kun muutkin paikat nostavat nyt perässä, rajat normalisoituvat taas toisiinsa nähden.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 140
      4001
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      110
      3619
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      20
      2555
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1861
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1727
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1609
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1585
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1513
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1491
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      89
      1483
    Aihe