oma hevonen/ poni

poniit<3

Olisinko valmis omaan hevoseen / poniin? Olen kohta 12 v ja 155 cm pitkä sekä 35 kg. Olen suorittanut perushoitomerkin ja hoito 1- merkit eli tunnistan rehut ja voihan edelliseltä omistajalta kysyä paljonko, ja mitä rehua Ponille on edellisellä tallilla annettu. Osaan satuloida ja suitsia ponin/hevosen sekä laittaa suojat ja pintelit. Osaan siivota karsinan. Olen ratsastanut 3 vuotta, tiedän että se on aika vähän mutta olen hypännyt n. 35 cm esteitä ja mennyt pohkeenväistöä ja etuosakäännöksiä, sekä mennyt ilman satulaa paljon, ja ratsastanut maastossa. Kysymys siis on, että olisinko valmis omaan hevoseen/poniin? ajattelin jotain vanhaa, kiltisti käyttäytyvää (hoidettaessa ja ratsastaessa) opetusmestaria. Voisin kyllä ottaa ylläpitoon, tai vuokraan, mutta olisinko teidän mielestänne valmis niihinkään?

9

142

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ----

      Et kerro paljoakaan asioita, joilla olisi merkitystä hevosta omistaessa. Kuka tahansa osaa laittaa hevoselle ruuat ohjeiden mukaan kippoon ja kuka vaan oppii hetkessä siivoamaan karsinaa.
      Ratsastuskokemuskaan ei ole niin oleellinen, kun tärkeämpää on osata hoitaa sitä ponia. Kyllä poni ilman ratsastusta pärjää ja ratsastuksenkin oppii nopeasti oman kanssa.

      Oleellista on esim. osaako suunnitella ruokintaa, tietääkö varusteista (siis osaa valita sopivat varusteet, huomaako jos hevonen ei ole kunnossa jne...

      Tietysti jos hevosen vie talliin jossa on ammattilaisia päivittäin paikalla ja on varaa maksaa kunnon valmentajalle, ei nuo taidotkaan ole niin oleellisia. Tällöin tärkeämpää on raha, eli alaikäisen tapauksessa vanhempien kiinnostus.


      Ylläpitohevonen vaatii yhtä paljon rahaa ja taitoa kuin omakin, eli siinä ei niin eroa.


      Vuokraaminen on aika eri juttu ja vuokrata voi kokemattomampikin, jos vaan joku suostuu vuokraamaan.

    • horsegirli

      No, ehkä. Mutta siinä on hirveästi rahaa ja aikaa kiinni. Mutta suosittelen odottamaan vielä vähän. Onnea!!

      • voi näitä pieniä

        Et oo


    • rmns

      Sinulla on perustaidot hallussa, mutta luulen, että kannattaa vielä harjoittaa mainitsemiasti taitoja eteenpäin. Vaikka tokihan myös hevosen omistaminen (/vuokraus/ylläpito) myös kehittää paljon. Mielestäni yksi tärkeä asia muiden lisäksi on osata tehdä omia, hevosyksilökohtaisia valintoja. Eli kaikkea tuota ruokintaa, varusteiden valintaa ja muuta. :)
      Voisit ottaa vaikka joitakin oppimistavoitteita, vaikkapa 40-60-senttisten hyppäämistä yms. Vuoden parin päästä voisit mielestäni olla valmis, vaikka enhän voi taitojasi tarkkaan arvioida tällä tavalla keskustelupalstalla. :)

    • hevostenomistaja

      Minäkin kehotan viemään näitä taitoja eteenpäin. Lisäksi hevosten sairauksista olisi hyvä tietää ja sitten, että esim. pölyävä heinä on huonoa (kannattaa kastella) niin tällasii kannattaa tietää.

      Korjaan vielä, että hevonen TARVITSEE liikuntaa, sitä ei voi vaan hoitaa ja jättää liikuttamatta! Ja niitäkin päiviä tulee, milloin ei jaksaisi tehdä sitä. Tiesti jos hommaisit hevosen, jolla ei voi ratsastaa, tai jos voi niin alle 3 krt viikossa. Sitten on tottakai eriasia.

    • niiniijuu

      Kannattaa vielä kasvaa ja vanheta. Ite en olis ollut ton ikäsenä valmis vielä vaikka oli ollu enemmän kokemusta kun sulla:) Hevosen omistaminen on vaativaa ja pitää todellakin tietää asioista varusteet lääkkeet yms. Eise hevosen omistaminen ole sitä että käyn ratsastamassa ja laittaa ruokaa... Sillonkun hevosella on haava jossakin sun pitää hoitaa kaikella mahdollisella ja hankkia oikeet hoito jutut.. Ja jos hevosella on lämpöset jslat niin silloin sun pitää myös toimia oikein. Vaikks itsekkin olen vasta15v niin joudun itse kysymään neuvoa tai googlaamaan yms. Ja kengitys tai vuolaaminen se maksaa myös. Matolääkkeen anto oletko lukenut siitä? Oon oikeisti kiitollinen äitille kun ei ostanut minulle hevosta 12vuotiaana. Kasva ja viisastu vielä 2-3vuotta :) En sano pahalla, hyvällä tarkoitan:)

    • ksndsj

      Mielestäni ett ole valmis omaan hevoseen. Kannattaa käydä tunneila ainakin 5 vuotta tai sitten käydä yksityisellä ottamassa tunteja osaavalla hevosella jossa oppilaana olet yksin tunnilla. Sitten kannattaa otta vaikka vuokra poni jolla voi harjoitella, mutta sinulla on kuitenkin omistajan tuki :) . Minulla on puoli ylläpito poni jolla treenaan ja kilpailen aktiivisesti! Rahaa ei ole omaan kilpaponiin mutta tuolla 1/2 ylläpito ponilla saan treenata ja kisailla, on melkeemä oma poni kun 4x viikossa sillä ratsastan ;). Olen ratsastanut 8 vuotta, enimmäkseen osaavilla yksityis hevosilla.

    • tyttö13

      Nuo asiat mitä kerroit on ihan perusasioita mitä kuuluisi osata. Se että osaat satuloida ja suitsia, tunnistaa ruuat yms ei vain riitä. Täytyy osata tunnistaa sairaudet ja jos hevonen käytäytyy epänormaalisti pitää tietää mitä hevosta vaivaa. Ikä ei ratkaise mitään vaan se kuinka osaava olet! Jos sinulla on ammattiapua saatavana tai jos vanhempasi/jompi kumpi heistä on hevosihmisiä ja osaavat auttaa sinua en nää syytä miksi et voisi ottaa kilttiä opetusmestaria? Mutta hevosen pitämisessä on iso vastuu ja hevosen luonna on oltava JOKA PÄIVÄ ellei sillä ole vuokraaja joka käy sen 2 kertaa viikossa poniasi liikuttamassa ja hoitamassa. Se ei haittaa jos kukaan ei yhtenä päivänä silloin tällöin tallille kerkeä, mutta muuten joudut tallilla olemaan sen pari kolme tuntia päivässä. Kannattaa miettiä jaksatko pitää hevosta kun on rankka koeviikko ja jos pääset vaikka neljältä koulusta ja pitäisi tallille vielä mennä. Itse olen 13 kohta 14 ja ponia saamassa. Ratsastanut olen 6 vuotta ja nyt minusta tuntuu, että olen valmis omaan poniin. Mutta tietysti otan vuokraajan joka käy sen 2 kertaa vikkossa jotta saan ns. kaksi talli vapaapäivää. Se käy aika raskaaksi jos joka päivä olet siellä tallilla, sen takia suosittelen että joku toinen ratsastaa poniasi sen 2 kertaa viikossa tai edes kerran viikossa. Kannattaa ensin vuokrata vähän aikaan jotain hevosta ja sitten katsoa tuntuuko se jo rankalta? Jos olet yhä sitä mieltä että haluat hevosen ja olet siihen valmis niin onnea hevosen etsintöihin! :)

    • 12hepan12vuotiasystävä

      Riippuu perheestäsi. Mikäli olet ainoa heppaihminen perheessäsi, älä edes harkitse hevosen ostamista. Pitää osata järjestää kuivikkeita. Esim. meillä käytetään Fortum HorsePoweria. Rahaa ja aikaa pitää olla, ja tallipaikka tarvitaan. Kerää kokemusta vielä 3-5 vuotta ja opettele tunnistelemaan sairauksia. Käyn itse usein hevosklinikalla opettelemassa, vaikka olen vasta 12. Isona minusta tulee eläinlääkäri, ja osaan tehdä diagnoosin hevoselle monesta vammasta/sairaudesta. Olen pelastanut erään hevosen hengen, kun eläinlääkärikään ei osannut sairautta tunnistaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4925
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      31
      3114
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1807
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1760
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1621
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1481
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1237
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1233
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1207
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1197
    Aihe