Mitä "mormoni" tarkoittaa?

pohdiskelijatar13

Mitä tuo kyseinen sana oikeastaan tarkoittaa ja mistä kielestä se on lähtöisin?

25

3705

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • manivesti

      Mormoni on suomennos amerikanenglannin sanasta mormon. Kyseessä on Joseph Smithin keksimä sana. Smith kirjoitti Mormonin kirjan, jossa esiintyi henkilö nimeltä Mormon jonka mukaan Smithin kirja sai nimensä.
      Nimeä mormoni alettiin käyttämään pilkkanimityksenä Smithin perustaman kirkon (MAP-kirkko) jäsenistä. Kirkon nykyinen nimi (kirkolla on ollut yhteensä 3 eri virallista nimeä. Herra kokeili eri vaihtoehtoja ja päätyi nykyiseen nimeen jolla halusi kirkkoaan kutsuttavan) on Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko. Tuota nimihirviötä on arkikielessä kömpelö käyttää joten on luonnollista että käytetään jotain lyhyttä nimitystä. Jäsenet keskenään kutsuvat itseään myöhempien aikojen pyhiksi tai varmaan vielä useimmin pelkästään pyhiksi. Ulkopuolisten korviin tuollainen voi kuulostaa hieman vieraalta jos ei ole tottunut Paavalin kieleen joten Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon jäsenet itsekin mielellään käyttävät sanaa mormoni. Tai eivät kaikki sillä kirkossa on välillä kehotettu välttämään mormoni sanaa koska se voi olla harhaanjohtava. Sitten taas kirkko on "hyväksynyt" mormoni-sanan. Nykyisin uskoisinpa että valtaosa Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon jäsenistä käyttää oikein mielellään itsestään nimitystä mormoni.

      • ...

        Lisäksi tuo virallinen nimihirviö on harhaanjohtava, koska siinä on otettu toisesta uskonnosta henkilönimi. Oikea nimitys olisi Myöhempien aikojen pahojen Josephin Smithin kirkko.


      • Ent. mormoni
        ... kirjoitti:

        Lisäksi tuo virallinen nimihirviö on harhaanjohtava, koska siinä on otettu toisesta uskonnosta henkilönimi. Oikea nimitys olisi Myöhempien aikojen pahojen Josephin Smithin kirkko.

        Samaa harhaanjohtavaa kielenkäyttöä kuin mihin politiikassa ja mainonnassa on totuttu vasta myöhemmin. Mormonit eivät ole pyhiä, vaan aivan tavallisia ihmisiä. kysymyksessä ei ole kirkko, vaan kirkkokunnaksi naamioitu jättiläismäinen monialayritys. "Kirkkoa" ei johda Jeesus Kristus vaan ryhmä amerikkalaisia keski-ikäisiä miehiä, jotka useimmin ovat taustaltaan liike-elämän edustajia.

        Kirkon nimeä myöhempiä esimerkkejä samasta:

        Lopullinen ratkaisu (saks. Endlösung, pidemmin juutalaiskysymyksen lopullinen ratkaisu, Endlösung der Judenfrage). Holokaust ei ollut mikään "ratkaisu" ja onneksi ratkaisu ei onneksi ollut myöskään lopullinen.

        Saneeraus, alunperin:
        Korjausrakentaminen eli saneeraus tarkoittaa olemassa olevan rakennuksen tai muun rakennelman laajaa yhdellä kertaa tapahtuvaa korjaamista tai muuttamista.
        Nykyisin: yritys irtisanoo väkeä, jotta yrityksen osakkeiden arvo nousisi pörssissä.

        Jalostaminen, esimerkiksi elintarvikkeissa:
        Terveellinen ja maukas peruna turmellaan valmistamalla siitä ranskalaisia perunoita tai perunalastuja.


      • Anonyymi

        Myöhempien aikojen Pyhien kristittyjen yhdistys minun mielestäni parhaiten kuvaa Paavalin sanaa :"Ettei Jeesusta uudelleen ristiinnaulittaisi". Eli evankeliumin tavoite oli kohteliaisuus, niin ihmiset pysyvät elossa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Myöhempien aikojen Pyhien kristittyjen yhdistys minun mielestäni parhaiten kuvaa Paavalin sanaa :"Ettei Jeesusta uudelleen ristiinnaulittaisi". Eli evankeliumin tavoite oli kohteliaisuus, niin ihmiset pysyvät elossa

        Mormoneilta kohteliaisuus puuttuu. Tämänkin palstan päämormoni edustaa lähinnä narsismia.


    • Anonyymi

      Mormoni-sanan olettaisin tarkoittavan ystävän kunnioittamista, koska uskonnollisen yhdistyksen johtaja Smith antoi tämän nimen uskonnolliselle yhdistykselleen ihan vain ystävänsä sukunimen perusteella. Aika suuri kunnianosoitus

    • Anonyymi

      Nykyinen "profeetta" on kieltänyt käyttämästä mormoni-nimitystä, mutta jäsenet ainakaan täällä Suomessa eivät tottele.

    • Anonyymi

      Itse sain kahdeksan vuotiaana mormoni-kirjan kahdelta ystävälliseltä lähetystyöntekijältä, kun olin yksin kotona. Kirja ei maksanut yhtään mitään. Luulenpa, että Joseph Smithin ajatukset olivat puhtaat, ettei hän suinkaan yrittänyt tehdä kaupallista voittoa , vaan mormoni-sanalla sai kirjaansa levitettyä ilmaisena eteenpäin

      • Anonyymi

        Smith yritti kaveriensa avulla myydä Mormonin kirjan tekijänoikeudet Kanadaan, koska sai asiasta "profetian". Kun oikeuksia ei saatu myytyä, Smith sanoi, ettei hän aina itsekään tiedä, että tulevatko ilmoitukset Jumalalta, ihmismieleltä vai perkeleeltä.

        Kun ajatellaan esim. moninainti-ilmoitusta, kyllä sen on pakko olla joko ihmismielestä tai perkeleestä. Muita vaihtoehtoja ei ole.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Smith yritti kaveriensa avulla myydä Mormonin kirjan tekijänoikeudet Kanadaan, koska sai asiasta "profetian". Kun oikeuksia ei saatu myytyä, Smith sanoi, ettei hän aina itsekään tiedä, että tulevatko ilmoitukset Jumalalta, ihmismieleltä vai perkeleeltä.

        Kun ajatellaan esim. moninainti-ilmoitusta, kyllä sen on pakko olla joko ihmismielestä tai perkeleestä. Muita vaihtoehtoja ei ole.

        Ollaanpa ihan rehellisiä. Moninnainti Jaakobin kohdalla tarkoitti sitä, että Jumala vaati, että Jaakobin oli kunnioitettava yhtä paljon Leaa kuin Rakelia. Jos Sinulla on omia lapsia, niin sinun on kunnioitettava kaikkia yhtä paljon, eli Sinun täytyy olla ihan neutraali, niin kukaan ei ole kateellinen, eikä mustasukkainen. Voiko parempaa johtajaa ollakaan, kuin neutraali, saksankielen persoona, näin kaikki ovat samanarvoisia pidättyväisyydessään.


    • Anonyymi

      Narsismi ja kohteliaisuus on minusta sama asia :"Täytyy rakastaa itseä, että voi rakastaa toisia". Pyhien aikojen yhdistys sai kohteliaisuuden lahjaksi Metodismista, jossa saksalaiset ottivat vastaan vainottuja kristittyjä eri uskontokunnista, josta sittemmin mormoniyhdistys muodostui New Yorkissa. Koska Metodismissa oli useita eri uskontokuntia pakolaisina, täytyi olla erityisen varovainen, ettei loukkaa ketään, sen johdosta he korostavat kohteliaisuutta. Ajattelen, että kohteliaisuudella on enemmän mahdollisuuksia onnistua kommunikoinnissa täysin vieraiden ihmisten kanssa, joiden kieltä ei osaa

      • Anonyymi

        Kun lukee profeetta Brigham Youngin ajatuksia, niistä on kohteliaisuus kaukana. Samoin on Ollin laita. Kohteliaisuus on toki nykyisin käännyttäjille ehdoton menettelytapa, koska kaikki muut tavat karkottaisivat käännytettävät alkuunsa. Siis harkittu imagokysymys.


    • Anonyymi

      Kiitos tekijänoikeuskommentista! Arvasin, että Kanadaan ei herunut tekijänoikeuksia. Jos uskovaiset alkaa rahastamaan, kaikki pistää hanttiin. Uskovaisuudessahan nimenomaan ei saa rahastaa. Arvaisin suomennoksesta mormoni, että se tarkoittaa monta kissaa, siinäkään ei saa olla kovin lihallinen, ettei siitä tule pilkkanimeä. Itsehillintä on uskovaisuutta

    • Anonyymi

      Ei nimi miestä pahenna jos ei mies nimeä.

      142> vuorokautta ennen kuudennen luomiskauden loppua (vähän 142 vuorokauden jälkeen ennen kuudennen luomiskauden loppua) olemassaoloon tuli persoona (mies), Chamuel (hän ei ollut enkeli vaikka joissakin lähteissä niin annetaan ymmärtää), ihmiskunnan esi-isä taivaassa (Veeda-kirjallisuudessa nimellä Vayu eli Pavana, tuulen jumala). Kunti kutsui ilman puolijumalaa Vayua ja synnytti hänelle Bhiman (Veeda-kirjallisuus). Chamuel tunnetaan myöhemmin Raamatussa Saulus Tarsolaisena eli apostoli Paavalina. Apostoli Paavali eli myös uudella mantereella nimellä Mormon <325-387 jaa., josta Mormonin kirja on saanut nimensä.

      • Anonyymi

        Kohtasin juuri tuulen Jumalan, voimat loppuivat, mutta huomasin, että, jos juoksee ilman käsivoimia, ei ole väkivaltaa-se oli minun Isäni usko,ei tule kramppeja, mutta vain18 km, tuntui kahdeksan tunnin hillanpoiminnalta. Murhasin Isän tunteella, ja Maailman -Nyt meidän kaikkien on Veda-uskonnon mukaan, juostava ilman käsivoimia -Olemme tuulen jumalia:"Tenojoki kiittää ja kuittaa:"Pauhaa kiukaan mustat urut, harvenevat arjen surut"Jooseppi Guttormin muistoa kunnioittaen-toivoen että Hänen sukulaisensa saisivat kerran eläessään kalastaa, kun meillä on vain tämä yksi elämä
        Niin pysyisivät, jos Luoja suo elossa, ja terveenä kauemmin niin toivomme Kiitos


    • Anonyymi

      Mormon-sana muistuttaa ruotsinkielen sanaa morgon eli aamu. Ilta on negatiivinen, jos et ole päivätöissä. Positiivisuudella kuvakaappasimme työ-sanan, joka ei sisällä kielteisiä mielleyhtymiä. Morgon, eli aamu muuttuu negatiiviseksi tunteeksi ylitöissä, toisin sanoen mormonit eivät voi tehdä ylitöitä, ettei tule haavereita. Se on ihan sama, vaikka sanoisin margariini. Liika margariinin käyttö ei ole hyväksi, siitä aasinsiltaa käyttäen voisin sanoa sana 'mormon' tarkoittaa selipaattia, eli ilman seksiä olevaa elämää

    • Anonyymi

      Morgen, morgen, nur nicht heute sagen immer faule laute huomenna huomenna, vaan ei tänään sanovat aina laiskat ihmiset kuvakaappaan morgen-sanan ja 'f-kirjaimen' , mikä muistuttaa jakoavainta. Eli jakoavain kädessäkin voi olla laiska vaikka sana olisi väärin kirjoitettu; nimimerkissä anon uutta minää eli uutta maata se on sitten morjes-sehän tarkoittaa että mormor on ihan jees,eli Joseph Smith teki kaiken isoäidilleen niin kuin kuka tahansa hyvä laulaja murmur on muistaakseni isoäiti ruotsiksi moj tarkoittaa varmaan New Yorkia kaikki on pelkkää m-kirjainta joka on hyväksyttävä-itse kehittämääni mormoni kieltä. Mormoni-sana poistaa huumeet eli äidinkieli monta äidin opettamaan sanaa ilman äitiä en koskaan olisi oppinut tuntemaan Jumalaa Se on taas Adventismia, ajattelinkin että suurempi motivaatio on joulun tähti kuin mormer-mormonilaisuus pieni siili lastaan retuttaa äidinrakkaus maailmaa kohtaan, niin piikkinen kuin se onkin on tietäjien rakkaus jeesusta kohtaan oli se sitten morgen-mormonilaisuutta tai vain pieni tuulen henkäys päällä kuuman maan kiitos aamuauringossa Sehän on Jeesus!

    • Anonyymi

      Yksinpuhelu on kauneinta, mitä koskaan olen kuullut. Puro, joki solisee ja linnut laulavat, jos ei ole ukonilma. Oli kauheaa olla ukonilmassa pienen kuusen juurella, puolimetriä suon yläpuolella, mutta kun lintu alkoi laulaa, tiesin selvinneeni. En yksinkertaisesti kerennyt ajoissa kotiin ja jäin mottiin. Täytyisi aina tietää säätiedotukset radiosta viiden päivän tarkkuudella. Mikäköhän lintu oli:"siniset munan kuoret, pesä kuusen latvassa-sanoisin kirjosieppo". Mormoni-kirja on myös vaalean sininen, eli taivaan sininen, jonka sain lapsena. En ilmeisesti halunnut lähteä Haaparannalta ostamaan Maraboy-suklaata, ja sain palkinnoksi taivaan-sinisen Mormoni-kirjan. Linnut kulkevat näköjään vaistojen varaan, niin myös ihmisetkin. Ei suklaalla varmaan ikinä olisi syntynyt mormoni-kirkkoa, täytyy jostain luopua, että saa jotain parempaa tilalle. Joseph Smith luopui omista haluistaan ja sai Amerikan sydämeensä, sieluunsa ja omaan tuntoon seuraten vaalean sinistä taivasta niin kuin kirjosieppo-sen johdosta Mormonikirjan väri:"vaalean sininen". Mutta mistä kirjosieppo sai vaalean siniset munat:"Sinitaivaalta".

    • Anonyymi

      Täytyy hieman korjata nimittäin metsäkirvisellä on vaaleansiniset munat

    • Anonyymi

      Räkättirastaalla, punarinnalla, metsäkirviselläkin voi olla vaaleansiniset munat ja kyllä kirjosiepollakin on vaaleansiniset munat

      • Anonyymi

        Minkä väriset munat on mormonilla?


    • Anonyymi

      "Mormo" oli kreikkalaisessa kansantarustossa eräänlainen hirviömäinen henkiolento. Nimi kirjoitettiin myös muodossa "Mormon", siis ihan sama termi kuin tämän kirkon jäsenillä.

      • Anonyymi

        Se on varotus hurrikaanista


      • Anonyymi

        Pohjoisen pallonpuoliskon lintujen munat ovat tummempia, kuin eteläisimmillä alueilla olevien lintujen. Pohjoisessa lämpö sitoutuu enemmän muniin, koska niitä pitää hautoa enemmän. Punaisten ja vihreiden väripigmenttien sekoituksia, ja vaaleampia ovat New Yorkin lintujen munat!


    • Anonyymi

      Hippiäinen, keltainen sulka päälaella varoittaa NATO:sta

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      203
      8248
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4668
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      28
      2240
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2148
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1945
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1825
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1746
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      23
      1736
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1653
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1458
    Aihe