Takavalot päivällä

kysymyss3

Pitääkös takavalojen olla päällä päivällä? ja riittää että edessä huomiovalot on päällä?

25

914

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • LED-valollinen

   Kaikissa niissä uusissa autoissa, joissa tälläinen "päivävaloautomatiikka" siis LED-huomiovalot, ei tarvitse takavalojen palaa , kun ajetaan nuo huomiovalot kytkettyinä.
   Autot tyypitetty/hyväksytty liikenteeseen noilla asetuksilla.
   Kuskin pitää osata käyttää autonsa valoja oikein.
   Tätä ei näköjään osata. Ajetaan lumituiskussa, vesisateella, illan jo hämärtyessä, pelkillä huomiovaloilla ja auton peräpää pimeänä.

   • alp

    Entäs nämä vanhemmat autot jossa on nämä keltaiset huomiovalot? Tarviiko takavalojen palaa?


   • kekkonen ja kekkonen
    alp kirjoitti:

    Entäs nämä vanhemmat autot jossa on nämä keltaiset huomiovalot? Tarviiko takavalojen palaa?

    ai Talmut vai? juu suoraan 70-luvulta.


   • laserhuomiot

    Mistä tuon Led-huomiovalo jutun keksit, kyllä ihan tavalliset lamputkin kelpaa.


   • Jöötipetteri
    kekkonen ja kekkonen kirjoitti:

    ai Talmut vai? juu suoraan 70-luvulta.

    Ei vaan 1980-luvulta. Itselläni oli kolmessa perättäisessä autossani :) Silloin piti kytkeä niin, että kaikki muut valot, lukuunottamatta ajovaloja toimivat samanaikaisesti huomiovalojen kanssa.


  • ajoturvallisuus

   Minä en ainakaan pysty päivällä erottamaan autoa tieltä. Pitäisi määrätä kattovilkku pakolliseksi jokaiselle. Jos auto on paikallaan niin sen saisi sammuttaa.

  • jees box

   Huomiovalot/lisähuomiovalot:

   https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRhYStaH8U-Eh2WoylfoJDnFhpq70Aj2uPexYkeeF9ecXihqo-8

   https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQUyZeA4EWKGia1RMtZ1l2JcYe6vkGUVc8lk5uKIncSetF713e1

   Näiden valojen kanssa parkkivalojen tulee palaa. Kun varsinaiset ajovalot sytytetään niin huomiovalojen tulee sammua. Nämähän olivat 80-luvulla hyvin yleisiä ja juurikin keltaisena, mutta toki niitä myytiin myös valkoisina/kirkkaina.

   Päivähuomiovalot/DRL:

   http://www.a5oc.com/photos/images/2099/1_audi_a5_drl.jpg

   Näiden kanssa parkkien ei tarvitse palaa, mutta esim. sateella, sumussa, lumisateessa tai jos auto pöllyttää lunta paljon taakseen on kytkettävä ajovalot päälle (jolloin myös takavalot syttyvät).

   • ....................

    En nyt jaksa noita linkkejä lukea, mut miten samoista valoista voi laatia erilaiset valomääräykset?
    Ei ole mitää päiväajovaloja, vaan ainoastaan huomiovalot !!
    Eikä tarvi Talmujen kanssa enää palaa takavaloja..


  • ....................

   Huomiovalot saa nykyään palaa ilman, että takavalot palaa. Mutta, jos nyt ei ihan kädetön ole, niin kylläpä ne takavalot on hyvä kytkeä palamaan...

   Eikä sit kuunnella tota helkutin töpinää !!! :P

  • liikennevaara

   Jos päivällä ei pysty näkemään autoa takaapäin ilman valoja niin pian kortti nimismiehelle ja silmälääkärille juoksujalkaa!

  • vaatii valot

   Kyllä ne pitää olla päivälläkin päällä jos keli vaatii, sateella esimerkiksi.

   Luvattoman paljon oli eilenkin takavalottomia liikenteessä, sateen aiheuttama huono näkyvyys olisi edellyttänyt ajovalot päälle, myös täysin "pimeitä" peräkärryjä näkyi, autosa kyllä ajovalot mutta ei kärryssä mitään tuikkua.

   • pommit tienpäällä

    No sille nyt ei voi mitään, että idiootteja riittää. Vähän aikaa sitten oli lehdessä arvio, että 10-15 % tien päällä olevista autoista on katsastamattomia. Erittäin uskottavaa - olinkin ennen tätä tietoa vuosikaudet ihmetellyt, miten voi päivittäin nähdä autoja, joissa on 2 kolmesta jarruvalosta rikki yms ja kerran kuukaudessa näkee auton, jossa palaa peräpäässä enää toinen rekisterikilven valo. Sen verta harvakseen polttimoita poksuu, ettei tällästä jälkeä synny, jos valot tarkastetaan edes kerran vuodessa!

    Ja vaikka näitä päiväajovaloja haukutaan, niin yleisin näky on pelkät "parkit" päällä ajava paku, jakeluauto, vanha saksanseisoja tai japsi, joissa ei ole valoautomatiikkaa ja joita pitää jättää kaupan pihaan käyntiin huonon akun tms vuoksi.

    Aika pitkälti nuo samat ovat edustettuina myös puhuttaessa kokonaan ilman valoja ajavista. Vikojen suhteen pääsee myös VW hyvin kentälle (vanhempien mallien takavaloviat).


  • Heze69

   -kyllähän ne valot saavat palaa edessä ja takana kesät talvet koko ajan, ettei tarvi jättää asiaa oman muistinvaraan, koska nykyään näkee luvattoman paljon "takapimeitä" autoja liikkeellä hämärässäkin -kun ei tiedetä/hoksata että ajovalot pitää itse laittaa/kytkeä päälle jotta takanakin palaa valot!
   -ja turha "sössöttää" että on asiaa silmälekurille jos ei näe autoja kirkkaalla päivännäöllä ilman valoja, se kun vain on niin että auto vain näkyy paljon paremmin kesälläkin kun siinä on valot edessä ja takana! -se on sitä paljon puhuttua LIIKENNETURVALLISUUTTA

  • vastaus 2B

   Jos auto on "takapimee" ja sen perään täräyttää kolarin huonolla kelillä on automaatisesti "takapimeen" kuljettaja maksumies. ja sakot tulee liikenneturvalisuuden vaarantamisesta.

   • eli ei tule

    Ei ei eikä ei ole, eli ei. Eikä tule eli ei tule.


  • Uusitekniikkaihmeellistä

   Kyllä peräänajaja on syyllinen , jos on päivä ,ilman sadetta tai ,lumipyryä tai sumua , kyllä päivällä pitää nähdä edellä ajava , kun pn ns päivävalo edessä ja takana ei ole häiritsevää takavaloa , jarruvalokin näkyy paremmin .ja voi pelastaa takaa ajajan perään ajon , eli ei joudu maksumieheksi , kokemusta on jo 50 vuotta .

  • Vanhuusjaviisaus

   Olet oikeassa ,kun on normaali kirkas päiva ,ei sadetta,ei lumipöllyä , ei sumua . Se on juuri nykyisten sääntöjen mukaan , vaikka jotkut jäärät nikottelee ao asialle
   Kyllä paremmin jopa jarruvalot näkyy ,kun ei takavalot häikäise .
   Mutta jokainen kuljettaja vastaa että valot palaa tilanteen mukaa ,eli sää olosuhteet päivälläkin määrää mm takavalojen pidon .
   Jäärät ollaan liikenteessäkin positiivisella asenteella , kaikki ei oo kun lukee noita d allaolevia kirjoituksia ja kielen käyttöä , oikeaasenetta liikenteeseen ,vaikka autolla pääsisi 250 ,mutta siinäkin on laki ,niinkuin päivävalojen käytössä ,noudatetaan lakia ja jopa joustetaan liikenteessä, huomioiden jopa jalan ja pyörällä kulkiijat ,ei muuta.

   • Syvänmerensukeltaja

    Kerropa miten takavalot voivat häikästä?? Jarruvalot - kun kyseessä ovat perinteiset 21 watin hehkulankapolttimot - ovat teholtaan noin 4 kertaa kirkkaammat kuin takavalot (5 wattia). Samoin suuntavalot eli vilkut ovat teholtaan 21 wattia. Eli älä ihan höpöjä puhu, etteivätkö jarruvalot ja suuntavalot erotu selvästi takavaloista. Valaisevan pinnan koko - polttimon tehon ja heijastimen kirkkauden lisäksi - määrittelee myös, miten hyvin esim. suuntavalo erottuu jarruvaloista. Nykysuuntaus on valitettavasti mennyt siihen, että varsinkin tärkeä takasuuntavalo ei tahdo erottua jarruvalosta samasta tehostaan huolimatta, koska takavalojen muotoilun takia korostetaan "liikaa" takavaloja ja jarruvaloja ja näin ollen suuntavalot jäävät tilanpuutteen takia pienemmiksi kuin taka- ja jarruvalot.


   • 15-24W

    Suuntavalon teho ei nykyään ole aina 21 W. Vastaan on tullut 15 W poltin peräpäässä (selittänee sitä huonoa näkyvyyttä - siihen en kyllä osaa vastata, miksi näin on pitänyt tehdä) ja 24 W keulalla. Tässä 24 W polttimossa sentään on järkeä, kun vilkku on saman muovikuupan alla kuin lähivalokin, mikä selvästi heikensi sen erottuvuutta.


   • Syvänmerensukeltaja

    Tämä on totta. Esim. Peugeot 3008:ssa etuvilkut ovat 24-wattiset. Takavilkut ovat ilmeisesti joko pienempitehoiset (en ole tutkinut asiaa) tai sitten ulkonäkösyistä "himmennetyt" - kuten myös surkeatehoiset peruutusvalot - jotta näyttäisivät punaisilta takavalojen tyyliin. En ymmärrä tällaista ajatusmaailmaa autonvalmistajalta tai heidän muotoilijaan. Mutta: edelleenkin olen vahvasti sitä mieltä, että valaisevan pinnan koko vaikuttaa sen erottuvuuteen muista valoista. Kuten myös ehkä vieläkin enemmän varsinkin vilkkuvalaisimessa sen etäisyys sekä jarru- että takasumuvalosta. Etuvilkussa etäisyys lähivaloon ja sumuvaloon on ratkaiseva tekijä sen erottumisesta näistä teholtaan ja kooltaankin suuremmista valaisimista. Vielä 1990-luvulla monet autonvalmistajat sijoittivat etusuuntavilkut etupuskurin reunoihin, jolloin niissä oli selvä etäisyys lähivaloihin verrattuna niiden autonvalmistajien malleihin, joissa suuntavilkut olivat "kiinni" ajovaloumpioissa. Toki nykyään muotia olevat sivusuuntavalot peruutuspeilien kuoressa parantavat niiden erottumista lähivaloista.


  • OpetelkaaValoSäännöt

   Parempi vaan opetella lakipykälät myös valojen osalta, ja alkaa käyttämään niitä sen mukaisesti. Koskee etenkin näitä takavaloista vouhottajia.

   • Päällä

    Mikskähän niillä takavaloilla pitäisi pelleillä? Valot aina päällä kuin ajaa.


   • opintojen_äiti

    Miksi pitää pysyä tyhmänä?

    Takavalot pois säästää polttimoita ja säästää sähköä = bensaa. Uusissa autoissa tämän nyt voisi ratkaista toisinkin (esim. ledvaloilla), mutta "takavalojen ei ole pakko palaa" tekee päiväajovalojen asennuksen mahdolliseksi vanhaan autoon!

    Päiväajovalot eivät saa palaa yhtä aikaa lähi-, sumu- tai kaukovalojen kanssa.

    Jos päiväajovalot kytketään syttymään aina moottorin käydessä, niin kuka osaa tehdä kytkennän, joka sammuttaa päiväajovalot, kun muita valoja pistetään päälle?

    Niinpäniin, aina ja poikkeuksetta, kun päiväajovalot palavat samaan aikaan "parkkien kanssa", kyseessä on laiton tunariviritys. Erityisesti pakettiautoissa näitä näkee ja niissä todellakin palaa parhaimmillaan etuvalot + päiväajovalot + lähivalot + sumuvalot samanaikaisesti. Nähty on sellainenkin, missä keulalla paloi kaikki nuo ja peräpää täysin pimeä (sulake palanut tms?).

    Kun vanhaan autoon tehdään jälkiasennus, ainoa laillinen tapa kytkeä päiväajovalot on tämä: päiväajovalot palavat, kun moottori käy, mutta "parkit" eli etu+takavalot+mittarivalot eivät.

    Ja säästyyhän siinä sitten polttimoitakin, mittarivalopolttimoiden vaihtohan ei aina ole mikään käden käänteessä juttu, kuten ei myöskään xenonpolttimoiden tai edes halogeenien vaihto 2000-luvun alun autoissa, joissa pitää pahimmillaan purkaa puoli keulaa.


   • Weeeeee

    Oletko laskenut, kuinka paljon takavalojen - siis nimenomaan takavalojen - pimentäminen säästää polttoainetta? Taitaa olla säästö niin vähäistä, ettet edes huomaa sitä tankilla käydessäsi. Mutta tietysti jos on oikein tarkka rahoistaan, niin sekin säästö voi tuntua mukavalta. Omassa autossani moottorin käydessä kaikki pakolliset valot tuikkivat AINA, mukaan lukien LED-sivuvalot ja pimeällä lisäksi LED-lisäkaukovalot. En ole edes ajatellut, kuinka paljon ne lisäävät polttoaineen kulutusta. Kuitenkin niin vähän, että olen siitä vähästä lisäkulutuksesta valmis pikkuisen maksamaankin. Liikenneturvallisuus ja ajomukavuus painavat vaakakupissa enemmän kuin jonkun sentin säästö. Liikenteessä tulee nähdä ja näkyä!


   • satku_vuodessa

    Laskin käteen:
    - etuvalot 2x5 W
    - lähivalot (halogeeni) 2x55 W
    - takavaloissa esim. 2x (5 + 10) W, rek. kilpi 2x5 W
    - kojelaudassa 10x1,2 W

    yhteensä n. 170 W. Plus miinus riippuen polttomoiden määrästä ja siitä, onko xenon- tai led-valoja. Laturin + kiilahihnavälityksen hyötysuhde 50 % -> moottorille kuormaa 0,34 kW, hyötysuhde 30 %, bensassa energiaa 9,5 kWh/litra -> kulutuslisä 0,12 l/h eli kahvikupillinen tunnissa.

    Maantiellä 100 km matkaan menee tunti ja vartti keskinopeudella 80 km/h, kaupungissa 2½ h (40 km/h). Tutummassa yksikössä kulutus kasvaa ajovalojen vuoksi 0,15-0,3 l/100 km.

    Vaan eihän sähkönkulutus nollille mene päiväajovaloillakaan. Etenkään autoissa, joissa päiväajovalot eivät ole ledeillä toteutetut ja takavalot palavat aina. Eikä päiväajovaloja pysty käyttämään kuin ehkä puolet ajasta / kilometreistä. Vuositasolla puhutaan parin litran ... parinkymmenen litran säästöstä polttoaineenkulutuksessa.

    Mutta se todellinen säästö... ilman päiväajovaloja pääsee vaihtamaan ajovalopolttimoita 10-15 tkm välein, ainakin auton ollessa sopivalla poltintyypillä (H7) siunattu. Vielä kun sattuu yksilö, missä vaihto edellyttää käytännössä eturenkaiden irrotusta ja vähän muitakin purkutöitä... ja maksaa liikkeessä tehtynä toista sataa. Puhumattakaan xenonpolttimoiden vaihdosta tai kojelaudan polttimoiden vaihdosta (yleensä jokseenkin kinkkinen projekti). Päiväajovaloilla polttimoiden vaihtotarve vähenee liki puoleen, mistä voi laskea tulevan monen kympin säätö vuosittain. Säästö bensakuluissa + säästö poltinkuluissa helposti satasen luokkaa vuodessa.

    Takavalojen ei pakko palaa -ratkaisun merkittävin etu on, että sen ansiosta päiväajovalot on mahdollista asentaa jälkiasennuksena vanhoihinkin autoihin. Erityisesti niihin, joissa ajovalopolttimot ovat lyhytikäiset ja vaikeat vaihtaa. Päiväajovalothan eivät saa palaa samanaikaisesti lähi-, kauko- tai sumuvalojen kanssa, joten se ei onnistu, että ne kytketään palamaan "parkkien rinnalla". Vaikka ihmiskunnan pohjasakka, pakettiautopellet, tätä kovasti harrasti = keulalla paloi samanaikaisesti etuvalot, lähivalot, sumuvalot, päiväajovalot ja lisäkaukovalojen "angel eyes" koristevalot. Ei jäänyt epäselvyyttä kuskin henkisen kehityksen tasosta...

    Vanhassa autossa kaikki lain vaatimukset saa toteutettua ainoastaan kytkemällä päiväajovalot palamaan, kun kone käy, mutta auton alkup. valot ovat kokonaan pois päältä.

    Takavalojen palamattomuus on ongelma pääasiassa kateellisille mussuttajille. He ovat kateellisia, kun heidän ritsassaan ei päiväajovaloja ole. Mussuttaja yrittää jäljitellä päiväajovaloja ajamalla parkit + etusumuvalot päällä, mutta heitä harmittaa, kun uudet autot erottuvat silti kiusallisen selvästi takavalojen palamattomudesta.

    Ihan samalla lailla ritsojen omistajat kiukuttelivat "miksi sallittu" kun liikenteeseen ilmaantui xenonvalot (seuraus: ritsoihin laitettiin vihreäksi sävytettyjä "xenon look" halogeenipolttimoita) tai kulmavalot (yhyy, miksi noissa saa palaa toinen sumuvalo ja mulla ei?).


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Akava kieltää sairaanhoitajien palkkojen korotukset

   Suomessa on koronapandemian vuoksi huutava puute koulutetuista sairaanhoitajista. Osa on mennyt Norjaan töihin, noin 2.000€/kk paremman palkkauksen
   Maailman menoa
   149
   4181
  2. Teholla nyt jo 72 ihmistä. Enemmän kuin kertaakaan 2020 alun jälkeen

   https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008544154.html Nyt omikron alkaa viemään teholle ja hurjin viikko alkaa huomenna. 72 on nyt teholla. Ottakaa rokot
   Maailman menoa
   264
   2740
  3. Ex-huippumalli Anne Kukkohovi hekottaa kuuman kosteasta muistosta: "Ei tarvittu pitkiä kalsareita"

   “Juontaja makasi välillä selällään lattialla happea haukkaamassa…” Kyllä viime kesä oli todellakin KUUMA.... https://www.suomi24.fi/viihde/ex-huippuma
   Kotimaiset julkkisjuorut
   8
   2273
  4. Nakkilassa tapahtuu

   Missä päin Nakkilaa tuo aamullinen ampuminen tapahtui? https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000008543567.html
   Nakkila
   16
   1924
  5. Mies, olisiko meidän

   Aika kohdata IRL ja selvittää asiat?
   Ikävä
   49
   1194
  6. Hyvä on nainen myönnän

   Pilkkasin sinua muutaman kerran koska tahdoin että lähdet pois mielestäni mutta oikeasti tahdon sinua koko ajan ja tahtoisin riisua tuon roikkuvan pai
   Ikävä
   45
   1121
  7. Vastaa mies rehellisesti

   Kohdataanko me enää koskaan?
   Ikävä
   111
   1098
  8. Karvoitus naisella

   Pitääkö jo ennen treffejä kertoa miehelle,että olen karvainen pimmsasta ja kainaloista. Osallehan tälläinen on ällöttävää ja mua taas sattuu kun mies
   Sinkut
   147
   972
  9. Sun elämäsi rakkaus

   viettää nimipäiväänsä milloin?
   Ikävä
   31
   871
  10. Jos kaivattusi

   Makaisi alastomana edessäsi, niin mitä tekisit?
   Ikävä
   64
   815
  Aihe