Löytyykö järkevän hintaista led-tricoloria, jossa olisi vielä ankkurivalo huipussa?
http://www.defender.com/product.jsp?path=-1|65136|2312550|2312561&id=1342827
Hella marine NaviLED Trio Tri-Color / Anchor Navigation Light - 540$
Ei viittis maksaa viittäsataa viidenkympin himmelistä.
Toinen vaihtoehto olisi laittaa ankkurivalo nykyisen punavihertuikun päälle
C-luokkaan riittäisi ilmeisesti punainen ja vihreä tuikku.
Ankkurivaloa syksyn pimeyteen
35
1762
Vastaukset
- Joakim1
Tuollaisen ostin keväällä: http://shop.topboats.com/tienda/electricidad/luces-de-navegacion/luces-de-navegacion-con-led/luces-de-navagacion-fos-led-lalizas/luces-tricolor-y-fondeo
Myös tätä on ostettu, mutta se ei kai ole hyväksytty ja on hiukan kalliimpi. Löytyy myös kombina: http://www.nasamarine.com/proddetail.php?prod=Supernova- 18+17
Tuo Lalizas tricolor näyttää kiinnostavalta, mutta mistähän saisi halvemmalla postituskululla? Tuolta perivät 25,90 euroa toimituskuluja Suomeen. Täytyy katsella, jos jossakin suomalaisessa kaupassa olisi noita hyllyssä.
- halvin ratkaisu
Jos sinulla on ennestään led-kulkuvalot (tricolor topissa?), harkitse pelkän ankkurivalon hankkimista tai tekemistä. Ankkurivalonhan ei tarvitse olla maston huipussa. Varsinkin Itämeren alueella ankkurointipaikat ovat yleensä suojaisia ja pieniä lahtia. Niissä ankkuroitu vene voi tulla jopa paremmin havaituksi, jos ankkurivalo on muualla kuin maston topissa.
Halvimmalla pääsee tekemällä ankkurivalon itse. Laitoin led-polttimon vanhan pippuripurkin sisään, johto purkin kannen läpi. Silikonilla tiivistettynä se on toiminut jo vuosikaudet ja palaa kirkkaasti. Johdon pituuden mitoitin niin, että se ulottuu etukannelta sitloodan pistokkeeseen. - valot yössä
Kumpi on parempi purjeveneen kulkuvaloratkaisu, tircolori maston huipussa vai erilliset (mahd.keulan puna-viher yhdistettynä) kannen tasolla. Keksin seuraavia plussia ja miinuksia - mitä mieltä näistä olette:
Tricolori mastossa
näkyy kauemmaksi
yhdellä valolla hoidellaan kaikki, helppo asennus
ei kolhiinnu laitureihin tms.
- mastonnostossa mastonosturi saattaa rikkoa
- jos hajoaa, niin korjaaminen vaikeaa/mahdotonta purjehduskauden aikana
- jos hajoaa, niin kaikki valot menee samantien
- lähietäisyydeltä toinen vene ei huomaa korkealla olevaa valoa, saattaa luulla kaukana olevaksi mastovaloksi/tähdeksi (onko realistisesti tällaista vaaraa?)
Kannentasolla olevat:
helppo korjaus jos hajoavat kauden aikana
jos yksi valo hajoaa , niin muut pelittävät
- eivät näy isomman aallokon yli (avomerellä)
- voi kolhiintua laitureihin yms jos huono asennuspaikka - C-luokkamuka
Minkä pituinen vene?
Se, mihin vene on katsastettu tai hyväksytetty ei vaikuta mitenkään purjeveeneen valoihin. Valot määräytyvät pituuden ja meriteiden sääntöjen mukaisesti. - seppomartti
Kannattaa olla molemmat. Yksillä valoilla ei tule toimeen. Vaatimuksia tuplavaloista ja varavaloista on myös esim. avomeripurjehduksessa. Pelkällä tricolorilla ei synny laillisia kulkuvaloja koneella ajaessa mutta purjehtiessa se on virtaa säästävämpi ja näkyy paremmin. Kannella olevat valot valaisevat häiritsevästi purjeita ja purjeesta silloin syntyy katvealue eli näkyy huonosti. Perävalo taas on niin kirkas, että häisitsee perämiestä. Lisäksi olen menettänyt kerran molemmat kulkuvalot keulasta kun aalto iski sopivasti punaiset ja vihreät muovit pois. Jäi vain metalliset kehykset. Muutama tunti valkoista 360 astetta ja sitten pimeni. Samoin skuutit ovat repineet sekä bicolorin, että yksittäisiä valoja rikki. Genaakkerilla, assylla ja spinnulla päiväkausia ajaessa löysä skuutti varsin usein on kiertynyt keulapulpitin valoihin. Pidän Bilteman ledivaloja varalla yhden paketin kutakin laatua. Hitsaajaa olen yrittänyt löytää tekemään ohuet rosterikaaret suojaksi. Mastonhuipussa ennen joutui vaihtamaan ankkurivalon polttimoja mutta nykyään ei tarvitse sen takia kiipeillä. Ledi palaa aina vaan.
Kuvittelemasi etäisyyden arviointiongelma ei ole todellinen- syysretkillä
Samoja kokemuksia kuin seppomartilla ja lisäksi se, että keulakaiteen kulkuvalojen metalliosat ja kuparijohtimien päät syöpyivät pilalle valtamerireissuilla.
Nyt kuitenkin ymmärsin aloittajan kysyvän "ankkurivaloa syksyn pimeyteen". Siihen tarkoitukseen käy oikeastaan mikä tahansa valkoinen valo 360° sektorilla, jonka voi ripustaa colregsin mukaiseen paikkaan. Jos ankkurointi on satunnaista, led-polttimo ei ole välttämätön. Led-lamppu on kuitenkin monikäyttöisempi pienen virrankulutuksen takia. Sitä voi käyttää syyspimeällä vaikka istunlaatikon valona. - seppomartti
syysretkillä kirjoitti:
Samoja kokemuksia kuin seppomartilla ja lisäksi se, että keulakaiteen kulkuvalojen metalliosat ja kuparijohtimien päät syöpyivät pilalle valtamerireissuilla.
Nyt kuitenkin ymmärsin aloittajan kysyvän "ankkurivaloa syksyn pimeyteen". Siihen tarkoitukseen käy oikeastaan mikä tahansa valkoinen valo 360° sektorilla, jonka voi ripustaa colregsin mukaiseen paikkaan. Jos ankkurointi on satunnaista, led-polttimo ei ole välttämätön. Led-lamppu on kuitenkin monikäyttöisempi pienen virrankulutuksen takia. Sitä voi käyttää syyspimeällä vaikka istunlaatikon valona.Joku sähkönikkari voisi pistää ohjeet, miten polariteetin vaihdolla saa ankkurivalon ledin palamaan maston topissa silloin kun sinne on entuudestaan yksi johto kuten windexvalo tai trikolor. Tarvitaanko muuta kuin vaihtokytkin .
- Aika helposti käy
seppomartti kirjoitti:
Joku sähkönikkari voisi pistää ohjeet, miten polariteetin vaihdolla saa ankkurivalon ledin palamaan maston topissa silloin kun sinne on entuudestaan yksi johto kuten windexvalo tai trikolor. Tarvitaanko muuta kuin vaihtokytkin .
Molemmille valoille riittää yksi parijohdin. Toinen johdin kytketään molempien -napaan ja toinen johdin diodien kautta lamppujen napaan.
Toisen lampun diodi kytketään päästösuuntaan ja toisen estosuuntaan. Tavallinen 0,5 A virran kestävä diodi käy, kun on kyseessä LED-valot.
Alhaalla pitää olla 2-napainen ON-OFF-ON kytkin, jotta polariteetin saa vaihdettua, toisessa ON-asennossa /- ja toisessa -/ . - Aika helposti käy
Aika helposti käy kirjoitti:
Molemmille valoille riittää yksi parijohdin. Toinen johdin kytketään molempien -napaan ja toinen johdin diodien kautta lamppujen napaan.
Toisen lampun diodi kytketään päästösuuntaan ja toisen estosuuntaan. Tavallinen 0,5 A virran kestävä diodi käy, kun on kyseessä LED-valot.
Alhaalla pitää olla 2-napainen ON-OFF-ON kytkin, jotta polariteetin saa vaihdettua, toisessa ON-asennossa /- ja toisessa -/ .Vielä lisäys: Taitaa riippua LED-valaisimesta, tarvitaanko diodia. Joissain valo palaa polariteetista riippumatta ja silloin diodi tarvitaan.
Jos kumpikin valaisin palaa vain johdin oikein kytkettynä eikä rikkoudu väärästä polariteetista, diodeja ei tarvita. - tumpelotumppi
Aika helposti käy kirjoitti:
Vielä lisäys: Taitaa riippua LED-valaisimesta, tarvitaanko diodia. Joissain valo palaa polariteetista riippumatta ja silloin diodi tarvitaan.
Jos kumpikin valaisin palaa vain johdin oikein kytkettynä eikä rikkoudu väärästä polariteetista, diodeja ei tarvita.Osta Motonetista Pelkkä led polttimo. Menee tod.näk vanhan polttimon tilalle. Maksaa muistaakseni 11 euroa. Ei tarvitse uusia koko systeemiä.
- tumpelotumppi
tumpelotumppi kirjoitti:
Osta Motonetista Pelkkä led polttimo. Menee tod.näk vanhan polttimon tilalle. Maksaa muistaakseni 11 euroa. Ei tarvitse uusia koko systeemiä.
Niin ja nautikulma Turusta myi edulliseen hintaan tricoloria jossa mukana ankkurivalo. taisi maksaa n.60e kaksi vuotta sitten, ja siihen vaihda led-polttimot
- seppomartti
Kun vaihtaa itse trikoloriin lankahehkun tilalle ledin niin menee sektorit aivan poskellensa. Näitä näkee maailmalla. Punainen ja vihreä tai perävalo ja sivuvalo palavat yhtaikaa parikymmentä astetta.
- S&S
Näppärä ratkaisu ankkurivaloksi on ostaa Biltemasta lähinnä mökkipolkujen valaisemiseen tarkoitetun aurinkokenno-led-valaisimen. Hintaa peräti kaksi(!) euroa. Vähän silikonia saumoihin ja sen jälkeen kiinni takastaagiin.
Valaisee aika hyvin ja ei tarvitse murehtia edes sytyttämisestä. Lamppu syttyy itsestään pimeän tultua ja akku tuntuu riittävän hyvin yön ajaksi. Ainakin näinä aurinkoisina kesäpäivinä.. - keulaan + 2nm näky
S&S kirjoitti:
Näppärä ratkaisu ankkurivaloksi on ostaa Biltemasta lähinnä mökkipolkujen valaisemiseen tarkoitetun aurinkokenno-led-valaisimen. Hintaa peräti kaksi(!) euroa. Vähän silikonia saumoihin ja sen jälkeen kiinni takastaagiin.
Valaisee aika hyvin ja ei tarvitse murehtia edes sytyttämisestä. Lamppu syttyy itsestään pimeän tultua ja akku tuntuu riittävän hyvin yön ajaksi. Ainakin näinä aurinkoisina kesäpäivinä..Annoit kyseenalaisen ohjeen, joka ei vastaa colregsin ankkurivalon vaatimuksia! Ankkurivalon tulee olla aluksen keulaosassa (30 sääntö). Ympäri näköpiirin näkyvän valkoisen valon tulee näkyä 2 mpk päähän (22 sääntö).
Parin euron Bilteman mökkipolkuvalo takastaagissa on varnastikin kiva suojaisessa satamassa mutta ei mitenkään riitä ankkurivaloksi. Jos joku pimeässä törmää paattiisi, juridisesti voinet joutua korvausvelvolliseksi. - S&S
keulaan + 2nm näky kirjoitti:
Annoit kyseenalaisen ohjeen, joka ei vastaa colregsin ankkurivalon vaatimuksia! Ankkurivalon tulee olla aluksen keulaosassa (30 sääntö). Ympäri näköpiirin näkyvän valkoisen valon tulee näkyä 2 mpk päähän (22 sääntö).
Parin euron Bilteman mökkipolkuvalo takastaagissa on varnastikin kiva suojaisessa satamassa mutta ei mitenkään riitä ankkurivaloksi. Jos joku pimeässä törmää paattiisi, juridisesti voinet joutua korvausvelvolliseksi.Olet oikeassa, ettei tuo Bilteman valo taida täyttää virallisia vaatimuksia. Mailin päähän saattaa näkyä. Lähinnä siitä on iloa normaalissa kela rannassa-kiinnityksessä. Yllättävän hyvin kuitenkin tuollainen perusledi valaisee.
Omasta veneestäni löytyy yksinkertainen ankkurivalo, johon olen vaihtanut hehkupolttimen tilalle ledin, lisännyt ripustuskoukun ja pari metriä piuhaa. Sen voi ripustaa dirkkiin ja virta istuinkaukalon ulosotosta. Yksinkertaista ja näppärää.
- Trollipeilkko
Ongelmahan on siinä, että alkuperäinen kirjoittaja ei tiedä minkä pituinen vene hänellä on. Jo vene olisi olemassa, hän olisi maininnut sen ihan aluksi.
Tää on trollia taas koko juttu- juttu Karibialta
Ei sillä ole väliä! Ainahan joku keskustelun aihe täytyy keksiä. Trollikin on hyvä, jos siitä seuraa viihdyttävä ja jopa asiallinen keskustelu!
Tulipa mieleen tositapaus erään suomalaisveneen ankkurivalosta Bequian lahdella Karibialla. Oli jouluaaton ilta ja me kaikki pohjoismaalaiset polttelimme yhteistä nuotiota hiekkarannalla ja lauloimme "Maa on niin kaunis" ym joululauluja kukin kielellämme. Tähtitaivas oli kirkas ja Admiralty Bay -lahdella näkyi sata ankkurivaloa. Nekin loistivat kirkkaina tropiikin pimeydessä. Kun nuotio oli sammunut ja lähdettiin veneille kukin miehistö omalla jollallaan, yhdelle syntyi ongelma: ankkurivalo oli unohtunut sytyttää. Pimeän veneen etsimisessä oli ehtinyt tulla paniikkihiki otsaan, kunnes "totaalisti kadonnut" alus viimein parin tunnin perämoottoriajelun jälkeen oli löytynyt pimeydestä. Oman veneeni tunnistamista helpotti se, että mastontopin ankkurivalon lisäksi olin ripustanut istuinlaatikon valon puomin nokkaan.
- Usein ankkurissa
Yhdistin paristolla toimivan ankkurivalon pallomerkkiin. Harvoin ankkuroidumme ja heräämme niin täyspimeässä, että pallomerkkiä ei näkyisi - ja pitäisi nostaa saaliinkiin näkyviin.
Oletan, että jokainen käyttää pallomerkkiä ankkuroidessaan joka tapauksessa!- oi-wa
Kiitoksia osallistujille. Veneen pituus on 28 jalkaa. Erillinen patteriviritys voisi olla toimiva, pitäisi vain laittaa reilusti irti mastosta ettei jää pimeää sektoria. Seuraavalle kaudelle sitten laittaa ankkurivalon toppiin nykyisten kulkuvalojen päälle. Diodihässäkkä fiksu juttu, ajattelin ensin viedä käyttää mastoa nollana ja viedä kulkuvalolle ja ankkurille jännitteen nykyisen johdon eri karvoja pitkin.
- 123123
oi-wa kirjoitti:
Kiitoksia osallistujille. Veneen pituus on 28 jalkaa. Erillinen patteriviritys voisi olla toimiva, pitäisi vain laittaa reilusti irti mastosta ettei jää pimeää sektoria. Seuraavalle kaudelle sitten laittaa ankkurivalon toppiin nykyisten kulkuvalojen päälle. Diodihässäkkä fiksu juttu, ajattelin ensin viedä käyttää mastoa nollana ja viedä kulkuvalolle ja ankkurille jännitteen nykyisen johdon eri karvoja pitkin.
En olisi huolissani pimeästä sektorista maston takana perinteisen pattervirityksen kanssa.
- Ei kiinteä
oi-wa kirjoitti:
Kiitoksia osallistujille. Veneen pituus on 28 jalkaa. Erillinen patteriviritys voisi olla toimiva, pitäisi vain laittaa reilusti irti mastosta ettei jää pimeää sektoria. Seuraavalle kaudelle sitten laittaa ankkurivalon toppiin nykyisten kulkuvalojen päälle. Diodihässäkkä fiksu juttu, ajattelin ensin viedä käyttää mastoa nollana ja viedä kulkuvalolle ja ankkurille jännitteen nykyisen johdon eri karvoja pitkin.
Ankkurivalon ei tarvitse olla kiinteä eikä sijaita maston huipussa.
Omani on erillisessä telineessä, jonka nostan pystyyn tarvittaessa. Periaatteessa ankkurivalon voi myöskin nostaa köydellä ylös, kun sitä tarvitaan. Johdon pitää olla vain hiukan pitempi.
- hämäräkytkin
Laitan tähän linkin omasta ankkurivalostani, joka käytännössä on toiminut erinomaisesti jo yli 10 vuotta. Hämäräkytkimen ansiosta se syttyy automaattisesti, kun ilta pimenee ja sammuu, kun aamu valkenee. Se myös vastaa meriteiden sääntöjä, kunhan valon ripustaa oikeaan paikkaan (veneen keulaosaan eikä perään).
http://www.mailspeedmarine.com/navigation-search-lights/mailspeed-marine/mega-light-utility-anchor-light723481.bhtml- valoayössä
Taitaapi vesiliikennelainsäädäntö määrätä tuon paikan veneen keulaosaan.
Vaan mikä siinä on ajatus purjeveneen kohdalla?
Nostaessani ankkurivalon etu- tai takastaagiin, asettuu se yhtäläisesti verrattuna veneen pituuteen.
Pimeällä kukaan ei pysty sanomaan onko se veneen peräosassa vai keulaosassa. - törmäys pimeässä?
valoayössä kirjoitti:
Taitaapi vesiliikennelainsäädäntö määrätä tuon paikan veneen keulaosaan.
Vaan mikä siinä on ajatus purjeveneen kohdalla?
Nostaessani ankkurivalon etu- tai takastaagiin, asettuu se yhtäläisesti verrattuna veneen pituuteen.
Pimeällä kukaan ei pysty sanomaan onko se veneen peräosassa vai keulaosassa.Pilkkopimeällä ankkuripaikalla (esim. tropiikin mustassa yössä, josta kerrottiin juttu) jokainen varmasti olettaa, että väistettävän aluksen ankkurivalo on sen keulassa tai maston topissa. Jos 2mpk päähän näkyvä ankkurivalo yllättäen olikin pelkästään takastaagissa colregs 30 säännön vastaisesti, miten mahtaa yhteentörmäyksen juridisessa selvittelyssä käydä?
Sääntö ei kiellä toisen valkoisen valon laittamista aluksen peräosaan. Ledivalot eivät vie paljon virtaa, joten niitähän voi laittaa vaikka sitloodaa valaisemaan. Silloin pilkkopimeässä on helpompi jo kauempaakin hahmottaa miten päin paatti on ja minkä kokoinen se on. Mitä enemmän valoja, sitä paremmin näkyy. Himmeä mökkipolku-led takastaagissa ei ole colregsin mukainen ankkurivalo.
- karambole
Säännön ajatus lienee että ohikulkeva alus osaa väistää riittävästi, silloin kun on niin pimeää että ankkurissa olevaa ei pysty hahmottamaan. (Suomen kesässä tämä harvoin on ongelma).
Koska ankkurissa oleva asettuu tuulen suuntaan, ohikulkeva voi tästä päätellä kuinka lähelle voi mennä edessä, takana ja sivuilla. Jos ankkurivalo on perässä, kasvaa riski että ohikulkeva menee edestä liian läheltä ja takertuu ankkuriköteen. - Näkyvä paikka
Liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei voi tehdä. Sääntöjen mukaan valon pitää olla "parhaiten näkyvässä paikassa". Käytännössä siis näkyvissä joka suuntaan.
Se voi olla edessä, takana tai sivulla. Turvallisen eteäisyyden voi päätellä valojen lukumäärästä. Yhden valon veneen voi aina ohittaa 50m päästä.- ei aina 50m tilaa!
"Yhden valon veneen voi aina ohittaa 50m päästä".
Minulla on eri kokemus! Suosituilla ankkuripaikoilla, vaikkapa monelle tutussa Ringsön laguunissa (Nynäshamnin ja Oxelösundin välillä) tai vaikka Englannin tai Karibian ankkurilahdilla, veneitä on ankkurissa usein niin tiheässä, ettei 50 metrin väistötilaa todellakaan jää. Pohjolan valoisina öinä ankkuroidut vedet on tietysti helppo nähdä, mutta jo vähän etelämpänä asia on toinen ja ankkuroituja veneitäkin paljon enemmän. Pilkkopimeässä on pelkkien valojen perusteella melko vaikea hahmottaa ankkuroitujen veneiden välisiä etäisyyksiä.
Joku kertoi ankkuriköydestä. Se voi olla pieni valoon liittymätön ongelma ankkuripaikoilla, joissa veneet ovat lähellä toisinaan. Useimmat käyttävät keula-ankkurissa pelkkää ketjua, jolloin satunnainen köydellä ankkuroitu vene liikehtii virtojen ja tuulen mukana eri tavoin. Kolhimisriski kasvaa sen johdosta. Myös monirunkoveneet käyttäytyvät ankkurissa eri tavoin kuin yksirunkoiset ja siitä syystä ei kannata ankkuroida kovin lähdelle niitä. - Ohjeistusta
ei aina 50m tilaa! kirjoitti:
"Yhden valon veneen voi aina ohittaa 50m päästä".
Minulla on eri kokemus! Suosituilla ankkuripaikoilla, vaikkapa monelle tutussa Ringsön laguunissa (Nynäshamnin ja Oxelösundin välillä) tai vaikka Englannin tai Karibian ankkurilahdilla, veneitä on ankkurissa usein niin tiheässä, ettei 50 metrin väistötilaa todellakaan jää. Pohjolan valoisina öinä ankkuroidut vedet on tietysti helppo nähdä, mutta jo vähän etelämpänä asia on toinen ja ankkuroituja veneitäkin paljon enemmän. Pilkkopimeässä on pelkkien valojen perusteella melko vaikea hahmottaa ankkuroitujen veneiden välisiä etäisyyksiä.
Joku kertoi ankkuriköydestä. Se voi olla pieni valoon liittymätön ongelma ankkuripaikoilla, joissa veneet ovat lähellä toisinaan. Useimmat käyttävät keula-ankkurissa pelkkää ketjua, jolloin satunnainen köydellä ankkuroitu vene liikehtii virtojen ja tuulen mukana eri tavoin. Kolhimisriski kasvaa sen johdosta. Myös monirunkoveneet käyttäytyvät ankkurissa eri tavoin kuin yksirunkoiset ja siitä syystä ei kannata ankkuroida kovin lähdelle niitä.Kyllä yhden valon veneen voi AINA ohittaa 50m päästä. Jos siinä on toinen vene, niin sekin pitää ohittaa tietenkin sopivalta etäisyydeltä. Ja ihan niitä yksinkertaisimpia varten vielä huomautus, että jos laituri tai maa on edessä, niin siitä ei sitten voi mennä, vaikka olisi yli 50 metriä :D
Olen liikkunut paljon pimeällä, mutta koskaan ei ole ollut niin piemää, etteikä olisi nähnyt toista venettä 50m päästä. Jos kuitenkin hämäränäkö on heikentynyt, niin sitä varten veneessä on valonheitin, kiinteä tai käsikäyttöinen.
Tuleeko sulle joku vessaan pitämään siitä kiinni vai onko sulla kirjalliset ohjeet? Ajattelin, kun toi taskulampun käytäminen on vierasta :D - pimeäadaptaatio
Ohjeistusta kirjoitti:
Kyllä yhden valon veneen voi AINA ohittaa 50m päästä. Jos siinä on toinen vene, niin sekin pitää ohittaa tietenkin sopivalta etäisyydeltä. Ja ihan niitä yksinkertaisimpia varten vielä huomautus, että jos laituri tai maa on edessä, niin siitä ei sitten voi mennä, vaikka olisi yli 50 metriä :D
Olen liikkunut paljon pimeällä, mutta koskaan ei ole ollut niin piemää, etteikä olisi nähnyt toista venettä 50m päästä. Jos kuitenkin hämäränäkö on heikentynyt, niin sitä varten veneessä on valonheitin, kiinteä tai käsikäyttöinen.
Tuleeko sulle joku vessaan pitämään siitä kiinni vai onko sulla kirjalliset ohjeet? Ajattelin, kun toi taskulampun käytäminen on vierasta :DEi ole pilkkopimeää, jos veneiden rungot näkyvät yli 50 m päähän. Ankkuripaikalla on todella tilaa, jos veneet ovat ankkuroineet yli 50 m etäisyydelle toisistaan. Näin ei suinkaan aina ole!
Hämärässä näkeminen edellyttää melko pitkää adaptaatioaikaa. Jos sytytät sen valonheittimesi, et kymmeneen minuuttiin näe juuri mitään, kun sammutat valolähteesi. Sama koskee muitakin valoja, esim. plotteria. Jopa sen näyttöruutu voi haitata pimeäadaptaatiota.
Silmien pimeäadaptaatio on mielestäni tärkeä, kun pimeässä saapuu ankkurointipaikalle ja alkaa kierrellä siellä olevia veneitä sopivan ankkurointikohdan kohdan löytämiseksi omalle veneelle. Itse sytytän kansivalon tai otsalampun vasta sen jälkeen. Ankkuriketjun syvyysmerkkejäkään ei näe, jos on pilkkopimeä yö.
Sen sijaan, että sinä veneesi vessassa käytät taskulamppua, suosittelen punaisen yövalon asentamista sinnekin. Siksi navig. pöydälläkin on himmeä punainen valo, koska se ei haittaa silmien pimeäadaptaatiota!
Ehkä seppomartti silmäasiantuntijana voisi kommentoida. - Höpöhöpö9
pimeäadaptaatio kirjoitti:
Ei ole pilkkopimeää, jos veneiden rungot näkyvät yli 50 m päähän. Ankkuripaikalla on todella tilaa, jos veneet ovat ankkuroineet yli 50 m etäisyydelle toisistaan. Näin ei suinkaan aina ole!
Hämärässä näkeminen edellyttää melko pitkää adaptaatioaikaa. Jos sytytät sen valonheittimesi, et kymmeneen minuuttiin näe juuri mitään, kun sammutat valolähteesi. Sama koskee muitakin valoja, esim. plotteria. Jopa sen näyttöruutu voi haitata pimeäadaptaatiota.
Silmien pimeäadaptaatio on mielestäni tärkeä, kun pimeässä saapuu ankkurointipaikalle ja alkaa kierrellä siellä olevia veneitä sopivan ankkurointikohdan kohdan löytämiseksi omalle veneelle. Itse sytytän kansivalon tai otsalampun vasta sen jälkeen. Ankkuriketjun syvyysmerkkejäkään ei näe, jos on pilkkopimeä yö.
Sen sijaan, että sinä veneesi vessassa käytät taskulamppua, suosittelen punaisen yövalon asentamista sinnekin. Siksi navig. pöydälläkin on himmeä punainen valo, koska se ei haittaa silmien pimeäadaptaatiota!
Ehkä seppomartti silmäasiantuntijana voisi kommentoida.Älä viitti. Kyllä kaikki tietää ettei koskaan ole niin piemä, jos silmät on terveet.
Jos ei näe, kannattaa ajaa tutkalla tai käyttää valoa. Miten ihmeessä muuten pystyy navigoimaan vaarantamatta muita ja siinä sivussa itseään. - Niinhän se on
Höpöhöpö9 kirjoitti:
Älä viitti. Kyllä kaikki tietää ettei koskaan ole niin piemä, jos silmät on terveet.
Jos ei näe, kannattaa ajaa tutkalla tai käyttää valoa. Miten ihmeessä muuten pystyy navigoimaan vaarantamatta muita ja siinä sivussa itseään.Pilvisenä syysyönä voi olla todella pimeää myös täällä Suomessa. Silloin kannattaa silmät totuttaa pimeään jo ajoissa ennen ankkuripaikalle tuloa.
Tutka on todella hyvä väline pimeällä ja lähes täydellä ankkuripaikalla sopivan kolon löytämiseen omalle veneelle. Näin varsinkin, jos tutkan näyttö on avotilassa yhdistettynä plotterin kartan päälle.
Tutkanäytöltä voi myös helposti arvioida oikean kohdan ankkurin pudottamiseen. Tyynellä kelillä ankkurin pudotuspaikan arviointi on hankalampaa, käytti sitten tutkaa tai ei. Jos iltapäivän tuulen suunnan tietää, homma hiukan helpottuu. - seppomartti
pimeäadaptaatio kirjoitti:
Ei ole pilkkopimeää, jos veneiden rungot näkyvät yli 50 m päähän. Ankkuripaikalla on todella tilaa, jos veneet ovat ankkuroineet yli 50 m etäisyydelle toisistaan. Näin ei suinkaan aina ole!
Hämärässä näkeminen edellyttää melko pitkää adaptaatioaikaa. Jos sytytät sen valonheittimesi, et kymmeneen minuuttiin näe juuri mitään, kun sammutat valolähteesi. Sama koskee muitakin valoja, esim. plotteria. Jopa sen näyttöruutu voi haitata pimeäadaptaatiota.
Silmien pimeäadaptaatio on mielestäni tärkeä, kun pimeässä saapuu ankkurointipaikalle ja alkaa kierrellä siellä olevia veneitä sopivan ankkurointikohdan kohdan löytämiseksi omalle veneelle. Itse sytytän kansivalon tai otsalampun vasta sen jälkeen. Ankkuriketjun syvyysmerkkejäkään ei näe, jos on pilkkopimeä yö.
Sen sijaan, että sinä veneesi vessassa käytät taskulamppua, suosittelen punaisen yövalon asentamista sinnekin. Siksi navig. pöydälläkin on himmeä punainen valo, koska se ei haittaa silmien pimeäadaptaatiota!
Ehkä seppomartti silmäasiantuntijana voisi kommentoida.Hämäräadaptaatio vaatii noin 20 minuuttia. Käytän vain yhtä heikkoa punaista sisävaloa ja mm. iPAD himmeänä ja aina pois kun ei tarvita. Otsalamppuni on punainen ja varsin himmeä. Huono puoli on, ettei sen valkoisella näe tarpeeksi esim virtauslankoja. Kun koko porukka touhuaa kannella otsavaloineen niin sitten on pitkäksi aikaa hämäräadaptaatio menetetty. Avomerellä sillä ei ole merkitystä mutta etelän pimeässä yössä ankkuripaikkaa etsiessä kylläkin. Melkein aina joukossa on myös veneitä ilman ankkurivaloa
- Valo paikan mukaan
Eiköhän tuon keulan sijaintivaatimuksen taustalla ole ajatus siitä, että veneet yleensä ankkuroidaan keulasta ja paikkana (maailmalla) suuret ankkurointiin soveltuvat lahdet. Tällöin näkyvyys keulasta on paras ja auttaa hahmottamaan myös ankkurikettingin sijainnin.
Suomessa ankkuroinriin soveltuvat paikat ovat useimmiten varsin toisenlaisia ja varsin usein meillä keula kiinnitetään rantaan ankkurin ollessa perässä. Tällöin varmasti kannattaa käyttää vähän järkeä. Tärkeintä varmasti on, että ankkurivalo näkyy mahdollismman hyvin väylälle (kapeilla ja mutkittelevilla väylillä harvoin tuota 2 nm näkymää voidaan edes hyödyntää).
- Tee johtopäätös
Miten ihmeessä sellainen henkilö, joka ei näe muita aluksia voi navigoida turvallisesti? Eikä kukaan muu ole huolissaan siitä, että meidän keskuudessamme on joku, joka ei voi käyttää lamppua koska hämäränäkö menee vaikka ei muutenkaan näe muita veneitä?
Minun mielestäni tällaisen sokkona liikkujan pitää tunnustaa tosiasiat ja lopettaa liikkuminen niissä olosuhteissa, jossa ei pysty turvallisesti kulkemaan. Ihan meidän muiden hengen ja terveyden takia, jos ei omansa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 891629
Kesän odotuksia hyrynsalmella
Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla151521- 1361412
- 981410
- 741311
- 1161180
Anne Kukkohovi ei myykkään pikkuhousujaan
Kyseessä oli vain markkinointitempaus. Anne höynäytti hienosti kaikkia ja Onlyfans-tilinsä tilaajamäärä lähti jyrkkään n2641059- 691001
Voi Rakas siellä
Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o18965- 37947