C ja Turing-täydellisyys

iteopiskellutnoviisi

En oikein ole hahmottanut ilmeisesti jotain Turing-täydellisyydestä tai C:stä. Käsitykseni mukaan

1. Turing-täydellinen ohjelmointikieli on sellainen, että sillä pystyy tekemään kaiken mitä tietokoneella voi ylipäätään tehdä.

2. C on Turing-täydellinen.

3. C:ssä ei ole grafiikanpiirto-ominaisuuksia.

Selvästi noihin sisältyy joku ymmärrysvirhe, kun tietokoneella voi tehdä grafiikkaa. Minkä kohdan olen ymmärtänyt väärin?

6

213

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "C:ssä ei ole grafiikanpiirto-ominaisuuksia."

      Kieli ei tarvitse mitään "grafiikanpiirto-ominaisuuksia". Sitä varten käytetään alustan tarjoamaa rajapintaa. C:n tapauksessa se olisi yleensä GTK 2, tai vaikka SDL.

      • iteopiskellutnoviisi

        Yritätkö juksata? Wikipedian mukaan sekä GTK ja SDL on kirjoitettu C:llä. Tarkennanpa kysymystä. Onko se pikselinpiirtofunktio, jota GTK tai SDL käyttää C-koodin syntaksin mukainen vai kutsuuko kirjastot jollain muulla kielellä, esim. assemblyllä, kirjoitettua pikselinpiirtorutiinia, ja muu osa yllä olevista kirjastoista on kirjoitettu C:llä.


      • iteopiskellutnoviisi kirjoitti:

        Yritätkö juksata? Wikipedian mukaan sekä GTK ja SDL on kirjoitettu C:llä. Tarkennanpa kysymystä. Onko se pikselinpiirtofunktio, jota GTK tai SDL käyttää C-koodin syntaksin mukainen vai kutsuuko kirjastot jollain muulla kielellä, esim. assemblyllä, kirjoitettua pikselinpiirtorutiinia, ja muu osa yllä olevista kirjastoista on kirjoitettu C:llä.

        Epäoleellista alkuperäisen kysymyksen kannalta.

        Ei se grafiikka ole kuin numeroita muistipaikoissa ja se mitä näkyy ruudulla pikseleinä on jotkut tietyt muistipaikat järjestelmässä jotka siinä muutellaan.

        C-kielellä voi tehdä ihan minkälaista grafiikkaa haluat sinne muistipaikkoihin. Se että jossain välissä ohjataan itse hardwarea säätämällä joku muistialue vastaamaan ruudulla näkyviä pikseleitä ei liity millään tavalla Turing täydellisyyteen.

        GTK sekä SDL kutsuvat tavallisesti Xlib kirjastoa, ihan sillä C-kielellä mutta voivat kutsua myös muitakin rajapintoja. Turing täydellisyys tarkoittaa sitä että kielellä voi simuloida turingin konetta, ja voi siis näin ollen laskea mielivaltaisia laskuja kunhan muistikapasiteetti ja aika riittää. Toisin sanoen mielivaltaista grafiikkaa voidaan laskea Turing täydellisellä kielellä piirtämättä yhtään pikseliä ruudulle sillä kaikki voidaan tehdä jossain muistiavaruudessa. Turing täydellisyyteen ei kuulu syöte ja tulostusjärjestelmät vaan se laskenta.


    • Ja tarkennetaanpa:

      Se grafiikka siellä ruudulla on käytännössä pätkä tietokoneen muistia visualisoituna, jossa jokainen pikseli on muistipaikassa oleva numero.

      Näin ollen tekstitilassakin voi tehdä grafiikkaa pyörittelemällä pikseleitä jossain taulukossa ja taulukon voi tulostaa ruudulle.

      Graafisessa tilassa temppuun käytetään grafiikkakirjastoja joka tarjoaa rajapinnan siihen, että se mitä johonkin muistialueeseen kirjoitetaan näkyy ruudulla (eli näyttömuistissa). Lisäksi tarjoaa myös rajapintakutsut perustemppujen tekemiseen ettei tarvitse pikseli kerrallaan piirrellä.

      SDL:n kaverina voi käyttää vaikka OpenGL:ää niin grafiikan piirrot tehdään GPU:lla ja osaa sitten aika paljonkin temppuja.

      Kannattaa sitten muistaa se, että C kieli on pääsääntöisesti systeemitason kieli mutta sillä tehdään myös LSB:lle natiivisovellusta juttuja GTK kirjaston kautta. GTK 2 on tarkoitettu siihen että toimii siirrettävästi mutta GTK 3 sitten on lähinnä CentOS/Red Hat Enterprisen julkaisukohtainen ja Debianin rajapinta. GTK 3:lla ei siis luvata CentOS/Red Hat Enterprisellä, että sama koodi toimisi seuraavassa julkaisussa. C:tä käytetään myös Motif rajapinnalle.

      Pääsääntöisesti C:tä käytetään sulautetuissa vekottimissa, ja ohjelmat toimivat komentorivillä stdin/stdout. Graafisiakin tehdään.

    • pcmuseo
    • Olet ymmärtänyt hieman väärin mitä Turing-täydellinen tarkoittaa. Helpoin esimerkki lienee sään ennustaminen: Nopeampi tietokone voi laskea tunnissa vuorokauden sääennusteen. Hitaampi tietokone voi emuloida nopeampaa ja täten ennustaa säätä, mutta käyttää vuorokauden laskeakseen tunnin sääennusteen. Voi toisaalta sanoa, että hitaampi kone pystyy kaikkeen mihin nopeampikin, ja toisaalta ettei sillä kuitenkaan voi ennustaa säätä.

      Lähempänä totuutta oleva määritelmä on, kuten edellä todettiin, se, että Turing-täydellinen kone osaa käännellä bittijonoja siten kuin tietokone ylipäänsä voi. Näiden esittäminen on sitten eri asia: ei voi tulostaa värejä, jos ei ole tulostinta, mutta voi laskea ja piirtää ruudulle kuvan joka tulostettaisiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      40
      6983
    2. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      32
      3948
    3. Ei tämä etene ikinä

      Kun kumpikaan ei enää ota yhteyttä. Mä en ainakaan uskalla.
      Ikävä
      45
      3330
    4. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      40
      2939
    5. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      17
      2716
    6. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      37
      2238
    7. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      16
      2196
    8. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      41
      2143
    9. Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...

      Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons
      Suomalaiset julkkikset
      48
      2077
    10. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      40
      2048
    Aihe