Miksi rakas, nuori perhe särkyi ?

Isoäiti vain

Syvälle sydämeen sattuu, kun nuoret vanhemmat eroavat - syyt eivät kuulu minulle - mutta seuraukset -

kaikki isovanhemmat kärsivät, molempien osapuolten sisarukset, vanhemmat - ero vaikuttaa kaikkien kanssakäymisiin

emmehän me isovanhemmat kenestäkään olla eroamassa..

jos olisi valtaa, haluaisimme että perhe eläisi yhdessä - vaan ei ole valtaa - on vain valtavan suuri suru

pienet lapset eivät tule muistamaan että ovat eläneet joskus perheenä

olo on jotenkin niin avuton
apua on tarjottu, ei tyrkytetty, mutta sanottu että missä tahansa autetaan -
liiallinen ylpeys näköjään estää avun vastaanottamisen

on ihan hyvä, että pärjää kyllä, mutta eikö jokainen joskus tarvitsisi hengähdystaukoa - kaikesta - muutama tunti edes

sitten tämä taloudellinen puoli
kummankaan vanhemman talous ei parantunut erossa, päinvastoin

sitten kun miettii, että mikä saattoi mennä niin pohjattomasti pieleen ettei nähty mitään mahdollisuutta pitää perhettä yhdessä

nuori perhe on särkynyt
monen läheisen sydän on särkynyt -
ajatuksesta että ei nuori perhe jaksanut yhdessä yrittää

olisivatko isovanhemmat jotenkin voineet auttaa jaksamisessa?
vaikea sanoa kun ei koskaan kerrottu miten, tai koska olisi voitu auttaa

nuoren perhe kaunis perheidylli ei sitten ollutkaan kaunis
hyvin surullista on tätä ajatella

kun isovanhemmat nyt näkevät lapsenlapsiaan sydämessä
outo tunne - surullisuutta, voimattomuutta eikä siten tietenkään
pienille lapsille saa eikä voi näyttää

isovanhemmat toivovat nyt vain että molemmat jaksavat eteenpäin; sekä isä että äiti

jos yhteisiä tavoitteita - eikä kai sitten rakkautta ollutkaan
haluamatta olla vanhanaikainen niin toivoo että eivät heti kumpikaan
perusta " uutta " perhettä, uusia lapsia

tiedän, että sekään asia ei kuulu minulle
lapsenlapset ovat niin tärkeitä ja rakkaita
heillä mielestäni oikeus elää ilman uusia sisaruksia heti
vaikka jos joskus niin käy että tulee " uusia " lapsenlapsia
tietenkin heitäkin rakastaa

näitä pieniä...joilta särkyi koti, yhteinen elämä molempien vanhempien
kanssa tulee jotenkin vaan niin surku

katselen miten he vuoronperään iloisina juoksevat kummankin vanhemman syliin - eivät vielä pienet asiaa varmasti ymmärrä

mitä tämä on
isä asuu muualla äiti asuu muualla
lapsilla ei muuta vaihtoehtoa kuin sopeutua

oi, miten olisi suonut, toivonut että perhe ei olisi särkynyt

en tuomitse kumpaakaan vanhempaa, kuten jo kirjoitain, syyt eivät kuulu minulle
mutta se pohjattoman suuri raskas suru on sydämessä

enkä mitään muuta voi, kuin seurata vierestä
toivoa ja rukoilla että pienet lapset pärjäävät elämässään
nyt - ja ainiaan -
sellainen ovat isovanhemman tunteet

9

242

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Särkyneestäeheytynyt

      Hieno kirjoitus. Omien vanhempien ero on varmasti pienelle lapselle iso juttu kun isovanhempienkin ero oli ainakin omilleni.

      Kun itse aikanaan erosin, sisareni suri vuosikausia.

      3-vuotias lapsenlapseni kysyi; tuliko mummu teille papan kanssa riita?

      Toinen lapsenlapseni on nyt kaksi vuotias. Kun tulee kotiini, hän kysyy aina vaan uudestaan, missä pappa ja etsii häntä kun ei oikein ymmärrä miksi ei ole paikalla. Ihan niinkuin hän näkisi että jotain on särkynyt.

    • Woitto kotiin!

      Hyvä että eroavat jos rakkaus ei riitä. Se ei ole kenenkään ulkopuolisen syytä tai ansiota. Huonoa liittoa ei kannata jatkaa, etenkään lasten vuoksi. Ennen jatkettiin kun ei kehdattu tai pystytty eroamaankaan.
      Ja ketkä sen maksoivat - lapset riitaisen perheen keskellä! Lapsille sillä saatiin pedattua pelot ja kauhut ja rakkaudettomuudet, joiden varjot seuraavat läpi elämän.

      Sanon että etenkään nyt lastenlasten isovanhemmat eivät todellakaan ole syyllisiä tilanteeseen avuntarjontoineen. Syyllisiä ei kannata etsiä. Isovanhemmilla ei ole edes laillista oikeutta lastenlasten tapaamiseen.

      Tottakai sattuu. Liiallinen ulkopuolisten kieriskely asiassa ei auta ketään. Älä nyt vain mene höpöttämään suruasi lastenlapsille ja heille pahoittelemaan tilannetta, ovat vielä liian pieniä.

      • Triplet

        Olen samaa mieltä edellisen kanssa. Lapset näkevät vaistollaan että rakkautta joka perheeseen kuuluu, ei ole. Köyhillä eväillä ei pitkälle potkita.
        Nuorilla on nuorten motiivit olla yhdessä ja erota. Ei niitä kannata muiden miettiä syitä etsien. Kukaan ei voi tietää tuonkin liiton sisältöä ja taustaa, mistä mikin johtuu.

        Epäilen, että muutama avuntarjontatunti - toteutunutkaan - ei olisi tilannetta ratkaissut siihen suuntaan että ero olisi vältetty. En usko että ulkopuolisen apu olisi muuta ollut kuin hetkellinen laastari haavaan.

        Nuoren perheen kaunis perheidylli oli siis rakentunut isovanhemman toiveeksi ja mieleen. Jos olisin aloittaja niin voisin yrittää etsiä lohtua pilvilinnojeni romahtamaiselle ja hädälleni vaikkapa kirkosta. Seurakuntien diakonissat ym., papit tarjoavat keskusteluapua.

        Älä lähde liiaksi uppoutumaan tähän tapahtumaan.Kukaan ei kuitenkaan kuollut ja elämä jatkuu jokaisen meidän kohdalla, muuttaa vain hieman muotoaan.

        Eroja on - tiedän parikin tapausta joissa perheen lapset eheytyivät kummasti kun eivät joutuneet enää kuuntelemaan ja näkemään vanhempiensa taistelua. Hymy palasi heidän huulilleen, samoin vanhempiensa. Näissä tapauksissa lapsia ei säästelty siltä että joutuvat mukaan näkemään riidan ja kamalan käytöksen puolisoa kohtaan. Itsenikin teki mieli puuttua asiaan ja sanoa että tehkää nyt jokin ratkaisu koska lapset kärsivät silminnähden. En puuttunut mihinkään ja asiat ratkesivat parhain päin eli eroon, onneksi.

        Pari kuukautta nuo lapset olivat eron jälkeen hieman varautuneempia, mutta tilanne korjaantui pian. Se mikä olisi tärkeää on että vanhemmat eivät enää hierrä toinen toistaan lasten aikana eron tapahduttua.

        Näennäisten idyllien takana olevaa sekasotkua harvemmin tuntee ja tietää ulkopuolinen.
        Ei panna näitä lapsenlapsia ja lapsia nyt maksamaan tehdyistä virhevalinnoista, annetaan heidän saada itsensä kasaan ja uusiin perhemuotoihin eikä lähdetä kauhistelemaan. Surun tapahtuneesta voi ilmaista koruttomasti ja simppelisti. Itseään ei todellakaan isovanhemman tarvitse syytellä mistään. Se pitää aikuisen ihmisen ymmärtää.


    • jeeeees

      "apua on tarjottu, ei tyrkytetty, mutta sanottu että missä tahansa autetaan -
      liiallinen ylpeys näköjään estää avun vastaanottamisen"

      Omalla kohdallani "apu" oli lähinnä kettuilua valinnoistani yms. syyllistävää skeidaa. 30-vuotiaana ei jaksa enää saarnaa, joka toimi ehkä joskus teini-iässä..

      En tiedä millaista apua olet tarjonnut ja kerroin vain omasta kokemuksestani...

      • isoäiti II

        Olisin vain keskustellut, tukenut, auttanut tarvittaessa lastenhoidossa jne. Ei mitään ihmeellistä, aivan tavallisia asioita enkä totisesti olisi saarnaa tarjonnut. En myöskään ole - enkä aio ketään syyllistää.


    • Hei Isoäiti

      Myötätuntoa sinulle. Olit varmasti toivonut vain pelkkää hyvää lapsillesi, heidän läheisilleen ja lastenlapsille.

      On ymmärrettävää, että perheen hajoaminen sattuu myös sinuun. Jostain joudut myös sinä luopumaan ja joudut suremaan oman surusi. Ihan tekemään omaa surutyötäsi. Siinä samassa kysyt, olisitko itse voinut tehdä jotain toisin, miksi apuasi ei tarvittu.

      Varmasti ensisijassa ajattelet kuitenkin, mistä lapset ja erityisesti lastenlapset joutuvat luopumaan ja suret heidän suruaan. Ehjää yhteistä kotia ei enää ole.
      Aikuiset ovat kuitenkin valintansa tehneet ja heidän valintaa tulee kunnioittaa. Vaikka samalla on myönnettävä, että avioliitto ja perhe ei ole yksityisasia, vaikka moni pari niin ehkä ajattelee. Se vaikuttaa vahvasti koko yhteisöön ja monen ihmisen elämään – niin kuin kirjoitit. Eroavat puolisot eivät välttämättä halua selvittää eronsa syitä juuri isovanhempien kanssa ja siksi ehkä juuri läheisten osaksi jää ihmettely. Mutta myös vaikenemista tulee kunnioittaa. Luottamuksen voi voittaa vain vähitellen, aina se ei kuitenkaan ole mahdollista.

      Kirjoitat viiltävästi, että lapsilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin sopeutua. Näin onkin. Mutta isovanhempia varmasti tarvitaan nyt vielä entistä enemmän. Erovanhemmilta voi varmasti aivan suoraan kysyä, millaista apua he toivovat. Lapsille on tärkeää, että suhteet isovanhempiin pysyvät luottavaisina ja turvallisina. Lapset eivät kuitenkaan ole eronneet vanhemmistaan eivätkä isovanhemmistaan.

      On hienoa, että jaksat rukoilla lasten puolesta ja myös heidän vanhempiensa puolesta. Rukous ja rakkaus muuttavat maailmaa. Myös vanhemmat tarvitsevat paljon tukea uudessa tilanteessa, eivät syyttelyä.

      Joskus siunaus kätkeytyy myös elämän pettymyksiin ja vastoinkäymisiin. Ei voi tietää, mitä hyvää lastenkin elämässä on edessä, vaikka nyt tuntuukin vaikealta.

      Siunausta teille kaikille
      Päivi-pappi Hämeestä

      • dsdssdsd

        Saatko jotain tyydytystä siitä että spämmäät taikauskoasi tänne?


    • Vain isoäiti

      Kiitos.

    • Toivoton4

      Pahin tilanne on, jos eroavat puolisot riitelevät lapsista ja katkaisevat lasten yhteyden expuolisoon ja puolison sukulaisiin. Isovanhempana ottaisin silloin itse yhteyttä ja yrittäisin kertoa että riidat eivät ulotu sukulaisiin asti ja toivoisin että välit sukuun pysyisivät ennallaan. Mutta jos välit halutaan katkaista koko expuolison sukuun, mitä siinä voi isovanhemmat tehdä? Monet vävyt ja miniät karttavat appivanhempiaan jo avioliitonkin aikana. Ehkä voi ajatella tutustuvansa lapsenlapseen myöhemmin sitten kun tämä päättää itse asioistaan, onnistuuokhan?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8416
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2565
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      122
      2277
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1946
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1684
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1399
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe