haja-asutusalueiden jätevesiasetus

grgdrgryre

Perussuomalaiset vaatii, että haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen eli ns. "paskalain" toimeenpano on keskeytettävä ja koko asetus pantava uusiksi.
- Nykyisen asetuksen toteuttaminen on pysäytettävä välittömästi, puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoi puolueen Työmiehen tuumaustauko –tilaisuudessa tänään.

Hän sanoi, että puolue vaatii myös puolueetonta ja julkista tutkimusta asiasta sekä nykyisten markkinoilla olevien puhdistamojen ce-merkintöjen julkistamista.

Samassa tilaisuudessa esiintynyt puolueen työmies Matti Putkonen ihmetteli sitä, että Suomen ympäristökeskus (SYKE) on määrännyt pienpuhdistamojen ce-merkinnät salaisiksi.

Hän ihmetteli myös sitä, että SYKE:n tulkinnan mukaan ympäristörikosasiassa vastuu puhdistamon toimimattomuudesta kuuluu ostajalle - ei laitteen valmistajalle, kuten EU märää.

Puolue vaatii vastausta myös siihen, miksi ympäristöministeriö ei ole kieltänyt maasuodattimien käyttöä, vaikka ne puolueen mukaan ovat asetuksen ja rakennuslain vastaisia?

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen ilmoitti tilaisuudessa, että hän aikoo jättää asiasta kirjallisen kysymyksen ympäristöministeri Ville Niinistölle (vihr).

- Kysyn, millä perusteella pienpuhdistamoiden toimivuudet on hyväksytty ja varmistettu, kuka niiden toimivuutta valvoo ja kuka myöntää ce-merkinnät niille. Onko mahdollista, että ympäristöministeriö tai SYKE ovat vahvistaneet ympäristömerkinnän käytön sellaiselle pienpuhdistamolle, joka ei täytä määrättyjä asetuksia, ja laitteita olisi siten myyty väärin perustein suomalaisille, Hakkarainen sanoi.

Tilaisuudessa pohdittiin myös haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen taloudellista suuruusluokkaa.

- Noin 400 000 asuntoa on asetuksen piirissä. Asennettuna kaikkine kustannuksineen yksi yksikkö maksaa runsaat 10 000 euroa, tilaisuudessa esiintynyt alan asiantuntija arvioi.

Näin laskien kyseessä on jopa neljän miljardin euron kokonaisuus.

Perussuomalaiset aikovat tehdä haja-asutusalueiden jätevesiasetuksesta vaaliteeman. Epäonnistuneen asetuksen on katsottu olleen suuri syy sille, että kevään 2011 eduskuntavaaleissa keskusta koki murskatappion.

44

781

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tosi on

      Kerrankin asiaa; haja-asutusalueiden jätevesiasiat saa kyllä loppua tähän.

      Ei minkäänlaista järkeä, kun ei ole edes rahaa käyttää tärkeimpiinkään
      asioihin.

      Minä entinen keskustalainen kyllä äänestän perussuomalaisia ihan
      jo tämänkin asian vuoksi

      • juupas

        Sovit ajatuksiesi kanssa persujen porukkaan !


    • 110

      ne puhuu p----a

    • kiärä temppu

      Lapua nostaa jätevesimaksua. Siksi kaupunki tekee paskaputken sivukyliinkin että kunta saa putkea pitkikin loputkin rahat sivukyliltä.

    • pomijapappa

      onko puolukoota näkynyt

    • Taajama-alueella...

      Asukkaat kannattaa paskaputkien vetoa maakuntiin ymmärtämättä, ettei heidän jätemaksunsa pysy niin halpana, kuin se nyt on sen jälkeen.

      Enään ei voi verotusta kiristää pensassa, sähkössä, alkoholissa, autoilussa eikä tupakassa, mutta jätevedessä on vielä verotus lapsenkengissä.

      Eilen tuli radiossa, kuinka jätevedestä pitäisi saada poistettua lääkkeet ja hormonit. Laitosten uusimiset eivät ole halpaa huvia, mutta sillä livulla on helppo korotella maksuja mielinmäärin.

    • Porvari

      Hyvä persut, nyt kepulaaset näköö, mitä saivat aikaan Lehtomäen johrolla!

    • Justus Vihiriä

      Jätevsesilaki on ja pysyy. On se niin tärkeä asia, ettei vesistöjä sotketa.

      • 20+14

        voi hyvä Justus, kyse on myös siitä, ettei systeei toii, mutta kepulaiset rahastavat sillä

        Kysyn, millä perusteella pienpuhdistamoiden toimivuudet on hyväksytty ja varmistettu, kuka niiden toimivuutta valvoo ja kuka myöntää ce-merkinnät niille. Onko mahdollista, että ympäristöministeriö tai SYKE ovat vahvistaneet ympäristömerkinnän käytön sellaiselle pienpuhdistamolle, joka ei täytä määrättyjä asetuksia, ja laitteita olisi siten myyty väärin perustein suomalaisille, Hakkarainen sanoi.


    • kepupettääaina

      Kepun puheenjohtajan, Sipilän edesottamuksista vaietaan.
      - Ensin Kepun johdolla tehdään paska(-)laki.
      - Sen jälkeen kepulainen yrittäjä tekee sillä miljoonia.
      - Lainvastaisesti kerrotaan vastuun toimimattomista laitteista olevan ostajalla, ei myyjällä.
      - Miljoonat tahkonneesta yrittäjästä tulee Kepun puoluejohtaja.
      - Media vaikenee kuoliaaksi asian.
      Eli normaali Kepu-Suomi on jälleen voimissaan, pienen notkahduksen jälkeen!

    • Näin hyvä.

      Asun haja-asutusalueella,enkä ikuna päivänä rakenna mitään nykyisen kolmen kaivon tilalle tai yhteyteen.Tämä systeemi on hyväksytty aikoinaan rakennettaessa ja sillä hyvä.Ilmeisesti meitä samoin ajattelevia on Suomessa satoja tuhansia.Täältä lähtevät vedet imeytyy muutaman kymmenen metrin matkalla maahan ja kasvattavat kaikkea mikä maassa kasvaa.Sataan metriin asti ei yllä.Lähin vesistö on kahdeksan kilometrin päässä.

    • Jihuu..

      Meillekin tulee kunnallinen kakkiputki jihuu.. jihuu. Hyvä juttu :)

      • Paska laki

        Meille ei tuu tulemaan Lapuanjoen yli juoksutusputki.


    • Meillä...

      Kahden naapurin kanssa jäteputki laskee kolmen kaivon jälkeen valtaojaan.

      Pariviikkoa sitten oli tarkoitus seurata ojaa n. 5km päässä olevan joen rantaan ja ottaa ojasta vesinäyte tutkittavaksi.

      Jos näytteessä päästöt jäävät alle kolmen talon päästöarvon, siirtyy kunnalle todistusvelvollisuus luonnon saastuttamisesta.

      No, seurasin ojaa noin parisataa metriä, jonka jälkeen oja oli kuiva.

      Seuraavaksi pitää etsiä ojan pää joenrannassa ja jos sekin on kuiva, pitää odottaa kevättä, kun lumet sulaa, ehkä silloin saa jonkinlaisen vesinäytteen.

      • näin on

        Olet ymmärtänyt asian väärin. Tosiasiassa jätevesiasetuksessa ei ole kyse ollenkaan luonnonvesien tilan parantamista, sillä mm. kunnallisen puhdistamon ohijuoksutus turmelee vesiä enemmän kuin teidän kaivoista tulva-aikaan jokeen asti pääsevä jätehimppu. Puhdistamot eivät lupaakaan saada kaikkea typpeä pois, sensijaan pitkästä avo-ojasta kaikki typpi haihtuu taivaan tuuliin.
        Oikeasti jätevesiasetuksen perimmäinen tarkoitus on maaseudun rahastus ja tyhjentäminen kaupunkeihin, vihreiden oppien mukaisesti.
        Kateuspykälän mukaisesti maalla ei jätteet saa tulla edullisemmaksi kuin kaupungissa.


    • Talvivaarasta....

      On pidetty elämää. Seutu syrjäistä, ei juuri asukkaita, saaste lähinnä väri ja hajuhaittoja, mutta kukaan ei sairastunut, saati kuollut.

      Asian ympärillä on vuosikausia pyörinyt media, politiikot, virkamiehet, ympäristöjärjestöt ja poliisi, hyvä näin ympäristöä on suojeltava.

      Viimekesänä Tampereen seudulla saastui kaksi järveä, jossa yli 600 sairastui vatsatautiin, Oulussa ainakin yksi uimapaikka.

      Viimeisimmän virallisen tiedon mukaan ainakin Tampereella oli nähty lapsen kahlaavan järveen paskat vaipoissaan ja koko järvi saastui?

      Tämä "todiste" näyttää riittäneen kaupungin ja valtion virkamiehille, politiikoille, ympäristöjärjestöille ym. edellämainituille asianosaisille.

      Jos minä olisin Tampereelta ja sairastuisin uimamatkalla, ottaisin selville, laskeeko järveen joki, niikuin todennäköisesti laskee. Seuraavaksi tarkastaisin sijaitseeko joen rannalla jätepuhdistamoa, todennäköisesti sijaitsee. Seuraavaksi tarkastaisi, onko puhdistamo mitoitettu ylimääräisiin talouksiin, uskon että ei, joten vesistöön joudutaan laskemaan riittämättömästi puhdistettua jätevettä.

    • järki

      Jäteasetukseen valmistellaan muutosta ,lähes kaikki puolueet ovat samaa mieltä .

    • jotain hyvää

      Sivukylille kaivettava paskaputki on heti katkaistava. HYVÄ HYVÄ

    • Asetus muuttuu

      onneksi pian vesistöjen ulkopuolella.
      3 kaivoa riittää.

    • Keskustan....

      Näkemys paskaputkesta vielä hiukan auki. Julkisuudessa esittävät, että kolmen kaivon järjestelmä riittää viemäriverkoston ulkopuolella. Nyt puhutaan, että jos paskaputki vedetään tontin liki, on siihen pakko liittyä.

      Joessa kala- ja rapukanta on uhattuna viimeviikkoisen uutisen mukaan, ei oikein kestäisi lisää jätevesiä.

      Perussuomalaiset ja sen lehti, Maaseudun tulevaisuus on ainoa tiedotusväline, joka on asiallisesti pitänyt esillä kyseistä asetusta.

      Kokoomus on luvannut jouluun mennessä ratkaisua asiaan. Jos ei tule kansaa tyydyttävä ratkaisu, on keväällä hyvää aikaa tarkastella vaaliehdokkaita.

    • omat päättävät

      sanokaa naapuri-Sankelolle, että asetus on MUUTETTAVA,
      tai Risikolle.

    • KUKA SYYPÄÄ ?

      Maanviljelijöille on maksettu ympäristötukea kahdenkymmenen vuoden ajan, noin 300 miljoonaa euroa vuodessa. Silti maatalous saastuttaa yhä Itämerta. Tilanne on pahin Saaristomeressä, jossa liki 80 prosenttia fosforista tulee maataloudesta.

      • SINÄ SYYPÄÄ!

        Sinä ja kaltaisesi syypäitä,joille ei ruoka saisi maksaa juuri mitään, ainakaan sen
        raaka-aineet,jotta kaikenlaiseen törsäilyyn ja kerskakulutukseen riittäisi runsaasti
        ropoja. Näin on marjat-valitettavasti. Jos et usko, katso peilistä keskivartaloasi. Ympäristötuki on sen kummun mahdollistanut.Nauti syömäpalkkioista,niin kauan kun maanjussit niitä vielä saavat.


      • Keppulit
        SINÄ SYYPÄÄ! kirjoitti:

        Sinä ja kaltaisesi syypäitä,joille ei ruoka saisi maksaa juuri mitään, ainakaan sen
        raaka-aineet,jotta kaikenlaiseen törsäilyyn ja kerskakulutukseen riittäisi runsaasti
        ropoja. Näin on marjat-valitettavasti. Jos et usko, katso peilistä keskivartaloasi. Ympäristötuki on sen kummun mahdollistanut.Nauti syömäpalkkioista,niin kauan kun maanjussit niitä vielä saavat.

        Äänestäkää nyt hyvät ihmiset kepua ensi vaaleissa,että saadaan taas pätevät ihmiset ministereiksi. Väyrynen ulkoministeriksi ja lehtomäki ympäristöministeriksi. Kyllä vanhasen matinkin naisasiat taas jaksaa kansaa kiinnostaa. Tässä sitä on meillä hyviä ehdokkaita seuraavaan hallitukseen eikä tarvitsisi jätevesiasetustakaan purkaa. Paula veisi sitä itsepäisesti eteenpäin.


      • Gfvb61311
        Keppulit kirjoitti:

        Äänestäkää nyt hyvät ihmiset kepua ensi vaaleissa,että saadaan taas pätevät ihmiset ministereiksi. Väyrynen ulkoministeriksi ja lehtomäki ympäristöministeriksi. Kyllä vanhasen matinkin naisasiat taas jaksaa kansaa kiinnostaa. Tässä sitä on meillä hyviä ehdokkaita seuraavaan hallitukseen eikä tarvitsisi jätevesiasetustakaan purkaa. Paula veisi sitä itsepäisesti eteenpäin.

        Ei kai niin typerää ihmistä enää okkaan joka näitä kepulia äänestää.No jos paappakin on nuorena äänestäny niin kai sitä pitää samaa sitten äänestää.......
        Kyllä ihmisten pitää itte pysytyä luomaan omaa mielipide siitä mikä on järkevää ja mikä ei.


      • tunarit

        Venäläisten paskat rehevöittää vielä pitkään itämerta, ja muiden itämeren ympäristövaltioiden paskat menee suoraan mereen .
        Suomen osuus päästöistä korkeintaan 10 % täällä saa pitää esillä vapaasti media asiaa siinä syy .


    • Paskanjauhantaa

      Ei kai lain kumoaminen noin vaan käy? Se on vaalien alla paasaava puppukeneraattori laitettu käymään. Ja jotkut vielä uskovat, aikuiset ihmiset!!

    • Hyvä linkki....

      http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ympäristö/taajamista-vesiin-fosforia-lähes-miljoonan-peltohehtaarin-verran-1.30133

      Tässä linkissä esitetään, miten paljon nykyiset puhdistamot saastuttaa ja vielä 2/3 osaa talouksista on puhdistamon ulkopuolella.

    • Paula pimitti.

      Taajama ja maajussi saastuttavat.

      Ei salokorven mumma ja paappa.

    • Tarttis teherä jotak

      Tämä on niin kallis juttu tämä paskaputki jotta siitä pitääs ihimisten nousta jo kapinahan valtiovaltaa vastaha. Ei sunkaan kaikkia tartte hyväksyä mitä "viisaat" päättää.

      • siiiipiiiilääää

        Kun ette äänestä ainoaa järkiihmisten puoluetta eli PS, niin tottahan tyhmät tekee tyhmiä päätöksiä. Sioläkin rahasti jätevesiasetuksella ja nyt nauraa partaansa kun huijatut kolhot äänestvät sen puoluetta.


      • Joulukuun...

        Aikana luvattiin ratkaisu asiaan.

        Jos keskusta suurimpana puolueena ei vieläkään nöyrry kansan vaatimukseen, niin vaaliuurnilla tavataan jälleen.


      • kuana

        Kallista on. Maatiloilta ajetaan pas... ja kus.. pelloille nekö ei sitte saastuta.Onko se mökin mummon jätös vaarallisempaa.


    • Kokoomus pimteessä

      Sanni järkeistää asetuksen
      3 kaivoa riittää vesistöjen ulkopuolellla.

    • Näin hyvä.

      Vielä kerran,meillä on kolme kaivoa,ja ne on rakennusluvassa hyväksytty ja myös lopputarkastuksessa.En tule milloinkaan tekemään niihin mitään muutoksia,tämä olkoon selvä,olkoon kuka tahansa ympäristöministeri,piste.

      • orottakaa orottakaa

        Ei kannata mihnään tapaukses vielä tehdä mitään. jos kunta kaivaa paskaputkelle linjaa, siitä vaan. Ei pennin killinkiä likoon ainakaan ennen vaaleja. Saatte nähdä että tulee muutoksia. Aivan hullun hommaahan se on maalla mumman pissua varten tällaasia rakennella. Kylät tyhjätty jo aika päivää. Näin sen näen.


    • SE SIIS MUUTTUU

      Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen esittää jätevesiasetuksen siirtymäaikaa jatkettavaksi kahdella vuodella vuoteen 2018. Vaaditut toimet puuttuvat nyt 120 000 kiinteistöltä. Kuivalla maalla sijaitsevat kiinteistöt ollaan vapauttamassa asetuksesta.
      Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) esittää, että haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen siirtymäaikaa jatketaan maaliskuuhun vuoteen 2018.
      Ministeri haluaa myös, että asetusta koskevat lait otetaan keväällä uuteen valmisteluun. Hänen mukaansa jätevesiasetus on nykyisellään kohtuuton, vaikeaselkoinen ja terveen maalaisjärjen vastainen.
      Esimerkiksi kuivalla maalla sijaitsevat kiinteistöt voitaisiin vapauttaa asetuksen vaatimuksista. Ne ovat kiinteistöjä, jotka eivät sijaitse vesistöjen äärellä tai pohjavesialueella. Sinne tehtäisiin muutokset vasta remonttien yhteydessä.

    • Schj34

      Neljä vuotta meni taas hukkahan tuas paskalais.

    • Hyvä ministeri !!

      Hyvä kokoomukselainen ympäristöministeri....kaatamasta kepulaisen Paula Lehtomäen ajaman "paskalain" !!!

    • mummo kakkaa

      Mä sanoon jo silloon kun tuo jätevesiasetus tuli, että siinä tuloo vielä monta mutkaa matkahan. Mä vaan pahoon peleään, notta nää kaivetut jätevesiputket pumppuasemineen jää vaille käyttöä. Jos ja kun tää lakiasetus tuloo kaatumaan omaan mahdottomuuteensa. Esim ruhan suunnalla on kaivettu kilometrikaupalla jätevesiputkia sekä pumppuasemia. Miljoonia euroja on palanut veronmaksajien rahaa sinne, sekä pelloilla on siellä täällä tarkistuskaivoja. Kallista lystiä, kun jää mitä torennäköösimmin käyttämättä koko systeemi. Jos ei sitten saara jotain pakkoliittymispykälää, kun ne putket on sinne kovalla rahalla laitettu. Kyllä ristus pitää virkamiesten olla herrajjumalatyhymiä!!!

      • Eri asia

        Kyllä ruhaalaaset ovat pakkoliittymisen edessä putkeen. Tässä on kyse eri asiasta. Lapuan Kaupunki päättää oman paskaputkensa toimialueen ja siihen on liityttävä ellei ole jokin laissa määritetty syy poisjäämiseen. Joten älkää tuhlatko rahojanne kaupunki tulee kynimään pois.


    • Pulmunen.

      Minä asun kuivalla maalla,en pohjavesialueella .Lapuanjoki on lähin vesistö,8 kilometrin päässä.Olen heti tämän hassutuksen alettua aikoinaan päättänyt että minä en saastuta vesistöjä enkä tee yhtikäs mitään asialle.Kolme kaivoa riittää.

    • saatanan tunarit

      Kenen on vastuu Pihtiputaalta oli mies kiertämässä ja kartoittamassa sivukylien jätevesilinjoja ,ei varmaan ollut ilmaista touhua . Olin juttusilla kartoittajan luona ,olivat saaneet urakan tehtävästä . Kartoittaja ihmetteli onko tässä järken, paljon asumattomia asuntoja ja putkilinjaa useita kymmeniä kilometriä kylästä puhdistamolle.
      Maalla asutaan ja ei käytetä maalaisjärken , mutta helppohan se on veroeuroilla toimia .
      Kartta käteen vastuunkantajat ja katsokaa kuinka laaja Lapua on niin ymmärrys kasvaa tässäkin asiassa .

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      2564
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      311
      2326
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      90
      2109
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      57
      1807
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1722
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1687
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1573
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      120
      1395
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1389
    10. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      59
      1375
    Aihe