Papit ja sota

"Pyhä sota ja ristiretki. Jumalan valittu kansa. Pohjolan Israel. Tällaiset ilmaukset ilmestyivät monien pappien saarnateksteihin jatkosodan alkuvaiheessa.

Oulun piispa Juho Mannermaa julisti vuonna 1942, että kyse oli Jumalan sodasta antikristusta vastaan ja että suomalaiset kävivät sotaa Jumalan voimalla ja aseilla.

- Papeille oli tärkeää ylipäällikkö Mannerheimin päiväkäsky (29. kesäkuuta 1941), jossa hän kutsui suomalaisia pyhään sotaan ja ristiretkelle vielä viimeisen kerran, kertoo yhteiskuntatieteiden tohtori Jouni Tilli.

Valittuna kansana suomalaisten oli puolustettava kristillistä Eurooppaa ja sen kulttuuria antikristuksen joukkoja ja barbaarilaumoja vastaan.

- Puhuessaan pyhästä sodasta ja ristiretkestä kirkko ja papit pyhittivät väkivallan, Tilli sanoo.

Maailmanhistoriallisen tehtävän lisäksi Suomelle annettiin pappien retoriikassa myös kansallinen tehtävä, suur-Suomen luominen. Itä-Karjala nähtiin maantieteellisesti pyhänä, joka oli pelastettava. Kenttäpiispa Johannes Björklund kirjoitti kirjassaan Suomalaisten ristiretki, että isänmaallisesti ja uskonnollisesti Suomen rajojen siirtäminen niiden luonnolliselle paikalleen on oikein ja välttämätöntä.


Sodan jämähdettyä vuoden 1942 alkupuolella asemasodaksi joutuivat papitkin uuteen vaiheeseen. Tilanteelle piti löytää teologinen näkökulma.

- Syntyi ajatus, että Jumala rankaisi valittua kansaa tottelemattomuudesta. Kristuksen sotilaiden ei myöskään katsottu toimineen ihanteen edellyttämällä tavalla, Tilli sanoo.

Pahalla katsottiin sotilaiden alkoholin käyttöä, kiroilua ja pappien mielestä moraalitonta seksuaalikäyttäytymistä. Kotirintamalla närää herättivät esimerkiksi salaa järjestetyt tanssit. Papit paheksuivat myös tietoja, joiden mukaan vaimot olivat "sortuneet vieraiden miesten käsiin".

Saarnoissa alettiin tuoda esille näkemystä, jonka mukaan pyhää sotaa pitäisi käydä kansan omia syntejä vastaan.

- Ajateltiin, että sota ratkaistaan jokaisen suomalaisen sielussa. Fyysinen sota rintamalla nähtiin hengellisen, sisäisen sodan heijastumana."


http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014091418661674_uu.shtml?utm_source=leiki&utm_medium=iltalehti&utm_campaign=kontekstuaalinen



Uskonnon käyttämistä sodassa mielialojen nostajana ei ole mikään uusi ilmiö historiassa. Mutta se mikä tässä ihmetyttää, että kaikelle löytyy aina jokin selitys. Vaikka alun alkaen kyse on pyhiksi nähtyjen alueiden valloitus. Ja kun suunnitelmat eivät menneet putkeen, alettiin syitä kaivelemaan sotilaista ja siviiliväestöstä itsestään. Vaikka alun alkaen alueiden ottamiset nähtiin jumalan suomana lahjana.

5

101

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • siv.palv.mies

      Kristityissä "piireissä" on vaihtelua suhtautumisessa esim. maanpuolustukseen. Itse en aikanaan "kyennyt" erottamaan tappamista siviilissä ja armeijassa, joten uskonnollisin syin kieltäydyin aseista. Meitä "sivareita" oli 1982 Konnunsuolla 6, joista 3 uskovaa ja 3 ateistia.

    • jumalavita

      Niinhän ne uskovaiset kehuu, että jos Jumala ei auta, me olemme sen ansainneet. Kyllä se pyhä olemattomuus niin kiva on että voi hellan duudeli dei.

      • Ajatellen kaikkia mahdollisia sotia, mitä maailmassa on uskon nimiin käyty. Ovat varmasti osasyy. Miksi ihmiset eivät jumaliin usko tai ovat menettäneet niiden takia uskonsa. Tuskin ISISkään julkisilla teloituksillaan kannattajia loppujenlopuksi saa.


    • ei niin tavatonta

      " Ja kun suunnitelmat eivät menneet putkeen, alettiin syitä kaivelemaan sotilaista ja siviiliväestöstä itsestään. Vaikka alun alkaen alueiden ottamiset nähtiin jumalan suomana lahjana"

      Aika yleisinhimillinen piirre. Kun läntinen maailma kipristelee deflatoorisessa stagnaatiolamassa, jonka se itse on saanut aikaan uusliberalistisella talouspolitiikallaan, ihmiset fanaattinen palo silmissään ovat edelleen täysin vakuuttuneita, että medät voi pelastaa vain saman politiikan jatkaminen, astetta kovempana, totta kai.

      Siispä tervetuloa yhä uudet säästökuurit, niitä seuraavat irtisanomiset, yhä kasvava halpapaskan kysyntä ja tulva kauppoihin, jatkuvat leikkaustalkoot ja sitten taas sama uusiksi, vähintään joka toinen vuosi. KIITOS.

      En ole koskaan käsittänyt, miksi ihmistä väitetään älykkääksi eläimeksi. Ehkä sitä asiaa ei vain ole oikein kunnolla tutkittu. Jos nimittäin olisi, tiedettäisiin, ettei väitettä tukevia todisteita ole olemassa.

      • Kalju Pitkätukka

        Ei kannata unohtaa myöskään Elias Simojokea.

        Jatkosodan alussa tämän talvisodassa kaatuneen palavasieluisen julistajan puheista julkaistiin
        kokoelma "Palava pensas".


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      298
      3279
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      235
      1788
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      91
      1325
    4. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1273
    5. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      79
      1173
    6. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1168
    7. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      53
      1103
    8. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      984
    9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      46
      916
    10. Etkö ymmärrä että olen turhautunut

      kun ei etene. Auttaisit rakas vai onko kaikki vain kuvitelmiani omassa päässäni?
      Ikävä
      65
      854
    Aihe