Suomalainen elokuva - pitkitetty läppä, eikö vain?

Vieläkö kauan jatkuu

Pitkään ihmettelin, miten suomalainen elokuva on niin läpeensä kauheaa, kunnes ymmärsin, että sen on tarkoituskin olla. Kysymyksessä on pitkitetty läppä, jota jatketaan vuosikymmenestä toiseen.

Aki Kaurismäki - kauttaaltaan surkeaa, siis koko tuotanto. No okei, I hired a contract killer on tässä poikkeuksena, mutta tiedämme kaikki kenen ansiosta. Ilmeisesti hän ei lähtenyt mukaan tuohon pitkitettyyn läppään. Myönnän, etten ole tainnut enää 2000-luvun tuotannosta viitsinyt katsoa mitään tai melkein mitään, mutten usko, että Aki olisi katkaissut tätä läppäperinnettä. Vertaispaine velvoittaa.

Ennen kuin tajusin, että kysymyksessä on läppä, ihmettelin varsinkin suomalaisen elokuvan dialogin surkeutta. Ajattelin, että jos nyt joku kirjoittaisi sujuvaa ja mielenkiintoista dialogia, siis sellaista jossa todellakin käydään vilkasta dialogia kahden tai useamman ihmisen välillä, pitkien hiljaisuuksien, joita rikkoo satunnainen pitkä monologi, sijaan, vasemmistolainen "taide"kulttuurimme syyttäisi amerikkalaisuuden ihannoinnista.

Aki Kaurismäen dialogin tosin ymmärsin jo toisen elokuvan kohdalla pitkitetyksi läpäksi. Ensimmäistäni katsoessani ajattelin sen olevan vain yhden elokuvan mittainen läppä, siis erityisesti tuon "tiiliskivien mäiskähtelyn märkään asfalttiin", eli kun luetaan paperista ala-asteen oppilaan tyyliin repliikit.

Ajattelin siis tuolloin, että elokuvamme huonouden syynä on se, että täällä elokuvamme ovat valtion tuotantoa Neuvostoliiton tyyliin. Siinä missä USA:ssa isosta massasta alalle pyrkiviä löytyy tuhansia loistavia lahjakkuuksia, jotka tekevät useita elokuvia ilmaiseksi tai sämpyläpalkalla, ja ainakin varhaiset elokuvat tuotetaan lähes nollabudjetilla talkoovoimin, tiskaten ja tarjoillen ohessa, toivoen että "minut vielä löydetään" ja pääsen elättämään itseni alalla, meillä systeemi rakentuu sen varaan, että päästään Salattuihin elämiin tai Kotikatuun, josta sitten oppi ammennettuaan valtion kustantamiin elokuviin. Talkootyönä ja ilmaiseksi elokuvia tekemään - älkää naurattako.

Niin, amerikkalaista elokuvaa (lukuisine brittinäyttelijöineen ja -ohjaajineen) ei meidän vasemmistolaisissa "taide"piireissämme haluta kopioida - näin siis ajattelin - eikä vanhaa italialaista ja ranskalaista (siis ajoilta, jolloin noissa maissa vielä osattiin tehdä hyviä elokuvia) kyetä jäljittelemään. Halutaan myös punk-tyyliin "tehdä omaa" eikä kopioida. Kopiointihan ei ole luovaa, uskoin siis syyksi vasemmistolaishenkiseen ajatteluun - siitä huolimatta että esim. jazz-traditio perustuu nimenomaan kopiointiin, josta koko hommaa viedään sitten eteen päin, enimmäkseen yhdistellen vaikutteita, ja lisäten joskus sinne tänne jokusen oman lickin.

Ennen tuon läpän oivaltamista ajattelin myös, että suurimmat vaikutteet suomalaisella elokuvalla tulevat ala-asteen tunneilla pidetyistä lyhyistä ex tempore -näytelmistä ja kesäteatterista.

Myönnän, etten ole enää 2000-luvun suomalaisia elokuvia viitsinyt katsella. Siinä mielessä jotain on sivusilmällä havaittuna tainnut muuttua, että latinalaisen Amerikan telenovelaa on alettu innolla kopioimaan.

2

65

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Elsa-Pekka

      Kyllä Ariel-elokuvassa on muutama kohtaus, jotka naurattavat.

    • vatasen jänis

      Minkäs teet. Suomessa on kuulemma joku korkeakoulu, josta valmistuu ohjaajia ja käsikirjoittajia elokuviin. HAHAHAHAH! Kuten PvB-vainaa sanoi: Elokuvakoulut on paskaa! Ainoa elokuvakoulun käynyt ohjaaja (elossa oleva), joka on saanut tarinaan edes pikkuisen vetoa ja edes yrittänyt naulata katsojan perseen penkkiin on Pölönen. Eikä sekään ole saanut rahaa leffan tekoon vuosikymmeneen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      34
      2398
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      8
      1912
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      17
      1373
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      8
      1260
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      21
      1235
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      17
      1171
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1101
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1055
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      1034
    10. 15
      1014
    Aihe