Suomalainen elokuva - pitkitetty läppä, eikö vain?

Vieläkö kauan jatkuu

Pitkään ihmettelin, miten suomalainen elokuva on niin läpeensä kauheaa, kunnes ymmärsin, että sen on tarkoituskin olla. Kysymyksessä on pitkitetty läppä, jota jatketaan vuosikymmenestä toiseen.

Aki Kaurismäki - kauttaaltaan surkeaa, siis koko tuotanto. No okei, I hired a contract killer on tässä poikkeuksena, mutta tiedämme kaikki kenen ansiosta. Ilmeisesti hän ei lähtenyt mukaan tuohon pitkitettyyn läppään. Myönnän, etten ole tainnut enää 2000-luvun tuotannosta viitsinyt katsoa mitään tai melkein mitään, mutten usko, että Aki olisi katkaissut tätä läppäperinnettä. Vertaispaine velvoittaa.

Ennen kuin tajusin, että kysymyksessä on läppä, ihmettelin varsinkin suomalaisen elokuvan dialogin surkeutta. Ajattelin, että jos nyt joku kirjoittaisi sujuvaa ja mielenkiintoista dialogia, siis sellaista jossa todellakin käydään vilkasta dialogia kahden tai useamman ihmisen välillä, pitkien hiljaisuuksien, joita rikkoo satunnainen pitkä monologi, sijaan, vasemmistolainen "taide"kulttuurimme syyttäisi amerikkalaisuuden ihannoinnista.

Aki Kaurismäen dialogin tosin ymmärsin jo toisen elokuvan kohdalla pitkitetyksi läpäksi. Ensimmäistäni katsoessani ajattelin sen olevan vain yhden elokuvan mittainen läppä, siis erityisesti tuon "tiiliskivien mäiskähtelyn märkään asfalttiin", eli kun luetaan paperista ala-asteen oppilaan tyyliin repliikit.

Ajattelin siis tuolloin, että elokuvamme huonouden syynä on se, että täällä elokuvamme ovat valtion tuotantoa Neuvostoliiton tyyliin. Siinä missä USA:ssa isosta massasta alalle pyrkiviä löytyy tuhansia loistavia lahjakkuuksia, jotka tekevät useita elokuvia ilmaiseksi tai sämpyläpalkalla, ja ainakin varhaiset elokuvat tuotetaan lähes nollabudjetilla talkoovoimin, tiskaten ja tarjoillen ohessa, toivoen että "minut vielä löydetään" ja pääsen elättämään itseni alalla, meillä systeemi rakentuu sen varaan, että päästään Salattuihin elämiin tai Kotikatuun, josta sitten oppi ammennettuaan valtion kustantamiin elokuviin. Talkootyönä ja ilmaiseksi elokuvia tekemään - älkää naurattako.

Niin, amerikkalaista elokuvaa (lukuisine brittinäyttelijöineen ja -ohjaajineen) ei meidän vasemmistolaisissa "taide"piireissämme haluta kopioida - näin siis ajattelin - eikä vanhaa italialaista ja ranskalaista (siis ajoilta, jolloin noissa maissa vielä osattiin tehdä hyviä elokuvia) kyetä jäljittelemään. Halutaan myös punk-tyyliin "tehdä omaa" eikä kopioida. Kopiointihan ei ole luovaa, uskoin siis syyksi vasemmistolaishenkiseen ajatteluun - siitä huolimatta että esim. jazz-traditio perustuu nimenomaan kopiointiin, josta koko hommaa viedään sitten eteen päin, enimmäkseen yhdistellen vaikutteita, ja lisäten joskus sinne tänne jokusen oman lickin.

Ennen tuon läpän oivaltamista ajattelin myös, että suurimmat vaikutteet suomalaisella elokuvalla tulevat ala-asteen tunneilla pidetyistä lyhyistä ex tempore -näytelmistä ja kesäteatterista.

Myönnän, etten ole enää 2000-luvun suomalaisia elokuvia viitsinyt katsella. Siinä mielessä jotain on sivusilmällä havaittuna tainnut muuttua, että latinalaisen Amerikan telenovelaa on alettu innolla kopioimaan.

3

173

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Elsa-Pekka

      Kyllä Ariel-elokuvassa on muutama kohtaus, jotka naurattavat.

    • vatasen jänis

      Minkäs teet. Suomessa on kuulemma joku korkeakoulu, josta valmistuu ohjaajia ja käsikirjoittajia elokuviin. HAHAHAHAH! Kuten PvB-vainaa sanoi: Elokuvakoulut on paskaa! Ainoa elokuvakoulun käynyt ohjaaja (elossa oleva), joka on saanut tarinaan edes pikkuisen vetoa ja edes yrittänyt naulata katsojan perseen penkkiin on Pölönen. Eikä sekään ole saanut rahaa leffan tekoon vuosikymmeneen.

      • Anonyymi

        Suomi on täynnä sosialismin paskaa. Ei silloin voi syntyä uutta ja aitoa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      117
      2625
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      255
      1148
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      86
      1094
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1054
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      930
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      923
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      896
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      832
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      799
    Aihe