Kirkon päättäjiksi tarvitaan ihmisiä, jotka ovat avaamassa ovia

kuunteleva_kirkko

Helsinkiläisen Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo haluaa kannustaa ihmisiä mukaan kehittämään kirkon toimintaa. Seurakuntavaaleissa äänestämällä voi vaikuttaa, mihin paikallisseurakunnan varat kohdistetaan.

Laajasalon mielestä keskeinen ajatus kirkon kehittämisessä on ovi:
”Ovihan on symboli, joka tarkoittaa, että ovi voi olla kiinni tai ovi voi olla auki. Nyt tarvitaan juuri niitä ihmisiä, jotka ovat avaamassa ovia eivätkä laittamassa niitä kiinni. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että me oikeasti annamme sellaisen viestin, että ihmiset ovat matalalla kynnyksellä tervetulleita kirkkoon.”

”Kirkon työ on paljon parempaa, moniulotteisempaa ja ennen kaikkea tavoittavampaa mitä yleensä ajatellaan. Jokainen seurakunnan luottamushenkilö on päättämässä ja kertomassa siitä työstä. Päätöksentekijät pääsevät käyttämään korkeinta demokraattista valtaa seurakuntiin."

25

177

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Peili

      Kirkon työ on monesti paljon huonompaa, sekavampaa ja ikävämpää mitä monesti ajatellaan. Hyvää kirkko ei tee kuin nimeksi, jolla retostelee ja ratsastaa. 2 %n hyvätekeväisyydestä moni olisi hyvin hiljaa.

      Lisäksi kirkko tekee valitettavasti paljon pahaa. Olemme lukeneet lukemattomista väärinkäytöksistä, rikoksista jopa hyväksikäytöistä, joita kirkon sisällä näyttää tapahtuvan edelleen. Eikö kirkko osaa auttaa edes itseään? Yrittääkö kirkko kitkeä pahanteon keskuudestaan vai vain peitellä sitä? Kirkko on epäluotettava.

    • @kuunteleva_kirkko

      Onko vaaleissa ehdolla ketään, jonka mielestä kirkko on olemassa evankeliumin viemiseksi kuolemaa ja tuomiota kohti kulkevalle ihmiskunnalle? En tarkoita kirkon olevan etiikan tähden, vaan sen tähden, että täällä kuollaan. Sen tähden, että Jeesus saattaa jokaisen ihmisen kuoleman jälkeen tuomiolle. Että kirkko olisi sanalla sanoen olemassa sielujen pelastumiseksi.

      • Peili

        Miksi pelottelet tuomiolla? Et voi mitenkään tietää onko sellaista vai ei. Onko muut uskonnot siis mielestäsi satua mutta sinun on totta. Taitavat olla kaikki vallanhimoisten ihmisten sepitystä.

        Mielestäni tuollainen heikkojen pelottelu on raukkamaista.


    • kii5

      Mutta ymmärrättekö te, että ette voi miellyttää ihmisiä?

      Jos haluatte olla Jumalan asialla, teidän tulee saarnata myös parannusta ja tehdä muutakin "ikävää".

      Lisäksi teidän kannattaa muistaa se, että ihmisestä lähtöisin oleva hanke on lähtöisin ihmisestä.

      Avaamaan ovia mihin?

      Oletteko kyselleet itsensä Jumalan tahtoa itse kussakin asiassa ja toimitteko Sanan mukaan? Jos ette niin mikä järki teidän on tehdä tuota hommaa?

      Näkyykö ehdokkaiden elämässä Pyhän Hengen kasvattamat hedelmät (gal 5)?

      Ja minne jäi se tärkein, eli Jeesuksen risti, eli SELKEÄ EVANKELIUMIN SANA?

      • pappi olet vastuussa

        Aamen hienoa, että on vielä ihmisiä jotka menevät perustotuuksien äärelle.
        Jos kirkko voisi kaiken muun hömpän sijasta tehdä sitä JUMALAN VALTAKUNNAN TYÖTÄ, mihin sen pitäisi olla kutsuttu.
        Evankeliumi Luukkaan mukaan 10
        Ja hän sanoi heille: "Eloa on paljon, mutta työmiehiä vähän. ...

        Ja jos ne vähätkin kylvävät lustetta, miten evankeliumi saadaan niille pimeydessä eläville lampaille ?


      • Peili

        Mukava lukea rehellistä tekstiä siitä että kirkko tekee ikäviä asioita. Oikeastaan kirkko tekee suorastaan pahaa välillä.


    • Tampereella

      Tampereen perussuomalaisilla on räväkkä vaaliohjelma seurakuntavaaleissa:

      http://www.kotimaa24.fi/artikkeli/tampereen-perussuomalaiset-seurakuntavaaleissa-viherhumppaa-ja-homotusta-vastaan/


      Tampereen perussuomalaiset ovat tehneet seurakuntavaaliohjelman, joka on ehtinyt herättää jo huomiota Hämeen medioissa ja sosiaalisessa mediassa.

      "Kulujen karsimiseksi viherhumppa, mukutus ja homotus on lopetettu kirkolle kuulumattomina rönsyinä", Tampereen Perussuomalaisten seurakuntavaaliohjelmassa (sivulla linkki ohjelmaan) mainitaan kirkon tulevaisuuden tavoitteina. Tällaisia tavoitteita ei ole ennen seurakuntavaaleissa ajettu, joten Kotimaa24 kysyi, mitä termit tarkoittavat.

      Tampereella ehdolla oleva tietotekniikkayrittäjä Seikku Kaita on ollut keskeisesti mukana vaaliohjelman teossa. Näin hän selittää termit:

      Viherhumppa

      – Se on Tampereen seudulla yleistynyt käsitys, joka on lähtenyt homekoulupuolelta liikkeelle. Vihreyden varjolla on ajettu läpi asioita, jotka eivät ole olleet kenenkään hyödyksi. Eli kun esimerkiksi ilmastointi ajataan koulussa alas, siitä tulee homekoulu. Mitä kirkolla on tekemistä sen kanssa, että ajetaan vihreiden ohjelmaa, onko se kirkon päätehtävä?

      Mukutus

      – Sanasta on ollut kahta varianttia, mokutus ja mukutus, kyseessä on monikulttuurisuuden ideologinen ajaminen. Meillä pitäisi olla luterilainen kulttuuri eikä multikulttuuri. Kirkko on toki joka tapauksessa multikulttuurinen, mutta varsinaisen ideologian ajamiseen ei kannata haaskata kirkon rahoja. Kirkon tehtävä ei ole ajaa poliittisia ideologioita kuten multikultturismia.

      Homotus

      – Homotus sana viittaa tuputus-sanaan. Ajetaan asiaa, joka menee yli järjellisen rajan. Minkä takia kirkolla olisi tehtävä ajaa minkään erityisryhmän oikeuksia, paitsi luterilaisen ja ekumenian asiaa?

      Kaita katsoo seurakuntavaaleihin liittyvässä nettikirjoituksessaan, että vaaleissa oleva Tulkaa kaikki -liike olisi yhden asian liike, joka on "yrittänyt hivuttaa hajottavia voimia omilta listoiltaan jo kaksissa edellisissäkin vaaleissa". Kaita kertoo viittaavansa tällä yhdellä asialla "homotukseen".

      Hän sanoo, ettei Perussuomalaisilla ole valtakunnallista seurakuntavaaliohjelmaa, joten he ovat tehneet Tampereelle omansa. Hänen oma vaalisloganinsa kuuluu "Perustatko sinä talosi kalliolle vai sateenkaarelle?" ja hänen tekemässään vaalitunnuksessa on Perussuomalaisten logo ja siniristilippu.

    • Vaaleissa on ehdolla monenlaisia ihmisiä. Ja se on hyvä, koska myös jäseninä seurakunnissa on monenlaista väkeä. Seurakunta on meidän näköisemme.

      Huomenna alkaa ennakkoäänestys kaikissa seurakunnissa:
      Usko hyvän tekemiseen! Seurakuntavaalien ennakkoäänestys järjestetään ma-pe 27.-31.10.2014. silloin voi äänestää missä tahansa äänestyspaikassa, mutta varaudu todistamaan henkilöllisyytesi sekä varmistamaan, että tiedät oman ehdokkaasi numeron.

      Ennakkoäänestyspaikan voit hakea tästä:

      http://www.seurakuntavaalit.fi/missa-aanestan-

      Varsinainen vaalipäivä on su 9.11. ja silloin voi äänestää vain omassa seurakunnassa.
      Tuula-pappi

      • Reettami

        Tervehdys, Tuula-pappi!
        Minkähän takia kirkon toimintaa pitäisi kehittää?
        Kirkothan on rakennettu aivan turhaan muutenkin. Mennä nyt rakennukseen palvomaan Jumalaa, josta ei ole merkkiäkään?


      • kii5

        Moi Tuula :)

        tosiaan samaa kyselen mitä edellinenkin tuossa, eli entä Jeesus, entä ristintyö, entä Jumalan tahto, entä parannus, entä parannuksesta saarnaaminen, mites synnintunto? Homoliitot?

        Missä evankeliumi?

        Ovatko ehdokkaat uudestisyntyneitä kristittyjä joiden elämä heijastaa gal 5:ssa kerrottua listaa?

        Ja jos ei, niin miksi sallitte sellaisten olla ehdolla?


    • Yhteinen rukousaihe

      Ja rukoilemme, että Jeesus varjelee Suomen kansaa luterilaiselta uskonnolta.

      • Näinon

        Kristityn seurakunnan tulee muodostua uskovista. Luterilaisessa kirkossa asia ei mene niin; uskosta osattomat ovat valitsemassa työntekijöitä!
        Hengellinen ihminen tutkistelee asioita hengellisesti. Ja voi toimia Jumalan srk:n parhaaksi.
        Uskosta osaton ei voi tutkia asioita hengellisesti, koska hengellisiä asioita voi tutkia vain Jumalan Hengestä syntyneet.

        Vaaleissa arvatenkin "vähemmistöjen" äänestysvilkkaus korkeampi kuin "uinuvan massan". Ja kirkko menee yhä syvemmälle....ts. kauemmaksi Jumalan tahdosta.
        Kaksi em. "ryhmää" ei kumpikaan hyvä. Hengettömät eivät voi valita hengellisiä työntekijöitä.

        Uskovien olisi aika vakavasti miettiä, mihin seurakuntaan kuuluvat.


    • Tarkoituksellista?

      Päivi Räsänen on helluntalainen. Joka kerta kun Päivi Räsänen avaa suunsa, kirkosta eroaa tuhansittain ihmisiä, jotka eivät ole Räsäsen kanssa samaa mieltä asioista. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Räsäsen kanssa samaa mieltä olevien suhteellinen määrä kasvaa kirkon jäsenten joukossa.

      Eli joka kerta kun Räsänen laukoo komenttejaan, helluntalaisten valta kasvaa kirkon sisällä. Voidaankin kysyä, että onko kirkon sisällä tapahtumassa helluntalaisten vallankaappaus?

      Kirkon vuosibudjetti on miljardiluokkaa ja suuri osa miljardeista jaetaan kirkon sisällä herätysliikkeille, käytännössä siis Räsäsen edustamalle helluntaihörhötykselle.

      Onko Räsäsen toiminta lausuntoautomaattina, joka ajaa ns. peruskristittyjä pois kirkosta, siis täysin harkittua ja suunnitelmallista toimintaa, jolla helluntalaiset pyrkivät kasvattamaan osuuttaan kirkollisverokertymästä?

      • Hyvä nimimerkki Tarkoituksellista?

        Kommentistasi on jo aikaa ja tämä ketjukin taitaa olla hiipumaan päin, mutta kun silmiini osui asiavirhe ajattelin että on syytä korjata se.

        Päivi Räsänen ei ole helluntalainen. Hän kuuluu ev.lut. kirkkoon. Kirkkomme herätysliikkeistä häntä lähellä on ns. viidesläisyys ja siellä erityisesti Kansanlähetys. Räsäsen puoliso Niilo Räsänen on Kansanlähetysopiston rehtori. Viidesläisyydessä korostetaan henkilökohtaista uskonratkaisua, se voitaisiin monin osin määritellä fundamentalistiseksi. Niin ulko- kuin sisälähetystä pidetään tärkeänä. Kirkkomme herätysliikkeistä viidesläisyyden voisi ajatella olevan ehkä lähimpänä helluntailaisuutta mutta erojakin riittää, alkaen kastekäsityksestä.

        Aija-pappi


    • äänestäjä

      Jospa nyt edes minä kirjoittaisin kirkon päättäjistä, joista ketjun otsikossa puhutaan.

      Käytin seurakuntavaalien vaalikonetta. Vastasin rennosti mutta rehellisesti esitettyihin kysymyksiin. Tulos oli, että ehdokkaitten mielipiteet vastasivat omiani vaihteluvälillä 29 - 58 %. Tulos on mielestäni todella alhainen. Ellen sattuisi tuntemaan paria ehdokasta edes pintapuolisesti, olisi kovin vaikea tehdä valintaa, kun ehdokkaitten mielipiteet erovat omistani näinkin paljon. Olin onneksi jo ennakolta päättänyt äänestää erästä henkilöä, toinenkin kävisi päinsä mutta hän kuuluu siihen ryhmittymään, jota en haluaisi äänestää.

      Myönnän sen, että ei missään muissakaan vaaleissa löydy ehdokkaita, joitten kanssa vastaisin yli 80-prosenttisesti samalla tavalla. Mutta jotenkin oireellista on se, ettei tuon lähemmäs seitsemääkymmentä prosenttia päästä. Vaikuttaa siltä kuin rohkeasti ja omapäisesti ajattelevat ihmiset välttelisivät seurakuntavaalien ehdokkuutta. Tai sitten he laimentavat vastauksiaan enemmistölle sopiviksi. Toivoisin että jatkossa ehdokkaiksi löytyisi ihmisiä, jotka eivät lammasmaisesti kulje pitkin keskikäytävää armon alttarille vaan uskaltavat olla omaa mieltään kirkon tehtävistä.

    • 1. Kor 2:5

      Evl kirkko on kuollut hengellisesti. Sitä ei enää pelasta mikään, ei edes seurakunta vaalit.
      Ei voi mitään.

    • Tyhjä kirkonkirjako

      -

      Ratkaisu on löytynyt. Ei enää kirkonmurheita.

      Tästä linkistä pääset eroamaan kirkosta parissa minuutissa:
      http://www.eroakirkosta.fi

    • Kävin äänestämässä eilen. Sitä ennen oli kirkot. Ennen kirkossa järjestettyä äänestystä nautin myös äänestyskahvit, jotka seurakunta tarjosi.

      Äänestyksen jälkeen minusta tuntui ihan mukavalta. Kävelin kotiin, jossa odotti mainio isänpäivälounas. Ajattelin, että menipäs kaikki hyvin, minua ei nolattu eikä minua estetty äänestämästä. Äänestyslippuuni lyötiin tällä kertaa leima eikä kukaan puhutellut minua tylysti.

      Tänä aamuna sitten aloin muistella eilisiä tapahtumia. Mielikuvani äänestysvierailustani kirkossa alkoi rakoilla. Kuka oli se naishenkilö, joka otti kuvia kirkossa? Miksi hän kuiskasi vierellään olleelle naiselle: "Tuo mies...."? Enempää en kuullut. Hetken päästä näin salamavalon välähtävän takanani.

      Vaalivirkailijoista uurnaa valvoi mies, joka sai eniten ääniä vaaleissa. Äänioikeutta tarkastamassa oli nainen, joka roikkuu mukana yhteiskunnallisissa tehtävissä, vaikka on jo pitempään ollut eläkkeellä. Miksi seurakunnassani onkin niin, että harvat ihmiset ovat vastuussa niin monista asioista?

      Seurakunnassani näkyi uusia valittuja henkilöitä menevän kirkkovaltuustoon yhdeksän. Valtuutettuja on lähemmäs kolmekymmentä. Se ihminen, jolle ääneni annoin, tuli valituksi. Ehkä vähän täpäränpuoleisesti, mutta olisi päässyt läpi ilman minun ääntänikin. Kun äänestysprosentti jäi niin kovin alhaiseksi, pistää vaaleista puhuminen vaisusti hymyilyttämään. Kohta kirkossa ollaan siinä tilanteessa, että voidaan pienellä porukalla sopia mitä kukin tekee eikä vaaleja tarvita ollenkaan.

    • Rakentavaa

      Miksi laitat tällaisia aloituksia Seurakunnat -palstalle? Ne kuuluisivat kirkon osioihin. Tämä ei ole kirkollinen palsta. Seurakunta ei ole kirkko, eikä kirkko ole seurakunta.

      Katsokaa tästä vanha keskustelu aiheesta:
      http://ristinvalossa.munfoorumi.com/viewtopic.php?f=1&t=103
      Siellä on kolme sivullista hyviä kommentteja.

    • Ei valhesyytöksiä

      Mut hei! Ei Päivi Räsänen ole helluntailainen. Oli huono heitto.

    • monta asiaa

      Hyvä linkki.

    • Hyvä Vantaa ja Espoo

      Tulkaa kaikki -liike yrittää selitellä ansaittua tappiotaan:

      http://www.kotimaa24.fi/artikkeli/tulkaa-kaikki-liikkeelle-takapakkia-vantaalla-ja-espoossa/

      Tulkaa kaikki -liikkeelle takapakkia Vantaalla ja Espoossa

      (Täydennetty) Tulkaa kaikki -liike vahvisti asemiaan Helsingissä, mutta otti hienoisesti takapakkia Vantaalla ja Espoossa.

      Kaikkiaan Tulkaa kaikki -ehdokkaita valittiin Helsingin seurakuntiin 90 (vuoden 2010 vaaleissa 84). Espoon seurakuntiin Tulkaa kaikki -ehdokkaita valittiin 15, Vantaan seurakuntiin 11, Tuusulaan 5, Kirkkonummelle 4.

      Koko maassa oli maanantaiaamuna tiedossa 181 läpi mennyttä Tulkaa kaikki -ehdokasta.

      – Tulos kertoo, että Tulkaa kaikki -liike on onnistuneesti vakiinnuttanut asemansa erityisesti eteläisessä Suomessa, liikkeen koordinaattori Vesa Hirvonen sanoo.

      – Olemme säilyttäneet asemamme, vaikka meitä auttamassa ei enää ole samanlaista kohua kuin edellisvaaleissa, jolloin ihmiset äänestivät suurin joukoin television Homoillan aktivoimina.

      Vantaalla Tulkaa kaikki -liikkeen takapakin taustalla on ainakin aktiivisuuden romahdus.

      – Suurimmassa seurakunnassa Tikkurilassa äänestysaktiivisuus oli katastrofaaliset kuusi prosenttia. Se satoi eräiden muiden listojen laariin, sanoo Tulkaa kaikki -luottamushenkilönä jatkava vantaalainen Johanna Korhonen.

      "Suomen Tulkaa kaikki -seurakunta" on Helsingin Kallio, jossa kyseinen lista sai 12 paikkaa 16:sta.

      Kaikkiaan neljännes helsinkiläisistä yhteisen kirkkovaltuuston jäsenistä tuli valituksi Tulkaa kaikki -listalta. Lue lisää Kirkko ja kaupungista.

      • Kommentteja

        Kommentteja uutiseen:

        http://www.kotimaa24.fi/artikkeli/tulkaa-kaikki-liikkeelle-takapakkia-vantaalla-ja-espoossa/


        Tiedotteesta näyttää puuttuvan Tulkaa kaikki -liikkeen valituiksi tulleiden ehdokkaiden kokonaismäärän muutos. Joidenkin tietojen mukaan edellisissä vaaleissa valittiin 227, nyt 181.

        Vantaan “jytky” oli se, että Tulkaa Kaikki-liike otti reippaasti takkiin. Mainitun liikkeen, ehkä näkyvimmät jäsenet löytyvät Tikkurilan seurakunnasta, jossa äänestysaktiivisuus oli maan alhaisin.

        Vantaalla on syrjitty lähetysjärjestöjä, se taisi nyt kostautua.

        Ihmisiä ei kiinnosta sellainen pikkukiva “vihertävä” ja “sosiaalidemokraattinen” kirkko, joka on hukannut “ydintehtävänsä”, sielujen pelastamisen ja lässyttää epämääräisestä hyvän tekemisestä ja lähimmäisen rakkaudesta.

        Tikkurilassa seurakunta meni jopa niin pitkälle, että osallistui pornomessuille, koju suuseksin sm-kisojen vieressä. Ei sellainen kiinnosta ihmistä, joka etsii vastausta perimmäisiin kysymyksiin ja hengelliseen hätäänsä.

        Vantaalla Sanasta elämää -ryhmittymä vastaavasti tuplasi paikkansa ja on nyt yhteisen kirkkovaltuuston suurin ryhmä. Espoossa Yhdessä matkalla on ensimmäistä kertaa vaalaissa yhteisellä tunnuksella ja nousu heti yhteisen kirkkovaltuuston suurimmaksi ryhmäksi.

        Vantaalla ja Espoossa äänestäjien tahdonilmaisun suunta on selvä.

        Tulkaa kaikki -liikkeen kirkkopolitiikka ei Vantaalla saanut sellaista kannatusta, joka sillä ennen oli. Seurakuntalaisten selkeä toive on, että palataan Kristuksen viitoittamalle tielle ja jätetään aikaisempi Tulkaa kaikki -liikkeen ajama syrjivä kirkkopolitiikka. Onnea ja Jumalan siunausta kaikille Sanasta elämää -ryhmästä valituille edustajille! Nyt jämäkästi ajamaan oikeita asioita kirkossa, niin kannatus on suurta jatkossakin. Raamattu on teidän ykköskirja, jonka mukaisesti on hyvä toimia.


    • Siinäpä se
    • Tsadi

      Kirkon paattajiksi tarvitaan uskovaisia ihmisia jotka toimivat vain ja ainoastaan Jumalan sanaa puolustaen ja kunnioittaen. Ei poliitikkoja nuoleskelevia palkollisia.
      Sekin olisi parempi vaihtoehto, etta lopetettaisiin suurin osa kirkoista kokonaan, jos ne eivat tayta sita tarkoitusta mita varten ne on tarkoitettu. Yksi puhdasoppinen kirkko on parempi vaihtoehto kuin sata vaaraoppista .

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      58
      2342
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      73
      1970
    3. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      175
      1766
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      56
      1747
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1651
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1629
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1524
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1367
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1321
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1228
    Aihe