Vallankumouksen opissa

Koska nimimerkki " pöhveli hoi!!" eli Aioppilax kirjoitti eräässä ketjussa korostaen talvisodan olleen Neuvostoliiton puolelta suomalaisen vallankumouksen avustamisesta, niin ajattelin tässä tuoda vallankumouksen tukemiseen kuuluvia periaatteita esille.

Myönnän auliisti etten ole käynyt vallankumousopistoa, joten minulta puuttuu muodollinen pätevyys asiassa, mutta teen sen silti.

Ensimmäinen teesi: " Ei mikään suurvalta (tai mikään muukaan maakaan) lähde miehittämään toista maata talvea vasten, on parempiakin ajankohtia, jos tälläinen toiminta on mielessä."

Tähän voidaan vastata, että vallankumouksen ajoittaminen talvea vasten sisältää onnistumisen kannalta samanlaisia riskejä kuin toisen maan valloittaminen. Suurvallalla - mikäli sillä on yhteyksiä vallankumoukselliseen osapuoleen - kykenee kyllä hillitsemään vallankumousväen intoa, niin että odottavat parempaa ajankohtaa sille.

Vallankumouksen tukeminen ei ollut myöskään Neuvostoliitolle mikään automaatio, kuten Varovan kansannousun aikana nähtiin v.1944. Silloin puna-armeija antoi saksalaisten kukistaa puolalaisten kansannousun vaikka olivat kaupungin porteilla. Kyse on siitä, että mikään suurvalta ei tue vallankumousta ellei ajankohta ole sille sopiva. Varsovan kansannousun tukeminen ei ollut Neuvostoliitolle tarkoituksenmukaista.

Sama pätisi myös Suomen kohdalla.


Toinen teesi: " Tosiasiallisesti kyseessä oli Suomen työväestön innoittaminen viemään loppuun se työ, mikä jäi kesken 1918, jolloin neuvosto-venäjä oli liian heikko antamaan apua punakaarteille
Toinen vallankumoukseen kuuluva periaate: Jos naapurin vallankumousta on tarkoitus tukea ilmapommituksilla, niin ilmahyökkäykset kohdistetaan vain sinne, missä vastavallankumous on voimakkainta. Pommeja ei pudoteta siis sinne, missä odotetaan maaperän olevan vallankumoukselle otollinen.

Talvisodassa NL pommitti kaikkia suomalaisia kaupunkeja, joten Neuvostoliiton johdolta puutui selkeä näkemys, millä alueella maaperä olisi ollut vallankumoukselle otollinen.

Myöskään ei ole mitään näyttöä, että naapurin mielessä olisi ollut aseavun lähettäminen vallankumouksen tueksi.

Toinen teesi: "Tosiasiallisesti kyseessä oli Suomen työväestön innoittaminen viemään loppuun se työ, mikä jäi kesken 1918, jolloin neuvosto-Venäjä oli liian heikko auttamaan punakaarteja viemään vallankumouksensa voittokaaseen lopputulokseen."

Tässä on kaksi virhettä: 1) Aito vallankumous ei tarvitse ulkopuolista innoitutsa sen aloittamiseen, vaikka ulkopuolinen apu olisikin muuten hyväksi.

2) V.1918 Neuvosto-Venäjän johto itse yllytti punakaarteja kapinaan, vaikka oli ehkä liian heikko antamaan apua sille, joten oletettu vallankumouksen epäonnistuminen oli itse asiassa Neuvostoliiton vastuulla. On hyvä muistaa, että Suomen punakaarti ei ollut vielä tammikuussa kyllin järjestäytynyt, jotta se olisi voinut onnistua.

Kolmas teesi: " Tämän lisäksi perustettiin ns. Terijoen hallitus, jonka toivottiin saavan suurimman osan Suomalaisista taakseen."

Aito vallankumous ja sellaisen tukemiseksi ei tarvitse perustaa mitään Terijoen hallitusta maan ulkopuolella. Hyvä esimerkki tästä on v.1918 punaisen Suomen perustama kansanhallitus. Jos tukija on tietoinen lähestyvästä vallankumouksesta, niin silloin sen pitäisi olla tietoinen myös perustettavasta vallankumoushallituksesta, jolloin ei tarvitse perustaa keinotekoista nukkehallitusta.

Siinä voidaan olla yhtä mieltä, että NL toivoi Kuusisen Terijoen hallituksen saavan sen verran kannatusta, että se olisi heikentänyt Suomen rintaman yhtenäisyyttä ja tuovan puna-armeijan toiminnalle helpotusta.

10

102

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Talvisota !

      Vallankumouksella ei ollut mitään tekemistä Talvisodan kanssa.
      Stalin hyökkäsi Suomeen, koska hän oli sopinut ystävänsä Hitlerin kanssa asiasta.

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Molotov–Ribbentrop-sopimus

      • niimpäniiin

        Stalinilla ei ollut ystäviä.


    • sanon vaan

      N-liitto hyökkäsi talvella, koska sillä tavalla se tiesi pitävänsä muut suurvallat selkkauksesta ulkona, ei niillä ollut joukkoja ja resursseja "talvisodan käyntiin" N-liittoa vastaan.

      N-liitto aliarvioi kaksi asiaa suomalaisista, ensiksi se luuli Suomen punaisten ottavan sen vastaan vapauttajina, kun näin ei käynyt, niin herää kysymys, että mikä oli se tiedustelukanava jota ne käyttivät, no pääasiallinen tiedustelu hoitui Suomen punaisten organisaatioiden kautta, eli suomalaiset oli itse syöttäneet N-liittoon tämän väärän tiedon, jossa sen joukot otettaisiin vastaan vapauttajina, pääasiassa tietenkin Kuusisen hallitus ja taustavoimat, eli entiset punaiset.

      Toinen asia minkä ne aliarvioi, oli Suomen omat puolustusvoimat, N-liitto kyllä hyökkäsi keskellä talvea, koko rajan leveydeltä ja aloitti sodan, mutta talvi ei ole Suomen armeijalle yhtään suurempi haitta kuin on Puna-armeijallekaan, se oli jopa kevyemmin aseistetulle Suomelle etu, koska se pystyi paremmin liikkumaan suksilla ja hevosilla kuin moottoroitu puna-armeija.
      Ei suomalaiset talvea, metsää ja pakkasia hätkähdä, se oli yllätys aron kasvatille Stalinille.

      • Stalin tuskin ajatteli erityisesti talvea sopivana ajankohtana hyökkäykselle. On muistettava, että lunta ei ollut vielä satanut, kun sota syttyi, joten Stalin ehkä uskoi valtaavansa Suomen ennen lumen tuloa.

        Stalin itse perusteli jälkikäteen sodan ajankohdan sillä, että länsimaat ja Saksa olisivat saattaneet päästä keskenään sopimukseen ja muodostaa neuvostovastaisen liittoutuman. Siksi Suomen kysymystä ei voinut jättää myöhäisempään ajankohtaan.

        Ennen elokuun hyökkäämättömyyssopimusta Saksan kanssa etupiirisopimuksineen NL ei voinut aloittaa sotaa Suomea vastaan. Joten se tarvitsi kaksi asiaa: 1) Sopimus jommankumman länsimaan (Saksan tai Iso-Britannian) kanssa saadakseen luvan maamme miehittämiseen. 2) Saksan ja länsiliittoutuman välisen sodan, jolloin maailman huomio olisi suuntautunut muualle. Ilman näitä kahta edellytystä sota Suomen ja NL:n kesken ei tullut kysymykseen.

        Siinä olen yhtä mieltä, että Stalin uskoi sodan sytyttyä suomalaisten punaisten nousevan kapinaan, jos Suomen sodanjohto saadaan näyttämään syylliseltä ( siksi Mainilan laukaukset).


    • ovkusinen

      Terijoen hallituksen suurin "ansio" oli siinä, että se kertoi suomalaisille mikä olisi suomalaisten kohtalo jos ryssiä ei saada pysäytettyä. Sen suurempaa taistelutahdon korottajaa on vaikea nimetä.

      Kiitos siitä Stalin ja Kuusinen!

      Terijoki 2.11.39

      • Bror-Erik

        Mutta OV Kuusisen Suomipa olisi saanut Itä-Karjalan ja eläisimme nyt Suur-Suomessa.
        Da!


      • sanon vaan
        Bror-Erik kirjoitti:

        Mutta OV Kuusisen Suomipa olisi saanut Itä-Karjalan ja eläisimme nyt Suur-Suomessa.
        Da!

        Suomi olisi saanut viisi miljoonaa venäläistä ja meistä olisi puolet roudattu jonnekin Siperian takamaille, eläisimme nyt pienenä vähemmistönä venäjää puhuvassa Suomessa.

        Näin on Karjalassa, karjalaisten osuus oli väestöstä 1920 noin 93 %, nyt on 13 %, loput on muita kansallisuuksia, pääasiassa venäläisiä.


      • Bubista tuntuu
        Bror-Erik kirjoitti:

        Mutta OV Kuusisen Suomipa olisi saanut Itä-Karjalan ja eläisimme nyt Suur-Suomessa.
        Da!

        Bubi on ehkä hassu, ainakin omasta mielestä. Mutta, Bubin kommentti osoittaa (taas kerran)armotta, että hän on lähinnä palstan pikku Don Quijote, kovin tyhmä sellainen.
        Da!


      • Bror-Erik
        Bubista tuntuu kirjoitti:

        Bubi on ehkä hassu, ainakin omasta mielestä. Mutta, Bubin kommentti osoittaa (taas kerran)armotta, että hän on lähinnä palstan pikku Don Quijote, kovin tyhmä sellainen.
        Da!

        Vot da,rajamme olisivat Äänisellä ja Vienan merellä.Kyllä mulle kelpais. :)


      • Bror-Erik kirjoitti:

        Mutta OV Kuusisen Suomipa olisi saanut Itä-Karjalan ja eläisimme nyt Suur-Suomessa.
        Da!

        Tuskin eläisit Suur-Suomessa, vaan Siperiassa. Onko nyt niin, että kaikkein suurimmat Suur-Suomen-haaveilijat ovatkin juuri ne, jotka syytävät suomalaisia sellaisista haaveista 30-luvun Suomessa?

        Toisin sanoen, aluevoitot sodassa ratkaisee, mikä valtio on arvostusta ansaitseva maa, eikä ihmisoikeudet ja yhteiskuntajärjestys.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      332
      2858
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      105
      2140
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1620
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1154
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1032
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      993
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      950
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      148
      924
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      842
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      40
      754
    Aihe