Lieksa säästää vammaisten kyytipalvelusta

säästööja säätöö

Jo on vammaisen elämä menossa vaikeaksi Lieksassa. Nyt on lautakunnan esitys siitä, että kimppakyytiä ollaan supistamassa. Kyliltä keskustaan pääsee jatkossa yhen kerran viikossa. Mamuja rahdataan Kylänlahteen jokainen arakipäivä mutta omat vammaiset jäävät vaille palvelua. Tästäkö säästötarve nyt johtuu?

42

246

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Todella vammaisilla on lakisääteinen oikeus palveluihin.
      Mutta katsokaa mitä perusturvajohtaja vastasi tänään lehdessä.eli vanhuus ei ole vamma. että sillai MK

    • Kuitenkin nyt on sitten unohtunut vanhuspalvelulain henki perusturvajohtajalta miten kotona asumista ja selviytymistä voidaan edistää vanhusten kohdalla laki tuli voimaan viime vuonna.MK

    • mamurakkaus voimavar

      Jospa se rakastaa mamuja ja haluaa että niilä kaikki kyydit toimii? Vanhoilla on aikaa kävelläkkin!

    • Empatiaa!

      Ei vanhuus ole vamma, mutta jokaisen kroppa rapistuu vääjäämättä aiheuttaen kaikenlaista kremppaa ja toimintavajausta ikääntyessämme. Näin käy kaikille, jopa Lieksan perusturvajohtajallekin ennen pitkää.

      Kuten on ymmärrettävää, suurin osa vanhuksista haluaa asua ja selviytyä kotonaan mahdollisimman pitkään. Kotona asuminen tulee myös yhteiskunnalle halvemmaksi.

      Miksi sosiaalitoimi ei edesauta, vaan vaikeuttaa kotona asumista päätöksillään?

      Kuulen, että usein vedotaan läheisten auttamishaluun ja -velvollisuuteen.
      Tosiasia on, että monen vanhuksen, jo itsekin eläkkeellä olevat lapset, ovat aikoinaan joutuneet muuttamaan opiskelun ja/tai työn perässä Etelä-Suomeen, perustaneet perheen ja asettuneet pysyvästi uudelle paikkakunnalle. Kotiseudulleen, omasta halustaan jääneet isovanhemmat, ovat nyt pulassa jos sosiaalitoimi ei heitä auta. Monen puoliso on kuollut, sukulaiset asuvat kaukana ja vanhus on jäänyt käynännössä aivan yksin Lieksaan. Ajatus, että ruuhkasuomeen juurtuneet eläkeläiset jättäisivät nyt oman kotiseutunsa, omat lapsensa, lapsenlapsensa ja sukulaisensa Etelä-Suomeen ja muuttaisivat sankoin joukoin synnyinseudulleen Lieksaan huolehtimaan omista vanhemmistaan, ei ole aivan yksinkertainen asia.

      Vanhuksista huolehtiminen on vaikeaa Lieksan taloudellisessa tilanteessa, mutta he ovat osansa tehneet, veronsa maksaneet ja ovat nyt vuorostaan oikeutettuja yhteiskunnan huolenpitoon. Ei Suomessa voi jättää vanhuksia heitteille!

    • Ensi viikolla on yksi eläkeläistilaisuus jossa asioita tuodaan esiin aamupäivällä

    • pelkoa persuksissa k

      Itse valitsitte politikot. Kun toinen Kimppakyytivuoro loppuu, vpl-asiakkaille tulee myöntää lain mukaisesti lisää yksittäistaksikyytejä! Kimppakyydin ja vpl-asiat siirtyneet uudelle vanhustyönjohtajalle. Katsokaa nyt, mitä tapahtuu! Aina oletta Syrjäläistä haukkunu, nyt näätte todelliset sudet.

      • nopsajalkainen

        no jokainen ajelkoot taksilla omaan piikkiinsä. Ei kai kunnan velvollisuus ole järjestää kyytejä kenellekään. Tähän on liiaksi totuttu Lieksassa. Nyt on toiset tuulet. En le kyytipalvelun varassa - jokainen vastatkoot vain itsestään. Niin myös vanhukset ja vammaiset.


      • tasapuolisuustta
        nopsajalkainen kirjoitti:

        no jokainen ajelkoot taksilla omaan piikkiinsä. Ei kai kunnan velvollisuus ole järjestää kyytejä kenellekään. Tähän on liiaksi totuttu Lieksassa. Nyt on toiset tuulet. En le kyytipalvelun varassa - jokainen vastatkoot vain itsestään. Niin myös vanhukset ja vammaiset.

        Niin jokainen vastatkoon vain itsestään, niin myös mamuista jokainen.


      • Tiedoksi
        nopsajalkainen kirjoitti:

        no jokainen ajelkoot taksilla omaan piikkiinsä. Ei kai kunnan velvollisuus ole järjestää kyytejä kenellekään. Tähän on liiaksi totuttu Lieksassa. Nyt on toiset tuulet. En le kyytipalvelun varassa - jokainen vastatkoot vain itsestään. Niin myös vanhukset ja vammaiset.

        Hyvin monella on niin pieni eläke, ettei se riitä taksikyyteihin.
        Eikä kaikilla ole sukulaisia tai tuttuja jotka kuskaisivat kauppaan ja asioille.


    • Invalidien sihteeri

      Vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalvelu on kirjattu lakiin.
      Vaikeavammaiselle se on subjektiivinen oikeus kuljetuspalvelua tulee myöntää vä'hintään 18 yhdensuuntaista asiointi ja vapaa-ajan matkaa kuukaudessa.Tarvetta on syytä osoittaa lääkärintodistuksin tai muulla selvityksella päätöksessä kiinnitetään huomiota henkilön sosiaaliseen ja fyysiseen ympäristöön.Omavastuu palvelusta on enintään paikkakunnalla julkisen liikenteen maksua vastaava maksu
      On myöskin järjestettävä saattajapalvelu jos hän kuljetuspalvelua käyttäessä tarvitsee toisen henkilön apua niin paljon että taksin tai invataksin kuljettajan apu ei ole riittävä.
      Siis aikaisemmin tänä vuonna tästä jouduimme jo invalidiyhdistyksenä kirjelmöimään koska lakia joidenkin toimesta alettiin rikkomaan Lieksassa. MK

    • Asioista tietävä

      Asia ei tietysti koske vammaisten kuljetusten säästöjä mutta pakko kait se on sosiaalipuolen jostain säästettävä jos perustoimeentulon puolella on vuonna 2012 maksettu 1.7 milj. ja vuosina 2010 ja 2011 2.3 milj. liikaa ei-hyväksyttyjä menoja!
      Joita nyt valtiontarkastusvirasto perii takaisin.....

      • Johtuu juuri siitä syystä että henkilöt sijoitettiin pois pielisjärven sairaalasta ja aikaisemmin laskut hyväksyttiin mutta sitten tuli toppi. valtiontarkastusvirasto ei ole näitä laskuja niinään lehtitiedon mukaan perimässä takaisin vaan aluehallintovirasto ja Lieksa aikoo katsoa korkeimmassa hallinto-oikeudessa asian. olenko asian ymmärtänyt oikein lehdestä? MK


      • Anonyymi
        markkukorpinen kirjoitti:

        Johtuu juuri siitä syystä että henkilöt sijoitettiin pois pielisjärven sairaalasta ja aikaisemmin laskut hyväksyttiin mutta sitten tuli toppi. valtiontarkastusvirasto ei ole näitä laskuja niinään lehtitiedon mukaan perimässä takaisin vaan aluehallintovirasto ja Lieksa aikoo katsoa korkeimmassa hallinto-oikeudessa asian. olenko asian ymmärtänyt oikein lehdestä? MK

        Oikeassa olet Markku.


    • minkä ottaa se hävit

      Nyt kaupunki ottaa vammaisilta pois avustajat ja lopettaa kyydit. Tero on kova poika säästämään. Nyt uusi vanhustyönjohtaja hoitaa asiat kuntoon Teron opastuksella. Peruspalveluihin asiakkaita ohjataan, siis tarkoittaa sitä, että kotihoito käy katsomassa onko lääkkeet otettu. Kotihoidosta kun kaikki palvelut on yksityistetty. Mukava seurata miten vammaisjärjestöt pärjäävät tässä uudessa palvelujärjestelmässä, jossa todellisuudessa ei tarjota palvelua.

      • tauski taunontytär

        Kyllähän tässä voipi puku virkailijoilla mennä pöksyyn, kun järjestöt ja lakimiehet aktivoituvat. Valtionosuuksista en osaa sanoa, mutta rahat on kait käytetty palveluihin eikä ne ole mennyt kenenkään yksityisen taskuun.


    • jakuda

      Ainahan löytyy asianajajia, jos viedään lakiin perustuvat edut vammaisilta ja vanhuksilta. Täytyy muistaa, että Tero on palkattu työntekijä, joka tekee mitä käsketään. Jokainen varmasti älyää, kuka on hänen pomonsa. Kaupungin väki on itse hankkinut tämän tilanteen niin korjatkoon virheensä ihan itse kiusaamatta toisia. Eräs vanha herrasmies kertoi, että hänellä käy kodinhoitaja kerran viikossa. Antaa dosetin, pesee kahvinkeittimen. Sanoo päivää ja näkemiin. Täydellistä auttamista kotona asuvalle vanhukselle, jolla on jo liikkumisongelmia, eikö ? Jokaisella ihmisellä on itsemääräämisoikeus ja sitä ei yksi Lieksan Kaupungin kukaan estä. Ei pidä olla hattu kourassa kuuskulmaisena vaan vaatia oikeutta. Hoidetaanhan muidenkin asiat mallikkaasti. Autokoulut, autot, bensarahat, lomamatkat - kaikki. Tero luulee, että vammaisilla ja vanhuksilla ei ole omaisia, jotka puolustavat asioita tilanteen vaatiessa.

    • Hyvä,kun nyt älytään

      Lieksassa on hoidettu asiat liian hyvin.

      Eletty yli varojen.

      • aamuruskotar

        Siis, erittäin hyvin..Vammasilta karsitaan ja nyt perusopetuksen puolelle on suunnitteilla supistuksia opetustunteihin..Ruunnaan "lahjakotia" ollaan lopettamassa.Mitä vielä tulenee...Mutta Afrikan sarven mustat tuliaiset voivat hyvin..Heillä ei oo huolta huommisesta..Seinän rakoon kun kortin laittaa, niin rahaa tulee aina..Ei tarvii käydä "kerjuulla# sos.toimistossa kuten kanta lieksalaisten työttömän..Ja vielä tämmöistä, että nämä"tuliaiset" kulkee kadulla ja puhuvat kännykkään korvakuulokkeen kautta ja melkein jatkuvasti..Kuka ne puhelinlaskut maksanee..Lieksa vai Suomen valtio, mutta kaikkihan ne on meidän veronmaksajien kukkarosta.. Sanompahan vain tällä kertaa, että Lieksa on ottanut mahdottoman tehtävän, josta se ei tule selviämään!!!! Eikä Nurmes/Valtimo tule koskaan yhteen johtuen afrikan kultamunista, joita
        Lieksan sos.demit oli tänne kaksin käsin haalimassa. Eli sitä saa mitä tilaa ja nytsos.demit kulkeen korvat luimussa niin kuin entisellä ajokoiralla,syyttömänä mielestään(kö)



        ,

        turha semuj


    • kuka maksaa mitäkin

      Lieksan kaupunki ei maksa pakolaisten kustannuksia, vaan valtio. Pöytäkirjoista selviää, että 300 tuhatta euroa käytetty muuhun, kuin pakolaisiin. Valtion konttori tulee varmaan nämäkin rahat vielä perimään takaisin, samoin kuin Pielisjärven sairaalan lopetettua toimeentulotuella perustettiin Onnela?

    • ei yhdistymistä

      Toivottavasti Nurmes ja Valtimo käyttää järkeä eikä rupea maksumieheksi Lieksan veloille! Jättäkööt nämä eläkkeelle kohta jäävät virkamiehet kusisen perinnön lieksan veronmaksajille,,,tai jättää ne ihan pyyttämättäkkin!

    • Pääseköhän tänään vammaiset sitten Lieksan kehitysvammaisten tukiyhdistyksen 40 vuotis juhlaan kun on noin loskakeli vielä



      ( on tullut työskenneltyä heidän parissa jo 47 vuotta eri tahoilla MK)

      • valmiiina hjelppimää

        Vammaisalan järjestöt tulevat seuraamaan tilannetta tarkasti. Muutoinkin Lieksasta on valitusten määrä kuulemani mukaan kasvanut ja me muissa kunnissa asuvat vammaiset autamme lieksalaisia vammaisia, mikäli ylilyöntejä palvelujen alasajossa tulee. Järjestöjen edustajat ovat tekemisissä toistensa kanssa ja tiedot lieksalaisten tilanteesta on huolestuttava.


    • Juuri niin kuitenkin asiat joskus jopa henkilöityvät kuten tuokin asia (suluissa) mainittu eli mielestäni silloin on tuntumaa jo melkoisesti Lieksan vammaisista ja jos vielä toimii kuka vaan tuonkin ajan niin tuntee ne tarpeet ja jos vielä joku henkilö on toiminut valovuosia luottamustentävissä niin kyllä siinä jos on tutustunut ja seuraa lainsäädäntöä on ihan selvillä vesillä.

      Olipa hieno ja arvokas juhla kiitos MK

      • vammaispuolen kulutt

        no sittenhän sinun on vaikutettava näihin säästötoimiin hyvinkin nopeasti. Näyttää siltä, että poliitikot ovat hyvinkin kattavasti sitä mieltä, että L:ssa on liian hyvät palvelut vammaisille. Omat kokemukseni puhuvat kyllä ihan muuta. Kaikkea on saanut kerjätä kohtuuttoman pitkän ajan.


    • Olemme toimineetkin järjöstöinä jopa maakunnallisesti juuri tuohon kuljetuspalvelujen osalta keväällä. sen tiedän koska olemme kirjelmän laatineet ja kuten olette voineet havaita niin elämäni aikana olen tehnyt lukuisan määrän aloitteita kaupungille ja myöskin valvonut niiden toteutusta.jotka koskee kuntalaisia eri elämän vaiheissa MK

      • periksi en annaa

        Odotan nyt kiihkeästi järjestöpuolen kantoja. Minun palvelusuunnitelmaani tarkistetaan ja uhkana on palvelujen karsinta aika rajusti. Kaikenlaista on ehdotettu. En katso olevani minkään hoidon tarpeessa vaan tarvitsen melko paljon avustajapalvelua. Nyt olen yrittänyt saada asioihin tolkkua sairaalan kautta.


    • Juuri sinulle voidaan ehdottaa kaikenlaista mutta valvo mitä sitten tuohon suunnitelmaan on kirjattu ennenkuin hyväksyt sen

      • tuen tarpeessa oleva

        Kiitos vinkistä. Kuntoutusohjaajat ovat sanoneet samaa. Vaatii vain aika paljon olla tavallaan vastarintaan virkamiestä. Aina ei jaksaisi valittaa.


    • Tiedän mutta ennemmin vaikka hullu kuin tyhmä ? eli jos aikanaan yksi hyvin tuntamani henkilö olisi tyytynyt siihen,että Kela tekee uusiksi paperit niin henkilö olisi menettänyt 9kk eläkkeen nykyrahassa 15,300e käteistä
      Eli siinä hieman osviittaa.että aina mustaa valkoiselle ja itselle jäljennös.
      Myöskin aikanaan karenssi yhdelle työttömälle ulkomaanmatkan johdosta asia meni valtakunnalliselle elimelle ja paikallinen toimisto hävisi jutun ja nyt on selkeämmät ohjeet.
      Joten se siitä MK

    • vammaisen huoltaja

      Eipä tullut kutsua 40 vuotis juhlaan. Ei kukaan kertonut ja lieksan lehteä ei tule. Se on vain oman pienen piirin juttu, johon ei haluta ns ulkopuolisia.

    • no olkoon sitten

      Kukapa kutsuista huolehtisi? Enpä ole minäkääm kuullut tuollaisesta juhlasta mitään. Missäpä lienevät pitäneet juhlansa? Olet varmaankin oikeassa, että vain pieni sisäpiiri saa osallistua tuollaisiin tilaisuuksiin. Sen takia niistä ei tiedoteta.

      • Olen saanut kutsun koska olen tukiyhdistyksen jäsen ja jäsekirjeessä on myös muita tietoja esim nyt kokouskutsu.vuosikokoukseen ja pikkujouluun
        Tietysti oli niinkin, että edelleen eläkeläisenä teen erilaista työtä kehitysvammaisten parissa vapaaehtoisena.
        Toivottavasti tulevaisuus on Teidän kohdalla valoisampi ja voitte osallistua toimintaan koska toimintaan tarvitsevat tekijöitä

        Juuri tili puhelinsoitto ja sosiaaliturvayhdistys järjestää maakunnassa sote uudistuksesta tiedotus ja kyselykiertueen L
        LIEKSASSA SE ON JÄLLEEN RAPPUJEN TAKANA VALTUUSTOSALISSA 19.11. Eli näin törkeällä tavalla täällä ja maakunnassa sosiaaliturvayhdistys toimii jossa tiettävästi puheenjohtajana on Lieksalainen henkilö.
        Haluamme muutoksen invalidiyhdistyksenä tuohon asiaan ja esteeettömän paikan johon myös vammaiset pääsevät.MK


    • löytyykö tietoa?

      Mitäpä siellä eilisessä kokouksessa päätettiin vammaisten asiassa? Rakennetaanko hissejä kaupungintaloihin?

    • Katsokaa liesa sivustoa lieksan kaupunki pöytäkirjat esityslistat sieltä minäkin ongin tiedot.
      Mutta ilmeisesti asia ei ole ollut käsittelyssä?

    • Löysin esityslistan ja siellä todetaan että kimppakyytien nykyiset liikennöintisopimukset päättyvät 31.12.2014 ja nyt sitten kilpailutetaan reitit uudelleen.

      Kuitenkin Kimppakyyti on hieman erillinen asia kuin vammaispalvelulain mukainen oikeus kuljetuspalveluun, joskin näin voidaan kyllä yhdistää palvelua myös vammaiselle.jos se on mahdollista MK

    • hmmmmmmmmmmmm....

      Onko noissa kimppkyytiautoissa inva varusteet, esim. pyörätuolia varten?

      • tulevaisuudessa....

        Ja niitä ajaa sitten somp.pu khattipössyssä, ylinopeutta, kännykkä hanurissa ovet selällään !!!!!


    • Se tulee sitten noiden viranhaltijoiden joukkoliikennekoordinaattorin että sosiaalijohtajan valvoa joille asia tuon esityslistan mukaan on tarkoitus delekoida hankintasäännön mukaan.MK

    • ärhäkkä huoltaja

      Niinpä. Pitää olla tukiyhdistyksen jäsen, että saa kutsun kekkereihin ? Ollaan niin monessa yhdistyksessä mukana kannattajina, että tämä kyseinen on jäänyt väliin. Kun ajatellaan lieksaa, jossa jokainen tietää kenen perheessä vammainen perheenjäsen niin ei oliisi varmaan iso työ huikata vaikkapa tekstiviestillä. En todellakaan aio lähteä etsimään tietoa kaupungintalon sivuovista tai muualtakaan, vai onko nämä ns terveemmille vammaisille tarkoitettu bilepäivä. En itseni takia, vaan miksi kaikki vammaiset ei ole tervetulleita. Kysyn vaan.

    • Anteeksi en ole tuohon asiaan syyllinen ,kyllä kaikki ihmiset olivat tilaisuuteen tervetulleita ja muistaakseni lehti ilmoitus ja pääsymaksu

    • Anonyymi

      Googlesta kun hakee "VAMMAISPALVELUIDEN KÄSIKIRJA", niin löytää selkeät rajat tällekin asialle ja kuntien omat määrittelemät saa kovalla riitelyllä kuosiinsa. On kyllä raukkamaista huijata usein ihan avuttomia ihmisiä, tällaista kuitenkin näyttää olevan jopa SiunSoten julkaisuissa vammaisille ja pitkäaikaissairaille.
      jarmo vilponen

    • Anonyymi

      Kylänlahden opisto on yksityinen oppilaitos. Opiskelijat ostavat koulusta bussikortin jos bussilla kulkevat ja oppilaitos ostaa bussivuoron jos julkista ei kulje. Eli eivät kulje kaupungin rahoilla, turha kadehtia. Vammaisilla sen sijaan pitäisi olla lain mukainen oikeus kulkemiseen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      76
      5715
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2506
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1997
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      60
      1738
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1601
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1398
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1301
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1249
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1203
    Aihe