Hevosen ottaminen

Kysyjä

Noniin, tässä alkuun selitän vähän asioita jotka voivat helpottaa viestinne lähettämistä.

Minulla olisi mahdollisuus siis ottaa entinen siitostamma ystäväni perheen ravitallista ja tarjota sille leppoisa loppuelämän koti. He ovat päättäneet laittaa noita teuraaksi, koska tarvitsevat kiperästi lisää tilaa ja muutenkin vähentää sitä hevosmäärää.

Olen pitänyt hevosista kautta aikain (btw, olen vasta yläaste- ikäinen) ja osaan hevosten hoidon perusteet / pystyisin huolehtimaan ja pitämään tuollaista jaloa olentoa hengissä. Minulla on paljon vapaa-aikaa, minulla ei ole harrastuksia ja makaan vain kotona koneella nyt kun koirani menehtyi onnettomuudessa. Tunnistan hevosten yleisimmät sairaudet ja tiedän miten toimia tapaturman iskiessä.

Eli hoitamisen kannalta olisin valmis ottamaan hevosen. Asumme maalla ja on mahdollisuus rakentaa sille talli ja näin, laitumet yms. Ja noin kilometrin päässä on ystäväni talli. Mutta kun on se yksi ongelma.

En osaa ratsastaa.

Mutta kun minä en oikeastaan edes tarvitsisi sitä ratsastuksen jaloa taitoa. Tai siis osaanhan minä lähes varustaa hevosen ja ohjata sitä ja mennä ravia, mutta siihenhän se jäikin. Eikö se riitä?

Jos haluan vain hoitaa hevosta? Olen aina pitänyt enemmän hevosen hoitamisesta kuin itse... ratsastamisesta ja muusta liikuttamisesta. Hevonen osaa kuitenkin ratsastuksen alkeet (no juuri nyt ne peruskäskyt, ravin ja laukkaakin) ja ajamisen mahdollisuuskin on olemassa. Pääsijaisesti olisi kuitenkin homman nimi, että tamma viettäisi leppoista elämää ja voisi opettaa minua hallitsemaan hevosia ja tuohan on mukavan rauhallinen yksilö.

Jos jokin suuri hätä sitten tulisi, niin kilometri vain ja saisin apua sieltä tallilta ja muutenkin tulevaisuudessa neuvoja ja opastusta. Kesällä hevonen saisi viettää aikaa muiden vanhojen hevostuttujensa kanssa ja muutenkin tulisi näkemään noita lähes päivittäin kun metsäreitit ja hiittirata kulkee aivan vierestä ja ne ovat käytössä päivittäin. Vai olisiko juuri tuo hevosen kannalta huono, että se muuttaa vähän matkan päästä entisestä kodistaan (kyseisen tallin hevosilla on taipumus karkaamisenkin jälkeen aina palata kotiinsa) ja vielä kaiken lisäksi näkee vanhoja ihmisiä ja hevosia satunnaisesti, kesällä se saisi olla yhdessä muiden kanssa laitumella ja sitten taas takaisin eristykseen? Tottuisiko se enää koskaan elämään muualla ja pitämään minua omistajanaan?

Niin, ja olisiko tuollainen "taidottoman" tamman ottaminen huono päätös? Turha ja pelkäksi riesaksi? Kun se tamma mitä katsoin on jo sellainen 12 ikävuotta vanha mutta terve ja vaivaton (vielä) kuin pukki? Koska tallipaikkahan on ilmainen, niin eihän hevoseen sairastelun ja rokotuksien lisäksi paljoa rahaa uppoaisi?

Haluaisin siis joitakin neuvoja tätä asiaa koskien. Kiitos ja kumarrus!

5

77

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ---

      Älä ota hevosta varsinkaan omaan pihaan. Vähällä kokemuksella ei edes tiedä mitä kaikkia ongelmia voi tulla vastaan. Hevoset oppii nopeasti pahoja tapoja, jos käsittelijä on vähänkin epävarma ja nopeasti voi tulla isojakin ongelmia vastaan kun hevonen ei suostukaan menemään sinne minne haluat tai oppii nykäisemään itsensä taluttaessa irti.
      Kokemattoman on myös vaikea tunnistaa pieniä juttuja, kuten pientä epäpuhtautta liikkeissä tai vaikka haluttomuutta liikkua. Helposti kokematon tunnistaa ongelmat vasta kun ongelma on jo päässyt pahaksi.

      Lisäksi tietysti hevosen pitäminen yksin on aina ksyeenalaista, varsinkin joshevonen on tottunut olemaan seurassa.


      Jos kerta vanha talli on lähellä, miksi et antaisi hevosen asua siellä? Toki se vähän kalliimmksi tulee, mutta myös huomattavasti turvallisemmaksi niin sinun kuin hevosenkin kannalta.

      Huomaa että kotitallillakaan hevosen pito ei ole ilmaista. Heinät, kuivikkeet, muut rehut, kengitys/vuolu, varusteet, tallin ja tarhan kunnossa pito yms. maksaa. Sekä tietsyti sen koko tallin pystyttäminen.

      Monilla talleilla tallivuokraa voi pienentää tallitöitä tekemällä, joten voi olla että edullinen tallipaikka ei tule paljoakaan omaa tallia kalliimmaksi, jos olet valmis tallitöitäkin tekemään.

    • Kysyjä

      Kiitos vastauksestasi :) Tuota juuri kyselinkin ensimmäisenä, että olisiko mahdollista pitää hevosta vanhassa tallissa mutta vastauksena oli yksinkertainen ei, että homman nimi olikin juuri saada lisää sitä tilaa ja että ennenkin oli ollut hevosia vuokralla tallitytöiltä töistä. Olin sitten että no jaa, jos minä miettisin vielä näitä asioita... Heinät ja kengitykset vuolemiset saisin alennettuun hintaan kyseisestä paikasta, ja koska tosiaan asumme maalla ja isäni on rakennusinsinööri, veli sähköasentaja, karsinan kuivikkeiden kuljettamiseen soveltuva lava löytyy... Ehkä ajattelin tämän asian kuitenkin olevan liian yksinkertaista. Minun elämässä kun on kaikki järjestynyt tähän asti vähän kuin itsestään :D Mutta nyt aloin kuitenkin kyseenalaistamaan tämän hevosen hankkimisen, jos sitä pitää vielä odottaa että itse pystyy täysin omilla rahoilla elättämään hevosen ja on ensiksi hankkinut enemmän kokemustakin käsittelystä ja muusta.

    • rosvoroope

      meetvursti on hyvää

    • Kysyjä

      Rosvoroope; No onhan se :')

    • heissuliVEIii

      Minäkin olen vähän sitä mieltä, ettei omaan pihaan kannattaisi ottaa ensihevosta, koska siinä voi sitten sattua ja tapahtua vaikka ja mitä... Ja hevonen kun on laumaeläin, niin ei olisi sitä kohtaa reilua, jos se ei saisi talli/tarhakavereita, ja asuisi ainoana heppana siellä, vaikka se vanha talli on kilometrin päässä...

      Muttasiis muuten vaikuttaa mielestäni ihan hyvälle :). Eihän se ratsastustaito ole tärkein juttu, vaan nimenomaan sen sairausten ym tunnistaminen jne. Ratsastusta saa harjoiteltua omankin hepan kanssa :). Ja jos ei itse halua selkään, niin maastakäsittely ajo on myös ihan kivaa... Ja hepallehan voi myös hankkia vuokraajan, joka sitten huolehtisi pari kertaa viikossa hepan ratsastamisen ym :)

      Mutta jos saat apua hevosen kanssa, sille tallikaverin, osaat hoitaa käsitellä heppaa ja tunnistat sairaukset, sekä saat hevosen vielä jotenkuten (edes) liikutettua, niin miksipä ei :).

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      654
      4814
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      468
      3519
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      154
      3241
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      169
      2498
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2329
    6. 255
      1899
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1467
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      99
      1363
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1359
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1140
    Aihe