Wikipedian luotettavuus

biologinalku

Wikipediasta löytää usein kätevästi tietoa. Tehdessäni tutkielmaa törmäsin toistuvasti siihen, että Wikipediassa asiat oli selitetty hyvin ja selkeäsi. En kuitenkaan halunnut luottaa pelkästään Wikipedian tietoihin, vaikka niitä nykyään tarkistetaankin ja lähteet oli asiaan kuuluvalla tavalla merkitty. Ei näyttäisi tutkielman lähdeluettelo kovin hyvältä, jos siinä olisi pitkä liuta Wikipedian artikkeleita. Pyrin monesti käyttämään artikkelin lähdeluettelon lähteitä ja tarkistamaan niistä tietoja, mutta se osoittautui usein vaikeaksi.

Wikipediaan voi periaatteessa kuka tahansa kirjoittaa mitä tahansa, joten kaikki tieto ei välttämättä ole luotettavaa. Wikipedian taso kuitenkin on parantunut siitä, mitä se joskus oli, artikkeleita tarkastetaan ja artikkeleiden kirjoittajakuntakin on melko vakiintunutta ja asiantuntevaa. Satunnaisten kirjoittajien tekstit ovat luultavasti harvassa. Kuitenkaan en haluaisi luottaa täysin Wikipediaan, vaikka monesti houkutus olisikin suuri.

Mitä mieltä te olette Wikipediasta?

13

126

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Wikipedian tekstiä voi muokata huomattomalla virheellä, tällöin kaaos on muodostettu.

      Taannoin aikonaan poistin Wikipediasta pätkän "Sammakoja ei saa kasvattaa ämpärissä." Ja se taitaa olla yhä pois. Myös lähteet ovat edelleen poissa. Muutin maailma tosi paljon. XD

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Nuijapää

      Jos tuolla tavalla voi muokata Wikitekstiä, ei kannata oikeasti luottaa Wikipediaan. Minunkin muokkaus on viälä tuossa, vaikka joitakin muita muokkaamiani artikkeleja on korjattu.

      • Täytyy kyllä torua sinua muokkauksistasi.


      • biologinalku kirjoitti:

        Täytyy kyllä torua sinua muokkauksistasi.

        Mikseiköhän sitä ole korjattu? Ja muokkasin tuon joskus 12v.


      • suolistohomoraippari kirjoitti:

        Mikseiköhän sitä ole korjattu? Ja muokkasin tuon joskus 12v.

        Poistit siis tekstin "Sammakoja ei saa kasvattaa ämpärissä." Ehkä se on sen laatuista tavaraa, että sitä ei artikkelissa tarvita. Se kuulostaa pelkältä mielipiteeltä tai mututiedolta. Ehkä luonnonsuojelulakia tiukasti tulkittuna sammakoiden kasvattaminen ämpärissä on kiellettyä, mutta tuskinpa se paljoa haittaa, jos poikaviikarilla niitä nuijapäitä ämpärissä uikin.


    • Jossain korkeamman asteen koulutuspaikassa ei katsottu hyvällä, jos lähdeluettelossa lukee Wikipedia. Itsekin vältän sen käyttöä koulujutuissa. Yleensä. Varsinkin jos lähteet pitää ilmoittaa. Wikipediasta tosin löytyy kätevästi lähteitä....

      • Itse käytän wikipediaa sanakirjana. Monet sanat ovat sellaisia, etteivät sanakirjat niitä osaa, mutta wikipediasta löytyy artikkeli aiheesta toivotulla kielellä ja näin sieltä saa käännöksen :D

        Wikipedia ei kyllä ole akateemisesti uskottava lähde, joten...


      • santiny kirjoitti:

        Itse käytän wikipediaa sanakirjana. Monet sanat ovat sellaisia, etteivät sanakirjat niitä osaa, mutta wikipediasta löytyy artikkeli aiheesta toivotulla kielellä ja näin sieltä saa käännöksen :D

        Wikipedia ei kyllä ole akateemisesti uskottava lähde, joten...

        Juu, se on selvä asia, ettei Wikipedia ole akateemisesti uskottava lähde.


    • Minulle on päähän iskostunut, että sitä ei koskaan saa käyttää lähteenä, tai ainakaan paljastaa käyttäneensä lähteenä.

      Mutta minä luen sitä. Usein wikipedia-artikkelit ovat hyvätasoisia, ja suurin vaikeus onkin siinä, että pystyykö tunnistamaan laadun. Oman alani artikkeleista näen heti, onko jutussa tolkkua vai ei. Sitten taas jos mennään matriisilaskentaan, minun on hyvin vaikea arvioida, onko artikkeli tasokas vai ei.

      Kerran yliopistokurssilla kävi niin, että oli kiire lukea iso materiaalipinkka tenttiin. Syrttäsin wikipediasta aiheen perusteet, jotta osaisin edes peruskäsitteet ja olisin suurinpiirtein kartalla. Vilkaisin sitä ennen artikkeleita sen verran, että ne näyttivät mielestäni hyviltä. Sitten luin ne kauheassa kiireessä jossain kahvilassa (varsinaisen tenttimateriaalin sijaan) ja läpi meni.

      Mutta oli siinä 200 sivua sitä wikipaskaakin. En suosittele, mutta hätä keinot keksii.

    • Kävinpäs tuossa muokkaamassa Wikipedian artikkelia. Oli kyllä liian helppoa eikä tarvinnut edes kirjautua. Onneksi tiedoista voi hieman yleensä päätellä, ovatko ne aivan höpöä vai asiallista tietoa, joten uskallan joissain tapauksissa (jos tieto ei esim. ole kovin tärkeää) luottaa Wikipediaan, mutta en tietenkään missään tutkielmantekohommissa tai vastaavissa.

      Ja jos jotakuta kiinnostaa, mitä tein artikkelille, niin poistin siitä vain kahteen kertaan tulleen sanan ja lisäsin virkkeen loppuun pisteen. Tuollaiset kirjoitusvirheet kyllä heti herättävät epäilyksiä mahdollisesta väärästä tiedosta.

      • Sen on tarkoituskin olla "liian helppoa", koska kyseessä on vapaa tietosanakirja, jota kuka tahansa voi muokata.

        Itse en luota Wikipediaan yhtään vaan mieluummin uskon henkilöä, joka on saanut tietonsa koulusta tai (kirjaston) kirjoista, eikä Wikipedian syvyyksistä ja Suomi24:n 'Maailman menoa' -palstalta.

        Olen itsekin korjannut kirjoitusvirheitä, sekä muokannut typerästi kirjoitetun väitteen paremman näköiseksi ja kerran lähteistin muutamia artikkeleita, jotka olivat ennen muokkauksiani lähteettömiä tynkiä.

        Tosin kuten 'Arvostele satunnainen Wikipedia artikkeli' -ketju osoitti enemmistö artikkeleista oli erittäin lyhyitä ja lähteettömiä.


    • liikaasanoja

      Kokeilkaapas te idiootit, jotka väitätte että Wikipedia ei ole luotettava koska kaikki voivat sitä muokata, sotkea joskus joku artikkeli. Menee korkeintaan 15min ja se on siinä kunnossa kuin aiemminkin.

      • Tärkeimpiä artikkeleita tosiaan tarkastetaan ja täysin sotketut artikkelit korjataan pikaisesti, mutta jokupa saattaa kirjoittaa huomaamattomasti väärää tietoa, joka näyttää ihan oikealta, mutta tarkemmassa tarkastelussa osoittautuu vääräksi.

        Yleisesti ottaen Wikipedian taso on hyvä, mutta ei siihen liikaa saa luottaa. Mielestäni silloin, jos kyse ei ole kovin tärkeästä tiedosta, Wikipediaan voi luottaa melko hyvin, mutta jos haluaa perehtyä johonkin aiheeseen kunnolla tai tekee tutkielmaa tai muuta vastaavaa koulutehtävää, siihen ei kannata luottaa - ja jos sitä käyttääkin apuna, kannattaa tiedot myös tarkistaa muista lähteistä. Jos minua esimerkiksi alkaa kiinnostaa jonkun urheilijan tai laulajan syntymäaika tai tarvitsen Suomi24-keskusteluun osallistuakseni hieman taustatietoa, voin käyttää Wikipediaa, mutta tutkielman tekemisessä käytän sitä korkeintaan apuna esimerkiksi tarkastelemalla artikkelin lähteitä. Tämä ei ehkä tullut aloitusviestissäni tarpeeksi selvästi esille.


      • Kuka taas sanoo, että se "aiempi" oli hyvä?


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sun ja kaivattusi

      ikäero? Kumpi vanhempi, m vai n?
      Ikävä
      88
      1577
    2. Kesän odotuksia hyrynsalmella

      Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla
      Hyrynsalmi
      12
      1460
    3. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      98
      1390
    4. Katsotko mieluiten

      Kaivatussasi mitä?
      Ikävä
      69
      1260
    5. Tämän hetken

      Terveiset kaivatullesi ⬇️
      Ikävä
      104
      1199
    6. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      116
      1150
    7. Anne Kukkohovi ei myykkään pikkuhousujaan

      Kyseessä oli vain markkinointitempaus. Anne höynäytti hienosti kaikkia ja Onlyfans-tilinsä tilaajamäärä lähti jyrkkään n
      Maailman menoa
      257
      972
    8. Vieläkö sä toivot

      Meidän välille jotain?
      Ikävä
      69
      971
    9. Voi Rakas siellä

      Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o
      Tunteet
      18
      925
    10. Pidätkö kaivatustasi

      Minkä vuoksi erityisesti? Mikä hänessä vetoaa?
      Ikävä
      37
      907
    Aihe