Yle kertoo

Näin Venäjällä

Venäjän TV:n "sensaatiokuvassa" ukrainalainen kone ampuu MH-17:ää – näin paljastettiin kuvaväärennös

Venäjän televisio esitteli perjantaina mielestään ratkaisevan todisteen Malaysia Airlines -yhtiön koneen alasampumisesta. Taitavat netinkäyttäjät "ampuivat alas" TV-kanavan väitteen.

Venäjän valtiollinen televisiokanava Pervyi kanal (Ykköskanava) esitteli perjantai-iltana satelliittikuvan, joka ohjelman juontajan mukaan todisti "sensaatiomaisella tavalla", ukrainalaisen hävittäjän ampuneen alas malesialaisen matkustajakoneen Itä-Ukrainassa.

Satelliittikuvassa lentää matkustajakone, jonka sanottiin olleen lento MH-17. Samassa kuvassa nähdään hävittäjäkone, jonka ampuman ohjuksen savuvana suuntautuu kohti matkustajakonetta. Kuvan sanottiin olleen kohtalokkaalta päivältä 17. heinäkuuta ja otetun Donbassin alueelta.

Venäjän media on jatkuvasti sanonut, että malesialaiskoneen ampui alas Ukrainan ilmavoimien kone, eivät Itä-Ukrainan separatistit, kuten lännessä uskotaan.

Kuvan julkistamisen aikataulu ei ollut sattuma, sillä Venäjän presidentti Vladimir Putin oli juuri matkalla Australiaan G20-maiden kokoukseen, missä hänen uskottiin joutuvan vastaamaan myös MH-17-konetta koskeviin kysymyksiin. Ohjelman juontaja sanoi TV-kanavan haluavan hieman auttaa kysymyksenasettelussa.

Kuva peräisin Yhdysvalloista?

Pervyi kanal kertoi kuvan olevan peräisin yhdysvaltalaiselta George Biltiltä, jolla oli 20 vuoden kokemus ilmailusta. Bilt olisi lähettänyt kuvan Venäjän insinööriliiton varapuheenjohtajalle Ivan Andrijevskille, joka oli välittänyt sen edelleen ja esiintyi itse televisiohaastattelussa.

– Oletamme kuvan olevan peräisin brittiläisestä tai amerikkalaistesta satelliitista. Olemme tutkineet kuvaa tarkasti, emmekä ole löytäneet mitään, mikä viittaisi väärennökseen, hän sanoi.

Ohjelman juontajana toimi avoimesti Kremliä tukeva Mihail Leontjev, joka tunnetaan myös öljy-yhtiö Rosneftin hallituksen varapuheenjohtajana. Myös hän todisteli kuvan aitoutta.

Kuva pikkutarkassa analyysissä

Televisiolähetyksen jälkeen sosiaalisessa mediassa alkoi innokas keskustelu kuvan yksityiskohdista. Virheitä alkoi tulla esiin. Niistä kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Monet kommentoijat havaitsivat, että koneessa oleva logoteksti "Malaysia" oli väärässä paikassa.

Eräs venäläinen bloggaaja huomasi, että koneen kuva oli sama, joka tuli ensimmäisenä esiin, kun netin hakukoneeseen kirjoitti venäjänkielisenä tekstin "Boeing ylhäältä katsottuna". Kuva oli itse asiassa Boeing-yhtiön itsensä julkaisema, tosin kuvassa oli Boeing-767-tyyppinen kone, ei Boeing-777, mikä oli turmakoneen tyyppi.

Tarkkasilmäiset tutkijat kiinnittivät huomiota itse ilmakuvaan. Pilvien muodon perusteella todettiin, että se oli Google Earthin alueesta 28. elokuuta 2012 ottama kuva.

Lopulta havaittiin, ettei kuva ollutkaan aivan uusi. Se oli ladattu venäläiselle keskustelupalstalle jo 15. lokakuuta. Lähteeksi mainittiin tuolloin Venäjän "Wikileaks-entusiastit".

Yhdysvaltalainen Buzzfeed-nettijulkaisu tavoitti kuvan Venäjälle lähettäneen George Biltin. Tämä sanoi löytäneensä kuvan nettifoorumilta ja lähettäneensä sen enempiä ajattelematta tutkittavaksi Venäjän insinööriliittoon. Hän kertoi olleensa kauhistunut siitä, että kuva otettiin välineeksi propagandasotaan.

– Nuo ihmiset ovat joko epätoivoisia tai täysin ammattitaidottomia, hän sanoi Buzzfeedille.

Malesialaisen koneen tuhossa kuolivat kaikki koneessa olleet 298 ihmistä.

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Miksi näin?

      Kysykääpä itseltänne: miksi Venäjä on niin innokas vyöryttämään syyn matkustajakoneen alasampumisesta muualle? Miksi pitää väärentää tällaista? Miksi valtion media levittää näin törkeitä valheita?

      Muistammehan kaikki miten heti alasampumisen jälkeen separatistit juhlivat verkossa kun luulivat ampuneensa alas Ukrainan armeijan kuljetuskoneen.

    • Venäjä vaarantaa

      Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg arvostelee Venäjän sotaharjoituksia kansainvälisessä ilmatilassa. Stoltenberg sanoi Ämarin lentotukikohdassa Virossa, että Venäjän koneet ovat harvoin tunkeutuneet Nato-maiden ilmatilaan.

      Venäjän koneet ovat sitävastoin aiheuttaneet useita vaaratilanteita kansainvälisessä ilmatilassa, sillä ne eivät useimmiten ole ilmoittaneet reiteistään siviililiikennettä ohjaaville lennonvarmistajille ja ovat kytkeneet tutkailmaisimensa pois päältä. Tällaisia tapauksia on tänä vuonna ollut jo 400 eli kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna.

    • Ihan alkeellista

      venäläisten aina epäonnistuvaa probagandaa. Kukaan ei usko venäläiseen tiedonvälitykseen. Ei sanat riitä kuvaamaan heidän iljettävää ja niljakasta politiikkaansa nahkansa pelastamiseksi.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      283
      2968
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      215
      1890
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1562
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1330
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1208
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      261
      1152
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1042
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1011
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      951
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      142
      814
    Aihe