Palaammeko huutolaisaikaan? Riippuu äänistämme.

kopsasin koko jutun.

Tämän päivän yksi suurimmista häpeäpilkuista suomalaisessa yhteiskunnassa on vähävaraisista vanhuksista huolehtiminen.

Pelkästään raha on tullut yhteiskunnassa hallitsevaksi. Jos jollakin rahaa ei ole, hänestä tulee toisen luokan kansalainen. Hän ei enää tuota juuri mitään, ei kenties käy äänestämässäkään. Hänestä tulee kuluerä.

Sivistysvaltion kuuluu kuitenkin pitää huolta jokaisesta kansalaisestaan, varallisuuteen katsomatta. Vielä muutama vuosi sitten lähes jokainen meistä katsoi Suomen täyttävän hyvinvointi- ja sivistysvaltion kriteerit.

Tänä päivänä tilanne on toinen ja muuttuu koko ajan huonommaksi. Raha hallitsee kaikkia yhteiskuntamme toimintoja. Sitä ei puutu kuitenkaan silloin, kun kyseessä on päättäjien oma etu.

Heidän kohdallaan nykytilannetta voi verrata Kennedyn sukuun 30 -luvun Amerikassa, Silloin vallinutta suurta lamaa ei suvussa edes huomattu, luettiin vain myöhemmin sanomalehdistä.

Nykypäivän suomalainen vanhus törmää ongelmiin, joita ei varakkaitten piirissä joko uskota, tai sitten niistä ei ainakaan välitetä. Vanhuksien tulot vähenevät vuosi vuodelta, eläkeindeksi pitää siitä huolen. Ansio pienenee noin 1,5-2 % vuodessa. Noin 30 vuoden jälkeen alkuperäisitä työajan ansiotuloista on jäljellä pahimmillaan vain noin 30 prosenttia.

Jokainen voi miettiä, kuinka äveriästä elämä on, jos palkka pienenisi 60-70 prosenttia. Samaan aikaan menot tuskin pienenee, lääkemenot kasvavat, hoito- ja siivousavusta joutuu maksamaan, puoliso omine tuloineen häviää kenties pois rinnalta.

Kaikki on vielä hyvin, jos alkueläke on ollut johtajatasoa. Sellaisia on kuitenkin harvassa, keskimääräinen alkueläke taitaa olla noin 1400 paikkeilla, mikä tarkoittaa sitä, että yli puolet suomalaisista saa sitä pienempää eläkettä. Takuueläke, 743 euroa, on pieni pelastus siihen, että eläke ei pääse aivan nollaantumaan.

Ilmeisesti emme ole kovinkaan kaukana ajasta, jolloin suomalaisia vanhuksia jälleen huutokaupataan huutolaisiksi, hoidettaviksi vähimmin tarjoaville. Jo nyt yksityiset hoitokodit kilpailevat siitä kuka tekee kunnalle halvimman tarjouksen. Onko se enää muuta kuin huutolaiskauppaa?

http://veksi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180657-vanhustenhoito-palaamassa-1800-luvun-huutolaisaikaan

4

58

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • eukko eläkkeellä

   Hyvä kirjoitus. Näinhän asiat ovat.

   Huutolaiskauppaa - sitä me vanhukset halutaan? Nöyryyttävää!

   Tarjolla on ollut v.2006 - 2011 eläkeläisten puolue. Suomen Senioripuolue. Vuoden 2011 toukokuusta lähtien toiminut yhdistyksenä ja vetää nyt henkitoreissaan viimeisiä vetoja. Sitä on halveksittu, pilkattu, haukuttu ja kiusattu.

   Tätä samaa tehdään vanhuksille, joka ovat päivätyönsä tehneet, kasvattaneet lapsensa, kouluttaneet heidät ja olleet yhteiskunnan pilareina.

   Onko unohtunut se, että me kaikki vanhenemme, halusimme tai emme.

  • ne säästöt?

   Kokemuksemme ovat erittäin huonoja. Täällä oli vuosina 2002 - 2012 Ylä-Pirkanmaan terveydenhuoltoalue -nimellä toimiva malli, jossa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palvelutuotannosta vastasi sairaanhoitopiiri, Sirviö kertoo.

   - Erityisesti viimeisinä vuosina malli osoitti täydellisen toimimattomuuden kaupungin näkökulmasta. Kustannukset nousivat lakkaamatta ja palveluiden saatavuus sekä laatu oli todella kyseenalaista. Esimerkiksi vuoden 2011 aikana perusterveydenhuollon kustannukset nousivat yksittäisenä vuotena liki 20 % ilman että palveluiden laadussa tai saatavuudessa olisi tapahtunut muutosta parempaan. Pikemminkin päinvastoin, hän kertoo

   http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288781518726.html?pos=ok-nln

  • äänenne ratkaisee,,,

   Itsenäisyyspuolueen suuri kummikeräys eduskuntavaaleihin 2015
   Tule mukaan takaamaan suuri voitto koko Suomelle: lue lisää
   Vanhustenhoidon surkea tila ollut tiedossa vuosia

   Lääninhallitusten tekemien selvitysten mukaan vanhustenhoidossa on paljon puutteita. Kaikissa selvityksissä arvioidaan mm., ettei hoitajilla ole missään riittävästi aikaa vanhuksille. Peruspalveluministeri on tiedoista järkyttynyt.
   Uutinen vuodelta 2006: ”Vanhusten hoitotilanne Suomessa on surkea”
   (YLE, Julkaistu 31.03.2006, klo 18.07)
   ”Vanhusten hoitotilanne Suomessa on katastrofaalinen, sanoo lääketieteen professori Sirkka-Liisa Kivelä.
   Vanhustenhoidosta raporttia sosiaali- ja terveysministeriölle parhaillaan valmisteleva Kivelä sanoi YLEn Radiouutisten haastattelussa, että asiantuntemusta vanhustenhoitoon ei Suomessa ole lähimainkaan riittävästi.
   Esimerkiksi vanhuuspsykiatria lopetettiin koulutuksesta erikoisalana EU:hun liittymisen myötä. Lääkärikoulutukseen kuuluu pakollisia geriatrian opintoja vain kaksi opintoviikkoa.

   Suurin este hoidon kunnolliseen järjestämiseen on Kivelän mielestä poliittisen tahdon puuttuminen.”

   2007: http://yle.fi/vintti/yle.fi/genreportaalit/portaali-259.html?genre=terveys&osannimi=terveys_uutiset&jutunid=8419

   Poliittinen tahto kunnolliseen vanhustenhoitoon ja muiden peruspalvelujen järjestämiseen puuttuu myös nykyisestä eduskunnasta ja hallituksesta. Puheita ja lupauksia kyllä riittää.

   Mikään ei muutu ennen kuin politiikan suunta muuttuu. Nyt politiikan suunnan sanelevat suuryritysten ja ns. markkinoiden edut. Muutos lähtee siitä, että kansalaiset saavat tarpeekseen ja vaihtavat vaaleissa eduskuntaan sellaiset edustajat, jotka muuttavat politiikan palvelemaan ihmisten tarpeita.

   Peruspalvelujen osuutta taloudesta on kasvatettava. Samalla on lopetettava kansallisvarallisuuden ja peruspalvelujen yksityistäminen ja siirtäminen ulkomaiseen omistukseen.

   Suuryritysten etuja ajavan EU:n keskeisiä tavoitteita on julkisen sektorin supistaminen. Siksi on selvää, että tarpeellisia hyvinvointipalvelut pelastavia muutoksia voidaan tehdä vain EU:n ulkopuolella.

   http://ipu.fi/vanhustenhoidon-surkea-tila-ollut-tiedossa-vuosia/

   http://ipu.fi/omalla-rahalla-suomi-voisi-hoitaa-asiansa-toisin/

  • pelkäävä vanhus

   Mitä Itsenäisyyspuolue aikoo tehdä eläkeläisten ja vanhusten hyväksi, jos puolue pääsisi eduskuntaan?

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

   On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
   Maailman menoa
   391
   4976
  2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

   Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
   Sinkut
   285
   2761
  3. By the way, olet

   mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
   Ikävä
   155
   1985
  4. Onko kaivattunne suosittu?

   Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
   Ikävä
   104
   1668
  5. J-miehelle toivon

   Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
   Ikävä
   85
   1533
  6. Haluatko S

   vielä yrittää?
   Ikävä
   63
   1397
  7. Onkohan sulla enää tunteita

   kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
   Ikävä
   51
   1390
  8. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

   En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
   Ikävä
   61
   1377
  9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

   Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
   Haapavesi
   64
   1334
  10. Rakkauden riemuvoitto

   Valta voidaan voittaa tiedolla. Mutta tieto on huonompi kuin kauneus, hellyys ja rakkaus. Siksi kauneus on vallan ja tie
   Hindulaisuus
   349
   1111
  Aihe