Millainen eläkesäästämisen muoto on mielestäsi paras?

Silakka70

Mikä olisi mielestäsi paras keino kartuttaa jonkinmoista pottia eläkepäiville ? Ikää 44, oma asunto on ja asuntolainan ehdin juuri maksaa pois ennen eläkeikää, palkka noin 4000 kuussa, säästöön olisi mahdollista saada nyt ehkä noin 50 euroa kuukaudessa, vuoden parin päästä ehkä 100 - 150 euroa (olen 2 lapsen yksinhuoltaja joten tällä hetkellä lähes kaikki menee mitä tulee..).
Osakesijoittaminen tuntuu epävarmalta ratkaisulta näinä aikoina ja jotain eläkevakuutuksia tunnen huonosti. Mitä muita vaihtoehtoja on? Tuskin sukanvarteen säästäminenkään kannattaa..?

20

332

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ENkero

      Taitaa olla parasta pikku €roposet panna pankiin tai sukanvartteen.
      Sijoittaa sitten kun on kertynyt reaalinen määrä, muutama tonni.

      Olemattomilla summilla sijoittaminen on itsensä kiusaamista.

      Aloitus haiskahtaa ylläpidon provoltakin.

    • Jo vapaana

      Osakkeisiin sijoittamalla minä pääsin eläkkeelle viisikymppisenä. Voitollisten yritysten omistaminen ei ole mitään epävarmaa peliä vaan hyvin tuottavaa toimintaa. Asioihin perehtymättömälle sopiva vaihtoehto ovat vaikkapa indeksirahastot, joihin pääsee kiinni pienellä rahalla eivätkä kulutkaan ole korkeat.

      Eläkevakuutukset ovat niin kalliita, joustamattomia ja ehdot täysin poliittisten päättäjien muuteltavissa, että niistä on paras pysyä erossa.

      Sitä paitsi sinähän keräät koko ajan pottia maksamalla asuntolainaa. Lapset kasvavat ja kun pääset eläkkeelle ehkä 25 vuoden kuluttua, sinulla on velaton ja yhdelle tarpeettoman suuri asunto. Vaihdat pienempään ja rahahuolesi ovat poissa. Neljän tonnin palkalla saat nimittäin kohtalaisen eläkkeenkin.

      • myöhästäkö?

        Kannattaako eläkesäästäminen enää ikääntyneenä?
        Tuskin jos on jo eläkeellä?

        Saanko asiallisia vastauksia!


      • E220 CDI
        myöhästäkö? kirjoitti:

        Kannattaako eläkesäästäminen enää ikääntyneenä?
        Tuskin jos on jo eläkeellä?

        Saanko asiallisia vastauksia!

        Anteeksi vain, mutta SE OLI asiallinen vastaus.

        Jos tietää, mistä menestyvän yrityksen tunnistaa, ostaa niitä, mutta vähintään 500 - 1000 € kerrallaan transaktiokustannusten minimoimiseksi.

        Jos ei osaa tai halua analysoida yhtiöitä, joutuu ostamaan indeksiä, jonka arvo määräytyy useiden yhtiöiden perusteella. Näihin pääsee pienilläkin summilla alkaen kympillä kuussa. Avainasia on minimoida rahaston kulut ja ostaa vaikka kuukausittain vakiosummalla. Katso vaikka Seligson ja Nordnet, osakkeisiin sijoittavat indeksirahastot. Kun ohjelmoi vaikka kuukausittain maksupalveluun indeksirahastoihin EU, Aasia ja Amerikat 20 € / kukin, tulee 60 €urolla kuussa maailmanlaajuinen hajautus ja osingot veroitta takaisin pottiin. Ei sillä miljonääriksi tule, koska tämä ei ole lottoa vaan yritysten tuoton ansaitsemista. Mutta jos aikaa on, tulee salkku todennäköisesti kasvamaan hyvin suhteessa sijoitukseen.

        Pääoman kerääminen asuntoonkin on säästämistä. Se säästö ei tosin välttämättä tuota kovin hyvin.


      • Jotainlukenu99

        ns. Stock picking ei ole sen tuottavampi, ja yleensä vähemmän tuottavampi, kuin suoraan sijoittaminen indeksi-rahastoihin. Edes suuret rahastot eivät välttämättä pärjää indeksirahaston kasvulle pitkällä aika välillä. Amatöörille paras vaihto on sijoittaa ETF:iin tai rahastoihin.


    • Johanna -49

      Älä vain haksahda pankkien/vakuutusyhtiöiden tarjoamiin eläkevakuutuksiin. Ovat aivan älyttömiä ehtoineen yms. Itse onneksi en aikoinaan (v.1995) näihin haksahtanut,vaikka eräs pankki tosi aggressiivisesti mainosti.Tulivat jopa työpaikalle pitämään "osastotuntia" juuri näistä eläkevakuutuksisa ja olisvat antaneet 150 euron "pesämunan" säästämisen alkuun. Pari työntekijää tähän sortuivat, ja katuivat päätöstään muutaman vuoden kuluttua,kun olisivat tarvinneet senkin rahasumman (minkä laittoivat eläkevakuutukseen) omaan päivittäiseen käyttöön.

    • justus1234

      Laita vaikka seligsonin Global top 25 brandsiin tms. indeksirahastoon.

    • nyt jo liikaa maksan

      maksa pääomatuloista niin että sijoutuksesi on pääomatuloa palkkasta maksetusta mennee älytön vero

    • t67urs

      PS -tili ehdottomasti paras, jos ehdot kelpaavat sinulle: elikä alat saada eläkettä 68 -vuotiaana ja miniminostoaika on 10 vuotta.

      Esim. Danske Bank ei ota tilistä mitään lisäkuluja.

      Sitten toinen kysymys on mitä sen sisälle hommataan. Myyvät varmaan agressiivisesti rahastoja, mutta tuonne kannattanee ostaa vaikka 5 hyvää osinkoa maksavan yhtiön osaketta. Ei tietenkään kertarysäyksellä, vaan niin että säästää vaikka 1000 euroa, ja sitten ostaa osaketta.

      Näin toimimalla saat osingot verottomasti PS-tilin sisällä. Lisäksi myyntivoitot ovat verottomia. Tilille laitettu raha verovähennyskelpoista 5000 euroon asti vuodessa. Eläke verotetaan kokonaan pääomatulona aikanaan.

    • Eläkesijoittaja

      Tuolla ehdotettiin Seligsonin rahastoa ja olen melko varma että rahastosijoittaminen on helpoin vaihtoehto pitkällä tähtäimellä. Eli rahasto hallinnoi hajautettua osakesalkkua ja tuotot sijoitetaan takaisin rahastoon jolloin korkoa-korolle -vaikutus on ajan myötä huomattava. Seligsonin ja Nordnetin rahastoihin voi sijoittaa alkaen 10...15 euroa per kerta.
      Rahaston pitää olla mahdollisimman vähän kuluja perivä, Nordnetilla on täysin kuluttomia pohjoismaisia rahastoja. Nimenomaan pasiiviset indeksirahastot ovat turvallisia ja vuosikuluja peritään korkeintaa muutama prosentin kymmenys ellei erehdy kivijalkapankkien suosituksiin. Eli tällä säästötavalla ei ole riskiä yhden osakkeen romahtamisesta vaan tulee sijoittaneeksi vähintään kymmeniin osakkeisiin ja pitkän ajan kuluessa, joten säännöllisellä säästämisellä (esim. satanen kuussa tms.) tulee ostaneeksi osakkeita sekä halpoina aikoina että myös kalliimmilla kursseilla.
      Aikanaan rahasto-sijoituksia myydessä menee täysi pääomavero tuotoista (30...32%). Lisäksi ostaessa / myydessä saatetaan periä joku pieni palkkio rahastolle.

      Toki yksittäisiä osakkeita voi ostaa eläketurvaksi myös. Niiden myynnistä ja ostosta menee joka kerta palkkio ja niillä voi aktiivisella kaupankäynnillä ja suuremmalla riskitasolla myös tienata paremmin. Tai tehdä suurempaa tappiota ... Osakkeet tuottavat osinkoja joista menee myös veroa. Eli jos osingot sijoittaa sitten uudelleen, verottaja nappaa osuutensa välistä.(nyt kai 25.5%).

      Koska mielestäni ehdottomasti kannattaa eläketurvaan sisällyttää myös ei-suomalaisia osakkeita, mielestäni passiivinen indeksisijoitusrahasto (jollaista alussa kuvailin) on helpoin ja edullisin vaihtoehto. Vielä voisi suositella ETF:iä eli pörssissä noterrattuja rahastoja, mutta niiden osto/myyntikustannukset on esim. luokkaa 15 euroa/kerta, joten kerralla ostetaan normaalisti n. 1...2 tonnin edestä ETF:iä. Lisäksi niistäkin menee jokin vuosittainen kulu.

      Eläkesäästäminen rahastoilla tai osakkeilla kannattaa aloittaa ihan HETI - siitäkin huolimatta, että nyt osakkeiden hinnoissa on kyllä selvää kuplaa mutta järkevä sijoittaja suunnitteleekin toimintansa jopa vuosikymmenien mittaiseksi.

    • Kukkaronkuningatar

      Nyt kun inflaatiota ei juurikaan enää ole, eli hinnat ovat pikemminkin menossa alaspäin deflaation myötä, niin korottomallekaan tilille säästäminen ei ole välttämättä huono juttu. Inflaatio ei myöskään syö enää velkojamme, joten ne kannattaa maksaa mahdollisimman nopasti pois. Pankit tarjoavat lyhennysvapaita ja voit arvata, ketä se eniten hyödyttää.

      Turvallisten sijoitustuotteiden löytäminen on vaikeaa ja siihen kannattaa panostaa vasta sitten, kun olet jo säästänyt rahaa.

      Tämä järjestys on osoittautunut toimivaksi:
      1. Maksa korkeakorkoinen velkasi pois.
      2. Kerää vararahasto pahan ja hyvän päivän varalle (puolen vuoden elinkustannuksia vastaava summa).
      3. Maksa muut velkasi pois.
      3. Kerää säästöjä sijoituksia varten. Sijoita ajallisesti hajauttaen eli esim. kerran kuukaudessa.

      Voit myös koettaa säästää päivittäisissä menoissa ja osallistua esim. 30 päivän taloushaasteeseen https://www.facebook.com/events/1527361154220102/.
      Lue lisää: http://www.financialtrainingstudio.com/blogi/30-paivan-taloushaaste

      Tsemppiä taloustreenaamiseen!

      • 2kkkäyttöTilillä

        Miksi ihmeessä pitää olla puolenvuoden vararahasto?

        Ei mikään tuollaista rahastoa puolla, kerro mikä normaalinihmisen tilanne johtaisi yllättävään 6 kk elinkustannusten kokoiseen kuluun? Kustannus tuosta 6kk:n rahastosta on kohtuu korkea. Koska sijoittamaton pääoma maksaa joka kuukausi.

        Myöskin puolenvuoden jänteellä sijoitettuakin pääomaa kykenee kotiuttamaan johtuu kannattavasti, ja jossakin isossa elämänmullistuksessa ei pieni ylimääräinen kustannus merkitse mitään.


      • lkjhgfvghjk
        2kkkäyttöTilillä kirjoitti:

        Miksi ihmeessä pitää olla puolenvuoden vararahasto?

        Ei mikään tuollaista rahastoa puolla, kerro mikä normaalinihmisen tilanne johtaisi yllättävään 6 kk elinkustannusten kokoiseen kuluun? Kustannus tuosta 6kk:n rahastosta on kohtuu korkea. Koska sijoittamaton pääoma maksaa joka kuukausi.

        Myöskin puolenvuoden jänteellä sijoitettuakin pääomaa kykenee kotiuttamaan johtuu kannattavasti, ja jossakin isossa elämänmullistuksessa ei pieni ylimääräinen kustannus merkitse mitään.

        Puolenvuoden vararahasto on niin pieni, ettei sillä mitään tuottoja revitä muualta, vararahasto keventää tressiä tulevaisuudesta kuitenkin paljon, tuo siten jopa terveysetuja. Itsellä useamman vuoden vararahasto, on myös merkittäviä sijoituksia.


    • att2

      Rahastoissa vuodesta 1989 ei Suomessa muutama 100t/e nettoa on tullut lopetin 58 vuotiaana ja hoidin itse vaimoni sinne toiselle puolelle. Ilman sijoittamista ei olisi käynyt.

      Eläkesäästäminen toimii nyt täällä vain firmoissa ei työntekijöillä. On tullut uusia säästämisen muotoja investeringskonto jossa tulovero on lähes nolla.

      Suomalaiset rahastot ovat olleet nollia---katso Avanza . Parhaat n. 33% tänä vuonna.

      Muutan usein kuljen matkassa niiden jotka antavat parhaiten, tosin myös koko maailman taloudessa en koskaan ole ollut mukana laskuissa, tavallisesti lasku on 3kk 8% on jo minulle liikaa.

      Elä koskaan kysele pankista sillä he ovat nollia.

    • näin

      Minä säästin työikäni asuntoon. Kun jäin eläkkeelle, myin asunnon ja nyt elelen herroiksi (rouviksi) omaisuudellani. Mitään en kelleen jätä, olen yksinasuja eikä perillisiä ole siunaantunut.

    • Aktienörd69

      Hajautus 12-15 osakkeeseen. Isoihin yhtiöihin, jotka maksavat osinkoja. Eri toimialat, myös ostoissa ajallinen hajautus. Myös sijoitusasunnot voivat kannattaa. Säästät näin itsellesi, et pankille tai muulle vastaavalle. Pitää pysyä erossa huijareista kaikenmaailman "suosittelijoista" . Yksinäistä puuhaa, mutta antoisaa. Kokeile yhteyttä esim. Suomen Osakesäästäjjin, kannattaa lukea myös Ruotsin Aktiespararana-sivustoa.
      Esim. päälistan oskkeiden osto on niin tylsää, että se voi hyvinkin kannattaa, on tosin pitkän matkan juoksua. Pidä pääsi, älä välitä mäkättäjistä!
      Itsellä osta ja pidä -strategia, 14 vuotta ja 370K. Olen tyytyväinen.

    • Maltillamaaliin

      Seligson on yksinkertainen, selkeä ja luotettava. Kulut ovat todella matalat esim. FIM-rahastoihin verrattuna. Valitsisin pitkän aikajänteen (esim. 10 vuotta) ja sijoittaisin muutamaan Seligsonin rahastoon esim. 50 euroa kuussa. En välittäisi hetkellisistä heilahduksista, kävisin kurkkaamassa omaa rahastosalkkua vaikka kuukauden parin välein ja toteamassa tilanteen sekä varmistamassa säästön karttumisen. Valiltsisin nämä kaksi rahastoa eri puolilta maailmaa, esim. kehittyvät ja Eurooppa. Yhtenä vaihtoehtona laittaa kaikki Seligsonin Pharokseen, jossa on maailmanlaajuinen osakehajautus valmiina sekä sopiva painotus osakkeiden ja korkojen välillä. Riskit pienempiä, mutta myös tuotto-odotus vähän alhaisempi. Laittaisin verkkopankista automaattisen tilisiirron esim. jokaisen kuukauden puoliväliin. Vuodessa parissa tuotto ei vielä hurjaa, mutta vuosien kuluessa vakuuttavaa. Nyt lähes kaikki rahasto-osuudet ovat aika kalliita tai todella kalliita, mutta laskun tullessa automaattinen säästöohjelma ostaa halventuvia osuuksia, jotka sitten kääntyvät voitoksi laskun kääntyessä vuodessa tai parissa nousuksi. Toki säännöllinen tasainen säästäminen tasaa myös pienempiä laskuja ja nousuja, joita tapahtuu jokaisen sijoitusvuoden ja -kuukauden aikana markkinoiden heilahdellessa. Kommentteja?

      • amatöörisäästäjä

        Juuri näin. Kehittyvien markkinoiden ja Euroopan lisäksi ottaisin kyllä mukaan myös Pohjois-Amerikka ja Aasia rahastotkin sopivilla osuuksilla, niin säätöt on hajautettu ympäri maailmaa suunnilleen eri osakemarkkinoiden arvojen suhteessa (esim tyyliin. Pohjois-Amerikka 40%, Eurooppa 30%, Aasia ja kehittyvät 15% kumpikin).


    • Nimi_erkki

      Mina olen karsastanut osakesijoittamista kun minusta se on vahan niinkuin antaisi rahansa jollekin toiselle. Mina olen sijoittanut asuntoihin jotka olen sitten laittanut vuokralle. Suomeen en ole sijoittanut kun verottaja vie kaiken tulon. Olen sijoittanut Aasiaan. Siella tuotto on aivan eri ja se johtuu nimenomaan siita, etta veroja ei ole tai ne pystyy kaytannon konsteilla nollaamaan. Asiaa on auttanut myos se, etta vaimo on kotoisin sielta pain mutta jokainenhan kayttaa niita avuja joita on.

      Niin, ja jaan elakkeelle nyt kevaalla 55-vuotiaana.

    • aarnio-intola

      ei missään nimessä ainakaan eläkevakuutukseen, helvetin kalliita! löysin erään laskelman aiheesta niin tuotoissa häviää kymmeniä tuhansia euroja pienempi kuluisiin vaihtoehtoihin verrattuna. http://sijoitusvinkki.com/2015/01/vapaaehtoinen-elakevakuutus-vs-osakesijoittaminen/ . osakeet ovat ihan ok jos haluaa pitkän ajan sijoittaa ja indeksirahastot myös. osakesäästäjälle tärkeää on myös edullinen hinta merkintäpalkkioissa jos sijoittaa usein ja verrattain pieniä summia kerrallaa. n 500 euroa pienempää ei kannata laittaa suoraan osakkesiin vaan indekseihin ennemminkin. sivuilla paljon muitakin vaihtoehtoisia muotoja sijoittaa rahojaan.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2884
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      536
      2733
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1885
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1867
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1758
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      302
      1698
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1352
    8. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      62
      1163
    9. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      90
      1144
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1122
    Aihe