Fyysinen vai psyykkinen sairaus?

selittämätön oireilu

Olen tullut siihen tulokseen, että paniikkihäiriö (ja kohatuksina ilmenevä yleistynyt ahdistus) on fyysinen sairaus eikä psyykkinen. Tai sitten on niin, että paniikkihäiriötä (ja yleistynyttä ahdistusta) on kahta sorttia: fyysistä ja psyykkistä.

Henkilölle voi tulla ns. paniikkikohatuksen fyysiset oireet täysin ilman psykologista triggeriä. Itselläni on näin.

Kärsin kohtauksittain ilmenevästä yleistyneestä ahdistuksesta. Kohtauksen oireet ovat

1. sydämen sykkeen kiihtyminen, johon joskus liittyy rytmihäiriöitä

2. hengityksen kiihtyminen, hyperventilaatio, jota en saa loppumaan

3. lievä pahoinvointi, heikotus

4. jos tämä kohtaus tulee illalla, en pysty nukahtamaan

5. jos tämä kohtaus tulee päivällä, sitä seuraa uupumus, jolloin vireystasoni on loppupäivän alhainen enkä pysty tekemään työtä

Kohtauksen alkaminen ei liity henkiseen ylikuormitukseen, stressiin, pelkoon, huolestuneisuuteen, masennukseen, tyytymättömyyteen tms.

Esimerkiksi tänä aamuna minulla oli tällainen kohtaus. Se alkoi odottamatta ja puhtaan fyysisin oirein. Läpi koko kohtauksen oireisto pysyi puhtaan fyysisenä.

Voisiko olla niin, että ainakin osalla henkilöistä, joilla on psykiatrisella puolella diagnosoitu paniikkihäiriö tai yleistynyt ahdistuneisuushäiriö, onkin kyse vain fyysisestä sairaudesta? Tässä tapauksessa fyysisten ahdistuskohtausten aiheuttaja olisi lääketieteellisesti tuntematon. Ehkä sen aiheuttaa dopamiinin kaltaisten välittäjäaineiden epätasainen vapautuminen verenkiertoon, eli kyseessä olisi seurauksiltaan keskushermoston sairauksia, kuten parkinsonintautia muistuttava sairaus, mutta hyvänlaatuisena eli ei-etenevänä.

Jos ph / ya onkin puhtaasti fyysinen sairaus, kaikki psykoterapia ja lässytys on hukkaan heitettyä aikaa, energiaa ja rahaa; lisäksi potilasta itseään tavallaan syyllistetään sairaudestaan ja hänet painostetaan ratkaisemaan tilanne ja parantamaan itse itsensä! Miettikääpä miten törkeää olisi, jos vaikka syöpää tai parkinsonin tautia sairastavilta vaadittaisiin samaa?

Onko muita ph / ya -diagnosoituja, jotka ovat alkaneet epäillä, että kyse on vain fyysisestä sairaudesta?

6

371

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Enpä usko

      ,ovat niin autonomisenhermoston aiheuttamia oireita. Paniikkikohtauksen voi saada aikaan hyvätkin asiat ns. positiivinen stressi

    • artsi7

      Itselläni paniikki lähti kovasta työpaineesta ja se alkoi hellittää kun työpainetta vähennettiin. Jäi jäljelle ahdistus, josta kahden vuoden jälkeen on jäljellä ajoittainen epätodellinen olo ja lievä huimauksen tapainen olotila.

      Paniikin ollessa pahimmillaan siihen auttoi vain rauhoittava(Opamox). Tällä perusteella mun paniikkihäiriö oli keskushermostoperäinen.

    • Tieto on tiedon must

      "Paniikkihäiriö" eli yksinkertaisemmin panikoiminen ja paniikit ovat normaali psyykkinen ihmisreaktio erilaisiin elämäntilanteisiin. "Paniikkihäiriö" sairautena on, kuten kaikki psyykkiset sairaudet, ainoastaan metaforallisesti. Huomaa, että käsitteen 'Psyykkinen sairaus' kohdalla sana 'sairaus' on nimen omaan *aina* metaforallisessa merkityksessä. Sairaus kirjaimellisesti tarkoittaa jo itsessään fyysistä sairautta. Se on sairauden määritelmä.

    • artsi7

      Psyykkinen ja henkinen puoli kulkevat käsi kädessä. Oleellista on löytää keinot sairauden nujertamiseksi.

    • hönetius

      Kärsin lähes samasta ja jo pidemmän aikaa. Fyysinen stress aiheuttaa paniikkihäiriötä esim jos treenaat helvetan kovaa ja vähänkin unohdot syödä- tai venytellä kunnolla, niin lopputulos on ahdistustila fyysisesti. Eli liika on liikaa! Sitten toinen esimerkki: työn kuvani muuttui huomattavasti stressaavammaksi ja jouduin lopettamaan tulostavotteisen treenaamisen. Kuitenkin ahdistustilat tulivat takaisin vähän ajan kuluttua, seurauksena psyykkisestä stressistä ja vähäisitä unista. Olen myös huomannut kun kehon ja mielen tila on homeostaasissa niin silloin on ns. Normi olo. Ajattelin hakeutua tutkimuksiin, jotta selviää mikä oikeasti vaivaa!

    • oireiluselvisi

      Alkuperäinen on huomannut tärkeän asian. Itselläni pahat paniikkikohtaukset ja voimakas väsyminen ja varsinkin öiset hyperventilaatiokohtaukset johtuivat hengitykseen liittyvistä vaikeuksista. Se taas liittyi siitä, että olin vuosikausia koneellisen ilmastoinnin aiheuttamassa huonossa sisäilmassa. Pienikin hengästyminen sai valtavat rytmihäiriöt ja vapinan. Asia selvisi kun pyysin astmatutkimuksia ja sain pet-puhalluskokeen. Siinä käytettävä hangitystä avaava lääke parin viikon ajan auttoi merkittävästi olooni. Eli paniikin syyt olivat täysin ulkoiset ja fyysiset.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      278
      19162
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      86
      3582
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      124
      2255
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      196
      1956
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      142
      1860
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      293
      1610
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1362
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      86
      1298
    9. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      149
      1162
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      242
      1059
    Aihe