fysiikka luonnonilmiönä ja tieteenä

p*skapää

Jos evoluutio on stokastinen prosessi ja evoluutioteoria on tiedettä, niin

fysikaalinen systeemi on luonnollinen Occamin partaveitsen ja Kolmogorov-kompleksisuuden mukaan todennäköisesti ja järkevästi ajatellen deterministinen systeemi eli tietokoneohjelma ja toisaalta fysiikka on kokeellinen tiede, ja mittauspostulaatin mukaan se käyttäytyy stokastisesti, koska mittaaja häiritsee mitattavaa. Kysykää tästä vaikkapa akatemiaprofessori Antti Kupiaiselta, älkääkä uskoko popularisoija Kari Enqvistiin.

18

108

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Miksi jaksat

      Kari Enqvist sattuu myös olemaan akatemianprofessori.
      Voitko laittaa linkkiä artikkeliin, jossa Kupiainen väittää fysikaalisen systeemin olevan tietokoneohjelma?

      Eikä evoluutio ole puhtaasti stokastista, koska luonnonvalinta ohjaa lopputulosta.

    • p*skapää

      Antti Kupiainen kirjoitti tästä 1995 Tieteen päivien kokoelmateoksessa Tutkimuksen etulinjassa. Millä perusteella Kari Enqvist voi väittää, että fysikaalinen maailma on aidosti satunnainen? Fysiikka luontona on aivan eri asia kuin fysiikka kokeellisena tieteenä.

      • ali abu ibn sina

        Enqvist voi sanoa, että fysikaalinen maailma on satunnainen sillä perusteella, että fysikaalinen maailma on satunnainen. Kysymys on siis vähän samanlainen, kuin tikkaria voi sanoa punaiseksi sillä perusteella, että se on punainen.

        Fysiikka kokeellisena tieteenä pyrkii selvittämään, miten luonto toimii. Jaottelusi ei siis ole relevantti.


    • Pieni pääppönen

      Nyt jäi tällaista keskinkertaista palstalla kävijää (pitkä fysiikka 1988 arvosana 9) askarruttamaan biljardipalloesimerkki. Jos veralla on paikallaan biljardipalloja, ja johonkin palloon isketään lujaa valkoisella pallolla, niin se pallo vääjäämättä menee johonkin satunnaiseen suuntaan ja ehkä iskee johonkin toiseenkin palloon, joka menee satunnaiseen suuntaan. Fysiikan ope sanoi, että tämä on esimerkki jostain tarkasta mikroskoopista, jossa mittaaja häiritsee mitattavaa. Tästä heti tajuaa, että koetilanteessa fysiikka on täysin satunnaista. Mutta ope selitti, että kuitenkin oikeastikin fysiikka ilman mitään mittauksia on satunnaista. Onko näihin kaavoja tai yleistä selitystä? Yleensä Kari Enqvist on näissä asioissa guru.

      BTW: Yksi tutun tuttu MIT-teoreettinen fyysikko Esko Keskivakkuri sanoi, että (hän kuulemma on varteenotettava Karin seuraaja) fysiikka on reduktionistista, koska esim. lämpötila celsiuksissa vain hukkaa informaatiota, koska se on molekyylien keskimääräistä liike-energiaa. Pitääkö tämä paikkaansa?

      • åouighpiguyg

        Emergenssi hukkaa aina informaatiota. Uskoakseni ei vaan fysiikka, vaan kaikki luonnontieteet ovat -periaatteessa- reduktionistisia. Mitään rajaa, missä kokonaisuus muuttuisi enemmäksi kuin osiensa summa, ei ole. Käytännössä monimutkaisia ilmiöitä ei kuitenkaan voida kai ikinä redusoida "kvarkkien tanssiin".

        Kaasun yksittäisten atomien tai molekyylien liike ei ole vielä painetta. Vasta kun asiaa käsitellään tilastollisesti, voidaan puhua paineesta ja lämpötilasta.
        Esimerkiksi Navier-Stokes yhtälö on tilastollinen kaasun tai nesteen käyttäytymisen yhtälö ja se hävittää atomi- tai molekyylitason informaatiota karkeistaen tarkasteltavaa järjestelmää. Käyttökelpoinen omalla pätevyysalueellaan.


    • Fysikaalinen systeemi ei ole deterministinen, menkää ja opiskelkaa fysiikkaa huuhaa-filosofian sijaan, niin näette sen!

    • Labecci

      Millä perusteella fysikaalinen systeemi ei ole deterministinen? Onhan luku pii satunnainen, jos sitä mitataan tilastomatematiikalla. Mutta sen taustalla on täysin kurinalainen kaava.

      • mättää mättää

        Kvanttifysiikan ilmiöt eivät ole deterministisiä, eikä luku pii ole satunnainen. Se on jaksoton päättymätön desimaaliluku, mutta ei todellakaan satunnainen.
        Jos sinulla terminologiakin mättää noin pahasti, niin ei kannata ottaa kantaa tällaisiin asioihin.


    • vain työkalu

      Kvanttifysiikka on vain laskenamenettely, jolla mikromaailman ilmiöitä voidaan ennustaa. Ei sillä välttämättä ole tekemistä perimmäisen todellisuuden kanssa.

      • ihanko totta?

        Minkä ihmeen "perimmäisen totuuden"? Sellaiset kuuluvat uskontoihin.


    • higg

      Fysiikan teoriat perustuvat havaintoihin. Teoriat muuttuvat sitä mukaan, kun asioita katsotaan tarkemmin. Tarkkuudella on kuitenkin rajansa, koska hitukiihdyttimien tehot ei riitä.

    • fundeerataan

      Protonin halkaisija on suuruusluokassa 1E-15 m. Planckin pituus luon luokkaa 1E-34 m. Tähän nähden protoni on "makroilmiö". Säieteoriat pyrivät tuolla Planckin mittakaavassa.

      Kari Enqvist on todennut, että maallikolla ei ole mitään annettavaa tieteelliseen keskusteluun. Mutta voidaan silti jutella. Jutellaanhan säästäkin.

      • piyfgu7ft7

        Juuri näin.
        Tieteellä on kuitenkan paljon annettavaa maallikolle. Ihan tieteen historian lukeminen ja uusien tietojen päivitys antaa rikkaan harrastuksen.


    • tyhjää täynnä

      Vetyatomin koko on suuruusluokassa 1E-10 m eli viisi kertaluokkaa suurempi kuin protoni. Siis tyhjää täynnä.

      Protoni on 19 kertaluokkaa suurempi kuin "säikeet". Millaisia rakenteita sopiikaan protonin sisään. Niistä meillä ei ole hajuakaan. Kvarkeista on jotain hajua, mutta siihen se loppuu.

    • näkyjä

      Kun hämärässä katsoo metsän reunaan, niin siellä voi nähdä maahisia ja menninkäisiä. Ne voivat olla näkijälleen todellisuutta.

    • tiedon rajoilla

      Fysikka on tullut jo tiedon rajoille niin, että teorioita ei voida enää kokeellisesti vahvistaa. Hiukkaskiihdyttimien tehojen nostaminen on hyvin vaikeaa ja kallista.

      Matematiikkaa apuvälineenä käyttäen voidaan loihtia kaikenlaisia malleja ja teorioita, mutta niillä ei ole arvoa ilman kokeellista vahvistusta.

      • yli rajojen

        Kautta koko tunnetun historian joku on aina ollut sitä mieltä, että juuri nyt ollaan "tiedon rajoilla". Ja yhtä monesti on osoittautunut, että emme olleetkaan. Mikä erityisesti tekisi tästä hetkestä poikkeuksellisen?


    • Eenokki Säkylä

      Ajatellaan algoritmisen informaatioteorian Kolmogorov-kompleksisuutta. Jos pyritään selittämään (kvantti)fysikaalinen systeemi mahdollisimman lyhyellä tietokonekoodilla, niin mikä se ohjelma olisi? Millä selitetään aito satunnaisuus? Tuleeko se jostain abstraktista satunnaisotannasta? Entä liittyykö fysiikkaan Bayesin sääntö? Enkvistiläisten mukaan ei kelpaa, että satunnaisuuden takana olisi mekaaninen satunnaislukugeneraattori.

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paskakaivo Kuhmo

      Moniko teki uuden saostuskaivon, joka erittelee paskan ja nesteet imeytyskenttineen maassa taloissa. Kaikkien talojen pi
      Kuhmo
      67
      4232
    2. Uskotko yliluonnolliseen?

      Mitä jos tämä ns. kaivattusi on loitsunut sinut? Olettekos sitä ajatelleet, niinpä. Ette todellakaan. :D
      Ikävä
      88
      3815
    3. Miten sinut

      Voisi hurmata uudelleen?
      Ikävä
      47
      3323
    4. Mitä kuuluu?

      Toivottavasti sulla oli hyvä päivä tänään. Täällä on taas ollut niin negatiivista juttua. Oli pakko tulla sanomaan sinul
      Ikävä
      19
      2608
    5. Keilahalli

      Onneksi rakennettiin aikoinaan se keilahalli, se pelastaa eläinpuistoyhtiöiden sekä koko Ähtärin kaupungin talouden!
      Ähtäri
      23
      2469
    6. Uskallatko katsoa pitkään silmiin

      kaivattuasi, jos olette samassa tilassa? Alkaako sydän jyskyttää, jos katseet jumittuvat? Pelkäätkö ulkopuolisten huomaa
      Ikävä
      56
      2313
    7. Heippa mies......

      Milloin rakastellaan vai odotetaanko vielä 10 vuotta?
      Ikävä
      48
      2145
    8. Huomenta rakas

      Olet varmasti jo työn touhussa. Ahkera alfamies kun olet. 😅❤️
      Ikävä
      47
      1828
    9. Elämäni rakkaus

      Olet aina ollut ja luultavasti niin pysyykin 😘
      Ikävä
      36
      1780
    10. Alkaa olemaan

      IRL tylsää, vinkki ehkä
      Ikävä
      30
      1606
    Aihe