Aihe

Virkamiehet eivät tarvitse kielitaitoa

mittatilaustyö

täällä jatkuvasti valitetaan, että virkamiehiltä vaaditaan ruotsin taitoa. Moneen kertaan on todettu, että tämä vaatimus on turha ja se on lopetettava. Suomalaiset virkamiehet unohtavat ruotsin taitonsa koska sille ei ole käyttöä. Virkamiehet unohtavat myös mahdollisen muunkin kielitaitonsa, koska mitään käyttöä on käytännössä koskaan ole. Virkamiehiltä on siis täysin turhaa vaatia mitään kielitutkintoja. Riittää, jos osaa lukea ja kirjoittaa ja jotenkin ymmärtää Suomea. Eli virkamiesura olisi fennoille kuin mittattatilaustyötä.

8

<50

  Vastaukset

  • Se on varmaan 95% virkamiehistä, jotka eivät tarvitse koskaan minkään vieraan kielen taitoa virkatehtävissään. Siinä mielessä ihan totta, että tarvitaanko virkamiehiä kouluttaa kalliisti kielien osaajiksi. Monesti lomamatkoilla tarvitaan kielitaitoa mutta lomia varten ei yhteiskunnan tarvitse virkamiehille kielikoulutusta antaa.

   • Kielten opetus voitaisiin kohdistaa aktiivisiin eteenpäin pyrkiviin nuoriin. Sellaisiin, jotka tähtäävät vientiteollisuuden palvelukseen ja muutenkin kansainvälisille urille. On aina laskettava, keitä valtiovallan kannattaa kouluttaa kielissä. Virkamieskielitaitovaatimukset ja virkamieskielikoulutuksen voi jättää kokonaan pois, Kauppan myyjän matematiikka pitää kaikkien osata mutta yliopistomatikkaa tosi harvojen.
    .


   • kohdistus tärkeää kirjoitti:

    Kielten opetus voitaisiin kohdistaa aktiivisiin eteenpäin pyrkiviin nuoriin. Sellaisiin, jotka tähtäävät vientiteollisuuden palvelukseen ja muutenkin kansainvälisille urille. On aina laskettava, keitä valtiovallan kannattaa kouluttaa kielissä. Virkamieskielitaitovaatimukset ja virkamieskielikoulutuksen voi jättää kokonaan pois, Kauppan myyjän matematiikka pitää kaikkien osata mutta yliopistomatikkaa tosi harvojen.
    .

    99% kansalaisista ei tarvitse muuta kuin mahdollisimman hyvän suomen ja englannin taidon. Mitä nyt lisäksi vähän turistikielitaitoa, jos tykkää lomailla jossain ei-englanninkielisessä maassa.

    Lisäksi surut ja muut muunkieliset tarvitsevat oman äidinkielensä taidon lähinnä tunnesiteen takia. Tarpeellistahan se ei ole.


  • mittatilaustyö: "täällä jatkuvasti valitetaan, että virkamiehiltä vaaditaan ruotsin taitoa."

   Sinun on aika tehdä itsellesi selväksi, mitä tarkoitetaan yksittäisen virkamiehen kielitaidolla ja mitä viranomaisen kielitaidolla.

   Nykyisessä järjestelmässä kielitaitovaatimukset kohdistuvat sekä korkeakoulutettuihin virkamiehiin että viranomaisiin. Vaatimus voidaan asettaa pelkästään viranomaiselle laitoksena.

   Se tarkoittaa suurimmassa osassa Suomea sitä, että riittää, kun esimerkiksi viranomaisen sadasta korkeakoulutetusta virkahenkilöstä (-miehestä) jotkut osaavat ruotsia – tai on tulkkeja käytettävissä – todellisen kysynnän ja tarpeen mukaan sen sijasta, että kaikkien korkeakoulutettujen olisi osattava ruotsi (tai pohjoismaisen kielisopimuksen vuoksi tanskaa ja istantiakin, mikä olisi mahdoton vaatimus), onpa siihen todellista tarvetta tai ei.

   Jos kielikoulutuksemme muodostuisi englannin ja pakkoruotsin sijasta englannista ja sen rinnalla toisena vieraana kielenä mistä tahansa tarjolla olevasta kielestä, Suomella olisi kielellisesti monin verroin nykyistä paremmat valmiudet ja taidot kaikkeen tarpeelliseen. Se ei vaan sovi RKP:n kellokkaille eikä svekoille ja svekomielisille fennoille Lipposen tapaan.

   • Moniko kielinen viranomainen on sitten tavoitteena? Jos ruotsin kielen taitajia ei tarvita viranomaisten joukossa kuin muutamia niin sillä perusteella ei tarvita juuri ollenkaan ruotsin opintoja. Tämä tarpeettomuus kai on todellista myöskin muitten kielien kohdalla. Täällä esitetty arvio, että ainoastaan 5% virkamiehistä tarvitsee muun kielen kuin Suomen osaamista virassaan. Tämä pitänee aika hyvin paikkansa, joten on todella syytä tarkistaa koko kielikoulutustamme koskemaan selkeästi pienempää osaa kansalaisistamme kuin nykyään.


  • Harvinaisen asiallinen ketju! Olin kunnan virkamiehenä 6 vuotta, valtiolla 33 vuotta, YK:n tehtävissä 1977-2009 ja ainoat kielet, joita tarvitsin olivat suomi ja englanti. Ei tietenkään ole ollut haittaa, että osaan ruotsia ja saksa sekä ranskan, japanin ja arabian alkeet.

   Suomalaisen peruskielitaitoon kuuluvat suomi ja englanti. Niiden lisäksi on hyvä osata vielä jokin toinen vieras kieli, minkä tulee olla valinnainen.
   Tätä kohti on oltu menossa vauhdilla vuodesta 2005 alaken, jolloin ylioppilastutkinnon valinnaisuus tuli 9 vuoden kokeilun jälkeen kaikille. Nyt se näkyy jo hyvin selvästi myös uusissa yliopisto-opiskelijoissa, joka johtaa virkamiespakkoruotsin poistamiseen.

   • Kiitos kommenteista Heikki mutta käsittelit asiaa aikalailla vain omakohtaisisten kokemuksiesi pohjalta. Ymmärtääkseni olet ollut kuitenkin tavanomaista vaativammissa tehtävissä ja tällä on omat vaikutuksensa kielten käyttöön. Joissakin kirjoituksissa on arvioitu todellista kielitaidon tarvetta virkamiesten kohdalla. Ei ne tarpeet tunnu kovin hirveitä olevan ja kovemmat vaatimukset kohdistuvat aika rajalliseen virkamieskaartiin. Mutta esim. vientiteollisuudessa kielitaitovaatimukset ovat eri organisaatiotasolla varsin laajasti todella kovia.


   • Spekulaattoreita kirjoitti:

    Kiitos kommenteista Heikki mutta käsittelit asiaa aikalailla vain omakohtaisisten kokemuksiesi pohjalta. Ymmärtääkseni olet ollut kuitenkin tavanomaista vaativammissa tehtävissä ja tällä on omat vaikutuksensa kielten käyttöön. Joissakin kirjoituksissa on arvioitu todellista kielitaidon tarvetta virkamiesten kohdalla. Ei ne tarpeet tunnu kovin hirveitä olevan ja kovemmat vaatimukset kohdistuvat aika rajalliseen virkamieskaartiin. Mutta esim. vientiteollisuudessa kielitaitovaatimukset ovat eri organisaatiotasolla varsin laajasti todella kovia.

    Heikki sortuu itsekeskeiseen kommentointiin. Sortuu itse siihen, mistä syyttää muita. Tyypillistä Heikkiä.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   Kotimaiset julkkisjuorut
   114
   9832
  2. Maisuliini vongannut vieraalta mieheltä

   Käsi pystyyn kenelle tuli yllärinä: https://www.seiska.fi/Uutiset/Maisa-Torppa-taas-suhdeskandaalissa-Yritti-iskea-kaasonsa-miehen-ystavat-hylkasivat
   Kotimaiset julkkisjuorut
   284
   5091
  3. Turun seudulla löydetty ensimmäiset uudelleen koronaan sairastuneet

   Taitaa rokotukset mennä hukkaan, kun ei tulekaan immuniteettiä. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5039e73d-b54b-4edd-a962-a3c841d846d7
   Maailman menoa
   93
   3194
  4. Jättiselvitys: He saivat 100 000 euroa Business Finland tukea

   Jättiselvitys Business Finlandin koronatuista: he saivat 100 000 euroa, yli tuhat peruutti hakemuksensa https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007660
   Maailman menoa
   56
   3036
  5. Onkobmaisasta rikostutkinta päällä?

   Vauva palstalla oli lähipiirin viestit julkaistu mitä siellä täydellisessä pikku perheessä todellisuudessa tapahtuu... Aivan järkyttävää tekstiä jos p
   Kotimaiset julkkisjuorut
   153
   1427