Kapitalismi ja orjatyö kehittyivät

pääomien kasaantumis

käsi kädessä.
Orjatyö ja läntisen kapitalismin kohoaminen teollisuusmahdiksi kulkivat yhtä jalkaa. Ei yksin palkkaorjuuden muodossa, joka sekin oli raakaa. Tehdasteollisuuden mukana kasvavat työläisjoukot olivat vailla ihmisoikeuksia ja joista tärkein järjestäytymisoikeus. Niitäkin poljetaan vielä jopa kehittyneessä kapitalismissa.
Fyysinen orjuus nousi työvoiman arvon alentamissa suureen rooliin.
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 600 vuotta siirtomaaorjuuden alkamisesta. Muun muassa Kuuban väestö on suurelta osin orjien jälkeläisiä ja voitti eilen laukaustakaan ampumatta USA:n poliittisen saarron.

Siirtomaavalloitusten katsotaan alkaneen, kun Portugali valloitti 1415 Ceutan saaren Gibraltarin lähistöllä. Seuraavat valloituskohteet olivat Madeiran ja Azorien saaret. Noin kahden miljoonan asukkaan Portugalista kasvoi siirtomaasuurvalta ja suuri orjakauppaa harjoittava valtio.
Kristinuskon papisto siunasi uusorjuuden perustellen sitä raamatulla (Paavalin kirjeet: Palauta karannut orja, tottele esivaltaa). Orjuus lakkautui 1 800 luvulla kristinuskosta riippumatta.

16

74

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pääomien kasaantumis

      Piskuinen Portugali kasvoi siirtomaarosvouksen suurvallaksi.
      Ceutan saari oli kukoistava maurien kauppapaikka ennen häviötään Portugalille.
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Portugalin_siirtomaat

      Portugali valloitti
      Afrikasta; Guinea-Bissau, Mosambik, Angola, Kap Verde.
      Aasiasta: Goa Intiasta, Itä-Timor ja Macao Kiinan rannikolta.
      Amerikasta: Brasilia
      huom. Alueilla ei ollut valloitushetkellä ko. nimiä.

      Macao itsenäistyi vasta v. 1 999. Afrikan maat kävivät itsenäisyyssotia ja saivat itsenäisyyden vasta Portugalin neilikkavallankumouksen jälkeen vuonna 1974.
      Portugalin suora siirtomaavaltius päättyi vasta 40 vuotta sitten.

      Alueilta ryöstettiin raaka-aineiden lisäksi ihmisiä ja niistä tehtiin orjia. Portugal oli yksi suurimmista orjakauppavaltioista. Orjuutta puolusteltiin mm. raamatulla (Paavalin kirjeet; palauta karannut orja, tottele esivaltaa).
      Portugal rahtasi orjamarkkinoille n. 4.5 miljoonaa orjaa. Siirtomaihinsa, kotimaahan ja muihin läntisen Euroopan maihin.

    • Maksamme velkaa.

      Kun oli lapsi ja koulussa niin ruokaa ei saanut jättää lautaselle koska afrikan nälkäänäkevillä ei ole suuhunpantavaa. Ikäänkuin sillä olisi ollut mitään tekemistä kouluruokailun kanssa.

      Koulussa lapsia syyllistettiin jostain siirtomaista ja orjuudesta. Ikäänkuin yksikään suomalainen purjelaiva olisi koskaan pysynyt niin kauan pinnalla, että olisi afrikan saavuttanut ja ikäänkuin tässä maassa koskaan olisi ollut rahkeita roudata orjia ja raaka-aineita kotimaahan imperiumin rakennusaineeksi.

      Me emme ole mitään velkaa kehitysmaille ja kolmannen maailman ihmisille. Päinvastoin; he ovat velkaa meille.

      Minulla ei ole mitään afrikan mustaa miestä vastaan mutta mitään - yhtä ainoaa penniä - me emme ole heille velkaa. Me olemme antaneet ja auttaneet, he ovat avun ottaneet vastaan. Velka on heidän.

      Älä lässytä orjuudesta.

    • fads

      Siirtomaita oli useilla Euroopan valtioilla. Ehdottomasti suurimpa mainittakoon Englanti, jonka alaisuudessa oli pahimmillaan yli puolet maailman väestöstä.
      Afrikkaa alistivat Englanti, Portugali, Ranska, Belgia, Alankomaat, Saksa, Italia ja Espanja. Jopa Ruotsilla oli siirtomaita kuten Pohjanlahden itäpuolia alueita, osia Novgorodista, Viro, Puolan osia, Saksan alueita ja Norja. Tanskalla Islanti (viikinkien asuttama) ja Grönlanti.

      Alkuaan ryöstö oli vallitseva. Siirtomaista rahdattiin emämaahan mausteita, elkintarvikkeita, kankaita, kultaa yms. Niistä kertyi osa alkuperäistä pääomien kasaantumisrahastoa.
      Monien maiden alkuperäisväestö ei kestänyt eurooppalaisten tauteja (esim Amerikan intiaanit). Nouseva teollisuus ja maatalous tarvitsivat työvoimaa. Afrikan alkuperäisväestö kesti taudit ja orjakauppa alkoi Afrikasta Eurooppaan ja Amerikkaan. Portugali kävi orjakauppaa 300 vuotta. Brasiliassa orjuus lakkautui
      1888 eli hiukan myöhemmin kuin USA:ssa. USA:ssa orjuus jatkui rotuerottelun kautta 1960 luvulle saakka. Englannin entisen siirtomaan Etelä-Afrikan apartheid- rotuerottelupolitiikka lakkasi vasta 1990 luvulla.

    • kivac

      Englannilla oli siirtomaita kaikilla mantereilla ja pahimmilaan niiden alueilla yli puolet silloisesta maailman väestöstä tahkosivat emämaalle tuotteita. Yhdysvaltain ja Australian väestö erkani emämaasta mutta jatkoivat alkuperäisväestön riistämistä.
      Australian alkuperäisasukkaat aboriginaalit saivat kansalaisoikeudet vasta hiljattain. Kanadassa ja USA:ssa intiaaniväestön kohtalo on ollut surkea.
      Belgian Kongo astui teollisuuden raaka-ainehankintaan 1800 luvun lopulla kumin tuottamiseksi. Väestölle annettiin työkiintiö ja ellei se toteutunut, käsi hakattiin poikki.
      Öljy astui tuotteeksi samoihin aikoihin ja aiheuttaa sotia "natosotina" tunnettuina vieläkin mm Lähi-idässä.

      Voidaan sanoa, että lännen kapitalismin kehityksen ehtona on suuresti vaikuttanut halpa orjatyövoima ja siirtomaiden raaka-aineiden ryöstö osana pääomien alkuperäistä kasaantumista.
      Hollannissa siirtomaarosvouksen ansiosta kehittyi kapitalistinen pankkijärjestelmä 1600 luvulla muita aikaisemmin.
      Alkaperäisen kasaantumisen toinen ehto on talonpoikien maaltakarkoittaminen keskusten tehtaisiin ja josta on kuvaavia lausuntoja Marxin Pääoman I kirjassa.

    • Halla-ahon äänestäjä

      ehdottomasti

      ja orjatyön suurkuluttajat ovat leninistiset kommunistiset valtiot,
      esim. Kuuba pKorea ja Kreml

      Kreml ostaa ja osti lisäksi pkorealaista orjatyövoimaan töihin Siperiaan
      viimeiset orjatyöleirit Siperiassa, 1990-luvulla
      pkorelaisten raataessa orjina
      palkka on niin pieni että orjat myyvät viinaa venäläisille
      http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/in-siberias-last-gulag-conditions-in-north-koreas-russian-logging-camps-originally-built-for-political-prisoners-are-reminiscent-of-the-old-soviet-gulag-but-north-koreans-fight-to-be-sent-to-them-because-from-there-they-can-defect-1425245.html

      'Pyat tysich.' Five thousand. The Korean mutters the only phrase of Russian he knows. Nothing more is said. The transaction, forbidden but so frequent as to have acquired its own conventions, is always the same: 5,000 roubles ( pounds 1.75), 500ml of vodka. Same price; same bottle; no bargaining. The Russian can drink; the Korean, with luck, can eat.

      SUOMESSA VÄHÄTULOISEN PALKKA NOIN 1200 KUUSSA ON yli KAKSIKYMMENTÄ KERTAA KUUBALAISEN orjan eli KIRURGIN PALKKA

      Siinä mielessä voidaan ajatella, että Obaman ja Raul Castron sopimus
      ei tuo mitään, koska eihän köyhälä-Kuuban rajoja voida aukaista
      ennen kuin kuubalaiset leninismiin perustuvat palkat kerrotaan luvulla joka on suurempi kuin 100

      Suomessa pienituloisuusraja oli viime vuonna 14 260 euroa vuodessa, eli keskimäärin 1 190 euroa kuukaudessa

      eli yli 20 kertaa kuubalaisen huippulääkärin palkka

      Köyhyysraja nousi vuosituloissa mitattuna edellisvuodesta 60 eurolla, kertoo Tilastokeskuksen uusi vertailu.

      Kuubassa ja pKoreassa ei ole varsinaisia tuloeroja eikä tuloja eikä tuottavuutta
      ja orjuus on arkipäivää

      http://yle.fi/uutiset/kuuba_paatti_palkankorotuksista__erikoislaakari_saa_jatkossa_67_dollaria_kuussa/7150608

    • rahavalta

      Persuoikeisto haluaa Suomeen orjatyötä. Ammattiliitot taistelevat vastaan ja hankkivat yrityksiltä miljoonia euroja vuosittain maksamatta jääneitä palkkoja ja sotumaksuja. Persupuolue kihisee kiukkua työläisten voimasta käydä kisaan harmaata taloutta, kapitalistien veronkiertoa ja työehto-oikeuiksien polkemista vastaan. Persut ovat yhtyneet Kokoomuksen linjaan saada ay-liike polvilleen.
      Kuvaavaa on, että persupuolue ei puolella suullakaan kiinnitä huomiota massiiviseen veronkiertoon.

      Persujen virallinen linja tukee halla-aholaista uusoikeistoa. Se parantaa Halla-ahon asemaa Soinin syrjäyttämisessä. Se tukee Halla-ahon rasistista rotuoppia.

      Persut toimivat luonnon- ja ilmaston suojelua vastaan suuryritysten etujen puolesta.
      Persut toimivat työväenliikettä vastaan, sen toimintaoikeuksia vastaan.
      Persut tukevat kapitalistien veronkiertoa ts. valtiolta varastamista.

    • käsikäres

      2000 luvun uusorjuus.
      Suomessa se ilmeni viime vuosisadan lopulla yritysten toimintana ulkoalaisten työläisten riistossa, pimeänä työnä, alipalkkoina, ilman sosiaaliturvaa, parakkiasumisena. Tilanne jatkuu ammattiliittojen ponnisteluista huolimatta.
      Marjanpoimijat ovat osa uusorjuutta muutamien marjateollisuuden osakkeenomistajien ylivoittojen turvaamiseksi.
      Kaivosteollisuus lahjoitetaan ylikansallisille yhtiöille.
      Persupuolue riistettyjen auttamisen sijaan potkii heitä päähän.

      USA:n tukemissa "demokratioissa" kuten Saudi-Arabiassa (naiset vailla oikeuksia) ja arabiemiirikunnissa oma työväenluokka on korvattu siirtotyöläisllä.
      Uusi työväenluokka on siinä asemassa johon persujen Sampo Terho ja Jussi Halla-aho haluavat Suomen työväenluokan.
      Siirtotyöläisiltä otetaan passit työnantajan haltuun, palkat kattavat juuri ja juuri ruoan, asuminen parakeissa, ei kansalaisoikeuksia, järjestäytyminen kielletty, rtikkeistä sanktiot ja maastakarkoitus.

      Kapitalistisessa maailmassa on miljoonia tällaisia oikeudettomia työläisiä. Yksin USA:ssa yli 10 miljoonaa.
      Persut pyrkivät saattamaan Suomen työläiset samaan jamaan. Siihen Halla-ahon äänestäjän (alias antipunikin) kirjoitus tähtää.

    • eteenpäin

      Marxin kansantalousopin olennainen teoria on arvolaki ja siinä voiton suhdenluvun alenemistendenssi. Marx esittelee Pääoma I:ssä kapitalitin keinoja lisätä voittoja.
      Yksi sellainen työvoiman arvon alentaminen ts. palkkojen alentaminen suhteessa tavaroiden hintatasoon.
      Uusorjuus 2000 luvulla kaikissa muodoissaan alentaa rahapalkkaa ja siihen liittyviä sosiaalisia etuja. Sen avulla kapitalisti kääntää voiton suhdeluvun alentumisen tilapäisesti nousuun. Voitot kasvavat työläisen riistoasteen kasvattamisella.
      Suomessa tämä on ollut vuosikausia porvarillisten piirien hokemana "työhön ottamisen vastuksia on poistettava". Suomeksi se on saavutettujen etujen poisottamista, voittojen silloin kohotessa ja voiton suhdeluvun kohotessa.

      Voiton suhdeluvun aleneminen on yleinen trendi mutta ei toteudu suoraviivaisesti. Mikäli työväenluokka on poliittisesti vahva, se voi napsia sitä ja tätä etua lisää.
      Tällä haavaa Suomen proletaarit ovat alamaissa mutta nousevat kyllä.
      Stubb julisti kypärän, kodin ja isänmaan ja sotapappipropagandan tunnuksella avoimen luokkasodan työläisväestöä vastaan. Stubbin teesille antautuminen merkitsee vähintään ay-liikkeen murentumista. Sitä ei voi sallia.

      • Uteliaskuhmosta

        - - - ...Stubb julisti kypärän, kodin ja isänmaan ja sotapappipropagandan tunnuksella avoimen luokkasodan työläisväestöä vastaan.- - -

        Millä tavalla?


    • eteenpäin

      "Millä tavalla?"

      Julistamalla vanhan kokoomuslaisen suojeluskuntatunnuksen Kokoomuksen teesiksi.
      Teesi johti aikanaan tuhoisiin sotiin.

      • Uteliaskuhmosta

        Tarkoitatko, että koti, uskonto ja isänmaa on luokkasodan julistus?


    • paha juttu

      "Tarkoitatko, että koti, uskonto ja isänmaa on luokkasodan julistus? "

      Tarkoitan.
      Se oli jo 1918 keväällä valkoisen armeijan julistus muuntuneessa muodossa. Vaasan valkoinen hallitus keksi luokkasodan olevan itsenäisyyssota vaikka venäläiset maassa olevat sotilasosastot olivat kasarmeissaan sotimatta.
      Aluevalloitussota 1941 Neuvostolittoon naamioitiin puolustussodaksi yllä mainitulla teesillä. Sodan päämäärä oli fasismin rinnalla kukistaa NL:n sosialismi.
      Koti-uskonto-isänmaa teesi oli 1939-1944 hallitusten virallinen teesi sosialismin kukistamiseen tähtäävässä seikkailupolitiikassa.
      Tarvittaessa voin tuoda silloisten piispojen lausuntoja tukuttain. Niiden tehtävä oli tuoda sotamiehille korkeimman porviston teesit.

      Kokoomus nosti teesin sotien jälkeen eduskuntavaaleissa esiin.
      Kokoomus on nostanut tunnuksen uudelleen Stubbin suulla ja sen takana on vähintään yleissitovan tessin nujertaminen ja Suomen liittäminen natoon.
      Kokoomus johtaa kilpaa persujen kanssa oikeistolaisuudessa Stubbin lausunnon jälkeen.
      Kokoomus nosti luokkasodan tunnuksen työväenluokkaa vastaan.

      • Ei tuo mikään luokkasodan julistus ole, Koti, Uskonto, Isänmaa! Se on vain ilmaisu jottemme halua muutosta siihen mitä olemme saavuttaneet.

        Muutos on tietysti mahdollinen kunhan sitä tehdään olevien lakien puitteissa demokraattisin keinoin pyrkimättä mihinkään väkivaltaan ja pakkotoimiin. TRuo taas on aina ollut niin sosialismin kuin kommunisminkin kynnys, ei se kertaakaan ole päässyt valtaan ilman henkistä, fyysistä ja taloudellista väkivaltaa.

        Paljon nyt muutamien utopistikomujen kehumat Etelä.Amerikan "sosialismit" ovat perustuneet öljyllä ja muilla raaka-aineilla saatujen varojen jakamiseen ja sillä saavutettuun kansan suosioon. Se ei kuitenkaan olle kestävä tie, parempi olisi Suomen tie kansakouluineen ja pyrkimykseen teollisella puolella joka ei olisi riippuvainen samalla tavoin jonkun raaka.aineen hintatasosta.

        Veikkaan nykyisen öljyn hinnan olevan myrkkyä noille maille koska ne ovat lyöneet laimin kansan kehittämisen vapaaseen demokratiaan tyrkyttäen saamillaan rahoilla sosialismin kestämätöntä aatetta.


      • Timo Espoosta

        No eipä tuo todellakaan ole mikään luokkasodan julistus.
        Viimeksi sellainen tehtiin silloin, kun punakaartiti aloittivat kapinan laillista hallitusvaltaa vastaan 27.1.1918. Se oli kapinallisten mukaan luokkasota. Sen kapinalliset hävisivät ja Suomen kansa voitti demokratian ja vapauden.

        >> Kokoomus nosti teesin sotien jälkeen eduskuntavaaleissa esiin.


    • Halla-ahon äänestäjä

      Punakaartilaiset tuhoutuivat, koska leninistit tappoivat heidät eikä
      heillä ollut mahdollisuutta maanpettureina jäädä valkoiseen Suomeen
      josta olisi ollut jokin mahdollisuus pelastua

      SUOMALAISLENINISTIEN SEKOILUT PUNAISEN HÄMÄRÄN MAASSA I
      Mitä heille tapahtui luokkasodan jälkeen

      Venäläiset tappoivat lopuksi - varsin nopeasti - kaikki kiinni saamansa eli lähes kaikki suomalaiset (ja ulkomaiset) punaiset vain kourallinen selvisi kuten Otto Wille Kuusinen. Myös ulkomaalaiset kuten amerikkalaiset tapettiin

      Ulkomaalaiset oli houkuteltu Venäjälle rakentamaan kommunismia ja määrätty, että heidän on rahoitettava itse matkansa ja tuotava mukanaan kaikki vaatteet ja työvälineet

      VENÄLÄISET LENINISTIT PUTSASIVAT ULKOMAISET HÖLMÖLENINISTIT VÄLITTÖMÄSTI TAVAROISTA kuten työkaluista JA NOPEASTI RAHOISTA, JOITA NÄIDEN OLI MÄÄRÄTTY TUOMAAN NEUVOSTOHÄMÄRÄÄN
      Hämärässä on helppo viedä tuhkatkin pesästä

      Venäläiset leninistit varastivat kaikki näiden vaatteet ja työkalut ja teloittivat siirtolaiset hyvin nopeaan tahtiin

      Sen lisäksi että venäläiset teloittivat punaisia ja veivät heitä tauteja saamaan vankileireille kuolemaan, myös itse eri maista tulleet punaiset ottivat asein yhteen, suomalaiset punikit erityisesti Pietarissa tapellen rahoista,
      jotka he olivat varastaneet matkakassaksi Tampereen Suomen pankin konttorista,

      ja jolla punikkijohto huorasi ja ryyppäsi Pietarissa

      Kateus oli suuri koska osa sai rahat käyttöönsä, puoluekokous pidettiin tiuhaan joka vuosi lähes
      että keskuskomitea olisi vaihdettu, mutta aina siellä istuivat samat Rahjan veljekset ja muut

      VENÄLÄISET EIVÄT ELÄTTÄNEET PUNAISIA JA SUOMALAISET PUNAKAARTILAISET RYÖSTIVÄT TAMPEREEN SUOMEN PANKIN KONTTORIN JA VEIVÄT DOLLARIT SIELTÄ VENÄJÄLLE JOLLA HE ELIVÄT, JA NÄISTÄ RAHOISTA TULI ARMOTON ASEELLINEN TAISTELU SUOMALAISTEN PUNAKAARTILAISTEN KESKEN

      Tätä suomalaisten punakaartilaisten välistä keskinäistä aseellista taistelua kutsutaan nimellä

      Kuusisen klubin murhat

      Punaupseerioppositio eli Revolverioppositio eli koulun oppilaat Aku Paasi-Pyy, Allan Hägglund, Voitto Eloranta, vaimo Elvira Willman-Eloranta hyökkäsivät punakaartilaisten kimppuun, luultavasti Paasi johti hyökkäystä

      Lopuksi Voitto ja Elvira Eloranta teloitettiin ja Paasi ja Hägglund siirrettiin keskitysleirelle murjatiaan niin kuin siellä punikkien kesken sanottiin, siis Burjatian Sosialistis-Leninistiseen Tasavaltaan, jossa vallitsi tasa-arvo, ei ollut tuloeroja eikä tuloja

      Hyökkäys alkoi Jukka Rahjan esitelmän jälkeen, raaka-Rahja oli kova tupakkimies ja piti taukoa. Hämet ammuttiin pääpukarina heti ja tupakka suussa porrastasenteelle. Rahjan sihteeri konttoristi Liisa Savolainen ryntäsi puhelimeen ja yritti soittaa Stalinille mutta häntä ammuttiin päähän ja luuri putosi lopullisesti. Punakaartilaiset Jukka Viitasaari ja Tuomas Hyrskymurto (tunnetaan nimellä Suinulan teurastaja) aloittivat vastahyökkäyksen punaupseerioppositiota vastaan mutta menehtyivät.

      Kommunisteista hyökkäyksessä ammttiin punaupseeriopposition toimesta ainakin Yrjö Hakasen puolueen SKP kansanedustaja Väinö E. Jokinen, SKP:n sotilasasiamies Ferdinand T. Kettunen, kansanedustaja Konsta Lindqvist, Venäjän kompuolueen tarkkailija Juho V. Sainio

      Sana kansanedustaja tarkoittaa tässä tietenkin entistä, leninistisiä maanpettureitahan ne olivat Suomen kannalta eivätkä edustaneet kansaa

      Luotien lento kuitenkin lakkasi kuin lannan ajo.
      No, mihin se lannan ajo lakkasi? Tietenkin siihen että lanta loppui.
      Kun luodit loppuivat, loppui ampuminen. Venäjällä on puutetta luodeista muttei tappajista

      Miksei Kuusista ammuttu? Hän ei ollut paikalla. Myöhemmin hän oli niin
      käppyrässä ja taipuneena että Stalin ei huomannut teloittaa häntä ja hän
      kuoli vanhuuttaan 1964 Hrushtshevin kauden lopuksi

    • pääomien kasaantumis

      "Etelä.Amerikan "sosialismit" ovat perustuneet öljyllä ja muilla raaka-aineilla saatujen varojen jakamiseen ja sillä saavutettuun kansan suosioon. Se ei kuitenkaan olle kestävä tie, parempi olisi Suomen tie kansakouluineen ja pyrkimykseen teollisella puolella"

      Niin totta kuin olla voi. Täydellisesti marxilainen arvio. Tekisi mieli pussata tekstin kirjoittajaa. Arvio perustuu vastaiseen kehitykseen kehitysmaan rimpuillessa ylikansallisen kapitalismin kahleista.
      Kansallistaminen on alku kansallisvaltion oman teollisuuden kehittämiseksi. Pääomien saaminen kansan käyttöön sen sijaan että ne menisivät Wall Streetin pörssiomistajille. Ellei kansallistettaisi, entisten siirtomaiden mahdollisuudet olisivat nolla vastaiselle teollistamiselle. Imperialismin strategia on pitää kehitysmaita edelleen raaka-ainetuottajina ja josta hyötyy maiden suppea eliittiporvaristo.

      Palstalla oli artikkelisarja Bolivian toimista siteerauksen suuntaan. Kansan koulutustason kohottaminen, suurteollisuuden voittojen osan jakaminen pien- ja osuustoimintayritysten luomiseksi ja infran rakentamiseksi. Samalla sosiaaliturvan osaset kehittyvät.
      Anti-kapitalismin tien valtiot tarvitsevat kansainvälisen työväenluokan tukea. Jossain vaiheessa nato yrittää kuristaa näitä. Se on sääntö kaikkialla. Iso raha ei vapaaehtoisesti luovu pääomistaan.
      Suomi voisi omaksi ja niiden eduksi siirtää kaupassa painopistettä kehitysmaiden tuotannon ja tietotaidon edistämiseen.
      Meidän ei ole mikään pakko soittaa natopilliä. Kun EU supistaa tuotantoa, supistakoon, Suomi menee reilun kaupan periaatteilla kehitysmaiden tueksi.
      Näin kehitysmaat pääsevät irti orjatyöstä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      2190
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      59
      1851
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      53
      1685
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1612
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1584
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1504
    7. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      135
      1483
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1347
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1311
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1208
    Aihe