Sous vide

Mattinäsä

11

5466

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mietolämpö

      Lihaan otetaan väriä pannulla ennen tyhjiöön laittamista, joten sen pinnassa on jo makuja. Toinen keino on kypsentää liha muovipussissa mausteiden ja yrttien kera ja ruskistaa sen pinnat vasta kypsennyksen jälkeen.

      Joka tapauksessa sous-viden idea on kypsentää liha tyhjiöön pakattuna miedolla lämmöllä (55-75 astetta) vesihauteessa, jolloin lihan nesteet pysyvät sisällä pitäen lihan mehukkaana.

      Eräällä tavalla muistuttaa lihan kypsentämistä confit eli rasvaan, öljyyn upotettuja lihoja kypsennetään miedolla lämmöllä (80-90 astetta) pitkän ajan. Tyypillisin taitaa olla ankka-confit, jossa ankan koipia kypsennetään ankanrasvaan upotettuina miedolla lämmöllä useampi tunti kunnes liha irtoaa luista.

      Sous-vide tarkoittaa tyhjiössä valmistettua ja confit taas omassa rasvassaan kypsytettyä vaikkakin eräiden ainesten osalta kypsytys tapahtuu öljyyn upotettuna.

    • Mattinäsä

      Okei, tuon pannulla käyttäminen selitti. Luulin että ne laitetaan suoraan muoviin ja kattilaan. kiitos selvityksestä.
      Aika kallis vempele näyttää kuitenkin olevan, täytyy pohtia.

    • leluissa löytyy
    • sousviderules
    • itse turaten

      On se toki ihan kiva tapa, mutta vedenkeitin on aika kookas laatikko kotikeittiöön, ja päätyy nopeasti kellariin pölyttymään.
      Tuon homman saa hoidettua ihan tyhjiöpakkauskoneellakin. uuni alhaiselle lämmölle ja vesikattila uuniin. Digitaalinen lämpömittari jolla kontroloi veden tasalämpöisyyden ja sitten vaan liha tyhjiöpussissa sinne.

      • minäkin turasin itse

        Siksipä suosittelen tämäntyylistä sirkulaattoria, menee pieneen tilaan:
        http://www.coolstuff.fi/Sansaire-Tyhjiokypsennyslaite

        Astiaksi käy mikätahansa jo olemassaoleva astia, 99% muoviastioistakin kestää kyllä tarvittavia lämpötiloja ja elintarvikehygieniasta ei hirveän huolissaan tarvitse olla koska se tuotehan on vakuumipussissa.


    • dematiikkaa

      http://www.sousvide.fi/

      Sous-vide Rahola

      Tässä yhteydessä mainittakoon vielä eräs suosittu suurkeittiöiden ruoan sarjavalmistusmenetelmä, nimittäin sous-vide. Termi on ranskaa ja tarkoittaa sananmukaisesti "tyhjiössä". Menetelmän kuvasi ensimmäisenä kreivi Rumford (ks. Rumford), mutta nykyaikaiseen käyttöön sen otti vasta 1970-luvun puolivälissä kuuluisien Troisgros-veljesten ravintolapäällikkö Georges Pralus Ranskan Roannessa. Hän huomasi, että hanhenmaksa on helpointa kypsentää tällä menetelmällä (ks. esim. en.wikipedia.org/wiki/Sous-vide). Nykyään on sous-vide menetelmä yleistynyt ravintoloissa huomattavasti ja viime aikoina on myös kotikäyttöön tarkoitettu keitin ilmestynyt USA:n markkinoille, toistaiseksi ilmeisesti vain 110 V verkkojännitteelle tarkoitettuna, ks. www.sousvidesupreme.com. Kotimainen Metos Oy valmistaa ravintolakäyttöön tarkoitettuja laitteita, joista osa on varmasti myös vaativaan kotikäyttöön sopivia, ks. www.metos.com/metos.htm.

      Sous Vide -menetelmä eroaa Capkold- ja Cook & chill -menetelmistä siten, että ruoka vain esikypsennetään ruskistamalla tai kiehauttamalla kevyesti ennen pakkaamista muovipusseihin. Kypsentäminen tapahtuu sitten useimmiten höyryllä, minkä jälkeen tuotteet jäähdytetään alle kolmen asteen. Sarjavalmistusmahdollisuuden lisäksi etuna on, että ruoka säilyttää makunsa, värinsä ja ravintoainepitoisuutensa hyvin. Suolaa, rasvaa ja mausteita säästyy ja ruoan hävikki on pieni. Menetelmä ei kuitenkaan sovi niin monelle ruoka-aineelle kuin Capkold ja Cook & chill. Säilytyksestä oton jälkeen on ruoka kuumennettava välittömästi vähintäin 70 asteeseen ja tarjottava saman tien.

      Osoitteessa www.lihakeskusliitto.fi/lihalehti/lihatieto/li020709_55-56.pdf on hyvä selostus näistä menetelmistä

    • Anonyymi

      Yhtä hyödyllinen vehje kuin tuhkakuppi moottoripyörässä, jos haluatte keittää tai hauduttaa niin KATTILA

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. YLE Äänekosken kaupunginjohtaja saa ankaraa arvostelua

      Kaupungin johtaja saa ankaraa kritiikkiä äkkiväärästä henkilöstöjohtamisestaan. Uusin häirintäilmoitus päivätty 15 kesä
      Äänekoski
      101
      2100
    2. Euroopan lämpöennätys, 48,8, astetta, on mitattu Italian Sisiliassa

      Joko hitaampikin ymmärtää. Se on aivan liikaa. Ilmastonmuutos on totta Euroopassakin.
      Maailman menoa
      290
      1899
    3. Asiakas iski kaupassa varastelua tehneen kanveesiin.

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/33a85463-e4d5-45ed-8014-db51fe8079ec Oikein. Näin sitä pitää. Kyllä kaupoissa valtava
      Maailman menoa
      341
      1732
    4. Martina lähdössä Ibizalle

      Eikä Eskokaan tiennyt matkasta. Nyt ollaan jännän äärellä.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      205
      1584
    5. Useita puukotettu Tampereella

      Mikäs homma tämä nyt taas on? "Useaa henkilöä on puukotettu Tampereen keskustassa kauppakeskus Ratinan lähistöllä." ht
      Tampere
      98
      1495
    6. Leipivaaran päällä on kuoleman hiljaista.

      Suru vai suuri helpotus...
      Puolanka
      32
      1281
    7. Jos ei tiedä mitä toisesta haluaa

      Älä missään nimessä anna mitään merkkejä kiinnostuksesta. Ole haluamatta mitään. Täytyy ajatella toistakin. Ei kukaan em
      Ikävä
      94
      1113
    8. Se nainen näyttää hyvältä vaikka painaisi 150kg

      parempi vaan jos on vähän muhkeammassa kunnossa 🤤
      Ikävä
      67
      1069
    9. Määpä tiijän että rakastat

      Minua nimittäin. Samoin hei! Olet mun vastakappaleeni.
      Ikävä
      51
      1047
    10. Avustikset peruttu.

      Aettokosken ampuraan rahat otettu poekkeen valtiolle.
      Suomussalmi
      58
      1038
    Aihe