Törmäsin tuollaiseen ruoan kypsennys tapaan:
http://www.keittiovaline.fi/epages/Kaupat.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Hopia/Categories/"Keittiön pienkoneet"/Sirkulaattorit_ja_vakuumikoneet
Haluaisin kysyä kokemuksia sellaisilta jotka ovat kokeilleet tuota menetelmää.
Jotenkin itsestä tuntuu että aika mautonta lihaa tulee jos sitä vaan keittelee lämpösessä vedessä.
Sous vide
11
5575
Vastaukset
- mietolämpö
Lihaan otetaan väriä pannulla ennen tyhjiöön laittamista, joten sen pinnassa on jo makuja. Toinen keino on kypsentää liha muovipussissa mausteiden ja yrttien kera ja ruskistaa sen pinnat vasta kypsennyksen jälkeen.
Joka tapauksessa sous-viden idea on kypsentää liha tyhjiöön pakattuna miedolla lämmöllä (55-75 astetta) vesihauteessa, jolloin lihan nesteet pysyvät sisällä pitäen lihan mehukkaana.
Eräällä tavalla muistuttaa lihan kypsentämistä confit eli rasvaan, öljyyn upotettuja lihoja kypsennetään miedolla lämmöllä (80-90 astetta) pitkän ajan. Tyypillisin taitaa olla ankka-confit, jossa ankan koipia kypsennetään ankanrasvaan upotettuina miedolla lämmöllä useampi tunti kunnes liha irtoaa luista.
Sous-vide tarkoittaa tyhjiössä valmistettua ja confit taas omassa rasvassaan kypsytettyä vaikkakin eräiden ainesten osalta kypsytys tapahtuu öljyyn upotettuna. - Mattinäsä
Okei, tuon pannulla käyttäminen selitti. Luulin että ne laitetaan suoraan muoviin ja kattilaan. kiitos selvityksestä.
Aika kallis vempele näyttää kuitenkin olevan, täytyy pohtia. - leluissa löytyy
komeroon pölyttymään
http://www.keittiovaline.fi/epages/Kaupat.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Hopia/Categories - sousviderules
Sous vide on aivan huipputapa kypsentää-
http://www.coolstuff.fi/Sansaire-Tyhjiokypsennyslaite
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/27047/dnhtn/OBH-Nordica-Sous-Vide-Gourmet-Cooker
Hinnat halpenee kohta noita on jokataloudessa, itse tekemällä toki saa halvimmalla, jos sähkötyöt ja PID:t on tuttuja. - itse turaten
On se toki ihan kiva tapa, mutta vedenkeitin on aika kookas laatikko kotikeittiöön, ja päätyy nopeasti kellariin pölyttymään.
Tuon homman saa hoidettua ihan tyhjiöpakkauskoneellakin. uuni alhaiselle lämmölle ja vesikattila uuniin. Digitaalinen lämpömittari jolla kontroloi veden tasalämpöisyyden ja sitten vaan liha tyhjiöpussissa sinne.- minäkin turasin itse
Siksipä suosittelen tämäntyylistä sirkulaattoria, menee pieneen tilaan:
http://www.coolstuff.fi/Sansaire-Tyhjiokypsennyslaite
Astiaksi käy mikätahansa jo olemassaoleva astia, 99% muoviastioistakin kestää kyllä tarvittavia lämpötiloja ja elintarvikehygieniasta ei hirveän huolissaan tarvitse olla koska se tuotehan on vakuumipussissa.
- dematiikkaa
http://www.sousvide.fi/
Sous-vide Rahola
Tässä yhteydessä mainittakoon vielä eräs suosittu suurkeittiöiden ruoan sarjavalmistusmenetelmä, nimittäin sous-vide. Termi on ranskaa ja tarkoittaa sananmukaisesti "tyhjiössä". Menetelmän kuvasi ensimmäisenä kreivi Rumford (ks. Rumford), mutta nykyaikaiseen käyttöön sen otti vasta 1970-luvun puolivälissä kuuluisien Troisgros-veljesten ravintolapäällikkö Georges Pralus Ranskan Roannessa. Hän huomasi, että hanhenmaksa on helpointa kypsentää tällä menetelmällä (ks. esim. en.wikipedia.org/wiki/Sous-vide). Nykyään on sous-vide menetelmä yleistynyt ravintoloissa huomattavasti ja viime aikoina on myös kotikäyttöön tarkoitettu keitin ilmestynyt USA:n markkinoille, toistaiseksi ilmeisesti vain 110 V verkkojännitteelle tarkoitettuna, ks. www.sousvidesupreme.com. Kotimainen Metos Oy valmistaa ravintolakäyttöön tarkoitettuja laitteita, joista osa on varmasti myös vaativaan kotikäyttöön sopivia, ks. www.metos.com/metos.htm.
Sous Vide -menetelmä eroaa Capkold- ja Cook & chill -menetelmistä siten, että ruoka vain esikypsennetään ruskistamalla tai kiehauttamalla kevyesti ennen pakkaamista muovipusseihin. Kypsentäminen tapahtuu sitten useimmiten höyryllä, minkä jälkeen tuotteet jäähdytetään alle kolmen asteen. Sarjavalmistusmahdollisuuden lisäksi etuna on, että ruoka säilyttää makunsa, värinsä ja ravintoainepitoisuutensa hyvin. Suolaa, rasvaa ja mausteita säästyy ja ruoan hävikki on pieni. Menetelmä ei kuitenkaan sovi niin monelle ruoka-aineelle kuin Capkold ja Cook & chill. Säilytyksestä oton jälkeen on ruoka kuumennettava välittömästi vähintäin 70 asteeseen ja tarjottava saman tien.
Osoitteessa www.lihakeskusliitto.fi/lihalehti/lihatieto/li020709_55-56.pdf on hyvä selostus näistä menetelmistä - Anonyymi
Yhtä hyödyllinen vehje kuin tuhkakuppi moottoripyörässä, jos haluatte keittää tai hauduttaa niin KATTILA
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
SDP palauttaa Suomen kansalle kulta-ajat
Hyvinvointivalto on pääosin SDP:n ja osin myös Maalaisliiton rakentama. Hyvinvointivaltion ylläpito edellyttää oikeude20915074Aamun Riikka: työttömyydessä lähestytään viime laman synkintä vaihetta
Nopeasti mentiiin upean Marinin hallituksen ennätystyöllisyydestä toiseen ääripäähän, kohti Suomen historian kurjimpia t12710520Persut JYTKYTTÄÄ ylös, ohi kepun! +2,1 %
Persut palasi kolmen suurimman joukkoon ja on matkalla kohti kevään 2027 eduskuntavaalivoittoa. Sosialistit ovat syöksy11910087Älkää vassarit kuvitelko, että Marinin kulta-ajat palaavat
Vaikka demarit voittaisivat seuraavat vaalit, se ei palauta Marinin taskut-täyteen-kelasta-aikaa takaisin, ei voi eikä h1089341Suomen velka kasvoi ennätysvauhtia - Mäkynen repostelee
– Velka kasvoi eniten tilaston historiassa, Mäkynen kirjoittaa. – Vuoden 2025 toisella neljänneksellä selvästi eniten k529162Sanna Marin saa ylistystä Hillary Clintonilta
Jos joku ei tiedä kuka tämä rouva Hillary Clinton on, niin kerrottakoon "fun fact", eli hän on se keneltä Donald Trump237059Giorgia Meloni vs Riikka Purra
Kyllä Italian pääministeri on kauniimpi ja seksikkäämpi, kuin Suomen valtiovarainministeri Riikka Purra. Mitä jotkut näk566935Johtuuko vasemmistolaisten inho kristinuskoa kohtaan heidän islamin uskostaan?
Tätä jäin pohdiskelemaan.1826507Gallup, PS:lle JÄRISYTTÄVÄ nousu, SDP suurin laskija
https://yle.fi/a/74-20186114 PS kovaa vauhtia nousemassa ennen 2027 vaaleja suurimmaksi puolueeksi. Nyt mennään jo etua1696176Ohhoh. Kokoomusvirkamiehen mukaan Suomessa ei ole työttömyyskriisiä
Kun kokoomuksen johtama hallitus epäonnistuu täydellisesti talouspolitiikassaan, niin aikaisemmin erittäin pahaksi määri335598