Sous vide

Mattinäsä

11

5337

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mietolämpö

      Lihaan otetaan väriä pannulla ennen tyhjiöön laittamista, joten sen pinnassa on jo makuja. Toinen keino on kypsentää liha muovipussissa mausteiden ja yrttien kera ja ruskistaa sen pinnat vasta kypsennyksen jälkeen.

      Joka tapauksessa sous-viden idea on kypsentää liha tyhjiöön pakattuna miedolla lämmöllä (55-75 astetta) vesihauteessa, jolloin lihan nesteet pysyvät sisällä pitäen lihan mehukkaana.

      Eräällä tavalla muistuttaa lihan kypsentämistä confit eli rasvaan, öljyyn upotettuja lihoja kypsennetään miedolla lämmöllä (80-90 astetta) pitkän ajan. Tyypillisin taitaa olla ankka-confit, jossa ankan koipia kypsennetään ankanrasvaan upotettuina miedolla lämmöllä useampi tunti kunnes liha irtoaa luista.

      Sous-vide tarkoittaa tyhjiössä valmistettua ja confit taas omassa rasvassaan kypsytettyä vaikkakin eräiden ainesten osalta kypsytys tapahtuu öljyyn upotettuna.

    • Mattinäsä

      Okei, tuon pannulla käyttäminen selitti. Luulin että ne laitetaan suoraan muoviin ja kattilaan. kiitos selvityksestä.
      Aika kallis vempele näyttää kuitenkin olevan, täytyy pohtia.

    • leluissa löytyy
    • sousviderules
    • itse turaten

      On se toki ihan kiva tapa, mutta vedenkeitin on aika kookas laatikko kotikeittiöön, ja päätyy nopeasti kellariin pölyttymään.
      Tuon homman saa hoidettua ihan tyhjiöpakkauskoneellakin. uuni alhaiselle lämmölle ja vesikattila uuniin. Digitaalinen lämpömittari jolla kontroloi veden tasalämpöisyyden ja sitten vaan liha tyhjiöpussissa sinne.

      • minäkin turasin itse

        Siksipä suosittelen tämäntyylistä sirkulaattoria, menee pieneen tilaan:
        http://www.coolstuff.fi/Sansaire-Tyhjiokypsennyslaite

        Astiaksi käy mikätahansa jo olemassaoleva astia, 99% muoviastioistakin kestää kyllä tarvittavia lämpötiloja ja elintarvikehygieniasta ei hirveän huolissaan tarvitse olla koska se tuotehan on vakuumipussissa.


    • dematiikkaa

      http://www.sousvide.fi/

      Sous-vide Rahola

      Tässä yhteydessä mainittakoon vielä eräs suosittu suurkeittiöiden ruoan sarjavalmistusmenetelmä, nimittäin sous-vide. Termi on ranskaa ja tarkoittaa sananmukaisesti "tyhjiössä". Menetelmän kuvasi ensimmäisenä kreivi Rumford (ks. Rumford), mutta nykyaikaiseen käyttöön sen otti vasta 1970-luvun puolivälissä kuuluisien Troisgros-veljesten ravintolapäällikkö Georges Pralus Ranskan Roannessa. Hän huomasi, että hanhenmaksa on helpointa kypsentää tällä menetelmällä (ks. esim. en.wikipedia.org/wiki/Sous-vide). Nykyään on sous-vide menetelmä yleistynyt ravintoloissa huomattavasti ja viime aikoina on myös kotikäyttöön tarkoitettu keitin ilmestynyt USA:n markkinoille, toistaiseksi ilmeisesti vain 110 V verkkojännitteelle tarkoitettuna, ks. www.sousvidesupreme.com. Kotimainen Metos Oy valmistaa ravintolakäyttöön tarkoitettuja laitteita, joista osa on varmasti myös vaativaan kotikäyttöön sopivia, ks. www.metos.com/metos.htm.

      Sous Vide -menetelmä eroaa Capkold- ja Cook & chill -menetelmistä siten, että ruoka vain esikypsennetään ruskistamalla tai kiehauttamalla kevyesti ennen pakkaamista muovipusseihin. Kypsentäminen tapahtuu sitten useimmiten höyryllä, minkä jälkeen tuotteet jäähdytetään alle kolmen asteen. Sarjavalmistusmahdollisuuden lisäksi etuna on, että ruoka säilyttää makunsa, värinsä ja ravintoainepitoisuutensa hyvin. Suolaa, rasvaa ja mausteita säästyy ja ruoan hävikki on pieni. Menetelmä ei kuitenkaan sovi niin monelle ruoka-aineelle kuin Capkold ja Cook & chill. Säilytyksestä oton jälkeen on ruoka kuumennettava välittömästi vähintäin 70 asteeseen ja tarjottava saman tien.

      Osoitteessa www.lihakeskusliitto.fi/lihalehti/lihatieto/li020709_55-56.pdf on hyvä selostus näistä menetelmistä

    • Anonyymi

      Yhtä hyödyllinen vehje kuin tuhkakuppi moottoripyörässä, jos haluatte keittää tai hauduttaa niin KATTILA

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työsuhdepyörän veroetu poistuu

      Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan
      Pyöräily
      223
      6798
    2. Pakko tulla tänne

      jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää
      Ikävä
      39
      1209
    3. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      23
      1011
    4. Yksi kysymys

      Yksi kysymys, minkä kysyisit kaivatultasi. Mikä se olisi?
      Ikävä
      75
      881
    5. Hävettää muuttaa Haapavedelle.

      Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal
      Haapavesi
      47
      814
    6. Katseestasi näin

      Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a
      Ikävä
      59
      794
    7. Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä

      Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.
      Maailman menoa
      93
      774
    8. Toinen kuva mikä susta on jäänyt on

      tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.
      Ikävä
      38
      761
    9. Tietenkin täällä

      Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.
      Suomussalmi
      14
      716
    10. Jäähalli myynnissä!

      Pitihän se arvata kun tuonne se piti rakentaa väkisin.
      Äänekoski
      43
      713
    Aihe