Sous vide

Mattinäsä

11

5392

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mietolämpö

      Lihaan otetaan väriä pannulla ennen tyhjiöön laittamista, joten sen pinnassa on jo makuja. Toinen keino on kypsentää liha muovipussissa mausteiden ja yrttien kera ja ruskistaa sen pinnat vasta kypsennyksen jälkeen.

      Joka tapauksessa sous-viden idea on kypsentää liha tyhjiöön pakattuna miedolla lämmöllä (55-75 astetta) vesihauteessa, jolloin lihan nesteet pysyvät sisällä pitäen lihan mehukkaana.

      Eräällä tavalla muistuttaa lihan kypsentämistä confit eli rasvaan, öljyyn upotettuja lihoja kypsennetään miedolla lämmöllä (80-90 astetta) pitkän ajan. Tyypillisin taitaa olla ankka-confit, jossa ankan koipia kypsennetään ankanrasvaan upotettuina miedolla lämmöllä useampi tunti kunnes liha irtoaa luista.

      Sous-vide tarkoittaa tyhjiössä valmistettua ja confit taas omassa rasvassaan kypsytettyä vaikkakin eräiden ainesten osalta kypsytys tapahtuu öljyyn upotettuna.

    • Mattinäsä

      Okei, tuon pannulla käyttäminen selitti. Luulin että ne laitetaan suoraan muoviin ja kattilaan. kiitos selvityksestä.
      Aika kallis vempele näyttää kuitenkin olevan, täytyy pohtia.

    • leluissa löytyy
    • sousviderules
    • itse turaten

      On se toki ihan kiva tapa, mutta vedenkeitin on aika kookas laatikko kotikeittiöön, ja päätyy nopeasti kellariin pölyttymään.
      Tuon homman saa hoidettua ihan tyhjiöpakkauskoneellakin. uuni alhaiselle lämmölle ja vesikattila uuniin. Digitaalinen lämpömittari jolla kontroloi veden tasalämpöisyyden ja sitten vaan liha tyhjiöpussissa sinne.

      • minäkin turasin itse

        Siksipä suosittelen tämäntyylistä sirkulaattoria, menee pieneen tilaan:
        http://www.coolstuff.fi/Sansaire-Tyhjiokypsennyslaite

        Astiaksi käy mikätahansa jo olemassaoleva astia, 99% muoviastioistakin kestää kyllä tarvittavia lämpötiloja ja elintarvikehygieniasta ei hirveän huolissaan tarvitse olla koska se tuotehan on vakuumipussissa.


    • dematiikkaa

      http://www.sousvide.fi/

      Sous-vide Rahola

      Tässä yhteydessä mainittakoon vielä eräs suosittu suurkeittiöiden ruoan sarjavalmistusmenetelmä, nimittäin sous-vide. Termi on ranskaa ja tarkoittaa sananmukaisesti "tyhjiössä". Menetelmän kuvasi ensimmäisenä kreivi Rumford (ks. Rumford), mutta nykyaikaiseen käyttöön sen otti vasta 1970-luvun puolivälissä kuuluisien Troisgros-veljesten ravintolapäällikkö Georges Pralus Ranskan Roannessa. Hän huomasi, että hanhenmaksa on helpointa kypsentää tällä menetelmällä (ks. esim. en.wikipedia.org/wiki/Sous-vide). Nykyään on sous-vide menetelmä yleistynyt ravintoloissa huomattavasti ja viime aikoina on myös kotikäyttöön tarkoitettu keitin ilmestynyt USA:n markkinoille, toistaiseksi ilmeisesti vain 110 V verkkojännitteelle tarkoitettuna, ks. www.sousvidesupreme.com. Kotimainen Metos Oy valmistaa ravintolakäyttöön tarkoitettuja laitteita, joista osa on varmasti myös vaativaan kotikäyttöön sopivia, ks. www.metos.com/metos.htm.

      Sous Vide -menetelmä eroaa Capkold- ja Cook & chill -menetelmistä siten, että ruoka vain esikypsennetään ruskistamalla tai kiehauttamalla kevyesti ennen pakkaamista muovipusseihin. Kypsentäminen tapahtuu sitten useimmiten höyryllä, minkä jälkeen tuotteet jäähdytetään alle kolmen asteen. Sarjavalmistusmahdollisuuden lisäksi etuna on, että ruoka säilyttää makunsa, värinsä ja ravintoainepitoisuutensa hyvin. Suolaa, rasvaa ja mausteita säästyy ja ruoan hävikki on pieni. Menetelmä ei kuitenkaan sovi niin monelle ruoka-aineelle kuin Capkold ja Cook & chill. Säilytyksestä oton jälkeen on ruoka kuumennettava välittömästi vähintäin 70 asteeseen ja tarjottava saman tien.

      Osoitteessa www.lihakeskusliitto.fi/lihalehti/lihatieto/li020709_55-56.pdf on hyvä selostus näistä menetelmistä

    • Anonyymi

      Yhtä hyödyllinen vehje kuin tuhkakuppi moottoripyörässä, jos haluatte keittää tai hauduttaa niin KATTILA

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      41
      7014
    2. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      32
      3948
    3. Ei tämä etene ikinä

      Kun kumpikaan ei enää ota yhteyttä. Mä en ainakaan uskalla.
      Ikävä
      46
      3367
    4. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      40
      2959
    5. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      17
      2736
    6. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      37
      2238
    7. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      16
      2196
    8. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      41
      2153
    9. Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...

      Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons
      Suomalaiset julkkikset
      47
      2107
    10. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      40
      2068
    Aihe