Teen kolmatta pidempää sijaisuutta, lyhempiä (alle 3kk) on taustalla useampia. Olen ihan pätevä työhöni ja sijaisuudet on useampia kuukausia (jopa vuoden), joten olettaisin siltä pohjalta olevani suoraan osa työyhteisöä. Mutta joka kerta tää on tämä sama. Alussa olet ilmaa. Inside-porukka kikattaa, katsotaan keskenään juttuja, kun menet johonkin istumaan, porukka vaihtaa muualle ja jäät yksin. Olen ulospäinsuuntautunut ja sillai vahva, että en ole tähän asti välittänyt vaan sitkeästi hengannut mukana. Yleensä 1-2kk menee, että minut otetaan osaksi porukkaa edes jossain määrin. Mutta miksi se on aina näin vaikeaa? Olen ennen opettajuutta toiminut vuosia esimiestyössä yksityisellä sektorilla ja siellä aina, aina, uuden työntekijän, sijaisenkin, otin ilolla vastaan, työkaverit pyysi kahville ja halusi tutustua. Vielä ymmärrän asian isoissa kouluissa, kun siellä on niin paljon naamoja, mutta sama ilmiö voi olla ihan pienessäkin koulussa, jossa luulisi automaattisesti uuden sijaisen tulevan työkaveriksi siinä kuin muutkin ja olevan ihan hauskaakin ottaa uusi työkaveri edes väliaikaisesti.
Väsyttää vaan henkisesti tuo ulkopuolisuuden tunne ja aina miettii, että tälläkö mennään koko kevät. Valmistelutyöt teen illalla, joten välitunnit juuri haluaisin vertaisseuraa.
Kertokaa nyt muut opettajat, miksi se on tämmöistä? Luulisi ammattiin hakeutuneiden olevan tavallista sosiaalisempia ja avoimempia ihmisiä, mutta totuus on ihan toinen. Aiemmalla uralla paljon "kovemmalla" alalla porukka oli paljon hauskempaa ja avoimempaa uusille ihmisille. Itse työstä pidän, mutta työyhteisöt on perin kummallisia ja torjuvia uusille.
Sijaisopettajan kurjuus, opettajanhuone!
5
1103
Vastaukset
- ::::::::::::::::::::
Opettajan työn ihmissuhdekuormitus on valtava ja se alkaa kumuloitua uran edetessä. Huomaan itsestäni, että nyt kun uraa on takana pitkästi toistakymmentä vuotta, en jaksa olla uusista kollegoista niin kiinnostunut kuin nuorena opena. Joka vuosi on joka tapauksessa tutustuttava ainakin 60 uuteen oppilaaseen. Ensimmäisinä vuosina se ei vielä tuntunut missään, nyt toisinaan tuntuu, että Joonat, Joelit ja Janikat vain vilisevät silmissä ja kaikista on oltava kuitenkin kiinnostunut. Jatkuva uusien ihmisten vyöry on väsyttävääkin.
Mutta jos uusi kollega itse tulee juttusille ja selvästi haluaa tutustua, on törkeää käyttäytyä kuvaamallasi tavalla. Toisaalta kuukausi tai pari ei ole vielä pitkä aika. Jos siinä ajassa kollegat havahtuvat olemassa oloosi, niin eikö se ole jo ihan ok? Opehuoneessa kuitenkin vuoden mittaan pyörähtää kymmeniäkin sijaisia, etkä voi olettaa, että jokainen otetaan vastaan kuin taivaanlahja heti ekalla viikolla.
Itse olen kyllä kokenut sekä lämpimiä vastaanottoja että melko tylyn. Vaikka tulin virkaan, osa kollegoista kohteli minua kuin ilmaa hyvin pitkään, jopa vuosia. Tässä on suuria kulttuurieroja opehuoneiden ja yksilöiden välillä. - Taitaatyttötietääett
Mene takaisin sinne yksityiselle sektorille esimiestehtäviin, saisit varmaan siellä parempaa palkkaakin. Vai tykkäätkö olla narsistien ja sadistien keskellä?
- mukaope
Olen ihan samaa mieltä ed. nim. taitaa tyttö tietää kanssa. Ne "vanhat" opettajat ovat niin uraputkiutuneita työpaikassaan että jokainen uusi tulokas on mahdollinen syöstämään ne raiteiltaan. Ja ihan totta. Narsisteja ja sadisteja on opettajien huoneet pullollaan. Ja kun ovat kerran julkiseen virkaan päässeet, ei niistä päästä eroon juuri millään keinolla jos halutaankaan. Hyvin, hyvin sairaita tyyppejä mahtuu ammattikuntaan ihan liian paljon. Sääli vain oppilaita ja nuoria opettajia joilla on vielä idealistisia ajatuksia ammatista. Voimia sinulle työssäsi ja muista ettei sinusta tule samanlaista persläpeä.
- kansakunnankynttilät
Opettajien oikeudet on vahvat. Olipa hyviä kasvatustieteenproffan aatoksia tämän päivän Hesarissa koskien opettajien oikeuksia, opetushallitusta, erityisopetusta. Koulut ovat usein sisäänlämpimiä työpaikkoja ja opettajat katsovat muita ammattiryhmiä hyötynäkökulmasta. Ammattiryhmä on hyödyllinen, jos auttaa välittömästi opettajaa työssään. Mikäli työntulos on piilovaikuttavaa eikä työn tulos näy suoraan ja heti open työtä keventävänä olet hyödytön. Lisäksi palkkajärjestelmä on erikoinen ja ajaa opet tuijottamaan tehtyjä tunteja ja työnsisältöä. Empä tiedä toista työtä jossa voi nostaa vaikka kesken hoitovapaan kesäajan palkkaa kotoa käsin ja jättää sijaisope kesäksi kortistoon tai muihin töihin. Koska tulee opettajan palkan nykyaikaistaminen?
Ihmisiä töissä tosiaan vilisee joka vuosi liuta uusia. Myös työtehtäviä tulee lisää ja moni opettaja on silmin nähden väsyksissä työhönsä. Kyynisyys ja väsymys näkyy työpaikoilla. Toki jokayhteisössä on myös työhönsä sitoutuneita, lämpimiä ihmisiä. Joissain kouluissa vaan he eivät istu opettajanhuoneessa.- opex
Mainitsemasi Hesarin kirjoitus sisältää monia asiavirheitä, mikä on toki ällistyttävää ottaen huomioon kirjoittajan aseman. Valitettavasti vain proffa ei ole tainnut olla kentällä töissä koskaan. Esimerkiksi se, että erityisopetuspäätöksen tai päätöksen pienryhmään siirtämisestä tekisi yksittäinen ope, on täyttä potaskaa. Kyseessä on kuukausien, jopa vuosien prosessi, jonka aikana tehdään psykologin tutkimukset yms. Koulupsykologin, rehtorin ja vanhempien sana painaa tässä paljon enemmän kuin yksittäisen open. Sitä paitsi pienryhmäpaikkoja on niukasti, ei ole mitään paikkaa, jonne noin vain voisi oppilaan kipata.
Kaikki ammattiryhmät puolustavat omaa etuaan. Voitko mainita ammattiryhmän, joka ei näin tekisi? Opettajat olisivat voineet olla huomattavan paljon itsekkäämpiäkin. Olemme esimerkiksi olleet viimeksi lakossa joskus 80-luvulla.
En ymmärrä ajatuksenjuoksuasi. Mikä ovat opettajien mielestä hyödytön ammattiryhmä ja miten tämä ilmenee koulussa?
Sanot, että palkkajärjestelmä ajaa opet tuijottamaan tehtyjä tunteja ja työn sisältöä. Eivätkö muut ammattiryhmät ole kiinnostuneita seuraamaan työaikaansa ja työnsä sisältöä? Mitä ihmettä tarkoitat?
Jos opettaja ei "palaa" töihin kesäksi, palkkaa ei todellakaan saa sijainen, vaan se menee kaupungin laariin. Mielestäni on aivan luonnollista, että ryhmänä toimimme niin, että saamme sen palkan, mikä on mahdollista saada, koska palkka ei nyt kuitenkaan aivan valtava ole.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik124030MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar822081Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5491647Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin941366Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671117Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s331038Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt216916Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o60883- 171854
Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3828