Unohdin eilen autoon tyhjien pullojen kanssa samaan kassiin eksyneen valkoviinipullon, ja tänään se oli tietenkin umpijäässä (yöllä pakkasta vähintään –12 °C).Ihme kyllä, pullo oli säilynyt ehyenä!
Ranskalaisen Larochen Petit Chablis oli yleensä juomiini valkkareihin verrattuna sen verran arvokasta, että en raaskinut heittää pulloa suoraan menemäänkään, vaan annoin sen sulaa huoneenlämmössä.
Nautiskelen parhaillaan ensimmäistä lasillista (vielä kylmää), ja toinen ihme: viinihän menee alas ihan irvistelemättä! Vieraille en ehkä menisi tarjoamaan, mutta tällaiselle vanhalle juopolle ihan onnen omiaan. Viini taitaa kuin taitaakin päätyä viemäriin kurkkuni kautta.
Muilla kokemuksia?
Jäätynyt valkoviini
4
463
Vastaukset
- Magnumpullo
Viini on elävä ja sen säilytyshistorian tulee olla moitteeton. Ne mitä alko tarjoaa ovat tulleet esimerkiksi Italiasta kesäkuumassa rekassa ( 40?) ja sellainen shokkihoito muuttaa makua. Tai talvella Alppien lävitse miinusasteissa.
Jos maidolle kävisi samoin, niin jokin valvira, evira tai mtö niitä nyt nkaan, kieltäisi juomasta.- Juomanlatkija
Oletko satavarma, että saat maailmalta (s.o. muualta kuin Alkosta) ostamasi viinit perille kotiisi ilman että ne ovat saaneet termistä ”shokkihoitoa” ennen myyntipisteeseen päätymistään? Kai ne yleensä saavat matkata rekassa, merikontissa tai vastaavassa kuljetusneuvossa (useammassakin) matkallaan tuottajalta myyntipisteisiin, sijaitsevatpa nämä missä tahansa.
Ajelin viimekesäisellä Keski-Euroopan automatkallani (n. 5 500 km) mm. Rheinpfalzin ja Moselin viinialueilla. Autossani matkasi Suomeen muiden juomien ohella viitisenkymmentä viinipulloa. Autossani on ilmastointilaite, mutta auto joutui toki välillä seisomaan auringonpaisteessa siten, että lämpö sisällä nousi varmasti noihin ”kes kuljetusäkuuman rekan” lukemiin. Eivät nuo viinit niin pahasti pilalle menneet, että en olisi niitä kurkustani alas saanut!
:•)
Myönnän toki auliisti, ettei jäädyttäminen tai lämpöhoito viinin säilyvyyttä mitenkään edistä eikä makuvivahteita paranna.
Asuin kesällä 1969 kahden viikon ajan Pohjois-italialaisella pikku viinitilalla, jonka tuottamat rypäleet menivät pääosin osuustoiminnalliseen viininvalmistamoon (vrt. osuusmeijerit). Isäntä teki itsekin omaan ja vieraittensa käyttöön ”pikkueriä” pullottamatonta punkkua, jota me vieraat saimme käydä itse laskemassa kellarissa karahviin mukavankokoisesta (3 000 l) puutynnyristä. Paikan päällä nautittuna se oli ihan yllättävän kelvollista maatiaisviiniä, mutta saksalaiset matkaseuralaiseni valistivat minua: tuota viiniä ei kannata kuljetella tekopaikaltaan minnekään, se ei kestä kuljetusta vaan maku kärsii pahan kerran! Väitteen paikkansapitävyyden jätin testaamatta. - Korjaus
Juomanlatkija kirjoitti:
Oletko satavarma, että saat maailmalta (s.o. muualta kuin Alkosta) ostamasi viinit perille kotiisi ilman että ne ovat saaneet termistä ”shokkihoitoa” ennen myyntipisteeseen päätymistään? Kai ne yleensä saavat matkata rekassa, merikontissa tai vastaavassa kuljetusneuvossa (useammassakin) matkallaan tuottajalta myyntipisteisiin, sijaitsevatpa nämä missä tahansa.
Ajelin viimekesäisellä Keski-Euroopan automatkallani (n. 5 500 km) mm. Rheinpfalzin ja Moselin viinialueilla. Autossani matkasi Suomeen muiden juomien ohella viitisenkymmentä viinipulloa. Autossani on ilmastointilaite, mutta auto joutui toki välillä seisomaan auringonpaisteessa siten, että lämpö sisällä nousi varmasti noihin ”kes kuljetusäkuuman rekan” lukemiin. Eivät nuo viinit niin pahasti pilalle menneet, että en olisi niitä kurkustani alas saanut!
:•)
Myönnän toki auliisti, ettei jäädyttäminen tai lämpöhoito viinin säilyvyyttä mitenkään edistä eikä makuvivahteita paranna.
Asuin kesällä 1969 kahden viikon ajan Pohjois-italialaisella pikku viinitilalla, jonka tuottamat rypäleet menivät pääosin osuustoiminnalliseen viininvalmistamoon (vrt. osuusmeijerit). Isäntä teki itsekin omaan ja vieraittensa käyttöön ”pikkueriä” pullottamatonta punkkua, jota me vieraat saimme käydä itse laskemassa kellarissa karahviin mukavankokoisesta (3 000 l) puutynnyristä. Paikan päällä nautittuna se oli ihan yllättävän kelvollista maatiaisviiniä, mutta saksalaiset matkaseuralaiseni valistivat minua: tuota viiniä ei kannata kuljetella tekopaikaltaan minnekään, se ei kestä kuljetusta vaan maku kärsii pahan kerran! Väitteen paikkansapitävyyden jätin testaamatta.Korjataanpa tekstinkäpistelyvihre:
”kes kuljetusäkuuman rekan” → ”kesäkuuman rekan” - hiukkahilettä
Tässä on ongelma ns. viinituntijoille - kuljetuksen ja vaihtelevien olosuhteiden vaikutus viinin makuun ja silti ns. gurut suosittelevat eräitä viinejä ilmeisesti etikettiin luottaen.
Kuten aikaisemmin olen maininnut - kun viini lähtee tilalta sen kohtalo on vain korkeamman käsissä - joskus olosuhteet ovat suotuisat, mutta useimmin eivät ja maku kärsii niin kuljetuksesta kuin varastoinnista.
Tähän kun lisää ns. asiantuntijoiden suositukset niin ne taitavat olla enemmän etiketin tekstin ja kulturellien vaikuttajien sanelemia kuin ihan puhtaasti omaan makuun perustuvia imagenaarisia väittämiä.
Minun makuuni suurin osa vinkuista sisältää liikaa "lisäaineita" kuten kananmunan valkuaista, rikkiyhdisteitä jne..
No immeiset noin muutenkin yleensä arvostavat ulkoisia asioita ja blingbling on yliarvostettu kautta kulttuurin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Oletko kertonut jo muille tunteistasi?
Ystävillesi esimerkiksi? Minä en ole vielä kertonut kenellekään tästä meidän jutusta.854970- 962953
- 432846
- 1992402
ROTAT VALTAAVAT ALUEITA
Asukkaat nyt loukkuja tekemään ja kiireellä, jätehuolto kuntoon, jätteet niille kuuluville paikoille, huomioikaa yrittäj292050- 1331969
- 1781570
Miten minusta tuntuu että kaikki tietää sun tunteista mua kohtaan
Paitsi suoraan minä itse, vai mitä hlvettiä täällä tapahtuu ja miksi ihmiset susta kyselee minulta 🤔❤️161501Alavuden sairaala
Säästääkö Alavuden sairaala sähkössä. Kävin Sunnuntaina vast. otolla. Odotushuone ja käytävä jolla lääkäri otti vastaan51379- 171315