Kuinka tervettä uskoa katolisuus edustaa?

TerveempiUsko

Kun joku täällä puhuu hyvää katolisesta kirkosta ja sen opeista .. muta jättää niin mielellään pois kaiken negatiivisen, esimerkiksi kirkon osallistuminen maailman politiikkaan, sotiin, inkvisition, kiduttamisiin, polttorovioihin ja niin edelleen - toisin sanoen koko katolisen(kin) kirkon veriseen historiaan, sen hämärät raha-asiat ja niin edelleen .. Mitä katolisen kirkon tulisi vielä tehdä että nimimerkki "terve uskokin" sen ymmärtäisi ?
Katolisen kirkon opista voisi sanoa että siinäkin on paljon sellaista mitä minä ainakaan en voi pitää oikeana, mutta siitä enemmän toisella kertaa.

5

106

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • seuraaja

      Katolinen ja ortodoksinen kirkko ovat molemmat apostolisia kirkkoja, ne opettavat sitä, mitä apostolit opettivat. Jeesus perusti kirkon ja apostolit olivat sen ensimmäisiä piispoja. Jokainen piispa näissä kirkoissa on saanut virkansa apostoleiden valtuuttamilta seuraajilta. Oppi perustuu siihen mitä apostolit opettivat sanoin ja kirjoituksin. Oppi on juuri niin tervettä kuin, mitä apostolit opettivat.

      • MaanPorttojenÄitikirkko

        Sinähän vasta vitsikäs olet...


    • ParannuksenPaikka

      Katoliset vetoavat siihen, että katolinen kirkko on ns. apostolinen. Myös monet muut seurakunnat ja yhteisöt pitävät itseään sellaisena ja sen vuoksi seurakunnissa tunnustaudutaan ja yhdessä lausutaan apostolinen uskontunnustus. Erona on se, että katolinen kirkko katsoo olevansa Pietarin ja hänen seuraajiensa se alkuperäinen seurakunta ja että paavi on virassaan aina "uusi Pietari", kirkon hengellinen johtaja ja auktoriteetti.

      Vetoaminen siihen, että jokin yhteisö olisi juuri se "ainoa ja alkuperäinen" ontuu kaikilla tavoilla. Minkä tahansa viran perusteleminen sillä, että viralla, paaviudella, on Pietarin valtuutus vie ylpeyteen ja juuri niin on käynyt. Paavia pidetään erehtymättömänä ja tällöin paavi nostetaan käytännössä Jumalan asemaan. Hänestä sanoaankin, että juuri hän on "Jumalan sijainen maan päällä".

      Petollinen viran korostus on johtanut siihen, että paavien kirkkohistorian aikana harrastama väärä vallankäyttö, sekaantuminen maalliseen politiikkaan, omien etujen ja suunnattomien rikkauksen haaliminen, pappien seksuaalinen lasten hyväksikäyttö ja ajoitainen kristittyjen vainoaminen (mm. uskonpuhdistaja Martti Lutherin pannaan julistaminen), julmat noitaroviot sekä harhainen anekauppa yms. ovat kuin tabu. Niihin ei ole voitu puuttua, koska paavihan on erehtymätön ja katolinen kirkko pyhän Pietarin perustama pyhä, koskematon yhteisö.

      Vetoamienn alkuseurakunnalliseen traditioon johtaa siihen, että kirkko laitostuu ja siitä tulee enemmän traditio kuin Jumalan Sanan mukaan toimiva aito hengellinen yhteisö. Kirkkotoimitukset kuitenkin pyörivät kuin tuulella pyörivät rukousmyllyt ja toimintaa itsessään aletaan pitää oikeana ja hyvänä. Hengellisesti köyhää tilannetta ei suostuta näkemään eikä tunnustamaan, koska olemme se ainoa ja oikea. Penseys saa vallan.

      Ilm. 3 "Mutta nyt, koska olet penseä, etkä ole palava etkä kylmä, olen minä oksentava sinut suustani ulos. Sillä sinä sanot: Minä olen rikas, minä olen rikastunut enkä mitään tarvitse; etkä tiedä, että juuri sinä olet viheliäinen ja kurja ja köyhä ja sokea ja alaston. Minä neuvon sinua ostamaan minulta kultaa, tulessa puhdistettua, että rikastuisit, ja valkeat vaatteet, että niihin pukeutuisit eikä alastomuutesi häpeä näkyisi, ja silmävoidetta voidellaksesi silmäsi, että näkisit. Kaikkia niitä, joita minä pidän rakkaina, minä nuhtelen ja kuritan; ahkeroitse siis ja tee parannus."

      Koska katolinen kirkko väittää opettavansa sitä, mitä apostolitkin alkuseurakunnassa opettivat, niin se ylpistyy ja alkaa pitää paavienkin uusia opetuksia jumalallisina ja ikään kuin apostolien antamina. Katsoin eilen TV:stä ohjelman Espoossa olevasta katolisesta nunnaluostarissa, jossa nunnat rukoilivat äiti-Mariaa toimimaan välittäjänä ja armahtajana. Raamatusta emme löydä mitään viitteitä Maria-kulttiin, mutta katolisten hairahtuminen siihen nähdään oikeana, koska katolinen kirkko itse on Maria-kulttia jo vuosisatoja hellinyt. Kultin alkuperä ei enää nähdä eikä sitä, että se ei millään tavalla ole raamatullinen.

      Katolisten pappien selibaattilupausket ovat Raamatun vastaisia. Kirkon "isä" itse eli Pietari oli avioliitossa. Kuvien palvontaa, kuolleiden pyhien puoleen kääntyminen - kaikki ne ovat asioita, joita emme Raamatun alkuseurakunnasta löydä. Katolinen kirkko on alkanut pitää omaa katolista historiaansa alkuseurakunan historiana.

      Täysin oikeaa, ehjää ja kaikessa opissa totuudellista seurakuntaa ei ole maan päällä olemassakaan. Herätysliikkeilläkin on aina syyt katsoa peiliin, etteivät ne elä "eilisen päivän eväillä" ja pidä itseään herätysliikeinä siksi, että ne joskus ovat syntyneet herätyksen aikoina. Evankelioiva työnäky, jossa yleinen hengellinen pappeus toteutuu, ihmisiä ohjataan heidän armolahjojensa mukaisiin tehtäviin ja laki ja armoa oikein julistetaan vaatii säilyäkseen hereillä oloa ja jatkuvaa parannuksen tekemistä. Moni herätyslikke on jo kaukana alkuaikojensa innosta ja hengellisyydestä. Kerskaamiseen ei ole varaa. Katolinen kirkko on esimerkki kerskaamisen, menneisyyteen takertumisen, mahtiaseman, varallisuuden ja kirkon viran ylikorostamisen vaaroista, joka johtaa väkisinkin maallistumiseen ja etääntymiseen Raamatun iankaikkisista totuuksista.

      • seuraaja

        "Paavia pidetään erehtymättömänä ja tällöin paavi nostetaan käytännössä Jumalan asemaan. Hänestä sanoaankin, että juuri hän on "Jumalan sijainen maan päällä"."

        Lankeat nyt protestanteille tyypilliseen sanailuun, jolla ei ole mitään tekemistä katolilaisuuden kanssa.

        1. Paavi on erehtymätön ainoastaan uskoa ja moraalia koskevissa asioissa ja ainoastaan silloin kun hän julistaa ne ex-cathedra ja kaikkia katolilaisia koskevaksi asiaksi.

        Tällöinkin paavin ja kirkon opetusviran (magisterium) antaman määritelmän on pohjauduttava apostoleilta peräisin olevaan suulliseen tai kirjoitettuun opetukseen.

        Paavi ei siis voi antaa mitä tahansa määräyksiä omasta päästään.

        2. Paavi ei ole mikään jumala katolilaisille. Hän toimii Kristuksen antamin valtuuksin kirkon ylimpänä johtajana:

        Matt. 16:18. Ja minä sanon sinulle: sinä olet Pietari, ja tälle kalliolle minä rakennan seurakuntani, ja tuonelan portit eivät sitä voita.
        19. Minä olen antava sinulle taivasten valtakunnan avaimet, ja minkä sinä sidot maan päällä, se on oleva sidottu taivaissa, ja minkä sinä päästät maan päällä, se on oleva päästetty taivaissa."

        " uskonpuhdistaja Martti Lutherin pannaan julistaminen), julmat noitaroviot sekä harhainen anekauppa "

        Ei minkään kirkon sisällä voi opettaa eri oppia, vai mitä?

        Noitavainot ovat paremminkin protestanttien kontolla. Niitä oli ylivoimaisesti enemmän uusissa protestanttimaissa.

        Protestantit opettavat aneista väärin. Katolinen ane tarkoittaa jo anteeksisaatujen syntien maalisen rangaistuksen anteeksiantoa. Ei taivaspaikkaa synnissäolevalle, vaan parannuksen ja kääntymyksen tehneelle.

        "jossa nunnat rukoilivat äiti-Mariaa toimimaan välittäjänä ja armahtajana."

        Koko Maria-rukous pohjautuu Raamatun teksteihin. Kaikissa vanhoissa kirkoissa Neitsyt Maria on Jeesuksen Kristuksen, Jumalan synnyttäjänä, puhtaana Neitsyenä uskovien suuren kunnioituksen kohde. Luther ja muut reformaattorit eivät tätä kumonneet.

        Vanhoissa kirkoissa usko yhteisöllistä. Niissä Eukaristian vietto, kuten alkuseurakunnissakin, on keskeistä. niissä kaikki uskovat, niin elävät kuin kuolleetkin ovat rukouksin yhteydessä Jumalaan. Koska vanhuskaan rukouksessa on voimaa, pyydämme pyhiä liittymään Jumalalle kohdistamiimme rukouksiin.

        Jaak.5:16. Tunnustakaa siis toisillenne syntinne ja rukoilkaa toistenne puolesta, että te parantuisitte; vanhurskaan rukous voi paljon, kun se on harras.

        "Vetoamienn alkuseurakunnalliseen traditioon johtaa siihen, että kirkko laitostuu ja siitä tulee enemmän traditio kuin Jumalan Sanan mukaan toimiva aito hengellinen yhteisö. Kirkkotoimitukset kuitenkin pyörivät kuin tuulella pyörivät rukousmyllyt ja toimintaa itsessään aletaan pitää oikeana ja hyvänä. Hengellisesti köyhää tilannetta ei suostuta näkemään eikä tunnustamaan, koska olemme se ainoa ja oikea. Penseys saa vallan.."

        Mikä kumman penseys? Laitostunut kirkko? Aivan omiasi puhut. Kirjoituksestasi näkyy, että sinulla ei ole mitään henkilökohtaista tietoa katolisesta kirkosta, sen papistosta ja jäsenistä. Miten voit tuomita, tuntematta asiaa?

        Suomessa kaikki papit ovat sääntökuntalaisia. He ovat tehneet siis köyhyys, siveys ja kuuliaisuuslupaukset. He omistavat koko aikansa seurakunnilleen suurella alueella.

        Eikö Raamatun lukeminen, rukoileminen, Eukaristian viettäminen, parannuksen tekeminen ripin avulla ole elävää hengellistä toimintaa? Entä sitten sairaista, köyhistä ja vanhoista huolehtiminen, eikö sekään ole mitään?

        "Katolisten pappien selibaattilupausket ovat Raamatun vastaisia. "

        Missä tällainen kielto on? Miksi Paavali, Timoteus, Johannes ja muut apostolit eivät olleet naimisissa. Pietari oli, mutta hänenkin vaimonsa ilmeisesti kuoli varhain. Katolisessa kirkossa on runsaasti naimisissa olevia katolisuuteen kääntyneitä pappeja tai latinalaisen riituksen ulkopuolella olevia.

        "Kuvien palvontaa"

        Kuvien ja pyhimysten palvontaakin on vain protestanttien päässä. Vanhojen kirkkojen jäsenille kuvat ovat vain ikkunoita niiden takan olevaan ikuiseen maailmaan. Katolisessa kirkossa palvonta sen sijaan kohdistetaan yksinomaan Pyhään Kolmiyhteiseen Jumalaan.

        "Evankelioiva työnäky, jossa yleinen hengellinen pappeus toteutuu, ihmisiä ohjataan heidän armolahjojensa mukaisiin tehtäviin ja laki ja armoa oikein julistetaan vaatii säilyäkseen hereillä oloa ja jatkuvaa parannuksen tekemistä."

        Oikein. Näin on meilläkin. Katolisessa kirkossakin on yleinen pappeus, mutta on lisäksi myös erityinen pappeuden sakramentti. Meillä ei ehtoolliselle ole menemistä, ellei ole armon tilassa. Meillä käydään parannuksen sakramentilla eli ripittäytymässä ja tekemässä parannusta. Katolinen kirkko on hyvin elinvoimainen ja kasvava kirkko.

        "Katolinen kirkko on esimerkki kerskaamisen, menneisyyteen takertumisen, mahtiaseman, varallisuuden ja kirkon viran ylikorostamisen vaaroista, joka johtaa väkisinkin maallistumiseen ja etääntymiseen Raamatun iankaikkisista totuuksista."


      • seuraaja

        jatkuu:

        "Katolinen kirkko on esimerkki kerskaamisen, menneisyyteen takertumisen, mahtiaseman, varallisuuden ja kirkon viran ylikorostamisen vaaroista, joka johtaa väkisinkin maallistumiseen ja etääntymiseen Raamatun iankaikkisista totuuksista."

        Todellisuudessa katolinen kirkko on maailman suurin hyväntekeväisyyslaitos, joka toimii ympäri maailman auttaen kaikkia ihmisiä uskonnosta riippumatta. Ei melkein puolen miljoonan henkilön papistoa ilmaiseksi pidetä hengissä, lisäksi tulevat sääntökuntalaiset, kirkkorakennukset, sairaalat, koulut, yliopistot, vanhainkodit, lastenkodit, pappien asunnot ym. muu.

        Katolisessa kirkossa on koko historian ajan ollut ihmisiä, jotka ovat antaneet koko omaisuutensa pois ja eläneet sen jälkeen sääntökuntalaisina. Eivät protestantit edes tiedä keitä olivat kaikki ne lukemattomat pyhät, jotka antoivat elämänsä ja henkensä Kristukseen uskon tähden. He työskentelevät palkatta pelkän ylläpidon avulla kirkon tehtävissä kaikkialla maailmassa:

        http://www.caritas.org/


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      105
      7371
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2802
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2382
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      109
      2093
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1789
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1553
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1416
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    9. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      36
      1359
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1327
    Aihe