Kysta aivoissa.

Ninnuli

3-vuotiaalla tytöllämme todettiin epilepsia.Ja hän sai lääkityksen.Magneettikuvauksessa myös huomattiin kysta aivoissa.Lääkärin mukaan ei vaarallinen ja eikä tarvitse senkummempaa hoitoa .Kuitenkin jäi mietityttämään voiko kysta olla vaarallinen ja voiko se aiheuttaa epilepsian?
Onko kellään ollut vastaavaa? ja poistettiinko kysta?
Lääkäri sanoi jos kysta isonee ja rupeaa haittamaan elämää se voidaan letkun avulla tyhjentää.Minusta tällainen toimenpide kuulostaa hirveeltä varsinkin omalle pienelle lapselleni.

11

26655

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hoitaja

      Kystiin ei päässä juurikaan kosketa, ellei sitten ole sellaisessa paikassa että haittaa tai aiheuttaa vaaraa/riskiä jotenkin. Aika usein tulevat juuri jonnekin ns. vaarattomiin paikkoihin aivoissa, hyvin yleinen paikka on myös otsalohko jonne voi ilmaantua.

      Jos nyt sanon ihan suoralla kielellä. "Pään avaaminen" ja siellä operoiminen on kuitenkin aina riskikkäämpää kuin vaarattoman kystan sinne jättäminen sellaisekseen. Periaatteessa voi tietenkin aiheuttaa epileptisia oireita joskus riippuen paikasta minne on tullut, mutta lääkäri on asian katsonut ettei sitä kannata alkaa operoimaan tässä vaiheessa joten kannattaa olla ihan luottavaisin mielin sen suhteen.

      Tilanne kun kuitenkin olisi se että jos kysta sijaitsisi sellaisessa paikassa jossa se saattaisi suoranaisesti aiheuttaa epilepsiaa tai epileptisiä kohtauksia edes, niin asiaan olisi reagoitu. Syytä siis on olettaa että kysta sijaitsee paikassa jossa ei katsota olevan mitään yhteyttä epilepsiaan vaan kaksi eri asiaa. Kysta nyt sieltä sitten vain sattumalta löytyi muiden tutkimusten yhteydessä.

      Usein kysta juuri tyhjennetään mieluummin kuin aletaan erityisemmin leikkailemaan tai kokonaan poistelemaan. Tietenkin tilanteesta kiinni mutta tyhjentäminen on kummiskin noista vaihtoehdoista se kaikista "miedoin" ratkaisu jos jotain tarvitsee tehdä. Pienessäkin leikkauksessa kun tarpeeksi arkoja paikkoja kuten juuri aivoja kun joudutaan operoimaan, on tietenkin aina riskinsä. Vaikkei nyt sitten muuta niin ainakin tulehdusten, komplikaatioiden ym. riski.

      Oikeastaan ajattelet nyt väärin päin asiaa. Jos lääkäri olisi puhunut että joskus tarvitsee alkaa tekemään leikkauksia niin SE olisi pahempi asia. "Pelkkä" kystan tyhjennys voi tietenkin kuulostaa ikävältä mutta paljon todellakin yksinkertaisempi ja riskittömämpi toimenpide kuin yksikään leikkaus. Riippuen tietenkin vähän leikattavasta paikasta mutta kun aivoista on kyse, ei pientä ja vaaratonta leikkausta oikeastaan ole.

      Melkein sanoisin ihan niin että ole rauhallisin mielin ja luota lääkäriin tässä asiassa. Jos toiden mielipiteen asiaan haluat niin pyydä kuvat sairaalalta samoin kuin epikriisi, ja mene käymään yksityisellä neurologilla juttelemassa asiasta. Jos haluat jonkun kanssa keskustella juurtajaksain asiasta ihan mielenrauhankin takia, monesti kun voi olla sairaalalääkäri on aika kiireinen ja moni asia jää askarruttamaan.

      Paras vastaamaanhan aina tietenkin hoitava lääkäri on mutta tällainen asia on senverran ns. selvä että perusteellisia ja selvittäviä keskusteluja pystyt hyvin taustatietojen pohjalta käymään muunkin asiantuntijatahon kanssa. Siinä ei ole mitään kummoista että käy toisen mielipiteen kuulemassa ja keskustelemassa asian halki. Suunnilleen 50% ihmisistä tekee niin yleensä jossain vaiheessa silloin kun tuntee epävarmuutta mutta itsellä tai läheisellä jotakin mietityttävää vaivaa on.

      Eli huoli pois mutta tietenkin kaikki mieltä askarruttavat jutut kannattaa selvittää.

      • niinn

        Tais siis sitä mietin että miten muuten kysta voi muodostua tai siis mistä syystä kysta voi tulla muuten kun jos kehityisvaiheessa jontenki geeniperäisesti yms. ? Niin että mitkä asiat siihen vaikuttaa ?


      • ninnukka

        Moi luin juuri kertomuksesi ja tulin tänne nettiin vain tidon haun merkeissä.Itse olen 25-vuotias nainen ja minulla todettiin 14,9mm kokoinen kysta päässä sisällä ja keskellä päätä,mutta ei aivoissa.Lääkäri suunnittelee tällä hetkellä leikkausta.Olen aika peloissani sen onnistumisen suhteen.Onko kellään tietoa....


    • haetarihullu

      No se tyhjennys tehdään varmasti nukutuksessa niin että ei siinä mitään ja jos lääkäri sanoi että se kystä on vaaraton niin ei siinä sitten mitään.

    • *tyttö16v*

      Mulla on nenässä ehkä kysta. Mula on marraskuusta asti ollu poskiontelotulehdus :(

    • 1

      Hei,Mininä olen itse sairastunut aivokasvaimeen 12-vuotiaana ja se leikattiin silloin, mutta sijaitsee vaikeassa paikassa, että ei pystytty kuitenkaan paljoa poistamaan.Eli kasvaimeni sijaitsee aivorungon vieressä ja on kasvanut kiinni siihen.Nyt viime kesänä 2010 kesäkuun päänmagneetti kuvauksessa löytyi uusi löydös.Tämän kasvaimen viereen onkin nyt kasvanut kysta, mutta eivät uskalla lähteä puhkaisemaan sitä, kun on tuollaisessa paikassa eli aivorungon alueella.Nyt vaan odotellaan ja seurataan magneettikuvauksilla sen kasvua.Missä alueella sinun lapsellasi tämä kysta sijaitsee?Minullekkin sanottiin, että jos tulee oireita ja alkaa haittaamaa, niin sitten voidaan vasta harkita tuota kystan tyhjentämistä eli puhkaisua.

    • stusska

      Minulla löydettiin kysta pääkopasta ollessani kolmetoista, ei aivoista, mutta painoi aivoja niin, että siitä johtuu epilepsiani. On operoitu kerran, rutiinitoimenpiteellä, eli kysta puhkaistiin ja tyhjennettiin, jotta nesteet pääsevät kulkemaan oikeaan suuntaan oikealla tavalla ja lakkaa painamasta otsalohkoa. En muista tarkalleen kuinka suuri kysta silloin oli, mutta puhutaan kuitenkin suuresta, kirurgi taisi puhua mandariinin kokoisesta. Kaikilla ei kuitenkaan kysta aiheuta epilepsiaa eikä liity sairauteen mitenkään, vaikka päässä löydös olisikin.

      Kysta itsessään ei ole vaarallinen, mutta riippuen aina mistä kohtaa päätä/aivoja löydös tehdään, voi tietenkin vaikuttaa aivojen toimintaan. Minun kohdallani arpikudos jäi painamaan aivoja niin, ettei epilepsia poistunut, vaikka se olisi ollut mahdollista kystan tyhjentämisen jälkeen. Leikkauksesta n. vuoden jälkeen kallon alle muodostui vielä nestekertymä, joka tyhjennettiin letkun avulla. Rutiini juttu, ja sairaalassa meni vain pari päivää.

      Tunnen parikin ihmistä, joiden päästä on kysta löydetty, mutta yksinkertaisesti koska ei vaikuta elämään mitenkään, ei kannata lähteä operoimaan. On mahdollista että kysta kasvaa, mutta yhtä hyvin mahdollista että ei. Varmasti tytärtäsi seurataan elämän mittaan, ja toivotaan ettei muutoksia huonoon suuntaan tule. Tsemppiä päiviin!

    • Merja Helena

      Pojaltani löydetttiin Kysta päästä, joka painaa pikku-aivoja. Kysta on halkaisijaltaan 10mm. Nyt viimme syksystä saakka pojalla on ollut unihäiriöitä, hän puhuu valtavasti unissaan. ja liikkuu myös. Nukahtelee jatkuvasti jos on kotona, eikä tekemässä tai harrastamassa mitään. Nukahtelu tuntuu jotenkin oudolta. Olisikko kellään vastauksia tällaiseen.

      • epi-narko-

        Puhuminen ja liikkuminen unissaan viittaa grand mal-kohtauksiin. Seuraa, kestääkö se vähintään 10 minuuttia. Jos kestää, pitää lähteä sairaalaan. Minulle on kerrottu ensiapuohjeissa noin.

        Toinen vaihtoehto olisi unihäiriöt, painajaisunet ja/tai unettomuus. Osaava neurologi pitäisi löytää jatkuvaan nukahteluun.
        Saiko poikasi Pandemrix-rokotteen? Narkolepsia on aina mahdollinen.


    • Kystapäässä

      Aiheuttaako kysta aivotoiminnan lamaantumista?

    • Anonyymi

      Minulta löydettiun korvan tinnityksen tutkintojen yhteydessä kysta oikeasta aivokammiosta viisi vuotta sitten. Ei kuulemma liity tinnitukseen kumminkaan mitenkään. Nyt kävin uudestaan kuvauksissa, kystä oli 5mm kasvanut siinä ajassa. Eivät aijo tehdä sille mitään. Kolmen vuoden päästä taas uusi kuvaus tiedossa. Kuulemma olen ollut myös oireeton, joten se kysta ei ole pahaksi. Yleisiä oireita olisi päänsärky, pahoinvointi ja muistihäiriöt. Kysta ei estä aivokammion selkäydin nesteiden liikkumista niin se vaan annetaan olla ja seurataan välillä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1641
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1295
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1287
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1263
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1244
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1220
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1156
    Aihe