OLENKO VALMIS HEVOSEEN?

Omaheppa

Moikka olen 12-vuotias tyttö ja olen hankkimassa hevosta ja nyt kerron mitä osaan minkä lainen hevonen olis minne tulis ja ketkä tässä hommassa ovat mukana eli siis en ole yksin. Olen harrastanut ratsastusta neljä ja puoli vuotta ja käynyt ratsastuskouluilla ja hoitanut tuttavien hevosia ja ymmärrän ettei ratsastuskokemus ole se tässä asiassa tärkein! Vaan se että osaako ottaa vastuun , onko valmis huolehtimaan hevosesta ja onko riittävästi tietoa ja taitoa. Nyt siis kerron mitä osaan ratsastuksessa. Elikkäs olen käynyt ratsastamassa kaksikertaa viikossa ja auttelemassa ratsastuskoululla. Ja nyt sanon myös ne perus asiat ratsastuksessa: Käynti,Ravi,Laukka,Pohkeenväistö ja olen hypännyt 70cm ja ajattelin enimmäkseen että esteet on se mun juttu ja laukan vaihdot onnistuu ja nyt jos sitten se heppa tulis meille niin ajattelisin käydä säännöllisesti valmentautumassa. Ja olen käynyt kisoissa kymmenen kertaa ratsastuskoulun hevosella yleensä 60 - 70cm luokkia en ole niinkään koulua mennyt. Ja nyt sitten kerro mitä osaan hoitamisessa. 1.HEVOSEN PESEMINEN
Hevonen pestään yleensä kun se on hikinen tai likainen. Ja olen kuullut ja myös kokeillut että ihmisten linna shampoo on hyvä shampoo hevoselle mutta itse käyttäisin ihan hevosille tarkoitettua shampoota tai eläinten terva shampoota. Ja tietenkin varmaan pesen hevoseni jos olemme lähdössä kisoihin tai johonkin muuhun tärkeään tilaisuuteen. Hevonen kuivataan joko hikikaapimella tai kuivatusloimen avulla ja olen kuullut että myös liikuttamalla voi kuivattaa hevosta.
2.HEVOSEN HARJA JA HÄNNÄN KUNNOSSA PITO
juu elikkäs monet pesevät hännän ja harjan useammin kuin toiset jotkut pesevät kerran kahdessa viikossa ja toiset kaksi kertaa kuukaudessa. Riippuu vähän hevosestakin. Hännän pituus olisi minun mielestäni oikein hyvä vuohisnivelen kohdalla tai vähän ylenpänäkin ettei se ole niin pitkä että hevonen astuu sen päälle peruuttaessaan ja harjan voi nyppiä nyppimis harjalla tai sitten vain leikata.
3.HEVOSEN PÄIVITTÄINEN KUNNOSSA PITO
Hevosta pitää harjata päivittäin ja putsata kaviot ym. Karsina täytyy siivota kerran päivässä. Ja hevoselle annetaan ruokaa 3-4 kertaa päivässä riippuen hevosen koosta. Ja heinää aamu, päivä ja ilta heinät täytyy antaa ja heinässä ei saa olla hometta pölyä tai muuta vastaavaa. Hevosella pitää ratsastaa päivittäin paitsi hevosellakin täytyy olla lepopäivä kerran viikossa esimerkiksi sunnuntai ja yleensä suositellaan että päivässä hevosella ratsastetaan enintään 3h. Ja hevosen täytyy myös päästä tarhaan tai laitumelle kavereitten kanssa. Ja kesäisin kun hevonen viedään laitumelle voi heinän korvata vaikka kokonaan ruoholla tai ainakin osittain. Ja muuten aina ratsastuksen jälkeen tulee kylmätä hevosen jalat joko vedellä kylmäys suojilla tai savella. Ja on niitä muitakin vaihtoehtoja mutta en jaksa luetella
4. HEVOSEN SAIRAUDET
En oikein tiedä hevosten sairauksista muista kun ähky ja kavio kuume. Ja ne ovat yleisimmät mitä on. Kun hevosella on ähky niin silloin täytyy estää hevosen piehtarointi ja kävelyttää sitä ja heti täytyy soittaa eiläinlääkärille ja ähky voi tulla esimerkiksi jäätyneestä ruohosta tai liian nopeasti vaihdetusta ruuasta. Ja kavio kuume se esiintyy yleensä etujaloissa ja se on todella vakavaa sillä parantumisen tulokset ovat yleensä huonot. Ja ontuminen täytyy katsoa jos hevonen ontuu niin vaikka pari päivää ja jos se on vieläkin saman lainen täytyy soittaa läin lääkärille.
Noniin eli tälläistä säkäkorkeutta mulle oltiin sanottu joka olis mun pituudelle hyvä olis semmone 160-165cm koska olen itse 159cm. Hevonen sais hypätä mielellään 100-120cm vaikka semmosia en vielä ite ole hypännytkään koska haluan semmosen hevosen jolla voi mennä vähän isompiakin luokkia ja joka olis junnulle hyvä semmoinen kiltti lastauksessa raspauksessa kengittämisessä ja melkein kaikissa hoitotoimenpiteissä ja pari tälläistä hevosta onkin jo löytynyt. Joo ja hevonen tulisi aika lähelle turun keskustaa josta olis vaan pari kilsaa tai vähän enemmänkin matkaa tallille ja talli olis maneesi talli. Nyt olemme pudjetoineet hevoseen 9 000 -12 000€ jolla saa nyt sellasen hevosen joka vois olla hyvä ja käydään mun leirin jälkeen kattomassa hevosia ja lähiaikoina nyt kattomassa eri talleja mihin hevonen tulisi. Mutta en voinut enempää hevos tietouttani kirjottaa sillä minulla on enää todella vähän kirjoitus kirjaimia sillä tuolla yläkulmassa lukee luku kuinka paljon minulla on enää kirjoitus kirjaimia toivottavasti ymmärsitte. Ja nyt joku ihana ihminen tulee vastaamaan tähän mitä minä kirjoitin ja tosiaan en ole tässä hevosta yksin ostamssa huolehtimassa enkä hoitamassa vaan tuttavamme isäni ja hänen vaimonsa ovat mukana tässä sillä isäni vaimo ja tuttavat niin heillä on ollut hevosia ja heiltä saa paljon hevos tietoutta ja he ovat valmiita kuskaamaan minut tallille ja kuljen varmaan välillä yksin bussilla. Kiitos jos vastaatte!

9

159

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ponityttö---

      No mitäpä tuohon pitäisi sanoa. Sinulla on vielä paljon opittavaa, mutta oman hevosenhan kanssa sitä oppii.
      Noin nuori ja kokematon ei voi yksin hevosesta olla vastuussa, mutta jos vanhemmat on mukana ja apua saatavilla koko ajan, niin voihan sitä pärjätä ihan hyvin. Tärkeää on kuitenkin, että vanhemmat tosiaan ymmärtää vastuunsa, he ovat hevosesta vastuussa ja heidän tulee olla valmiit pyytämään apua ja oikeasti perehtymään hevosen omistukseen. Mutta jos tutuillakin hevosia on ollut, niin ehkäpä he tietävät mihin ovat ryhtymässä.


      Sinulla tosiaan on vielä paljon opittavaa. Paljon asia virheitähän tuolla oli. Mutta älä huoli, harva tuossa iässä sen enempää tietää. Äkkiä sitä oman hevosen kanssa oppii, kunhan oikeasti ymmärtää että opittavaa on vielä paljon. Älä sorru luulemaan, että tiedät oikeasti jo paljon, vaan ymmärrä että tiedät vasta vähän ja parempi kysyä apua mieluummin turhan usein kuin turhan harvoin.

    • tietotaitoisempi

      tee palvelus itsellesi, hevoselle ja muillekkin, ÄLÄ OTA HEVOSTA. olet 12-vuotias, siis ihan lapsi vielä. parin vuoden päästä ymmärrät että et olisi ollut valmis omaan hevoseen. ton ikäsenä vuokrattava on paljon parempi vaihtoehto. lisäksi taitosi ei varmana vielä ole tarpeeksi hyvät itsenäiseen ratsastukseen ja en usko että joka päivä saat jonkun opettamaan? se että osaa käynnin, ravin, laukan ja pohkeenväistön ei ole mitään! siinä vaiheessa kun hankkii omaa hevosta jolla ratsastaa ilman opettajaa pitää osata askellajien oikea rytmi, hevosen oikea asento, pidätteet, asetukset, oma istunta pitää olla kunnossa jne.

      lisäksi tietosi sairauksista on naurettavan vähäinen, mitä teet esim jos hevosella on kuumetta, mikä on hevosen kuumeen raja ja miten se mitataan? jos löydän syvän haavan hevosesta mitä teet? jos satula hiertää haavan selkään mitä teet? miten toimit kun hevonen saa allergisen reaktion ja tunnistatko sen allergiaksi?

      oletko nyt ihan varma että tahdot 365 päivää vuodessa olla tallilla oli sää mikä hyvänsä? hevonen pitää joka päivä vähintään kävelyttää ja siinä ei auta selittelyt kun ei huvita tai kun väsyttää, sä menet sen hevosen kanssa kävelemään piste.

      mieti nyt herranjumala vielä monta kertaa ettei mahdollinen tuleva hevosesi vaan kärsi...

      • puhukaanätimmin

        tietotaitoisempi//
        Ei kannata noin ilkeästi sanoa...Et sinä mielestäni päätä ostaako kukin hevosen vai ei. Olikohan Omahepan mielestä kiva lukea sun laittamaa kommenttia? No ei varmaankaan tollasella kielenkäytöllä. Ja siellä tallilla ei tarvitse käydä joka päivä ympäri vuoden. Luulisi sinun sen tietävän? Monilla talleilla on täysihoito. Ei kannata tulla huutelemaan ja puhumaan pahasti toisista jos ei itsekään tiedä. Omaheppa sais apua hevosen hoitamiseen, minusta taidot on hyvät. Ja en usko että hän on ostamassa kaksivuotista kuumaverioria heti alkuun! Come on, yritä ymmärtää että toisillakin on tunteet!


    • suomenhevonen

      Moikka!
      Olin saman ikäinen kuin sinä nyt kun mulle mun hevonen tuli. ite nyt kohta 15 vuotta. Olin tosi kokematon ja hevonen tuli vähän niinkuin vahingossa. Hevonen asuu veljeni kotona ja hänen vaimollaan on 3 hevosta. Meillä siis apua oli ja on edelleenkin. Hevonen joka meille tuli oli lähes kouluttamaton 5-vuotias ravurikokelas ja minä erittäin vähätietoinen ja vähän ratsastanut juuri hevosiin tutustunut lapsi. Kuitenkin tässä ollaan ja kolmatta vuotta yhdessä. tekemällä oppii ja olen mielestänyt tasooni nähden aika hyvin suoriutunut hevoseni kanssa. nyt hypätty yksittäisenä 90cm. ja laukat menee molempiin suuntiin. pohkeenväistössä vielä haastetta. mutta siis jos vanhemmat on mukana auttamassa ja muitakin aikuisia löytyy ja olet omastamielestäsi valmis niin mikäs siinä.. ruokinta muuten 1-3 kert per pv. meidä polle syö vaa kivennäiset iltaisin täl hetkel. heinää sitte muuten :)

      • Kiitoshevosteliat

        Kiitos kommenteista ja lisä tiedosta


    • puolihepanomistaja

      En ottaisi riskiä noin nuorena vielä vaikka olisikin jo jotain taitoa!
      Minulla on kolme hoitoheppaa ja niidenkin hoito on rasittavaa jokainen viikko... käyn naapurissa alle kilometrin päässä olevalla tallilla ja olen harrastellut ratsastusta 7,5 vuotta ja olen tänävuonna täyttänyt 13 vuotta. Suunnitelmani on säästää rahaa jotta voisin ostaa hevosen... :)
      Kannattaa ottaa huomioon nämä seikat: Opiskelut, rahat, aika, paikka, ikä,
      koulutaso, käyttö tarkoitus, hevosen hinta, varusteet, ruoat, hoito tuotteet, hevosen allergiat yms... kuten kesäihottuma! silloin hevosesta ei ole näyttelyihin, ja on olemassa paljon muitakin asioita eli tuossa on varmaan alle puolet kaikesta siitä vastuusta mitä on olemassa toivon että tästä on jtn hyötyä... :)

      Ps. ajattelin hankkia sen oman hevosen kunhan olen 15 vuotias :) koska siihen ikään mennessä olen jo melkein suorittanut tärkeimmän oppivaiheen eli peruskoulun :)
      omistan tällä hetkellä puoliksi setäni kanssa hevosen mutta se on ravuri jolla ei voi ratsastaa ja sinä on jo kans vastuuta melkoisesti :()

      • puolihepanomistaja

        ja lisään vielä että olen jopa vuokrannut paria hevosa joka vuosi kesöllö kesä-, heinäkuussa ;)


    • jepppppsi

      Moikka! Mä suosittelen ainakin näin aluksi vuokra tai ylläpitohevosta, että saat lisää kokemusta ja tiedät minkälaista se sitten oikeasti on. Mä oon nyt 20v, aloitin ratsastuksen 4v. Oon käynyt tallilla ratsastelemassa ja sen ohella käynyt hoitamassa ja ratsastelemassa yksityistalleilla ravureita ja ratsuja, myös tuttujeni heppoja. Vuokrahevosiakin on ollut. Vinguin juuri sinun ikäisenäsi hevosta ja vinguin sitä monta vuotta. Onni on, että en sitä ottanut vaikka kokemusta ja tietoa jo olikin kertynyt. Siinä on niin suuri vastuu moneksi vuodeksi. Teini-ikä kun alkoi, niin empä olisi kerennyt edes hevosta hoitamaan kun oli kaverit ja muut hommat. Tällä hetkellä odotan vauvaa, pulassahan tässä olisi jos vielä olisi hevonenkin jos sen olisin silloin nuorena hankkinut. :D Katson tuota hevosta sitten jokusien vuosien päästä uudestaan kunhan oikeasti on aikaa, siihen asti vuokrahevosia. :) Mieti vielä, oikeasti. Nyt se voi tuntua sille, että sinulla on aikaa ja halua hoitaa hevosta. Mutta onko enää 16v? Kannattaa miettiä pitkälle siis. :)

    • 12vkirjoittaja

      Juu kiitos vielä kaikille vinkeistä

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      150
      10892
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3063
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      210
      2902
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2147
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1908
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1729
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1706
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1617
    9. 83
      1566
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1553
    Aihe