poikkihallinnollista yhteistyötä

Tervemenoo

http://www.kaarinanuutiset.fi/index.php/component/k2/item/19811-patrik-nygrén-perää-poikkihallinnollista-yhteistyötä-ja-malttia-säästöihin

Tehokas palvelujen tuottaminen A&O Paraisten kaupungin kehitysstrategiassa.
PAIKALLISET. Tammikuussa Paraisten kaupunginvaltuusto valitsi uudeksi kaupunginjohtajaksi 46-vuotiaan valtiotieteiden maisterin Patrik Nygrénin, joka sai selvän enemmistön äänistä (31/43).
– Aloitan tehtävässä hyvillä mielin. On mielekästä laajentaa työnkuvaa talousasioista kuntahallintoon kokonaisuutena, Nygrén kertoo.
– Ottamatta kantaa valintaperusteluihin, talousjohtajataustastani ei varmasti ole ainakaan haittaa kaupunginjohtajan virassa, Nygrén lisää hymyillen.
Nygrén tietää mihin on ryhtymässä, sillä hän on aiemmin toiminut kunnanjohtajana kahdessa eri kunnassa, Ahvenanmaan Kumlingessa vuosina 2003–2005 ja Korppoossa 2006 – 2009. Houtskarin, Iniön, Korppoon ja Nauvon kuntien yhdistyttyä vuonna 2009 Paraisten kaupunkiin hänet valittiin Länsi-Turunmaan, sittemmin Paraisten, talousjohtajaksi.
– Lähitulevaisuuden haasteet, jotka ajavat ja motivoivat minua eteenpäin, saivat minut myös hakemaan pestiä, hän pohtii.
Tilinpäätös plussalla
Huhtikuussa virallisesti kaupunginjohtajan työt aloittava Nygrén katselee Paraisten talousnäkymiin varovaisen positiivisin mielin. Lähtötilanne uuden kaupunginjohtajan näkökulmasta ei ole huippu, mutta ei huonokaan.
– Muutaman viime vuoden aikana talous on saatu ihan hyvälle mallille. Vuoden 2014 tilinpäätöksen tulos on plussalla, kaupunki vähentää velkataakkaansa ja hillitsee investointejaan, Nygrén toteaa.
– Haasteita kuitenkin riittää, sillä Parainen kuuluu valtionosuusuudistuksen kärsijäryhmään. Se tarkoittaa, että rahoituksestamme häviää lähes neljä miljoonaa euroa vuositasolla, Nygrén jatkaa.
Säästöjen sijaan tehostamista
Tasapainoinen talous vaatii siis työtä, mikä ei tarkoita Nygrénin mukaan niinkään säästökohteita, vaan kaupungin palvelujen tehostamista ja järkevöittämistä.
– Säästöjä on jo vuosia tehty, joten niiden sijaan pitää löytää uusia tehokkaampia ja parempia käytäntöjä kuntatalouden eheyttämiseksi, Nygrén miettii.
Kaupungin kehittäminen vaatii myös suunnitelmallista strategista työtä, joka on sote- ja kuntaliitosselvitystyöhön käytetyn ajan johdosta jäänyt taustalle viimeisen kolmen vuoden aikana.
– Kaupunginjohtajana tulen painottamaan entistäkin enemmän joustavaa ja poikkihallinnollista päätöksentekoa. Poliitikkojen ja viranhaltijoiden tiimityöllä löydämme uusia ajattelutapoja sekä uskallusta tehdä päätöksiä. Joustava ja toimiva päätöksentekokyky tekee hyvää niin kunnan taloudelle kuin maineellekin, sanoo Nygrén.
Sotelaki eriarvoistaa palveluja
Sote-järjestämislaki saa Paraisten kaupungilta kritiikkiä, samoin kuin monilta muiltakin pieniltä ja isoilta kunnilta. Lakiesityksen isoimpina ongelmina nähdään muun muassa demokratiavaje sekä eriarvoistuvat palvelut.
– Sote-järjestämislain toteutuessa aikaisemmin kunnan sosiaali- ja terveydenhuollossa työskennelleet siirtyisivät ison kuntayhtymän palkkalistoille. Samalla kuntayhtymästä tulisi saneleva ja kunnasta puolestaan maksava osapuoli, Nygrén arvioi.
– Lakiluonnos katkaisee sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteyden jäljelle jääviin kuntapalveluihin, kuten koulutukseen, päivähoitoon ja hallinnollisiin toimintoihin, ja asettaa ne eriarvoiseen asemaan sote-palveluihin verrattuna, hän kommentoi.
Vuoropuhelua yrittäjien ja kunnan välille
Yritysilmapiirin parantamiseksi Paraisilla tullaan tekemään yhä enemmän töitä.
– Pidämme ovet ja ikkunat auki uusille yrityksille sekä innovatiivisille ja luoville ideoille. Otamme nöyrästi oppeja vastaan naapurikunniltamme, kuten esimerkiksi yrittäjäilmapiiristään useasti palkitulta Kaarinan kaupungilta, Nygrén sanoo.
– Joustavat toimintatavat ja luonnollinen vuoropuhelu ovat erittäin tärkeitä asioita kunnan ja yrittäjien välillä, Nygrén lisää.
Myös kaupungin omista valttikorteista, matkailusta sekä kaksikielisyydestä, pidetään jatkossakin tiukasti kiinni.

4

120

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nostan

      Ylös

    • ooookkkk

      ........

    • nm1

      Sinäkin

    • onkin

      Joo

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      147
      10722
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3043
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      206
      2859
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2137
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1888
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1709
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1656
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1597
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1543
    10. 83
      1496
    Aihe