Sattumaltako tohtorin kieliopetuskirjoitus?

VantaanSanomat

http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/269970-asiantuntija-kieltenopetus-pitaisi-aloittaa-jo-paivakodissa

Vantaan Sanomissa asiantuntijatohtori onnistui kirjoittamaan kokonaisen sivun jutun mainitsematta ruotsin kieltä! Kuulostako epäilyttävältä? No sitähän se juuri on!

Vilkaiskaapa arvoisa asiantuntija meriittilistaa. Hän on työsuhteessa myös Ruotsissa ja on jonkun suruyhdistyksen jäsen! Ja tuskin ajoitus on sattuma!?

13

76

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ovela_kysely

      Huomatkaa kyselyn aihe! kysytään vain kielenopetuksen aikaistamista. Arvatkaapa, miten svekot tulkitsevat tuloksen, jos kannattajia on paljon? ;-)

    • OMAäidinkieliensin

      Minusta kieltenopetusta ei todella tarvitsisi aloittaa päiväkodissa. On tärkeää, että lapsena saa sen täyden osaamisen ja tuntemuksen siitä OMASTA äidinkielestään ja kulttuuristaan - kieliä oppii ihan yhtä hyvin vähän vanhempanakin. Vahva kulttuurinen identiteetti ja kasvupoohja on todella tärkeää.

    • Tohtori puhu läpiä päähänsä edistääkseen Suomen pakkoruotsitusta.

      Lastentarhoissa pitää opettaa SUOMENKIELISIÄ lastenlauluja ja loruja, että lapset oppivat kunnolla SUOMEN kielen.

      Hyvä oman kielen osaaminen on perusta kaikelle muulle oppimiselle.

      • KuuleSiiliTuhmeliini

        Täysin samaa mieltä!!


    • PetraNyquist

      Pakkoruotsittajat kuuluisi kyllä pitää näppinsä irti lapsistamme.

    • Det är konstigt att de finska barnen antas ha så dåliga förutsättningar att klara av det som våra svenska barn nog skall klara av. Att ha ett eget språk och samtidigt tidigt allt oftare redan i förskolan börja med finskan. De finska barnen har otroligt försprång i att för dem är omgivningen i regel finsk och de får stöd i sitt modersmål. Men

      • todellakyllästynytjo

        Et voi mitenkään verrata toisiinsa meidän pikkuvähemmistökielen (ruotsin murteen) pakko-opiskelua ja teidän enemmistökielen opetusta, mikä tapahtuu JOKAISELLE maailman vähemmistölle. MISSÄÄN maassa ei ole toisin päin ja jos olisi - en uskoisi, että yhtä hyvin opittaisiin kuin Suomessa on oikeasti kaikesta huolimatta ruotsia opittu!!! Uskomatonta halveksuntasa nämä teidän kommenttinne täällä, vielä vuonna 2015!!


      • kuules_nyt

        Pienet vähemmistöt opettelevat KAIKISSA maissa ylivoimaisen valtakielen. Missään ei sen takia velvoiteta kaikkia kansalaisia opettelemaan pieni vähemmistökieli vastineeksi.

        Vain maamme surusvekot ovat niin härskejä, että kehtaavat moista esittää!


      • kuules_nyt kirjoitti:

        Pienet vähemmistöt opettelevat KAIKISSA maissa ylivoimaisen valtakielen. Missään ei sen takia velvoiteta kaikkia kansalaisia opettelemaan pieni vähemmistökieli vastineeksi.

        Vain maamme surusvekot ovat niin härskejä, että kehtaavat moista esittää!

        Min kommentar gällde " Minusta kieltenopetusta ei todella tarvitsisi aloittaa päiväkodissa. On tärkeää, että lapsena saa sen täyden osaamisen ja tuntemuksen siitä OMASTA äidinkielestään ja kulttuuristaan".
        Det är märkligt att ni nog räver det här av oss svenskspråkiga men inte själva kan tänka er något sådant. Och i så fall är det faktiskt ni som nervärderar och föraktar oss och våra barns rätt till sitt eget språk och sin egen kultur.

        Det krävs alltid mycket mera av den som bor i en omgivning där man inte hör sitt språk i omgivningen att upprätthålla ett gott språk. Det krävs mera för ett barn med svenska som modersmål i Helsingfors att behålla en bra svenska än det krävs för ett barn med finska som modersmål. Det krävs mera för ett finskt barn i t.ex. Nykarleby att hålla sitt språk levande än det krävs för ett barn med svenska som språk. Därför är det mycket viktigt att man har miljöer där barnen får bygga upp och lära sig sitt eget modersmål utan att deras språk blir ett blandspråk. Så på orter med finsk majoritet är det inte en bra lösning att starta för tidigt med finska för de svenska banren och på en ort med svensk majoritet är det inte en bra lösning för de finska barnen att börja med svenska för tidigt.


        Däremot är det helt klart att barn lär sig språk mycket enklare och lättare än när man är i tonåren. Så därför är det helt naturligt att man skall börja lära sig språk tidigare och inte senare i livet.


      • todellakyllästynytjo kirjoitti:

        Et voi mitenkään verrata toisiinsa meidän pikkuvähemmistökielen (ruotsin murteen) pakko-opiskelua ja teidän enemmistökielen opetusta, mikä tapahtuu JOKAISELLE maailman vähemmistölle. MISSÄÄN maassa ei ole toisin päin ja jos olisi - en uskoisi, että yhtä hyvin opittaisiin kuin Suomessa on oikeasti kaikesta huolimatta ruotsia opittu!!! Uskomatonta halveksuntasa nämä teidän kommenttinne täällä, vielä vuonna 2015!!

        I inget annat land tvingas man lära sig ett ännu mindre språk än det man själv har. Vi klarar oss på svenska bland 20 miljoner, men måste lära oss ett språk för att klara oss bland 5


      • Laskelmia

        Wikipedia:

        "Ruotsin kieli eli ruotsi on suurin indoeurooppalaisten kielten germaanisen haaran skandinaaviseen eli pohjoisgermaaniseen ryhmään kuuluvista kielistä. Sillä on noin 8,3 miljoonaa äidinkielistä puhujaa eri maissa, joista noin 7,9 miljoonaa Ruotsissa.[1] Se on Ruotsin ainoa kansalliskieli ja toinen Suomen kansalliskielistä. Suomessa sitä puhuu äidinkielenään 5,4 prosenttia[2] "

        "Suomen kieli (suomi) on uralilaisen kielikunnan itämerensuomalaisiin kieliin kuuluva kieli. Suomea puhuu noin viisi miljoonaa ihmistä.[1] Heistä suurin osa asuu Suomessa, mutta vanhoja suomenkielisiä väestöryhmiä on Pohjois-Ruotsissa (meänkielen puhujat eli tornionlaaksolaiset), Norjassa (kveenit) sekä Venäjällä Karjalan tasavallassa ja aiemmin Inkerissä, missä suomen kieli on 1900-luvun mittaan suurimmaksi osaksi hävinnyt."


        Molemmat kielet ovat maailman mittakaavassa kääpiökieliä.
        Suomessa kuitenkin suomi on ehdottomasti valtakieli. Suomi on ainakin vielä toistaiseksi itsenäinen valtio eikä osa Ruotsia. Virossa lähes 1/3 on venäjänkielisiä, jonka puhujia maailmassa on sentään 200 miljoonaa, tästä huolimatta maa on yksikielisesti eestinkielinen.
        Joskus ollan spekuloitu Ruotsin ja Suomen valtioliitosta. Svekot ovat todenneet että suomenkieli saisi tässä tapauksessa paikallisen vähemmistökielen aseman! Ei kuitenkaan siihen tapaan mikä nyt on Ahvenanmaalla. Tässä uudessa Suur-Ruotsissa olisi asukkaista 14,9 miljoonaa, joista äidinkieleltään ruotsinkielisiä olisi n.52%, suomenkielisiä 34% ja loput muita.
        Tämä suomenkielisten osuus ei siis vielä riittäisi svekkulien mielestä tämän maan kaksikielisyyteen! Ei olisi Ruotsin nuorille pakkosuomea!


      • Nyt puurot ja vellit menee sinulta sekaisin. Jos on valtioliitto niin kaksi valtiota ovat liitossa. Ei silloin voisi olla "alueellista" kieliasemaa. Silloin valtion sisällä olisi kielisuhteet miten ovatkin. Suomessa olisi suomenkielinen enemmistö ja Ruotsissa ruotsinkielinen. Ja nämä valtiot ovat keskenään liitossa. Jos sen sijaan olisi yksi valtio niin kieliasiat joutuisi hoitamaan jollain tavalla joko silllä tavalla että koko maa on kaksikielinen kaikkialla tai sitten että maa jaetaan yksi tai kaksikielisiin kielialueisiin. Jos koko maa olisi kaksikielinen sen olisi pakko näkyä koulujen kieliohjelmissakin.


    • Silleen

      Olen kiitollinen kun pääsin lapsena ranskalaiseen lastentarhaan. Opin kielen vaivatta ja itsestään sitä lankaan opiskelematta. Se on ollut asia josta ole todella kiitollinen vanhemmilleni. Suosittelen kaikille. Mutta jättäisin ruotsinkielen väliin, valitsisin kieliä joiden osaamisesta on sekä iloa että hyötyä. Ruotsia en halua puhua koska se käsitetään vain 'palvelukielenä' ei kommunikaationa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      136
      1583
    2. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1182
    3. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      101
      1180
    4. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      80
      1064
    5. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      188
      882
    6. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      39
      799
    7. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      89
      772
    8. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      78
      762
    9. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      73
      694
    10. Naantalissa kohahtaa

      Yli 4 vuotta puhelimeen, tietokoneelle murtautumista sekä Whatsapp urkintaa Naantalissa hakkeritiimin jäseniä
      Naantali
      135
      657
    Aihe