Taloustieteen pönttö -palkinto

Taloustieteessä olisi hyvä jakaa palkinto myös vuoden pönttö –sarjassa. Nobelpalkintohan saatiin aikaiseksi muistaakseni vuonna 1969. Käytännön kannalta kovin merkittäviä tuloksia taloustieteessä ei ole juuri saatu Nobelistakaan huolimatta. Pääasiassa tulokset ovat olleet matemaattisia laskuesimerkkejä, joista on yleensä saman verran hyötyä kuin tiedosta, että yksi ynnä yksi on kaksi. Yleensä taloudelliset mallit ovat kaiken lisäksi lineaarisia mikä entisestään heikentää mallien realistisuutta maailmassa, joka tyypillisimmillään on vähintäänkin kiero.

Erityisesti kummastuttaa, miksi taloutta ei ole saatu toimimaan kunnolla. Miksi joka ainut kerta on lama ja kriisi? Miksi aina joku ekonomisti ilmaantuu kuin pahan ilman lintu villitsemään kansaa itsensä ruoskimiseen? Miksi aina syy talouden toimimattomuuteen löytyy työntekijästä tai viimeistään työttömästä, joka ei ole edes ollut taloutta pilaamassa? Miksi koskaan syy kriiseihin ei ole kapitalistissa itsessään? Kapitalistissa, joka peräti omistaa talouden ja jonka alaisuudessa ja johdossa työläinen toimii ja ahertaa. Onko kapitalisti tyhmä vai tekeekö hän tarkoituksella kriisin, jotta pääsisi tämän kriisin varjolla heikentämään työläisen, kansalaisen, elämänolosuhteita?

Entä sitten taloustutkija, ekonomisti? Mikä on tämmöisen ihmisen status yhteiskunnassa? Onko hän pelle vai vakavasti otettava individi? Monesti tuntuu, että kysymyksessä on nimenomaan pelle. Kapitalistin palkkaama trolli, joka muokkaa ilmapiiriä kapitalistisille pyrkimyksille suotuisaksi.

Ei kai kukaan täysijärkinen ehdota esimerkiksi työvoiman maahantuontia, jos taloudessa on satoja tuhansia työttömiä. Ei kai kukaan täysijärkinen ehdota sosiaalisten tulonsiirtojen leikkaamista tai palkkojen alentamista, jos kysyntä taloudessa on romahtanut. Ei kai kukaan täysijärkinen ehdota työurien pidentämistä, jos työtä sen enempää kuin työuraakaan ei ole. Ei kai kukaan täysijärkinen tosissaan ehdota lakisääteistä työntekemisen kannattavaksi tekemistä. Työn kannattavuushan on nimenomaan kapitalistisen yrityksen asia. Yrityksen, jonka tehtäviin kuuluu luoda paitsi työ niin myös maksaa palkka tehdystä työstä.

Siksi olisi enemmän kuin toivottava asia, että tämä vanha hapatus saataisiin kipatuksi mahdollisimman kauaksi yhteiskunnasta ja tilalle uudet ajatukset. Ajatukset, jotka lähtisivät etsimään ongelmien syitä ja seurauksia itse pääomasta ja sen liikkeistä. Kaikkihan tietävät, että raha joka kerääntyy isoiksi kasoiksi ja poistuu kierrosta on tehotonta rahaa. Rahaa pitää käyttää ostamisen ja myymisen lisäksi myös uuden tuotannon aikaansaamiseen. Rahan pelkkä kekoaminen, pahimmillaan maahan kätkeminen, on tuhon tie. Samoin tuhon tie on yletön voittojen kähmintä, jos tätä voittoa ei käytetä uuden tuotannon aikaansaamiseen.

Näin ollen taloustieteilijän ja oikean ekonomistin ensisijainen tehtävä olisi kääntää katse oikeaan syylliseen: yrityksen omistajiin ja heidän alaiseensa yritysjohtoon ja kohdistaa kuuluisat madonluvut juuri heihin. Sinne minne ne kuuluvatkin. Kannattanee siis harkita johtamisaikojen lyhentämistä ja palkkioiden pienentämistä sikäli mikäli ne johtavat talouden toimintakyvyn parantumiseen ja kriisien vähentymiseen.

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pönttö_palkinnot

      Kirjoituksesi perustella olet jo talouden pönttö-palkinnon saanut.

      Poliitikoista taloustieteen pönttö-palkinto kuuluisi ehdottomasti Vasemmistoliiton Patomäelle, joka esittää 7-8 miljardin lisävelkaelvytystä.

      Menneistä saavutuksista taloustieteen pönttö-palkinto kuuluisi ehdottomasti Vihreille, joiden teesit ovat tarttuneet influessaviruksen tavoin muihinkin puolueisiin. Kaiken tuotannollisen toiminnan vaikeuttaminen on vihreän talousopin ydin. Noita tuotantoa vaikeuttavia veroja kutsutaankin osuvasti haittaveroiksi, ja todella paljon niistä haittaa on ollut. Suomen teollisuus on siirtynyt Kiinaan ennätysvauhdilla. Pöntöistä pöntöin vihreä, Osmo Soininvaara, jopa kehyuu blogissaan, kuinka paljon ympäristöystävällisempää on rahdata hiiltä maailman ääristä Helsinkiin kuin siirtyä puupohjaiseen energiaa. Puu kun tuotettaisiin Suomessa, niin Soininvaarakin joutuu tuommoisen aivopierun päästämään, vihreiden mielestä kun Suomessa ei saa olla tuotannollisia työpaikkoja. Cafe-latten keittelijöitä näille yhteiskunnan loisina lorvaileville sen sijaan pitäisi saada tänne - siis maahanmuuttajina.

      • Ei, eipä ole pönttöpalkintoa näkynyt. Kommenttisi ei häikäissyt omaperäisyydellään, mutta löytyihän siitä jonkinlaista järjen hiventäkin, vaikka olikin porvarismin aatteen pahoin tartuttama. Alan ammattilainen saattaisi tunnistaa jopa taudin nimenkin.

        Vihreät tosiaan pitävät aivan liian suurta meteliä lillukanvarsista, kun pitäisi keskittyä siihen, miten ylipäätään maailmassa enää pysytään hengissä. Tosin keinojen keksiminen lienee vaikeaa ellei sitten tosiaan tehdä tikustakin asia.

        Miljardien elvytys ei suinkaan ole mikään oire pönttöydestä, vaan ihan järkevä ehdototus, jos tarkoitus on käyttää raha investointeihin ja tuotannon uudistamiseen. Nythän investointien tekemisen pitäisi olla otollisimmillaan, kun korkoakaan ei mene. Siksi suorastaan ällistyttää, miksi suomalainen yritys ei ymmärrä investoida, vaan jakaa rahat yrityksestä ulos tai mikä kerrassaan oudointa, myy yrityksensä ulkomaille ja muuttaa elämään jonnekin H-Nevadaan.

        Maahanmuuton edistäminen on myös ok, jos valtakunnassa ei ole työvoimareserviä, jota nyt tällä hetkellä on aivan liikaakin.


      • erwerwerwer
        Seppo_Ilmarinen kirjoitti:

        Ei, eipä ole pönttöpalkintoa näkynyt. Kommenttisi ei häikäissyt omaperäisyydellään, mutta löytyihän siitä jonkinlaista järjen hiventäkin, vaikka olikin porvarismin aatteen pahoin tartuttama. Alan ammattilainen saattaisi tunnistaa jopa taudin nimenkin.

        Vihreät tosiaan pitävät aivan liian suurta meteliä lillukanvarsista, kun pitäisi keskittyä siihen, miten ylipäätään maailmassa enää pysytään hengissä. Tosin keinojen keksiminen lienee vaikeaa ellei sitten tosiaan tehdä tikustakin asia.

        Miljardien elvytys ei suinkaan ole mikään oire pönttöydestä, vaan ihan järkevä ehdototus, jos tarkoitus on käyttää raha investointeihin ja tuotannon uudistamiseen. Nythän investointien tekemisen pitäisi olla otollisimmillaan, kun korkoakaan ei mene. Siksi suorastaan ällistyttää, miksi suomalainen yritys ei ymmärrä investoida, vaan jakaa rahat yrityksestä ulos tai mikä kerrassaan oudointa, myy yrityksensä ulkomaille ja muuttaa elämään jonnekin H-Nevadaan.

        Maahanmuuton edistäminen on myös ok, jos valtakunnassa ei ole työvoimareserviä, jota nyt tällä hetkellä on aivan liikaakin.

        Suomalaiset yritykset investoivat tosiaan todella vähän, olisikohan syytä muuttaa jollain lailla verotusta siihen suuntaan että investoiminen olisi verotuksellisesti kannattava. Nythän se ei ole, vaan yrityksen voitosta maksetaan veroja vaikka se säästäisi voittoja tulevaisuuden investointeja varten, mitä jos verottaisimme vain yrityksestä pois otettavia tuloja (tuplasti nykyiseen)? Tietenkin sillä ehdolla että yritykseen jäävät voitot käytetään investointeihin, eli saisi esim. kymmeneltä vuodelta palautuksina verot jos investoisi tuotantoon (ei esim. osakkeisiin) riittävästi.


      • Ongelma on siinä, että sijoittaja, spekulantti, vaatii käteistä, koska koko kapitalistinen idea perustuu tänä päivänä siihen, että se mikä maksimoidaan, on voitto nimenomaan osakkeenomistajalle, ei millekään yritykselle. Näin yrityksen filosofia perustuu rahan lapioimiseen yrityksestä pois, eikä investointeihin. Tästä taas seuraa, että yritys on muuttunut kaupattavaksi lypsylehmäksi, joka imetään kuiviin, myydään pois tai lakkautetaan.


    • ÖLKJHGFD

      Suomessa olisi siihen tarjolla ehdokas joka ihan varmasti voittaisikin. Vapaavuori.Katainenkin kilpailisi kyllä aika tasavertaisesti, mutta taitaisi Vapaavuori kuitenkin voittaa.

      • Maailmanmittakaavassa Suomi taitaa sijoittua lähinnä nappikauppiassarjaan. Yleensä kaikki hulluus virtaa meille nimenomaan ulkomailta. Harvoinpa täällä etenkään porvarit mitään keksivät. Ehkä pitäisi perustaa vielä nappikauppias -palkintokin tai lyödä ainakin asiaa palveleva mitali.


      • Jasittenesimerkki
        Seppo_Ilmarinen kirjoitti:

        Maailmanmittakaavassa Suomi taitaa sijoittua lähinnä nappikauppiassarjaan. Yleensä kaikki hulluus virtaa meille nimenomaan ulkomailta. Harvoinpa täällä etenkään porvarit mitään keksivät. Ehkä pitäisi perustaa vielä nappikauppias -palkintokin tai lyödä ainakin asiaa palveleva mitali.

        Jos eivät porvarit mitään keksi, niin annappa sitten esimerkki siitä mitä sosialistit ovat keksineet. Taitaa olla yhtä lyhyt lista kuin Ruotsin sotasankarit tai englantilaisen kettiön herkut.

        Yritykset innovoivat ja sitten investoivat, jos katsovat innovaatioillaan olevan mahdollisuus menestyä, siis saada jotain myytävää. Suomessa on tehty investoimisesta lähes mahdotonta, niin monimutkaisella säädösviidakolla kuin himoverotuksella. Niinpä yritys laittaa tuotantolaitoksen pystyyn mieluummin vaikka sinne H-Nevadaan kuin tänne kotimaahan.


      • Kapitalistisessa maailmanjärjestyksessä ajattelu ja keksiminen on kapitalistin itsensä vastuulla. Työläisen tehtävä on tehdä työtä kapitalistin johdon ja valvonnan alaisena. Jos tämä tuntuu kapitalistista liian vaikealta, niin kannattanee harkita järjestyksen muuttamista.

        Tarpeettomia säädöksiä kieltämättä on, mutta ei se ole estänyt pörssikurssien nousua eikä yritysten voittojen kasvua lamankaan aikana. Voitot tosin on kahmittu työntekijöiden määrää vähentämällä, mutta kuitenkin.

        Yritysten muuttaminen alhaisemman kustannustason maihin pitäisi kieltää vastuun pakoiluna. Harmaata talouttahan se on harjoittaa kapitalismia maissa, joissa yhteiskunnallisen hygienian taso on alhainen. Kapitalismin alkuaikoina puhuttiin rosvoparoneista. Ei luulisi, että tällaista globaalia rosvousta enää edes sallittaisiin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      26
      4463
    2. Mitä haluaisit

      Sanoa hänelle tällä hetkellä?
      Ikävä
      218
      2390
    3. Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Aloitteen sisältö Ympäristöjärjestö Elokapina tulee määrätä välittömästi
      Maailman menoa
      42
      1885
    4. Sukset jo ristissä? Ensitreffit alttarilla Anna syyttää rajusti - Hai puolustautuu: "Mutta en mä..."

      Voi, voi... Onko Anna liian epävarma itsestään vai mikä mättää? Pari tuntenut vasta pari päivää ja kriisiä jo pukkaa.
      Ensitreffit alttarilla
      18
      1684
    5. Sofia B- miljonäärillä on vaimo ja pieni vauva .

      Voi ei taasko oli avioliitossa olevan miehen salarakas ja miksi voi noin toimia tää Sofia näin alhaisesti ?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      222
      1671
    6. Nyt on kansalaisaloite: Elokapina lakkautettava.

      Tänään tullut uusi kansalaisaloite, jossa vaaditaan Elokapinaa lakkautettavaksi, tai julistamista rikollisjärjestöksi, k
      Maailman menoa
      152
      1308
    7. Kansalaisaloite Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Erittäin hyvä ja kannatettava aloite!
      Joensuu
      51
      1174
    8. Hyvin sä olet

      Olet toiminut aina. Älä epäile tai häpeä omaa toimintaasi nainen. Kukaan ei vahingoittunut ja kaikki on ollutta ja menny
      Ikävä
      56
      925
    9. Ohhoh! Robert Helenius yllättää - Näin hän vastaisi Tanssii Tähtien Kanssa -kutsuun: "Ura..."

      Robert Helenius olisi kyllä komea näky TTK-parketilla vai mitä olet mieltä? Ja olikos se Viivi Pumpanenkin jo siellä...
      Suomalaiset julkkikset
      9
      921
    10. Stubb ohjeisti Natoa: "Vapauttakaa ohjukset"

      Presidentti Stubb linjasi amerikkalaismedia CNN:n haastattelussa, että Nato-maiden pitäisi ”todellakin” antaa Ukrainalle
      Maailman menoa
      131
      886
    Aihe