kertokaa hevosen ruokintaneuvoja!

avunhuuto

Elikkä siis, talleilla olen ollut töissä ja monesti touhunnut hevosten parissa. Tallilla missä käyn syötetään kuivaa ja säilöä ns sekaisin. Joskus kuivaa ja joskus säilöä. Kannattaako tuo vai pitäisikö antaa vain jompaa kumpaa? Rehuista en tiedä paljoa mitään. Haluaisinkin tietää millainen olisi sopiva ruokintarytmi perus puoliveriselle (säkä170) ? Jos liikkuisi n. 4krt viikossa, pari kertaa hikeen. Harrastehevonen. Olen kuullut ja pari kaveria tekevät niin, että ruokkivat vain heinällä. Onko hullua ? Itse haluaisinkin kuulla mitä tuollaiselle harrastehevoselle sopisi heinän lisäksi? Kauraa pari kiloa päivässä vai? Tarviiko siihen jotain vielä?

Kiinnostunut kiittää asiallisista vastauksista ! :)

9

1177

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ihhah_haaa
    • poni.--

      Heinä on hevosen perusravintoa ( vesi tietysti) ja kaikki muu vain täydentää sitä. Jos heinä on hyvälaatuista, hevonen pärjää pelkästään sillä eikä tarvita mitään lisärehuja. Se onkin erinomainen tilanne, jos hevonen ei tarvitse muuta kuin heinää. Heinähän on kaikkein luonnollisin rehu.
      Ei ole väliä, vaikka kuivaa ja säilöä sekoittaa. Lähinnä säilöön hevonen tulee totuttaa hitaasti, koska säilö saattaa joillain laittaa vatsan sekaisin, jos sitä yllättäen aletaan antamaan paljon.

      Suurin osa harrastehevosista liikkuu hyvin kevyesti. Sinullakin tuo pari kertaa viikossa hikeen ja tosi tosi vähän. Hevonen ei siis tarvitse lisäenergiaa mitenkään ehdottomasti.

      Lisärehuilla siis paikataan heinän puutteita. Kivennäistä yleensä aina lisätään. Kivennäisen määrä riippuu ihan kivennäisestä, niitä kun on erilaisia, ja toisaalta siitä heinästä. Suolakivi on hyvä olla hevosella myös. Väkirehuilla saadan lisäenergiaa.

      Tarkimmin ruokinta onnistruu, jos heinästä on heinäanalyysi. Tällöin selviää mitä siinä heinässä oikeasti on tai ei ole ja mitä tarvitsee antaa lisärehuilla lisää. Harvassa paikassa vaan analyyseja tehdään.

      Kaura ja muut väkirehut (mysli, melassileike, täysrehut jne...) on tarkoitettu lisäenergiaa antamaan. Ne imeytyy eri tavalla kuin heinä ja antaa energiaa paremmin. Osa lisärehuista (mm. greenline) on tarkoitettu antamaan lisää vatsan täytettä, jos heinästä sitä ei tarpeeksi saa.

      TOsiaan nämä ei ole mitenkään pakollisia. Varsinkin kauraa itse syöttäisin suurella harkinnalla. Kauraa syötetään suomessa paljon siksi, että se on halpaa. Se ei kuitenkaan ole mikään paras rehu monellekaan. Usein sanotaan että kaura nousee hevoselle päähän, eli hevosesta tulee liian energinen ja hankala. Tämä voi johtua siitä että kaura aiheuttaa vatsakipuja monelle. Suurin osa toki kauraa voi syödä ongelmitta.



      Lisäski pitää vielä osata arvioida, koska hevonen tarvitsee oikeasti lisäenergiaa ja koska laiskuus johtuu väärästä ratsastuksesta. Harrastehevosilla suurimmaksi osin kyse on nimenomaan siitä väärästä ratsastuksesta...

      • avunhuuto

        kiitos paljon vastauksestasi!


    • Vastaus--

      Eli tosiaan kuivaa ja säilöä voi syöttää vaikka vuorotellen, mutta itse olen sitä mieltä, että se on hevoselle paljon parempi jos syöttää vain yhtä heinää. Hevosen vatsahan on todella herkkä. Esimerkiksi omalla ponillani menee vatsa sekaisin heti jos heinä vaihtuu nopeasti. Ja kysyit myös puoliveriselle sopivasta ruokinta rytmistä, niin harrastehevosellehan riittää vain heinä, mutta suosittelisin vaikka kokeilemaan mysliä, sillä se on monipuolinen ja ei tule liikaa energiaa.
      Jos hevonen ei kuitenkaan liiku kuin tuon 4krt viikossa ja ei ole kunnon treenejä niin itselläni ei tulisi mieleenkään antaa useampaa litraa kauraa, sillä kaura on todella energiapitoista.

    • möööööömääääää

      tässä sammalla ni ku mä san rusin kesäks sen nimi on Milla ja mä ihmetelen kuinka monta kersaa sille pitää antaa heimää jos joku tietää

    • möööööömääääää

      heinä

    • Sabin

      Osassa kommenteissa on oikeaakin asiaa, mutta ei kaikissa.
      Kuivaaheinää ja säilöheinää ei tulisi syöttää vuorotellen. Niitä voi antaa samaan aikaan tai sitten totuttaa pitkällä aikavälillä säilörehuun. Ei ole kyllä hevosen mahalle hyväksi jos joka toinen paali on säilöä ja joka toinen kuivaa. Eihän siinä ole mitään järkeä.

      Kaura on paras väkirehu viljoista hevoselle. Sitä ei syötetä siksi että se on halpaa, vaan koska se on halpaa ja hyvää. Sulavuutta voi parantaa lisää litistämällä kauran. Kauraa menee ulkomaille ja sieltä tuodaan tänne maissilastu pjaskaa (esim myslit) kun se on niin "hienoa" syöttää kallista rehua.Lukekaapa huviksenne kuinka paljon mysliä pitää syöttää kauraan nähden. Suosittelen lämpimästi käymään Saastamoisen Markun luennoilla...
      Se että kaura kilahtaa nuppiin, johtuu yksinomaan siitä, että hevosen KOKONAIS energia määrä on niin korkea. Silloin vähennetään ENERGIAN määrää, oli se mitä hyvänsä.


      Greenlinesta: Greenlinea voi käyttää esim. silloin, jos heinä on huonoa ravintoarvoltaan Greenline neutralisoi myös mahan happoja. Greenline ei ole "vatsantäytettä" vaan sitä on nimenomaan korsirehu.

      Hevoselle tulee heinän ja veden lisäksi antaa myös suolaa ja kivennäistä. Kaksi jälkimmäistä voi antaa kiven muodossa, sillä hevonen osaa itse määritellä sen tarpeen. Kuumana päivänä tai esim. rankan liikutuksen jälkeen voi antaa lämpimää melassisuolavettä, joka ajaa saman asian kuin kalliit eloktrolyyttivalmisteet.

      Toki jos hifistellä haluaa, niin voihan noita kaikenlaisia mössöjä syöttää vaikka kymmenestä eri säkistä ja purkista. Mutta veikkaampa että suurin osa ei edes tajua mitä hevonen OIKEASTI tarvitsee ja minkä verran.

      Ja mitä alkuperäiseen kysymykseen tulee, niin ruoan määrä riippuu paljon siitä kuinka hyvä rehunkäyttäjä hevonen on. Myös liikunnan laadulla on merkitystä. Hevoselle täytyy antaa talvella, etenkin vuoden vaihteen jälkeen, aina ADE-vitamiinia.
      Ruokinnasta ei tarvitse tehdä turhan monimutkaista. Kun pysyy yksinkertaisissa rehuissa, on parempi käsitys mitä hevonen tarvitsee.
      Näkemättä hevosta kukaan netissä ei voi antaa kuin suuntaa antavia vinkkejä. Parhaimmat neuvot saat varmaan ruokinnasta tietävältä tallinpitäjältä joka tietää hevosen tai ihan vaikka eläinlääkäriltä. Ja Saastamoisen Markun kirjoistakin löytyy myös paljon hyödyllistä tietoa.

    • tigghhhvhv

      No siis heinähän on perusruokaa hevoselle, kaura, pellava yms ovat hyviä täydentämään ravintoa. Heinän on silti oltava korkealaatuista, eikä mitään ruohonleikkurijätettä. Puoliveriselle ruokamäärää on vaikea sanoa, koska jokaiselle hevoselle on syytä tehdä oma "ruokalista". Esim. laiskalle hevoselle on syytä antaa enemmän kauraa, kuumahkolle taas vähemmän.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      453
      2341
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      238
      2086
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      189
      1602
    4. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      109
      1581
    5. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      3
      1361
    6. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      53
      1355
    7. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      152
      1345
    8. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      52
      1236
    9. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      68
      1115
    10. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      101
      1069
    Aihe