Mitä opimme kanalta?

Kana, gallus gallus domesticus, on kanalintujen lahkoon kuuluva kesy lintu. Kana polveutuu aasialaisesta punaviidakkokanasta. Lihantuotantoon käytettäviä kanoja kutsutaan broilereiksi.

Kana on hyödyllinen eläin paitsi siksi, että siitä saadaan kananmunia, niin myös siitä syystä, että kanojen elämää seuraamalla ihminen voi oppia monia elämään liittyviä asioita. Myös asioita, joita pitää kaikin tavoin välttää.

Nokkimisjärjestys ei ole suinkaan ainoa ominaisuus, jonka ihminen on oppinut kanalta, vaan myös kaakatus on mitä ilmeisimmin kanaperäistä alkuperää. Kaakatuksen tarkoitusta tuskin tunnetaan, mutta siitä huolimatta ilmiö on yleinen paitsi kanalassa, niin myös ihmiskunnassa, johon Suomenkin voi katsoa kuuluvan. Tai jos ei kuulu, niin ainakin pyrky siihen on kova. Suomihan pyrkii aina sinne, missä on paljon ihmisiä. Pääsääntöisesti kuitenkin aina länteen.

Tosin idässä on ihmisiä vielä paljon enemmän kuin lännessä, mutta itä ei tunnu suomalaista sytyttävän. Ei siitäkään huolimatta, vaikka kana Aasiasta kotoisin onkin. Lännessä ei ollut myöskään Volgan mutka, josta perimätieto kertoo suomalaisten lännettyneen.

Mutta kaakatukseen. Kanalassahan kaakatus käynnistyy, kun kanalauma säikähtää jotakin yli kanan ymmärryksen menevää. Siihen riittää, kun avaa kanalan oven yllättäen. Tai vain sytyttää kanalaan valon. Pitkään pimeässä köllötelleet kanat saattavat tästä säikähtää jopa siinä määrin, että alkavat hyppiä seinälle.

Suomessa Ukrainan kriisi on ollut laukaiseva tekijä, joka on saanut poliittisen eliitin suorastaan vimmattuun kaakatuksen tilaan. Sen vielä ymmärtäisi, jos kaakatukseen sortuneet olisivat keskenkasvuisia poliittisia broilereita, mutta se huolestuttaa, että lähes huru-ukkoikään ehtineet veteraanitkin ovat alkaneet kaakattaa lähes yksi yhteen broilereiden kanssa.

Erityisesti kaakatuksessa on kunnostautunut poliittinen oikeisto. Enää ei tunnu edes ääni riittävän, vaan ilmassa voi aistia jo höyheniä. Suoranaista vainoharhaa. Vai mitä on sanottava esitetyistä salaliittoteorioista perusteluna sille, ettei ministeri ole halukas hoitamaan itäisiä tehtäviään?

Sen sijaan, että hallitus yrittäisi ratkaista yhteiskunnan keskeistä talousongelmaa, niin se on ryhtynyt puuhaamaan vallan muuta. Suorastaan lietsomaan entistä syvempää talouslamaa idänkaupan pakotteineen ja luomalla vihamielistä ilmapiiriä naapurivaltiota kohtaan. Jos naapurin kanssa on erimielisyyttä, niin ei erimielisyyksien määrää ainakaan lisätä kannata.

Nyt kun sotalaitos lähettää kirjeen reserviläisille ja määrittelee heille sodanaikaisia tehtäviä, niin ehdotan politiikassa kaakatuksessa kunnostautuneille erityistä saunamajurin arvonimeä. Saunamajuri olisi upseeri, joka pidettäisiin mahdollisimman kaukana mahdollisimman monesta asiasta.

Ja jotta ihottumat, allergiat ja muut addiktiot eivät vaikuttaisi arvonimen myöntämiseen, niin tehtävä voitaisiin sijoittaa aselajeihin, joissa altistus olisi kaikkein vähäisin. Näin ollen saunamajurit voisi sijoittaa vaikka laivastoon kylmien vesien äärelle tai sitten ilmavoimiin ja siellä riittävän korkealle niin, että viileys viimeistään nujertaa pahimpien tautien aiheuttajat.

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Se että tavattiin

        Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
        Ikävä
        26
        4463
      2. Mitä haluaisit

        Sanoa hänelle tällä hetkellä?
        Ikävä
        218
        2390
      3. Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

        https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Aloitteen sisältö Ympäristöjärjestö Elokapina tulee määrätä välittömästi
        Maailman menoa
        42
        1885
      4. Sukset jo ristissä? Ensitreffit alttarilla Anna syyttää rajusti - Hai puolustautuu: "Mutta en mä..."

        Voi, voi... Onko Anna liian epävarma itsestään vai mikä mättää? Pari tuntenut vasta pari päivää ja kriisiä jo pukkaa.
        Ensitreffit alttarilla
        18
        1684
      5. Sofia B- miljonäärillä on vaimo ja pieni vauva .

        Voi ei taasko oli avioliitossa olevan miehen salarakas ja miksi voi noin toimia tää Sofia näin alhaisesti ?
        Kotimaiset julkkisjuorut
        222
        1671
      6. Nyt on kansalaisaloite: Elokapina lakkautettava.

        Tänään tullut uusi kansalaisaloite, jossa vaaditaan Elokapinaa lakkautettavaksi, tai julistamista rikollisjärjestöksi, k
        Maailman menoa
        152
        1308
      7. Kansalaisaloite Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

        https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Erittäin hyvä ja kannatettava aloite!
        Joensuu
        51
        1174
      8. Hyvin sä olet

        Olet toiminut aina. Älä epäile tai häpeä omaa toimintaasi nainen. Kukaan ei vahingoittunut ja kaikki on ollutta ja menny
        Ikävä
        56
        925
      9. Ohhoh! Robert Helenius yllättää - Näin hän vastaisi Tanssii Tähtien Kanssa -kutsuun: "Ura..."

        Robert Helenius olisi kyllä komea näky TTK-parketilla vai mitä olet mieltä? Ja olikos se Viivi Pumpanenkin jo siellä...
        Suomalaiset julkkikset
        9
        921
      10. Stubb ohjeisti Natoa: "Vapauttakaa ohjukset"

        Presidentti Stubb linjasi amerikkalaismedia CNN:n haastattelussa, että Nato-maiden pitäisi ”todellakin” antaa Ukrainalle
        Maailman menoa
        131
        886
      Aihe