Normitalkoilla Suomi kuntoon

Porvarien talousoppi on pääsääntöisesti siinä määrin järkipakoinen, ettei kansalainen oikein tiedä, itkeäkö vaiko nauraa. Yksi keskeinen, vaalikampanjassakin esille noussut, porvarillinen väittämä oli, ettei valtio voi luoda työpaikkoja, vaan yritykset. Väitettä käytettiin perusteluna sille, ettei julkinen valta voi luoda työpaikkoja.

Asiahan on täsmälleen päinvastoin. Juuri lainsäädännön avullahan työpaikkoja nimenomaan luodaan. Jopa niin, että laki säätelee koko työn tekemisen aina työn synnystä hamaan työn loppumiseen saakka. Siksi on suorastaan outoa, että porvari pyrkii päätöksentekijäksi näköjään edes tajuamatta mitä varten.

Työpaikkojahan syntyy hyvin yksinkertaisesti. Esimerkiksi säädetään laki, että jokaisen kansalaisen hatussa pitää olla muovista valmistettu sulka ja jokaisella kansalaisella pitää olla hattu päässä ulkona liikkuessaan, ettei inhimillinen, verorahoilla hankittu, pääoma tärvelly pakkasen, myrskytuulen tai muun luonnonolosuhteen vuoksi.

Kun tämmöinen laki säädettäisiin, niin sehän merkitsisi oitis, että yrittäjä näkee edessään tuottoisat markkinat ja laittaa siitä innostuneena pystyyn hattutehtaan, toinen yrittäjä sulkatehtaan jne. Kun tuotto on hyvä, alalle tulee pian muitakin yrittäjiä ja kas, ennen pitkää meillä on kukoistava hattu- ja sulkabisnes, ja tietysti kansa, jonka aivot toimivat muuta maailmaa rivakammin, kun ne ovat saaneet suojan erilaisia kasvihuoneilmiön aiheuttamia luonnonolosuhteita vastaan.

Mainitun kaltaista lainsäädäntöähän meillä jo onkin. Muiden muassa erilaiset jätevesien puhdistusta koskevat lait ja lait tuulimyllyjen pystyttämisestä. Lait ovat luoneet mediatietojen mukaan sangen tuottoisaa liiketoimintaa.

Autoteollisuus saataisiin uuteen kukoistukseen hyvinkin yksinkertaisilla toimenpiteillä. Esimerkiksi voitaisiin säätää, että autossa saa olla korkeintaan kolme pyörää tai että kumin käyttö auton pyörissä kiellettäisiin ympäristölle vaarallisena aineena. Yksi taloudellista toimeliaisuutta kirittävä laki olisi määräys, että kivihiilen käytön sijaan uunissa pitäisi polttaa käpyjä.

Toinen porvarillisen ”ajattelun” umpisolmu on velkaantuminen. Porvarin mukaan säästäminen, rahakasan kasvattaminen, parantaa taloudellista toimeliaisuutta. Eihän asia suinkaan noin ole, vaan nimenomaan rahakasojen purkaminen, pääoman kierto, on se, joka piristää taloutta. Velasta pidättäytyminen merkitsee myös kasvusta pidättäytymistä.

Porvarillisen järjenjuoksun suurin virhe löytyy kuitenkin itse toiminta-ajatuksesta. Siitä, että liiketoiminnan tarkoitus on tuoton maksimointi nimenomaan yksittäiselle omistajalle, kapitalistille. Kun tämä on määritelty lähtökohdaksi, niin ennen pitkää talous syö itse itsensä keräämällä markkinoilta kaiken rahan muutamalle harvalle omistajalle, jotka sitten lopulta tappavat myös itsensä kuolemalla nälkään ja tauteihin, kun kaikki järkevä tuotanto on loppunut heidän elättämisekseen.

Kolmas porvarillinen harha on vapaan markkinatalouden ihmeitä tekevä vaikutus. Olettamus, että jos julkinen valta ei tee mitään, niin kaikki järjestyy. Markkinamies, kauppias, hoitaa homman, kuten maksettu, porvarillinen mainos asian ilmaisee. Ikävä kyllä kauppias ei hoida yhtään mitään, ellei laki häntä hoitamaan velvoita.

Siksi on tärkeää, että tarpeeton säätäminen lopetetaan, suorastaan näiltä jalansijoilta, ja keskitytään oikeanlaiseen säätämiseen, jotta talous saadaan toimivaksi ja ihmistä palvelevaksi. Nythän talous on pelkästään porvarin rahasampo.

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Se että tavattiin

        Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
        Ikävä
        26
        4333
      2. Mitä haluaisit

        Sanoa hänelle tällä hetkellä?
        Ikävä
        204
        2311
      3. Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

        https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Aloitteen sisältö Ympäristöjärjestö Elokapina tulee määrätä välittömästi
        Maailman menoa
        39
        1846
      4. Sukset jo ristissä? Ensitreffit alttarilla Anna syyttää rajusti - Hai puolustautuu: "Mutta en mä..."

        Voi, voi... Onko Anna liian epävarma itsestään vai mikä mättää? Pari tuntenut vasta pari päivää ja kriisiä jo pukkaa.
        Ensitreffit alttarilla
        18
        1654
      5. Sofia B- miljonäärillä on vaimo ja pieni vauva .

        Voi ei taasko oli avioliitossa olevan miehen salarakas ja miksi voi noin toimia tää Sofia näin alhaisesti ?
        Kotimaiset julkkisjuorut
        221
        1640
      6. Nyt on kansalaisaloite: Elokapina lakkautettava.

        Tänään tullut uusi kansalaisaloite, jossa vaaditaan Elokapinaa lakkautettavaksi, tai julistamista rikollisjärjestöksi, k
        Maailman menoa
        148
        1285
      7. Kansalaisaloite Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

        https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Erittäin hyvä ja kannatettava aloite!
        Joensuu
        51
        1144
      8. Hyvin sä olet

        Olet toiminut aina. Älä epäile tai häpeä omaa toimintaasi nainen. Kukaan ei vahingoittunut ja kaikki on ollutta ja menny
        Ikävä
        56
        915
      9. Ohhoh! Robert Helenius yllättää - Näin hän vastaisi Tanssii Tähtien Kanssa -kutsuun: "Ura..."

        Robert Helenius olisi kyllä komea näky TTK-parketilla vai mitä olet mieltä? Ja olikos se Viivi Pumpanenkin jo siellä...
        Suomalaiset julkkikset
        9
        911
      10. Stubb ohjeisti Natoa: "Vapauttakaa ohjukset"

        Presidentti Stubb linjasi amerikkalaismedia CNN:n haastattelussa, että Nato-maiden pitäisi ”todellakin” antaa Ukrainalle
        Maailman menoa
        127
        841
      Aihe