Ettei vain menisi näpertelyksi, Keskusta

Yhteiskuntasopimus? Kuulostaahan se strategiselta. Onhan siinä jonkinlainen kokonaisuus olemassa, mutta strategia ollakseen strategia edellyttäisi myös käsitystä pelitilanteesta, toimintaympäristöstä. Ei sellainen suunnitelma voi olla strateginen, joka keskittyy vain kokonaisuuden osaan ja jättää kaiken muun huomion ottamatta. Itse yhteiskuntasopimus lienee alkujaan ollut hypoteettinen selitys sille, miksi ihmiset eivät ole tappaneet toisiaan sukupuuttoon keskinäisten erimielisyyksiensä vuoksi. Idean isäksi mainitaan sveitsiläis-ranskalainen Jean-Jacques Rousseau. Sittemmin ajatusta on viljellyt Esko Aho 1990 –luvun suuren laman aikoihin, jolloin Iiro Viinanen ja kumppanit, joihin myös Esko kuului, yrittivät ratkoa yhteiskunnallisia ongelmia sisäsiittoisesti, siis lähinnä työväestöä ja köyhiä kurittamalla.

Suomi on osa kansainvälistä taloutta ja osa kansainvälistä politiikkaa. Näin ollen strategian pitäisi ottaa kantaa myös toimintaympäristön kysymyksiin onnistuakseen. Näistä toimintaympäristön kysymyksistä ei ole puhuttu kerrassaan mitään. Strategiaa näytään lähtevän kehittelemään niistä lähtökohdista, joihin edellinen hallitus jäi. Jos edellisen hallituksen polkua vain yritetään tarpoa edelleen, niin sehän on vain menneisyyden jatkamista tulevaisuuteen.

Erityisesti taloudessa pätee kysynnän laki ja kysyntä Suomen kaltaisessa taloudessa on suuresti riippuvainen nimenomaan Suomen ulkoisista lähteistä. Työ ei pelasta taloutta, vaan kysyntä. Työtä voidaan tehdä vaikka ilmaiseksi, mutta ei sillä ole merkitystä, jos työlle ei ole tarvetta. Tämmöinen työ on suomeksi sanottuna ”hullun homma”. Jokunen ”risusavottaporvari” on tosin jo keksinyt ”väläyttää” tällaistakin vaihtoehtoa.

Pahalta siis näyttää. Eivät tuottavuuden parantamiset, työttömien aktivoimiset ja koeajan pidentämiset ole strategisia kysymyksiä ensinkään, vaan lähinnä rusinoiden keräämistä jo edellisen hallituksen kutomaan rusinapussiin, jolla tarjottiin yritysten omistajille ja johdolle lisämaustetta pullapitkon päälle näinä ankeina aikoina. Aikoina, jotka porvarit ovat saaneet aikaiseksi ihan itse omilla toimenpiteillään.

Työläistä ja työtöntä kurittamalla ei saada mitään kestävää aikaiseksi. Jos tuottavuuden parantamistakin yritetään saada aikaiseksi työtahtia kiristämällä ja työttömiä pakkokeinoin jahtaamalla, niin kyllä tämmöinen talous elpymisen sijasta romahtaa. Näkökulma johtamisessa pitää siirtää työstä erityisesti kysyntään, koska työn määrä on riippuvainen nimenomaan kysynnästä. Strategia edellyttää ehdottomasti huomion kiinnittämistä oleellisiin asioihin ja niiden tunnistamiseen.

Lähes ainoat ulkoiseen ympäristöön liittyvät seikat, joihin on kiinnitetty huomio, ovat Nato, Ukrainan kriisi ja jossain määrin vielä Kreikan tilannekin. Mutta näidenkään kysymysten taloudellista ulottuvuutta ei ole pohdittu muutoin kuin ”kärsimysten” näkökulmasta.

Sitäkään ei tiedetä, miksi yritykset eivät investoin, vaikka korko on negatiivinen. Siis yrityksille periaatteessa jopa maksettaisiin siitä, jos ne ottaisivat lainaa. Koska näin on, niin yritysjohtajien täytyy olla joko supertyhmiä tai sitten markkinoilla on jokin tuntematon järkisyy moiseen käyttäytymiseen. Jälkimmäinen vaihtoehto lienee tosin epätodennäköinen.

Mihin tänä päivänä enää joustoja tarvitaan? Joustothan ovat yksi rusina lisää tässä työnantajien loputtomien toiveiden tynnyrissä työläisen kurjistamiseksi. Markkinathan ovat ratkaisseet joustokysymyksen jo ihan itse. Henkilöstövuokraus hoitaa nykyisin koko yrityksen henkilöstöhallinnon ja siihen liittyvän byrokratian. Tilitoimisto puolestaan yrityksen taloushallinnon. Ei yrittäjän tarvitse enää tehdä oikeastaan muuta kuin maata selällään ja odotella tuottoja sijoituksilleen.

Koeajan pidennysyritys on suorastaan järjenkäytön vähyyden kulminaatiopiste. Eihän koeajan pidennys ole muuta kuin yritys saada huonosti palkattu ja heikolla työsuhdeturvalla palkattu ihminen epämääräiseksi ajaksi orjatyöhön.

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Se että tavattiin

        Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
        Ikävä
        26
        4463
      2. Mitä haluaisit

        Sanoa hänelle tällä hetkellä?
        Ikävä
        218
        2390
      3. Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

        https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Aloitteen sisältö Ympäristöjärjestö Elokapina tulee määrätä välittömästi
        Maailman menoa
        42
        1885
      4. Sukset jo ristissä? Ensitreffit alttarilla Anna syyttää rajusti - Hai puolustautuu: "Mutta en mä..."

        Voi, voi... Onko Anna liian epävarma itsestään vai mikä mättää? Pari tuntenut vasta pari päivää ja kriisiä jo pukkaa.
        Ensitreffit alttarilla
        18
        1684
      5. Sofia B- miljonäärillä on vaimo ja pieni vauva .

        Voi ei taasko oli avioliitossa olevan miehen salarakas ja miksi voi noin toimia tää Sofia näin alhaisesti ?
        Kotimaiset julkkisjuorut
        222
        1671
      6. Nyt on kansalaisaloite: Elokapina lakkautettava.

        Tänään tullut uusi kansalaisaloite, jossa vaaditaan Elokapinaa lakkautettavaksi, tai julistamista rikollisjärjestöksi, k
        Maailman menoa
        152
        1308
      7. Kansalaisaloite Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

        https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Erittäin hyvä ja kannatettava aloite!
        Joensuu
        51
        1174
      8. Hyvin sä olet

        Olet toiminut aina. Älä epäile tai häpeä omaa toimintaasi nainen. Kukaan ei vahingoittunut ja kaikki on ollutta ja menny
        Ikävä
        56
        925
      9. Ohhoh! Robert Helenius yllättää - Näin hän vastaisi Tanssii Tähtien Kanssa -kutsuun: "Ura..."

        Robert Helenius olisi kyllä komea näky TTK-parketilla vai mitä olet mieltä? Ja olikos se Viivi Pumpanenkin jo siellä...
        Suomalaiset julkkikset
        9
        921
      10. Stubb ohjeisti Natoa: "Vapauttakaa ohjukset"

        Presidentti Stubb linjasi amerikkalaismedia CNN:n haastattelussa, että Nato-maiden pitäisi ”todellakin” antaa Ukrainalle
        Maailman menoa
        131
        886
      Aihe