Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Kollajan tekoallasta ei hallitustiedusteluissa

Putis

http://yle.fi/uutiset/tassa_ovat_sipilan_15_kysymysta_eduskuntaryhmille/7960159

Liitteessä II lukee vain:

"Liite 2: Ehdotus kansainvälistä ilmastopolitiikkaa koskevaksi kirjaukseksi hallitusohjelmaan

Hallitus toimii kattavan ja kunnianhimoisen kansainvälisen ilmastosopimuksen aikaansaamiseksi, jotta ilmaston lämpeneminen saadaan rajoitettua kahteen asteeseen. Sopimuksen on vähennettävä energiavaltaisen teollisuuden hiilivuotoriskiä ja luotava uusia markkinoita puhtaille teknologioille.

Suomi saavuttaa vuoden 2020 ilmastotavoitteet uusiutuvan energian osuudesta ja päästöjen vähentämisestä vaalikauden loppuun mennessä. EU:n 2030 ilmasto- ja energiapaketin jatkovalmistelussa varmistetaan päästökauppajärjestelmän toimivuus sekä riittävä kustannustehokkuus ja joustavuus päästökaupan ulkopuolisen sektorin taakanjaossa. Korkean teknologian uusiutuvien liikennepolttonesteiden asemaa vahvistetaan."

Tasamaalle suolle rakennetuissa tekoaltaissa altaan pohjalle jäävä turve mätenee ja muodostaa suokaasua joka on 21 kertaa pahempi kaasu kasvihuoneilmiön kannalta kuin hiilidioksidi. Tämän vuoksi esimerkiksi Lokan tekoallas aiheuttaa tuotettua sähkökilowattituntia kohti pahemmat kasvihuonekaasupäästöt kuin sähkön tuottaminen kivihiiltä polttamalla.

15

76

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • uikkjjbnn
    • Hietapudas

      Höpöhöpä vain itsellesi. PVO:n opiskelijalta opinnäytetyönä ostama Kollajan metaani"tutkimus" osoittautui vitsiksi asiantuntijoiden arvioissa. Sen kaiken kritiikin voi lukea noista YVA-lausunnoista.

      http://www.ymparisto.fi/download/noname/{482D3853-FFA9-42C8-A0B5-98C491B7D6C3}/91219

      Kyseisen Tiina Seppälän tekemä "malli" oli sellainen, että kun sen mallin tuloksia vertasi siihen mitä todellisuudessa mitatut pitoisuudet esimerkiksi Lokan tekoaltaassa ovat, niin se PVO:n Tiina Seppälältä ostama malli antaa noin sata kertaa liian pienet tulokset.

      Tuollaisilla "tutkimuksilla" ei ole kuin pelkkää viihdearvoa. Vähän sama kuin ne PVO:n selostukset siitä miten koski säilyy edelleen koskena ja miten Iijoen alajuoksen voimaloiden kohdallakin ohitettut luonnonuomat ja kosket ovat edelleen hienoja koskia vaikka vesi puuttuu ja miten Vuormankoskestakin saataisiin yhtä hieno ilman vettä.

      Tai se PVO:n Fortumilta ostama "tutkimus", jossa Jukka Muotka selitti miten tutkimusten mukaan Vuormankoskessa on liikaa vettä lohikaloille ja lohien elinolosuhteetkin vain paranevat kun viedään 90 prosenttia vedestä koskesta suolle tekoaltaaseen. Muistan vieläkin elävästi miten yleisö nauroi todella isoon ääneen Muotkan satuilulle päin naamaa. Muotka esitti sen ensimmäisen kerran Oulussa Pakkalan salissa ja samaa toisteli myös Kipinän koululla olleessa tilaisuudessa.

      Kollajan tekoallas voidaan taas haudata vuosikymmeniksi. Eikä tarvi onneksi seuraavaa 15-20 vuotta siitä kinastella eduskunnassa ja kaikenlaisissa oikeusasteissa. Sen ajanhann se vaatisi ennen kuin ensimmäinenkään traktori pääsisi allastyömaalle hommiin. Ja sen rakentamisen luvan saaminen oikeudessa olisi todennäköisyydeltään promilleja vaikka lakeja muuteltaisiinkin Suomen eduskunnassa sen tieltä.

      Mielenkiintoista olisi tietää mistä lähtien esimerkiksi Pudiksen kepun nokkamiestä Vesa Riekkiä on kiinnostanut hevonpaskaa joku maailman kasvihuoneilmiö ja sen torjunta pudasjärveläisten toimin? Jos asia Riekkiä kiinnostaisi niin hän olisi varmaan vaatimassa turpeenpolton lopettamista kun se aiheuttaa pahemmat kasvihuonekaasupäästöt sähkön- ja lämmöntuotannossa kuin kivihiili.

      Omasta mielestäni turpeenpoltto on pieni paha verrattuna tuollaisiin tekoaltaisiin ja jokien kuivaamisiin. Turvetta parempi polttoaine olisi kuitenkin puu- ja puun hakkuutähteet. Se toisi kaivuttua pysyvää työtä Pudasjärvellekkin vähintään yhtä paljon kuin turpeen hyödyntäminen energiaksi eikä olisi ainakaan sen kalliimpaa hommaa yhteiskunnalle tukiaisten muodossa.

      • iljnbhbbbb

        Puun polttaminen tuottaa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin kivihiili tai turve. Laskentateknisesti puusta saadaan vähäpäästöinen kun kasvava puusto "sitoo" joskus ja jossain hiilidioksidia. Niinhän tekee turvekkkin ja turvealueiden jälkikäsittely. Viherpiiperöillä on järki ja faktat hukassa, pirkkoliisat melovat Iijoella utopioidensa perässä ja uskovat joulupukkiin.
        http://www.turveinfo.fi/kayttotavat/energiakaytto/ilmastovaikutukset


    • Tilasto

      PVO lobbaa Kollajan allasta väellä ja voimalla: Tämän vuoden tulva tuli ainakin osittain PVO:n avustama, ja ELY:kin näyttää seuraavan tumput suorana.

      Käykääpä katsomassa ympäristö.fi sivuilta tulvataulukoita. Normaalisti keväisin Haapakosken virtaama on ollut saman suuruinen tai yhtä suuri kuin Kurenalus (Jonku/Iijoki) ja Honkakoski (Livojoki) virtaamat yhteensä.
      Tänä vuonna kaikki on toisin, Haapakosken juoksutuksia ilmeisesti alettiin rajoittamaan toukokuun alkupuolella ja sen virtaamat jääneet huomattavasti alle Kurenalus Honkakoski summan.
      Ei ole ihme jos tulva nousee.

      • Tiedossa

        Ei ne tollot tajua vaikka vääntäsit rautalangasta. Tosiasiahan on kuitenkin miten yllä kerroit eli haapakoskella rajoitellaan jotta vesi laskisi mahdollisimman hitaasti.


      • Kollajalta

        Otappas järki käyttöön ja selitä minulle miten sitä voidaan jarrutella kun esim. 16.5.2015 vesikorkeudet olivat Tuulisalmessa 110,72, Kollajalla 107,77 ja Haapakoskella 99,00. Nyt on sitten järjen käyttö sallittua jos sitä on vähääkään olemassa. Aikaiset miehet jauhaa paskaa, minä nimittäin epäilen, että lapset ei näille sivuille kirjoittele. Pudasjärven tulviin ei ole PVO:lla osuutta eikä arpaa.


    • sähköäääää

      turpeet polttoon ja kirjottelut vittuun ja vesi tuottaMAAN SÄHKÖÄ

    • lezzzzta

      L*stat haluavat altaan koska havittelevat omille firmoilleen töitä. Heitä ei kiinnosta paskan vertaa se fakta että Kollajan rakentaminen nostaisi tulvia entisestään. Parempi vissiin saada vähäksi aikaa duunia ja tuhota ympäristö siinä sivussa. Varsinaisia luojan lapsia nämä leeviläiset a**holet...

      • voivarajeesus

        niillä vitun L positiivisilla ei ole varaa asua joen lähettyvillä


    • 000000000099999995556

      Hyvähän se on puhua Kollajan puolesta jos itse asuu kerrostalossa Kurenalan keskustassa, eikä tulvat pelota yhtään. Helppoa on v****illa rannoille rakentaneille jos itsellä ei ole mitään henkilökohtaista kokemusta tulvahaitoista. Kollajan rakentaminen olisi katastrofaalista. Tulvat hukuttaisivat satoja asuntoja harva se kevät.

      • Kesäasukas

        Mökkeilemme Kollajalla ja puhumme myönteisesti allasasioista, nimittäin mökkimme kastui ja emme halua sen kastuvan tulevaisuudessa.


      • Mökki-rannalla

        80 prosenttia Iijokivarren asukkaista ja vapaa-ajan asukkaista oli PVO:n tutkimuksessa sitä mieltä YVA-tutkimuksen yhteydessä, että tulvat ovat hyödyllinen ja toivottava luonnonilmiö Iijoessa.

        Tänä keväänä oli pahin tulva Iijoessa jollainen on nähty kaksi kertaa viimeisen 60 vuoden aikana. Osin oli toistakymmentä senttiä matalempi kuin 1982 vuoden ennätystulva ja osin paikoin pääsi samoihin lukemiin.

        Mitään isompaa vahinkoa ei tulvasta Pudasjärvellä aiheutunut. Yhtään ainutta vakituista asuntoa ei tainnut kastua. Kuolonuhreja pyöreä nolla. Pari mökinrötisköä kastui, mutta nekin kuivaavat siitä eikä niiden omistajat mitään laitonta tekoallasta ja Iijoen kuivaamista kaipaa. Eikä varsinkaan kaipaa kun laiton tekoallas vain nostaisi niitä tulvia ennätystulvilla Pudasjärvessä ja Iijokivarressa.

        Jotenkin päästään sitä pitää olla sekaisin jos parin kastuneen kesämökin takia vaatii jotain lähemmäs sadan miljoonan euron laitonta tekoallasta ja suojellun suurjoen kuivaamista 40 kilometrin matkalta koskineen. Tuskin maksaisi edes yhtä prosenttia siitä kun nekin kastuneet mökit nostettaisiin ylemmäs tai suojattaisiin penkereillä. Suunnilleen sama kuin jos hyttynen pistäisi Pudasjärvellä niin vaatisi ydinpommeilla tuhoamaan koko Pudasjärven ja Koilismaan hyttysten hävittämiseksi.


    • Pilvi-voima

      KANNATIN KOLLAJA LÄHES YKSIMIELISESTI.

      MUUT EI OLLUT PAIKALLA, MIKSI ?

      ALAMME NYT KANNATTAMAAN PUHDASTA ENERGIAA.

      Jokaisesssa voimalassa on iso vesivarasto odottamassa luukuilla. mm. Pilvivesi sitten täydentää taas sen.. Nyt jouto alue mm Kurenala, maana. Ei ristinsielua alueella.

      Jos verrataan öljysähköön, silloin 70000 % Koska öljyllä säkhöksi, niin huono hyötysuhde. Vesi pyrittää ihanne hyötysuhteella sähköä. Jota aina parannellaan uusilla turbiini siipikulmilla. Nyt panostaa Suomen rakentamiseen. maantiet, rautatiet, vesititet! Ei hallitus puhu näistä mitään. Vesi menee ylämäkeen pilvenä.

      -huomattiin että sama vesi teki 10x työn.

      Hoh..hooo..

      Hauska korttipeli kesällä muistu mieleen.Allas-työmaalta.

      Nuorena vihtorina pelasin tätä paljon. Miehiä sai osallistua peliin monta. Laitettiin sovittu rahasumma yhteiseen pottiin ja käytiin selin-makuuseen.

      Se, kenen nokanpäähän ensiksi istui kärpänen sai koko potin. Sitten alomme ihmettelemään,kun yksi pussihousuinen jätkä keräsi melkein aina potin.Aloin seuraamaan oliko sillä jotain kepulikonstia mielessä ja olihan sillä.

      Se kaivoi takasilmäänsä sormellaan ja pyhkäisi sillä nokanpäätään,ottiko peräti hiertimen??Hetihän semmoiseen hierrin-nokkaan kärpänen lehahti.

      heh..heeeeh..heh kun tuli mukavia muistoja mieleen, tuonkin pelin myötä. Hoh, hoh hooo !Seuraavana yönä kävin itse kaivamassa sen miehen takasilmästä sen nukkuessa ison kasan hyviä hiertimiä varastoon.Keräsin sitten samalla pelillä myöhemmin mukavat rahat kun käytin niitä hiertimiä nenän-päähän.hiertimen otto etu-sormellanokanpäähän konstia.Hoh,hoh hooooo..

    • Anonyymi

      joo

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2474
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2173
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1818
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1611
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1586
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1555
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1508
    8. 54
      1370
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      89
      1319
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1244
    Aihe