Liskojen yö, harhat ja yhteiskuntasopimus

Liskojen yö on kansanomainen nimitys pidempiaikaisen alkoholinkäytön lopettamisesta seuraaville yöllisille aistiharhoille ja unettomuudelle.

Termi juolahti mieleen yhteiskuntasopimuksen kariutumisesta lähes välittömästi. Ei siksi, että kysymys liittyisi niinkään alkoholiin, vaan lähinnä unettomuuteen ja aistiharhoihin. Koko yhteiskuntasopimushan on alun alkaenkin ollut lähinnä symbolinen, siis pikemminkin aistiharha kuin mitään konkreettista. Myös sopimukselle asetetut tavoitteet olivat taas kerran lähinnä harhaisia. Mitään ei näy opitun viime kerrasta, vaan samat virheet toistettiin. Virheet siitäkin huolimatta, että Vantaassa on virrannut vettä mittaamattomasti sitten 1990 –luvun.

Yhteiskuntasopimuksen kariutumisen syy on tietenkin porvarit ja heidän majesteetillinen esiintymisensä ikään kuin laillistettuna julkisen vallan edustajana, päätöksentekijän oikeana kätenä, vastuullisena politiikan takuumiehenä, mistä syystä työväestöä edustavat järjestöt alkoivat näyttää lähinnä rahaa rohmuavilta rosvoilta, vaikka asia faktisesti onkin päinvastoin. Erityisesti julkisuuteen ”töötätyt” tuottavuuden kasvattamisvaatimukset ja sen päälle ikään kuin makkaralättynä leivän päälle hinkaistu työajan pidentämisvaatimus eivät kerta kaikkiaan voi johtaa muuhun kuin kieltäytymiseen. Kun tähän lisätään lähes auki rehottava pomppa, isännän elkeet ja suorastaan hersyvän voitonvarma virnistely, niin lopputulos on ilmiselvä.

Mutta ei tässä vielä kaikki. Koko yhteiskuntasopimusneuvotteluhan on nähtävissä vain pelkkänä teatterina, jonka tarkoitus oli vain leimata syylliset ja näin oikeuttaa edessä olevat suuret julkisen talouden sopeutukset. Vailla järkeä olevilla vaatimuksilla saatiin syy sopimuksen kariutumiseen vieritetyksi työntekijäjärjestöille ja nyt niin kutsutut työnantajat sitten puhtaaksi pestyinä enkeleinä istuvat tulevan porvarillisen hallituksen oikealla puolella ja sanelevat, miten hallituksen pitää jatkossa toimia. Se merkitsee, että menoleikkauksia tehdään aiottua enemmän mikä sallinee verotuksen keventämisen ainakin kapitalististen kääpiöyritysten osalta. Tämä voidaan päätellä joidenkin porvarillisten silmälasien ovelasta vilkkumisesta. Voi myös olla, että työn verotustakin alennetaan, jos riittävä määrä säästöjä saadaan aikaiseksi. Tämä taas merkitsee sitä, että köyhiltä otetaan ja rikkaille siirretään, koska kevennykset suosivat rikkaita ja leikkaukset kurittavat köyhää.

Tulossa oleva ilmeinen porvari-persu-akseli-hallitus ei lupaa mitään oleellista parannusta edellisen hallituksen aikaansaannoksiin. Pikemminkin päinvastoin. Ainoa pelastus on se, jos markkinat alkavat toipua yleiseurooppalaisen talouskatastrofin jäljiltä. Tämä taas ei ole mitenkään varma asia, vaikka jotkut optimistit ovat merkkejä kasvun käynnistymisestä olleet näkevinäänkin. Jossakin vaiheessa unioni onnistuu tämän kasvun kyllä taittamaan, vaikka se alkuun pääsisikin. Kasvu loppuu viimeistään siinä vaiheessa, kun keskuspankki hätäpäissään kiskaisee korkoasteen tappiin luullessaan talouden keittävän yli. Vanhojen kommunistitraumojen riivaama Eurooppa kyllä onnistuu tärvelemään taloutensa myös Venäjä –politiikallaan. Siitä tuskin on edes epäilystä.

Sotessa tuskin saadaan sen ihmeellisempää aikaiseksi kuin edelliselläkään hallituskaudella. Luultavasti perustuslailliset ongelmat ratkaistaan perinteiseen tapaan perustuslakia muuttamalla, kun joku keksii kiekaista, ettei meillä ole varaa nykyisenkaltaiseen perustuslakiin. Ilmiö on tuttu juuri porvarillisista piireistä muutenkin. Näissä piireissä riittävä määrä omistusta on aina taannut sen, että laki väistyy, kun porvari tunkee tupaan.

10

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TottaPuhut

      ja hyvin. Kova yritys oli Sipilällä panna köyhät lopullisesti kyykkyyn. Yhteiskuntasopimukseksi naamioidulla kurjistamiskeinolla. Työväkeä edustavat puolueet ei tietenkään siihen retkuun menneet. Antaapa nyt porvarien lyödä päätään seinään siinä porvarihallituksessa.

      • oliskohyvä

        Jos peli okikein pelattaisiin, ja kandsakunnan tahdon mukaisesti, niin hallituksen ei kuluisi sen enempää demarit kuin kokoomuskaan.
        Jos minä olisin Sipilä, niin minä ottaisin hallitukseen persut kristilliset ja demarit.
        Se Sari Esaihja olisi varmaankin ihan hyvä ministeri millä paikalla tahansa, ja nuo demut pitäis otta aivan sentakia, kun ne ovat niin helkutin tyhmän kannattajajoukon änestämää porukkaa, että ne saa enemmän yhteiskunnallista tuhoa aikaan oppositiossa kuin hallituksessa. Demareiden ja vassukoiden ainoa tarkoitushan on pitää köyhyyttä yllä, sillä muuten niillä ei ole yhtään mitään tekemistä koko poliittisella kentällä.
        Soini ja persut taas hyväksyy ihan mitä vain, kunhan saavat pari kolme ministterinpestiä itselleen. Siinä menee peruujen seulasta läpi niin mamut homot kuin kreikkatuetkin, ja siinä se sitten persujen ura olikin. Eli tekee SMP:t, ja Soini ketkuineen sai säätiörahat käyttöönsä. Soini ole mitään muuta, kuin yhteiskuntakusetuksella itseään rikastuttamassa.
        Ei helkuta vie tuollakaan lailla mitään tolkkua asioihin tule, joten demut, kokoomus ja kepu hallitukseen, ja persut oppositioon, niin silloin olis kaikkein paras hallitus.


      • Toivottavasti uudessa hallituksessa porvarillisuudestaan huolimatta on ripaus järkeä. Muutoin ottaa olkileipä.


    • Sipilähän sanoi suoraan, että yhteiskuntasopimuksen kaatuminen tarkoittaa kovempia leikkauksia. Kun oli varmaan alusta alkaen selvää, ettei mitään yhteiskuntasopimusta synny, tämä teatteriesitys laadittiin sitä silmällä pitäen, että leikkauksille myönteinen ilmapiiri kasvaisi. Ikään kuin kaikki näkisivät suuret leikkaukset tämän jälkeen välttämättömiksi. Sen verran oli kuitenkin pelkoa siitä, että jonkinlainen sopimus syntyisi, minkä vuoksi pöytään piti tuoda niin kova vaatimus (työajan pidentäminen=palkkojen reilu alennus), että sopimusta ei varmasti saataisi aikaan. Sipilä aikataulu yhteiskuntasopimuksen kohdalla oli kireä. Tottakai se oli kireä, kun tarkoituskaan ei ollut uhrata näin utopistisille asioille liikaa aikaa. Insinööri oli tämän prosessikaaviossaan huomioinut.

      Yleisesti ottaen ollaan menossa kurjempaan suuntaan ja siihen Suomella ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa. USAssa on todennäköisesti edessä uusi finanssikriisi ja pörssiromahdus. Se heijastuu Euroopankin talouteen negatiivisesti, kun Euroopalla on lisäksi omat murheekryyninsä. Kiinasta ja Intiasta ei saada jatkossa talousveturiapua, sillä niidenkin taloudet ovat rakentumassa suureksi kuplaksi, joka ennen pitkää särkyy. Maailmassa ei ole kohta yhtään menystyvää taloutta ja se ennakoi suuria vaikeuksia ja mullistuksia. Jotkut villeimmät huhut liittävät USAssa tänä vuonna pidettävät suuret sisäisen turvallisuuden armeijaharjoitukset valmistautumiseen siihen, että sisäisiä levottumuuksia syntyy myös USAssa. Herkin talous levottomuuksille on luonnollisesti Ranska, missä lähdetään kaduilla pienimmistäkin syystä.

      Euroopan talous hyytyy omistakin lähtökohdista takuuvarmasti, jos nationalististen puolueiden valta kasvaa. Iso-Britannia äänestää tänään merkittävistä asioista. Ranskassa eli EU:n sydämessä ovat vaatimukset EU-erosta kasvaneet koko ajan. Marie Le-Pen voi hyvinkin vielä nousta valtaa ja romahduttaa koko Euroopan.

      Suomessa on syytä nyt jos koskaan varautua ulkoisiin uhkiin ja se ei nyt suinkaan tarkoita ensisijaisesti ja vain Venäjää. Voi olla, että talouttamme uhkaavat vielä paljon suuremmat asiat kuin Venäjän kaupan tyrehtyminen. Sipilän hallitus joutuu joka tapauksessa kovan paikan eteen. Ehkä sen tielle ei kannattaisi kasata liiaksi kotimaisia esteitä, kun ulkoa tulevien uhkien pitäisi yhdistää kansaa. Voi olla, että Sipilän hallituksesta muovautuu kautensa aikana vielä hätätilahallitus, mitä kukaan ei tietysti toivo, mutta ennusmerkit eivät lupaa hyvää, joten kaikkeen pitäisi varautua.

      • Mielenkiintoinen havainto tuo, että yhteiskuntasopimuspöytään piti tuoda sellaiset pyrkimykset, että varmasti tiedettäisiin neuvottelut hyödyttömiksi. Itsekin ihmettelin mistä tuottavuustavoite ja sen päälle vielä erillinen työajan pidennys tulla tupsahti, mutta esittämäsi "teatraaliset" perustelut antavat aiheen omaakin arviotani vakuuttavampaan olettamukseen teatterista. Omalla kohdallani pohdinta kääntyi porvarien ahneuteen. Porvarinhan pitää vielä viime metreilläkin yrittää kahmaista vieläkin suurempi pala kuin mitä suuhun mahtuu.

        Nykytalous on siitä kummallinen systeemi, että sitä alkaa olla lähes mahdoton ennustaa ja muutokset tapahtuvat äkkiä. Mutta se mikä on lähes aina varmaa Euroopan unionissa, on se, että unioni kyllä omilla toimillaan onnistuu tärvelemään lähes kaiken mikä vähänkin liikkuu (tai on liikkumatta).

        Ilmeisesti talouskriisi ei vielä ole edes mikään kriisi, kun kaikilla tuntuu olevan aikaa aiheuttaa toisilleen ulkoisia uhkia. Luulisi, että jos tiukka paikka tulee, raha loppuu, niin kaikilla olisi omissa asioissaan sen verran tekemistä, ettei aikaa tyhjänpäiväiseen lentelyyn ja pyssyjen ynnä pommien roudaamiseen yksinkertaisesti riitä.


    • sdplle_terapiaa

      Onpa omituisia kirjoituksia. Minusta sdp:n ja kokoomuksen kannattaa molempien jäädä hallituksesta pois. Voihan hallituksen, ehkä muutamin vapautuksin, neuvotella pohjalle: keskusta, ps, vihreät, ruotsalaiset ja kristilliset - 116 edustajaa eduskunnassa.
      Jospa sdp:kin vähän rauhoittuisi ja saisi samalla omat rivinsä järjestykseen oppositiossa, eikä tarvitsisi jatkuvasti hyökätä kokoomuksen kimppuun.

      • Oma toivomukseni hallitukseksi olisi ollut Keskusta, Porvarit, Vihreät ja Vasemmistoliitto. Kirjoitin siitä joskus aikaisemmin. Mainittu koalitio olisi nykyistä dynaamisempi ja sensitiivisempi eikä niin takapajuinen kuin nykyinen. Tosin herkempi hajoamaan myös, mutta hyvä hallitus tietysti myös hajoaa, jos hyviä päätöksiä ei saada aikaiseksi tai hallitus jää vain mitääntekemättömäksi lillujaksi. Toivottavasti uusi hallitus lopettaa ainakin tarpeettoman säätämisen ja keskittyy olennaiseen.


    • Pääkkösievp

      Lähellä Keskustaa olevan ja hyvin yleistilanteen hahmottavana, usko Sipilän kakkaraan ja sillä saadaan talous hyvään kuntoon ja työtä suomalaisille.

      Seppo, oletko korpikommunisti?

      • Korpikommunisti? Ei, korpikommunisteja ei ole enää olemassa. Sosialismi on romahtanut. Jäljellä ovat enää korpiporvarit.


    • ennustajaeukko

      Hyvä kirjoitus.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      31
      5965
    2. Mitä haluaisit

      Sanoa hänelle tällä hetkellä?
      Ikävä
      260
      3578
    3. Sofia B- miljonäärillä on vaimo ja pieni vauva .

      Voi ei taasko oli avioliitossa olevan miehen salarakas ja miksi voi noin toimia tää Sofia näin alhaisesti ?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      274
      3075
    4. Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Aloitteen sisältö Ympäristöjärjestö Elokapina tulee määrätä välittömästi
      Maailman menoa
      138
      2698
    5. Sukset jo ristissä? Ensitreffit alttarilla Anna syyttää rajusti - Hai puolustautuu: "Mutta en mä..."

      Voi, voi... Onko Anna liian epävarma itsestään vai mikä mättää? Pari tuntenut vasta pari päivää ja kriisiä jo pukkaa.
      Ensitreffit alttarilla
      21
      2340
    6. Kansalaisaloite Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Erittäin hyvä ja kannatettava aloite!
      Joensuu
      112
      2013
    7. Nyt on kansalaisaloite: Elokapina lakkautettava.

      Tänään tullut uusi kansalaisaloite, jossa vaaditaan Elokapinaa lakkautettavaksi, tai julistamista rikollisjärjestöksi, k
      Maailman menoa
      208
      1915
    8. Stubb ohjeisti Natoa: "Vapauttakaa ohjukset"

      Presidentti Stubb linjasi amerikkalaismedia CNN:n haastattelussa, että Nato-maiden pitäisi ”todellakin” antaa Ukrainalle
      Maailman menoa
      200
      1802
    9. Hyvin sä olet

      Olet toiminut aina. Älä epäile tai häpeä omaa toimintaasi nainen. Kukaan ei vahingoittunut ja kaikki on ollutta ja menny
      Ikävä
      58
      1472
    10. Seiska: Suhdekohussa rypenyt Anssi Heikkilä paljastaa - Pernilla Böckermanin kanssa tällaiset välit

      Anssi Heikkilä ja Pernilla Böckerman tanssivat yhdessä TTK:ssa ja heidän ympärillään spekuloitiin suhteesta. Nyt Heikkil
      Suomalaiset julkkikset
      4
      1386
    Aihe