Julkisen sektorin lomat

GaryLess

Lueskelin tätä toista ajankohtaista ketjua ja mieleeni tuli vanha selvittämätön kysymys:

Miksi julkisella puolella on niin pitkät lomat. Jos työsuhde on jatkunut tietyn ajan niin työntekijä saa ylimääräistä palkallista lomaa. Pitänee ilmeisesti paikkansa?

Paljonko nuo lomat ovat esim. terveydenhuoltoalalla? Kauanko työsuhteen pitää olla jatkunut, jotta pitempiä lomia saa?

Onko tuo sama käytäntö muillakin julkisilla aloilla?

Miksi näin on? Onko työ julkisella puolella rasittavampaa kuin yksityisellä?

11

237

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • harhaavain

   Niin,luusilin että on jotenkin, tai sitten toisin, kuitenkin ehdoton kantani lienee että on muuten.

  • jo_vain

   Julkisella on palkat niin paljon alhaisemmat, joten ihmisiä pyritään sitouttamaan antamalla palkallista lomaa. Yksityisellä puolellahan tuo sitouttaminen tehdään lisäämällä liksaa, kunnissa ja valtiolla taulukkopalkka harvoin ylittyy.

   Työn laadullahan ei ole merkitystä - sama palkka tulee samasta tehtävästä, olit sitten ahkera tai vähemmän ahkera. Miksi viitsisi edes yrittää?

  • kukamitäteki

   Olen itse ollu julkisella sektorilla kohta 30 vuotta ja peruspalkka on vieläkin alle 2000e,lisien kanssa menee 2000e,että palkat on todella huonot ammatti nimike on kokki,että näin on ,työ on raskasta todella,hyvä on tuo lomakertymä.ei siellä nuoria näy ymmärrän syyn,palkat niin huonot.

   • Kokkitaidoton

    Ei ne kokin palkat ja työolot taida yksityiselläkään puolella olla paremmat, paitsi että yksityisellä puolella töitä saa tehdä myös virka-ajan ulkopuolellakin eikä lomien kanssa olla yhtä höveleitä kuin valtiolla ja kunnallisella puolella.


  • kjsfklsdjfksdkl

   Julkinen sektorihan on palkkajohtaja, yksityisillä aloilla maksetaan huonommin, siellä on aina YT-neuvotteluja, pakkolomia ja irtisanomisia mitä ei julkisella puolella ole. Palkallista lomaa sen sijaan ei yksityisellä puolella ole läheskään niin paljon kuin julkisella.
   Kaikinpuolin julkiselle sektorille päässeet ovat voittajia katsoipa mistä näkökulmasta tahansa. Vain luuserit joutuvat työskentelemään löysässä hirressä yksityisellä sektorilla.

  • todellisuusvirastossa

   Olen itse ko. pitkän lomaoikeuden nauttija. Se on tasoitusta pienelle palkalle. Julkisen sektorin muka kovat palkat johtuvat siitä, että ylemmillä virkamiehillä on tehtäviin ja vastuuseen nähden aivan liian kovat ansiot ja ne nostavat keskiarvoja.

   Viiden viimeisen vuoden aikana olen saanut olla nauttimatta palkankorotuksista lukuunottamatta niitä 0,15 ja 0,25% rykäisyjä. Vuosiansioni sen sijaan on laskenut samana aikana lähes 20% koska kaikki palkanlisät jäivät pois eikä ylitöitä enää makseta rahana vaan nekin on pakko ottaa vapaana. Töitä ja ylitöitä on niin paljon, ettei mitään rajaa. Kun väki eläköityy niin edelleen enemmän tulee em. syyn takia ylityötä ja siis vapaata. Vapautuvia virkoja ei täytetä vaan työt tehdään jäljellejäävillä ukoilla. Sitten taas tulee lisää ylitöitä ts. ylityövapaata. Sitten taas muut tekevät minun työni kun olen ylityövapaalla. Ja heille tulee ylityövapaata.

   Päälliköt ovat kyvyttömiä nimittämään lisää väkeä ja me hukumme vapaaseen. Tämä on oravanpyörä jonka ratkaisu olisi muutaman virkamiehen palkkaaminen lisää. Ottaisin mielelläni ylityöt rahana, mutta se ei käy. Kohta kukaan ei ole enää paikalla kun kaikki ovat ylityövapaalla...

  • Turha_kadehtia

   Sopimusneuvotteluissa on aikoinaan vaihdettu palkankorotuksia vuosiloman pidennyksiin. Nyt nuo pidennykset otetaan pois ja palkka ei muutu mihinkään. Eli työntekijöitä **staan taas silmään.

   Omalla alallani (tietoliikenneasiantuntijat) yksityisellä puolella on suurinpiirtein tuplapalkat verrattuna julkiseen sektoriin.

   Loman lyhentäminen ja lomarahan pienentäminen pudottavat tuntipalkkaa 5,9 %. Pelkkä loman lyhentämisen vaikutus tuntipalkkaan on -4.5 %.

  • Sussukkj

   Mietin kans näitä että kun pidemmät lomat kuntapuolella on annettu kompensoimaan huonompia palkkoja kuin yksityisellä...niin ei kyl päde..esim.lähihoitajan ja laitoshuoltajan palkka on kyllä isompi kunnalla ku yksityisellä..laskin että jos lähärinä menisin yksityiselle niin peruspalkkani putoaisi n.250e/kk..en sitten tiedä että missä ammatissa yksityisellä saa paremmin..ehkä insinöörit?!

  • arkipyhäfani

   Toiset on tasa-arvoisempia kuin toiset. Hyvä Suomi!

  • terveisiä.kunnasta

   Kunnalla saa 1-9 vuoden palveluksella vuosilomaa 28 päivää. 10 kokemusvuoden jälkeen loma nousee 30 päivään. 15 vuoden kokemuksen jälkeen nousee 38 päivään. Ajankohtaa siirtäviä poissaoloja voi olla.

   Kunnalla on isopalkkaisia pomoja, palkat huitelevat lähellä kymppitonnia/kk meilläkin, autoedut ym. Heitä ei juuri näy, istuvat jossain kehittämispalavereissa siellä sun täällä eikä mitään kehitystä näy... joistakin ei edes tietä mikä kukakin päällikkö tekee, kunhan joskus haahuilee käytävillä ja istuu kahvilla.

   Sitten on se ruohonjuuritason puurtajaporukka, jonka bruttopalkat ovat 1700 - 2200/kk. Nettona joku voi saada 1200 euroa vaikka tekee työtä 38,25 tuntia viikossa. Ei sillä elä kukaan perheellinen. Kunta-ala on aika naisvoittoista, se on yksi syy miksi palkat ovat jääneet alas. Toinen on se, että palkalla ei mitenkään motivoida. Ei ole henkilökohtaisia lisiä, saat saman teet tai olet tekemättä työsi. Jotkut luovuttavat ja toiset puurtavat itsensä henkihieveriin ja ennenaikaiselle eläkkeelle. Pitkiä uupumuksesta johtuvia sairauslomia on paljon.

   Parhaimmille palkoille puurtajista (2500-3000 €/brutto) pääsevät eri alojen korkeakoulututkinnon suorittaneet asiantuntijat. He kantavat vastuun koko höskästä, että hommat tulee tehtyä ajallaan (lakien mukaan).

   • terveisiä.kunnasta

    Ja kyllä YT-neuvottelut tuttuja ovat kunnassakin, irtisanomisetkin. Valitettavasti ne koskevat yleensä sitä alinta tekevää sakkia.

    Lisäksi eläkkeelle jää nyt paljon porukkaa joka vuosi, tilalle ei olla moneen vuoteen enää palkattu ketään - paitsi niitä isoja päälliköitä on palkattu. Sellaisen palkalla palkkaisi 2-4 oikeaa tekijää. Lähtevien työt jaetaan, minne muualle kuin sinne tekeville entisestään lisää. Palkassa se ei näy mitenkään.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut Evita Enni Bettiina Kolmosen 3 vuoden ja 2 kuukauden mittaiseen

   23-vuotias Kolmonen suunnitteli aseellista iskua Isonkyrön yläkouluun. Hän muutti mielensä viime hetkellä. Koulusurmaa K
   Maailman menoa
   105
   2166
  2. Rasistinen ääripersu iski Oululssa taas

   Jo toinen veitsihyökkäys Oulun Valkeassa: viitteitä, että teko olisi kopio edellisestä viikosta, sanoo poliisi. Kauppak
   Maailman menoa
   420
   1526
  3. ''Jokainen,joka antaa luottamuksensa Rydmanille,antaa hyväksyntänsä tälle toiminnalle!''

   https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010507069.html Onko ala-ikäisten tyttöjen lähentely sekä alkoholin tuputtaminen he
   Perussuomalaiset
   157
   1451
  4. Nainen, varmaan järkyttyisit jos saisit tietää tunteeni

   että vieläkin olen sinuun ihan hulluna, niin että tunnen olevani jatkuvasti sekaisin. On hajamielisyyttä, unohtelua ja s
   Ikävä
   48
   1405
  5. Jo 2-vuotiailta joudutaan poistamaan hampaita

   Huolestuttavaa, ei ole ruokailutavat kunnossa https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010491761.html Huolestuttava ilmiö leviä
   Maailman menoa
   59
   1381
  6. Nainen, tilanne on sellainen

   kovin erikoinen, ja sellainen, etten sitä tänne voi kirjoittaa. Mutta voin sanoa olevani kiperässä tilanteessa, tilantee
   Ikävä
   109
   1333
  7. Onko välillämme tunteiden telepatiaa

   Nainen, sano mitä tämä on? Tunnen välillä sinut niin elävästi, tunnen yhteyden, tunnen rakkauden ja hyväksynnän. Olisi h
   Ikävä
   43
   1035
  8. Teen aloitukset minkälaisia te sinkku miehet ovat? Ja naiset saavat kommentoida?

   Minusta oli hausta tämä Rosa Tanin miehet on hänen mukaan haluavat vain alle 30 vuotiaita ja sitten varsinkin haluavat 2
   Sinkut
   130
   980
  9. Jos molemmat tykkää

   niin miksi se on niin vaikea sanoa suoraan? Kumpikaan ei pysty, vaikka tunteita on. Onko jotenkin helpompi ilmaista se y
   Ikävä
   33
   868
  10. Tulta ja tulikiveä, sarvia ja häntiä

   Koska kristilliset ääriainekset pelottelevat tavallisia ihmisiä, on välttämätöntä puhua tästä aiheesta. Siis helvetistä
   Hindulaisuus
   395
   849
  Aihe